2006-12-21

DN och socialistiska solidaritetsbanker

Jag hann inte läsa morgontidningen förrän på tåget hem. Alltså. Ledaren. Asså! Måste kommenteras.

Man menar där att människor som saknar tillgång till kapitalmarknaden får svårt att fungera i ett modernt samhälle. Fine. Det kan väl alla skriva under på. Men sen drar de slutsatsen att "Solidaritetsbanker och statliga topplån kan sprida möjligheter till fler" och att "Nobels fredspris gick i år till en man som lika gärna hade kunnat tilldelas ett ekonomipris."

Vilket är ren och skär idioti. För det första har jag inte fattat varför Muhammad Yunus kramas sönder och samman av boregerliga och/eller marknadsliberaler. Att DN:s ledare går så långt att [folkpartistiska] solidaritetsbanker bygger på samma luddiga tanke. Den att statlig inblandning får folk att (vilja) bli rikare.

Att Bangladesh eller andra länder där det sociala skyddsnätet är bristfällgt, inför nya tillfälliga lösningar, har jag inga problem med. Att människor har förutsättningar att 'klättra upp' är grunden för ett rättvist samhälle. Därför ska vi ha obligatorisk skola och därför ska vi låta 'de duktiga' också få flyga när de utvecklat vingar snabbare.

Men från Bangladesh till att Sverige skulle behöva solidaritetsbanker? Förlåt, men skribenterna på DN:s ledarsida som inte har satt sin fot utanför innerstan kanske har missat några saker. Likt de vilsna folkpartisterna, när de hade hafsat ihop ett integrationsprogram där de föreslog räntefria lån via solidaritetsbanker i "utanförskapsområden". Och det man missar är att människor har förutsättningar. I synnerhet ekonomiska. Ska man underlätta företagande bland svenskar (ink blattar) är problemet i Sverige snarare allt regelkrångel kring företagande och de höga skatterna (förstås).

Att "dela ut" räntefria lån eller att dela ut "lite mer bidrag" har samma innebörd. I Sverige, garanterat.

11 kommentarer:

Anonym sa...

´Du måste ha missat den artikeln som skrevs av Johan Norberg på Svd debattsidan.Jag skullle vilja be dig förklara mer konkret om regelkrångel kring företagandet? Hur vill du konkret att det ska vara och lösningar?

Anonym sa...

Om du undviker DN (som jag) så slipper du reta dig på den här typen av politiskt korrekta dumheter.

sakine sa...

RL, ja...crazy.

"Åh kolla vi kramar ihjäl en Muhammad från Bangladesh!", och i all panik vrider och vänder de på allt för att måla upp en vacker "sammanhängande" bild.

Det var framförallt kopplingen till "solidaritetsbanker" (som f.ö inte gick igenom på fp:s landsmöte -04, efter en motion som bl a jag skrev) som gjorde DN-texten extra fånig.

Anna, har jag inte läst. Och är den i samma andra som DN:s ledare tänker jag inte läsa den heller.

Hur jag vill generellt? TA BORT. SÄNK.

Har nyligen startat en enskild firma. Och fått massvis med reklam om kurser för hur man bokför skiten. Snälla! Som om jag (och alla andra med ett liv) har tid, ork eller lust. Det krävs en egen bloggpost för att förklara idiotin. Först måste jag bara lära mig vad allt går ut på.

Anonym sa...

"Åh kolla vi kramar ihjäl en Muhammad från Bangladesh!", och i all panik vrider och vänder de på allt för att måla upp en vacker "sammanhängande" bild.

Ja du ser själv hur det går till, inte fan pröjsar man ett par hundra spänn för att få en skitblaska (med en ljudlig väckande duns kl 04:30 i brevlådan) fylld med sån smörja.

Har nyligen startat en enskild firma.

Åfan, vad ska du göra, sälja dam-underkläder? :)

Och fått massvis med reklam om kurser för hur man bokför skiten.

Sån där smörja kan du högaktningsfullt förpassa till soptunnan, jag har fått flera ton sån skit under ett par år.

sakine sa...

Dam-underkläder hahaha!!!

Något jag verkligen har sämre koll på, än proppar.

Kan du ha ett företag kan väl jag! Men några PR-människor skrämde mig lite häromdagen. Ena hade (för en liten sketen enskild firma) fått betala 100.000 helt plötsligt och många fattar ju bokföring ungefär lika bra som jag.

Jag ska fika med en pedagogisk vän som är redovisningsekonom i dag, får se vad jag kan klämma ur honom.

Det här är ju verkligen ett område den nya regeringen skulle kunna rensa upp i på en gång. Vad väntar Maud på? Kemtvätten?

Anonym sa...

Har nyligen startat en enskild firma. Och fått massvis med reklam om kurser för hur man bokför skiten. Snälla! Som om jag (och alla andra med ett liv) har tid, ork eller lust... märklig inställning ...tid, ork och lust bör man definitivt ha för att driva firma. Tröttsamt med folk som klagar innan de ens försökt läsa instruktionerna.

Anonym sa...

det är bra sakine att du funderar på öppna ett eget men mindre bra med din pessimistiska syn innnan ens du har satt foten i verksamheten.Hur lätt än det vore måste det ta tid att lära sig allt som är nytt. Det finns inga genvägar då Maud eller en annan superliberal som fixar det. Men borgarna kommer inte förverkliga dina drömmar, de riskerar inte att få hur låga opinionsiffror som helst för de har inte kommit dit av systemskiftes skull.De gör inte alla gångar lätt fär småföretagarförbundet har kritiserat hårt deras politik. Det vet du säkert också om. Varför funderar inte du över flytta utomlands till ett mer friare samhälle(enligt dig)o skapar nåt där? Vad hindrar dig egentligen då du kan ha också mindre att klaga på? Visst behövs ändringar här vad det gäller för företagarna generellt men Sverige har redan en väldigt liberal syn på den fria marknaden och har bra förmåner för företag växa annars skulle landet ha varit i detta välstånd.Därför borde du fundera på att åka ett land där du är mer glad.USA eller England kankse.Sen när du blir utbränd kan du komma till Sverige o få bidrag för det är väl Sverige endast bra på? Eller så skulle man tro om man inte sj läste och hörde om Sveriges ekonomi o bara utgick ifrån dina teorier? Du kallar dig liberal för att det är inne vad?

Anonym sa...

Kan inte se varför man inte skulle kunna ha en försöksverksamhet med möjligheter till förmånliga lån i utsatta områden? Sen behöver man kanske inte kalla det för ”solidaritetsbanker”. Det hindrar ju inte att man samtidigt sätter fart på regelförenklingen. Alla insatser som kan bidra till att få ut folk i vettiga jobb och därmed underlätta integrationen är bra. Och att kunna låna pengar till projekt som ska bära sig själva efter några år - ett slags hjälp till självhjälp, tycker jag spontant låter vettigt.

Anonym sa...

Kul att du startat eget!

Btw. God Jul :-)

sakine sa...

Detsamma Maria!

Anna mfl, ja men jag har inte en negativ syn på min egen förmåga. Däremot blir jag grinig om jag sköljs med onödigheter. Har förstås roligare saker för mig än att heltidsadministerera (för att staten dessutom ska få mina pengar). Nåja.

Jan E, den tanken delar du med fp tex, men jag menar att folk redan i dag har just förutsättningar att dra igång. De flesta gör också något, men utanför den vita arbetsmarknaden.

Fördelaktiga lån eller lite extra bidrag - sak samma. Problemen är djupare och solidaritetsbanker löser ingenting långsiktigt. Snarare förvärras en redan dålig situation.

Anonym sa...

DN verkar allt mer socialistiskt.