2010-03-06

Inget folk har monopol på rasism

Dagens kolumn!

Kan inte säga att jag är överförtjust i rubriken, men men.

Uppdatering: Ingerö bloggar om samma fråga.

23 kommentarer:

Roland X sa...

Eftersom det inte går att kommentera hos Expressen så gör jag det här istället.

"Hade det varit lika tyst om snaggade nationaldemokrater i gäng hade jagat bort folk från områden som Ronna och Hovsjö? Inte så troligt.
Sympatierna och engagemanget beror nämligen på vem som utsatts, och vem som utsätter. I stället för att se varje dåd för vad det är väcks engagemanget till liv om det är 'rätt' offer och 'rätt förövare' med i bilden."

I media behandlas etniska svenskar mycket strängare än invandrare.
Det nya Sverige - nej tack.
SD 2010

Roland X sa...

Från din kolumn i Expressen:
"Tidigare justitiekansler försvarade att 'hets mot svenskar' inte är grund för åtal då syftet med lagen var att skydda minoritetsgrupper."

Men så resonerade inte svenska politiker när det gällde apartheiden i Sydafrika. I fallet Sydafrika var det helt okej för svenska politiker att fördöma minoritetens rasism mot majoriteten.

Svenska politiker och journalister bedömer oss etniska svenskar med en mycket strängare måttstock än vid bedömningen av invandrare.
Orsaken till denna orättvisa är förmodligen politikernas och journalisternas egna rasistiska föreställningar om att vi måste ha överseende med invandrares kriminalitet; ”vi kan förvänta oss att invandrarna skall uppträda lika civiliserat som oss bildade vita svenskar”.
SD 2010

Nemo sa...

Det var det bästa jag har sett skrivet i frågan.

Roland X sa...

Jag glömde bort att skriva ett "inte" i mitt förra inlägg. Så här skall texten vara:

Orsaken till denna orättvisa är förmodligen politikernas och journalisternas egna rasistiska föreställningar om att vi måste ha överseende med invandrares kriminalitet; ”vi kan INTE förvänta oss att invandrarna skall uppträda lika civiliserat som oss bildade vita svenskar”.
SD 2010

Skeåning sa...

Håller med som någon skrev här, det var det bästa jag läst på länge i den här frågan. Har faktiskt hör och häpna, ingenting att anmärka på för en gångs skull. =)
Förutom att du benämner SD som främlingsfientliga, SD är invandringskritiska, inte fientliga. Och märk väl med invandringskritiska menas kritiska till den invandringspolitik som förs, det är inget man lastar invandrarna för, det är politikerna som har ställt till med den här oredan, och journalisterna som inte skriver tvådimensionellt och belyser problemen på ett seriöst sätt.
Jag vågar påstå, med dom signaler man får från framförallt skolorna så är svenskar de hårdast åtsatta grupperna i dom här områdena, där svenskar är i minoritet. Detta är ytterliggare en anledning till varför jag länge varit skeptisk till expo, man förmedlar där en väldigt onaturlig och ensidig bild om rasism, då rasism mot svenskar aldrig belyses.
Det finns en utbredd ilska mot denna attityden bland svenskar, både politiker som myndigheters ovilja att belysa och ta rasism mot svenskar på allvar bidrar starkt till att spä på motsättningarna.

Anonym sa...

Ojdå , är det dagens nyhet att invandrare kan vara rasistiska !?.Finns väl en anledning till att de en en gång kom till landet Sverige där somliga nu fått för sig att allt automatiskt ska fungera som visade sig vara omöjligt i tidigare land !?.Parodi på hög nivå sanna mina ord. :)

Pelle

BenjaminS sa...

Hej.
Tack för en utmärkt ledare. Tråkigt nog tycks det du skriver ha gett Expressen stora darren eftersom man inte törs låta oss läsare kommentera det du skriver.

Have a nice day.

Mvh BenjaminS.

Skeåning sa...

Är det jag som är snurrig och sett fel tidigare, eller har Du ändrat texten till "invandringskritiskt"?
"gnuggar ögonen"
Återigen en mycket bra ledare, och en frisk fläkt med lite klarspråk.
Redaktörernas nästan sjukliga beröringsskräck för de här ämnena kanske ligger bakom att man inte kan kommentera?

Mats sa...

Bra jobbat Sakine!

Anonym sa...

Mycket klokt och verklighetsförankrat. Nu är jag ju iof inte för lagen "htm" men om den finns så borde även majoritetsgruppen-/erna inkluderas. Detta är fallet i tex Storbritanninen.

/Uffe Buffe

Goten sa...

Bra skrivet. Hade du haft blont hår, blåa ögon och ett svenskklingande namn hade du nog aldrig fått skriva det du skrev.

Eller hur?


PS Rubriksättaren har aldrig varit utanför 08-innerstad :-)

Goten sa...

Hej

Får man fråga en liten sak?

Robsten sa...

Tja, den förda politiken inte bara gynnar SD, SD kulle inte ens finnas som parti utan den förda politiken.

Robsten sa...

Nja, jag läser din artikel igen, även om vi står väldigt långt ifrån varandra politisk har du en hel del bra synpunkter, det måste man faktiskt erkänna. Sedan vill jag passa på att tacka för artikeln om journalister på Söder, det var fan det bästa jag läst i dessa kvällstidningar på mycket länge.

Gotiska Klubben sa...

Sakine, och även Robsten, jag diskuterar borttagandet av din rubrik i Expressen.

Vore spännande om du vill utveckla vad du menar med den:

"Inget folk har monopol på rasism"

Se länk ovan.

Robsten sa...

Ääähh...Got, det var inte Sakine som satte rubriken, det är redaktionernas rätt att sätta vilken rubrik de vill. Du får fråga redaktionen, min gissning är att de vill sälja så många lösnummer som möjligt, alltså så braskande rubrik som möjligt.

Anonym sa...

Brukar inte läsa kolumner man inte får kommentera men läser alltid Sakines. Tråkigt att Expressen inte törs öppna kommentarsfältet.

Svensk invandringspolitik borde vara föremål för ett flertal doktorsavhandlingar men behandlas alltid på samma sätt. Med tystnad, om man inte kan hacka på vanliga svenskar förstås. Vad politiken går ut på blir klarare och klarare. Det är en förtida arbetskraftsinvandring inför 40-talisternas pensionsavgångar. Rent själviskt alltså. Att svenskar blir upprörda över problemen den illa förda politiken för med sig kan man lätt avfärda som rasism. Att invandrare kommer i kläm eller rent av slår ihjäl varandra bryr man sig inte om vilket borde visa att det inte ens handlar om missriktad välvilja utan att politikerna helt enkelt vill ha någon som tar hand om dem när de hamnar på hemmet.

/Xeno

sakine sa...

Vad roligt att ni läst texten! Tack för kommentarer.

1. Skribenter sätter SÄLLAN rubriker, det sköts av andra. Rubriksättaren behöver tänka på att det ska vara jämt antal ord i rubriken mm.

2. Jag skrev "invandringskritiskt" från början (om SD).

Flaskhalsen sa...

Invandring och mångkultur är så nytt för Sverige, det är inte så konstigt att lagstiftning och praxis inte hänger med i början. Statliga institutioner är lite som tankfartyg som kräver tid på sig för att vända. Det här försvåras även när det handlar om minoriteter som själva diskriminerats. Problemet, som jag tror politiker tagit i beaktande, är ta i tu med invandrares rasism utan att spä på rasismen mot invandrare eller olika grupper av invandrare mer än vad SD och andra kommer att ta varje chans att göra. Medvetenheten ökar, på samma sätt som tidigare i fallet med hedersmord, och strategierna att handskas med frågorna måste få tid på sig att utvecklas.

Rubriksättare måste vara av ett alldeles särskilt slag.

Skeåning sa...

"Jag skrev "invandringskritiskt" från början (om SD)."

Och jag som tittade efter TVÅ gånger innan jag skrev. Du driver med mig? =)

sakine sa...

Skeåning, i mitt ursprungsdokument står det t o m "invandringskritiskt" - likaså i papperstidningen - så det måste vara det ord som publicerats :)

Skeåning sa...

Mystiskt. f.r.o.m. nu kommer jag läsa Dina artiklar med förstoringsglas. Kan ju inte erkänna att jag kanske skulle kunna ha läst fel... =)
Skämt åsido. En eloge och respekt för att Du inte använder den hysteriska stämpeln "främlingsfientlig"

Svenska journalister har ofta en manisk benägenhet att missbruka dessa epitet i otid när dessa frågor berörs, så man är kanske lite extra "on fire" ibland. Men vilka stämplar som ska användas tycks ironiskt nog mer besvärligt. Wilders har gått igenom en intressant grad av stämplar i många svenska tidningar. Först var det främlingsfientlig, sedan högerextremist till högerpopulist från islamfientlig och islamofob. Nästa gång blir det månne Hollands statsminister? Lättast så kanske...

Flaskhalsen

Mångkultur har vi ju haft i Sverige sedan 1974, det beror kanske på hur relativt man ser på begreppet nytt, men för mig är det alltför lång tid för att skylla på att man (myndigheter, politiker, lagstifning, praxis medmera) inte "hunnit med". Ej heller invandring är något nytt för Sverige. Ska erkännas att Sverige ju inte tog tydligt form av mångkultur förens gränserna öppnades på vid gavel i början på 90-talet, men även två decennier är alltför lång tid, och vittnar mer om ignorans och arrogans från makthavare och myndigheter än något annat.
Man har minsann hunnit med i väldigt många andra avseenden i ett rasande tempo, t ex när det gällt att ta fram en hel DO som slåss för alla möjliga absurda särkrav.
Vi har inte tid att vänta i flera decennier på att politikerna ska "hinna med" och erkänna att det är fler än svenskar som kan vara rasister, och våga prata om problem helt öppet som vuxna människor.
Problemet för politikerna tror jag snarare varit att experimentet mångkultur bringade mångt fler problem och svårigheter än man räknade med, och man har inte tagit ansvar för det på ett seriöst sätt, utan har länge försökt fly debatten, vilket man i stor utsträckning gör än idag.
Hur kan man nu erkänna att kritikerna hade rätt?
SD är för hundrafemtiosjundetredje gången inget rasistiskt parti.
SD är ett parti som har medlemmar från alla möjliga folkgrupper, att spä på rasism mot olika grupper det skulle således vara att sparka på sig själv. Det är inte SD som har skapat de stämingar och motsättningar som finns i Sverige idag, det är svenska regeringar, röda som blåa.
Så att skylla på SD i att man inte vågar som du uttryckte det "ta itu med invandrares rasism" låter som ännu en vag, och något absurd ursäkt att undfly ansvar. Det är väl en självklarhet att lagen hets mot folkgrupp ska innefatta alla. Annars torde lagen i sig själv vara ett fall för DO.

Roland X sa...

Sakine du gjorde en väldigt bra insats på SVT Aktuellt ikväll . Jag är faktiskt väldigt förvånad över att sossarna på SVT släpper fram dej.