2006-12-02

Dilsa i Expressen

...fick höra om en notis och fann den här. En Mycket Turkisk Man (Uckan) har yrat några varv i Corren om hur "oförskämd" jag är som kallat Atatürk för galen. Han irriterar sig tydligen på att det finns för många kurdiska skribenter: "Varför har varenda svensk dagstidning minst en kurdisk kolumnist, medan det inte finns en enda turkisk sådan?". Det hela började med min Pippi-krönika i City, och Dilsas försvar av den för någon månad sedan. Sist jag skrev en replik skrev jag att det snarare är folkmordets offer och deras efterlevande som förtjänar en ursäkt, inte Uchan och hans bruna landsfader.

Och visst är vi många kurder i Sverige, vilket också märks av på samhället i stort. Bland invandrare i media finns en blandning av syrianer, iranier och alla möjliga. Så varför detta gnäll om kurder? Tja, för somliga är en kurd - en för mycket. Då kan det inte vara lätt att stå ut i samhällen vi 'existerar'.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ja detta är oerhört pa min ära!!
Det handlar nog om att om man uttrycker misstycke mot en krönika som kritiserar Atatürk och nationalistiska tjurrusningar i modern tideräkning kanske inte är sa lämpad för journalistiskt arbete. Aprapa tjurrusning sa har dem ett liknande problem här i Spanien med katalanerna. Stackars spanjorerna ser bara katalaner i tv-rutan var de än vänder sig. Som sagt. Gnäll, gnäll och jävla gnäll. Det är synd om människorna, Sakine. Tatuera det pa pannan.

Fortfarande varma hälsningar och ryggdunk

sakine sa...

Jakob! Kul att du tittar förbi från livet i exil. Jag saknar dina hattar. Ja, folket är gnälligare än någonsin. Dålig (gnällfrämjande) uppfostran? Dålig föda? Ingen aning, men något är det.

Hälsa katalanerna från mig.

Anonym sa...

Att kurder, syrianer etc. bor i sverige kanske skulle leda en turk till lite reflektioner om turkiet och dess politik.

Anonym sa...

Så varför detta gnäll om kurder? Tja, för somliga är en kurd - en för mycket. Då kan det inte vara lätt att stå ut i samhällen vi 'existerar'.

Jag håller med, det är ju inte klokt att vi vanliga svenskar ska behöva störas i vår vardag av dessa medeltida klanfejder ;)

Anonym sa...

Ja det är rätt så otroligt att kurderna i Sverige har två så olika "mediabilder".

Tokiga klaner som försöker döda varandra i Malmö och skrämmande många hedersrelaterade incidenter. Samtidigt fantastiska, beundrade, framgångsrika musiker, politiker och samhällsdebattörer. Dilsa är nummer 1! Kul att hon ska vara med i Globaliseringkomitten.

Anonym sa...

Vilklet jävla gnäll på turkarna!

Ha!...Du klarar inte av ”mångkulturaliteten” ens i Sverige.

Fan va dåligt (men typiskt liberaaalt)!

Dina föräldrar har verkligen misslyckats med att ge dig IDENTITET.
…för du är FAKTISKT 50% turk (enl.egen utsago)…Och du hatar dig själv för det!

Skäms på dina föräldrar!

…tecknar och tycker jag, tidigt den 3:e dec. /Hincha

sakine sa...

Hincha, jag vet.

Jag är mycket svensk också (stockholmsk). Manlig också. Vet inte vad jag ska ta mig till!

Tänk om jag slutar som en förvirrad skånsk farbror?? Usch.

ALLT är föräldrars fel. Det har jag ju alltid sagt.

RL, he he...ja, det måste vara oerhört spännande som utomstående.

Anonym sa...

[sarkasm]

hahahahaha jaaaaaa! tack gode gud för att Hincha kom hit och förklarade för oss hur de ligger till!

Jag har precis lärt mig ett par nya saker:

1. Det är SÅÅÅ 'liberaaalt' att inte klara av mångkultur. Faktum är att de flesta liberalerna i Sverige är för en strängare invandringspolitik och ser svarta som mindre värda.

2. Man får INTE kritisera diktaturer och folkmord, om det handlar om kritik mot en person med samma etniska ursprung/kulturella bakgrund. Nej då minsann, då har du fått en dålig uppfostran.. SKÄMS! Med andra ord: En tysk som kritiserar Hitler har fått en dålig väldigt dålig uppfostran.

I övrigt tycker jag du har jävligt bra koll på vad du säger och allt du sagt är väldigt logiskt. T ex påhoppet om att Sakine inte har någon IDENTITET, du har verkligen något att grunda det påhoppet på, för hon är ju trots allt halvturk liksom! (någon mer än mig som förstod PRECIS vad Hincha försökte få fram där, hela poängen liksom?)

[Slut på sarkasm]

Gör oss alla en tjänst, yttra dig ALDRIG mer om något.

Anonym sa...

Oj oj oj...

Det tog skruv (mitt i prick alltså ;o)

"Gör oss alla en tjänst, yttra dig ALDRIG mer om något"

Typisk liberal kommentar.

Anonym sa...

Hincha:

Njae, var väl knappast en liberal kommentar. Det handlar nog mer om att vi liberaler måste prata med er på ett språk ni kan förstå.

Anonym sa...

hurra hurra ! vad bra
bevara sverige blandat! det er so vackert som SAKİNE

Anonym sa...

URSÄKTA MIG?!?!?!?!? Hade Orhan Pamuk blivit hotad med fängelse om han inte skötte sig på galan???? Vänta lite, det är precis sånt jävla snack ur arslet som får oss turkar att reagera på ett dåligt sätt mot kurderna i svensk media. Det spelar fanimej ingen roll vilken politisk ideologi man sympatiserar med, det gör alltid ont när man hör idioter klämma ut lögn efter lögn om ens ursprungsland. FUCK ME, DET ÄR BARA INTE SÅ FUCKING JÄVLA ENKELT ATT ORHAN PAMUK BLEV HOTAD MED FUCKING JÄVLA FÄNGELSE OM HAN EVENTUELLT INTE FUCKING JÄVLA SKÖTER SIG PÅ FUCKING JÄVLA NOBELGALAN. Sakine Madon, jag vet att du inte är den turkiska regeringens största fan men det du skriver är ändå sant och det respekterar jag och därför respekterar jag dig. Att du tar och visar sympati för Stens STOOOORA förenkling av det som har hänt gör mig besviken och att jag tappar respekt för dig. Så klart ni ska skriva om det som händer men ni ska inte ljuga, det är därför kamelrövsslickare som Uckan kan ta och göra så att resten av oss turkar ser ut som idioter. Det är pinsamt att så framstående journalister inom svensk media inte är mer källkritiska.

sakine sa...

Mustafa, mejla Dilsa och framför dina åsikter? Jag trodde att staten (T) hade slutat jaga honom med sina fånerier nu efter priset, men helt utan eld är väl inte påståendet? Eftersom de flesta av oss verkar matas med olika källor är det alltid bra att kolla med den som påstår något vad han/hon fått det ifrån.

(Jag höll med henne i hennes försvar av min ursprungstext...)

Kul att du uppskattar ärlighet btw.

Anonym sa...

RL, he he...ja, det måste vara oerhört spännande som utomstående.

Ja, jag tycker det är spännande (jag har ju alltid tyckt att krig är mer spännande än fotboll :o) ...men man får åtminstone hoppas att syrrornas döttrar får en någorlunda oberikad s k 'safe haven' att ta skydd i under deras uppväxt

Anonym sa...

Alla PKK-kurdterrorister samt alla så kallade "politiska kurdnationalister" och kurdchauvunister…

Ataturk är en av de största reformisterna i världen.

Han har omvandlat ett STRIKT TEOKRATISKT LAND dvs Ottomanska riket till ett MODERNT och sekulärt land, dvs TURKIET.

Många kvinnor i världen har FÅTT KÄMPA för sina rättigheter men turkiska kvinnor har fått dem som skänkt från ovan tack vare Ataturk.

Ataturk införde rösträtt för kvinnor och rätten att bli valda och faktum är att år 1935 fanns det hla 18 kvinnliga ledamöter i turkiska riksdagen (en av de var Ferruh Gupgup).

Ataturk avskaffade månggifte (män fick ha bara en enda hustru) samt införde arvsrätt för kvinnor.

Ataturk införde klädselreform för kvinnor så de slapp gå i slöja.

Ataturk införde skolreform så att även kvinnor fick utbilda sig och gå i samma klass som män.

ATATURK är REDAN erkänt som EN AV DE STÖRSTA REFORMISTERNA,MILITÄRERNA och POLITIKERNA och LEDARNA i världen och det finns miljontals böcker och artiklar skrivna om honom så han behöver knappast erkännande av några PKK-kurdterrorister( aktiva eller passiva) eller “politiska kurder=kurdnationalister” som har haft turen att finna lyckan i länder som Sverige och Tyskland innan PKK blev terroriststämplat av världen...