2006-12-30

Saddam, bloggutmaning mm

Först en kommentar kring senaste nytt: jag får ett sms i natt av en kompis som för tillfället är i Bagdad och jobbar inom statsadministrationen. "Saddam ska avrättas om 50 min". Själv sitter jag på Carmen och bryr mig föga. Jo, jag bryr mig om kompisen och hoppas att hon kommer hem snart. Angående avrättningen har redan allt som finns att säga sagts: dödsstraff (och varför det där privitiva repet?), väcker avsky. Men jag bryr mig mer om utvecklingen än om Saddam som diktator. Jag tror inte att hans död spelar så stor roll som vissa vill göra gällande. Nej, rättegången var inte bra. Men den var relativt bra med irakiska mått mätt. Jag var i Irak, eller rättare sagt Kurdistan [norra Irak], våren 2002. Vore bra att åka ner igen. Det enda jag säger i en så pass rörig region är att riktningen, inte perfektion, är viktig.

Nog om det. Några dagars ledighet var en strålande idé. Jag har hunnit röja här hemma en del, haft sönder kaffekokare, köpt vattenkokare och mellandagshandlat kläder, mp3-spelare mm. Dessutom har jag varit på Sydpoolen (japp, äventyrsbadet i Södertälje), myst och haft det gott i flera dagar. Nu ser jag mest fram emot morgondagen; fest och nya ansikten.

Såg att härliga Maria utnämnt mig till "årets debattör". Det tackar jag för! Och Blogge Bloggelito har puttat hit en ganska biffig bloggutmaning:

1. Hur länge har du bloggat?

Sedan 1 jan 2005.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut, en månad innan du själv började blogga?

Då var det mest bara Sömnlösa nätter, Iron Thorn, Subjektiv, Hax och några få till som jag snubblade över då och då. Tänkte att här finns plats för några till.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?

Subjektiv tror jag. Eller Sömnlösa nätter (med dansk stavning, ligger nere sedan länge). Personen som drev den senare verkar vara bright och kunnig har jag märkt på senare år, via andra vägar än bloggen.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?

De var ofta små dagsboksanteckningar om det privata snarare än längre fördjupningar i olika samhällsfrågor. Känner inför dem? Tja. Inget särskilt. Jag har dagsböcker från åk 1 och uppåt. För två år sedan var jag nog mer eller mindre samma person. Och jag blandar ju fortfarande det privata med det politiska.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?

Varierande. Svårt att säga.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?

90 procent politiska och/eller medierelaterade bloggar. 10 procent är övrigt, t e x kompisar som bloggar.

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.

Jag tänkte köra på Morian först, men han är kanske inte så olik. Så jag kör på Nishas (och Kristers?) blogg. Jag vet inte riktigt om hennes blogg är så bra, men jag gillar att skribenter kan gå från att vara en blek Margot Wallström till att bli en rödflammig Anna Sjödin.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.

Åsiktsmässigt väldigt lik, ja: Louise på Frihetspropaganda. Jag tyckte inte alls som henne när vi nätdebatterade på olika forum för flera år sedan. Tyckte då att hon verkade vara en hjärtlös och hemsk nyliberal.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?

Kul. Säger de i alla fall.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

Vanligtvis tycker folk att jag är snällare privat än som skribent. Jag vet inte riktigt vad det beror på (provocerande med tjejer/liberaler som tar ställning?). Men de som känner mig vet ju att jag är mig själv både när jag skriver och när jag umgås privat.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Visst finns det vissa gränser. Kanske. Kärlek, nära och kära är sånt jag helst inte bloggar om.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.

Stockholm City, mina kollegor/arbetsrelaterade saker som inte passar på bloggen eller privata saker om andra, om de inte vill. Varför? Det är väl glasklart varför.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?

Ja bekräftelse på åsikter, i stor utsträckning. Det är det nästan all dialog och debatt på en politisk blogg handlar om: testa åsikter, nöta argument.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?

Inte helt, men delvis. Jag läser boggare som jag uppfattar som 'hyggliga' och med viss självdistans. Exempelvis Esbatis blogg är därför ingen storfavorit.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?

Ja, det har faktiskt hänt. Har blivit både stoppad på gatan och på föreläsningar, debatter eller annat som jag har varit på eller medverkat i. Nej, aldrig förvånad.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?

Beror väl lite på...om de genom sitt bloggande hamnar i knipa och får problem med jobb. Eller om de har svårt att hantera oliktänkande.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?

Ja då. Har väl hänt. Men bara på min egen blogg. Jag har sagt till när folk har passerat gränsen och vid enstaka fall plockat bort komentarer. Men tröskeln är hög, det ska till en hel del innan.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?

Ja, en gång. Skrev att Ung vänsters ordförande ser ut som en trasig barbie eller ngt i den stilen. Det var nog på Federleys blogg. Länge sedan. Hon verkar vara både vacker och begåvad (på sitt sätt) så jag hade både fel och var dum.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?

Kan ta tid. Många bäckar små!

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?

Jadå, det gör jag nog. Förändrats, ja lite. Jag blir förmodligen lite kunnigare och skriver nog mycket om yttrandefrihet även de kommande åren. Bara jag inte blir tråkig och hypernyanserad, är jag nog nöjd och fortsätter troligtvis med bloggen.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?

Visst påverkar vi språk och tempo i viss utsträckning. Bra forum för individualister. Mest är det nog dock en intern pryl oss bloggare emellan.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?

Mycket! Det är ju riktigt kul att folk faktiskt tittar in och kommenterar. Jag gillar att diskutera med olika männsikor. För egen del är det som sagt det här med att 'testa åsikter' viktigt, att höra vad folk tänker och tycker om det jag tycker, spontant.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?

Snabba åsikter från människor jag tycker är intressanta på något sätt.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten

Äsch, fritt fram för den som vill! Gott nytt år på er.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Klart att jag valde dig till årets debattör!

Och fortsätt hålla pennan och tungan vass hela 2007 också ;-)

GOTT NYTT ÅR!!!!!

sakine sa...

Tack igen!

Hoppas kunna fika/festa/slåss ngn gång under det kommande året :p (Kanske gå på en feliraaktivitet? Det var länge sedan för min del).

Gott nytt år!

Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Sakine sends the beast with wrath!

Anonym sa...

Klart vi ska supa & slåss!

Ett nyårslöfte så gott som något ;-)