2010-03-20

Alkohol på äldreboenden, ja tack.

Dagens kolumn om att det borde vara självklart att äldre ska få serveras vin till maten om de så önskar. Och några rader om farmors whisky.

Uppdatering: Intressant om vad regeringsformen säger. Läs även Thomas Hartman. Och så Gulan Avci och Peter Karlberg. Alltid lika trevligt att se att människor oavsett politisk ideologi/partitillhörighet ser dumheter/brister för vad de är. Rosie Rotstein bloggar också, några rader att läsa även på store.blogg. Erik Laakso resonerar bra. Plus Hagwall.

Uppdatering 2: Nu har IOGT-NTO:s ordförande replikerat på sin blogg. Tack för svar! Inte särskilt moget att hojta "ljug inte" så fort man får lite kritik, men låt gå. Utredningen - som IOGT-NTO kallar onödig - tar upp både gårdsförsäljning och alkohol på äldreboenden. Om IOGT-NTO inte tycker att den senare delen inte är onödig, så är det bra. Det är alltså vad du menar, Anna Carlstedt? Samtidigt är det märkligt att Carlstedt försöker framställa det som att organisationen tycker det är ok med alkohol på äldreboenden, när man på sin blogg skriver detta.

"Och i veckan tillsatte regeringen och Maria Larsson en utredning för att låta äldreboenden kunna tillåta servering av alkohol. Utgångspunkten är tydligen att äldre personer ska kunna bibehålla sina dryckesvanor så långt som det är möjligt. Undrar hur det bidrar till en sänkning av totalkonsumtionen? Betyder det att de som ligger på ett riskbruk ska fortsätta utsättas för det på äldreboendet? Ska de med ett missbruk utsättas för frestelser? Ska nykterister tvingas utstå berusade människor på sitt äldreboende där de tillbringar sin vardag? Varför bidrar detta till ett värdigt åldrande?"

Ingen moralism? Kom igen.

6 kommentarer:

Tyckmyckna sa...

Så sant! Ibland behandlas äldre som om de inte vore vuxna längre. Jag skrev just några tankar om att alla äldreboenden inte är hemska, men kom inte in på alkohol - kanske nästa gång! Den enda invändning du missat att kommentera är att många äldre tar mediciner som inte går så bra ihop med alkohol, men sånt får man väl anta att den ansvariga sjuksköterskan håller reda på?

Imbelupet glaset står på sin fot... sa...

Nu kan man inte tvinga de gamla att avstå från sin hutt. Det vore ett brott mot deras rättigheter som människor att få bestämma över sina egna liv.

Min erfarenhet av gamla människor är att de är måttliga när det gäller dessa typer av drycker.

Ett bra betyg på ett samhälle är hur man tar hand om sina gamla, sina barn och sina sjuka. Det brukar vara bra kriterier för hur ett samhälle ska bedömas.

Liz sa...

Hurra vad jag ser fram emot att bli gammal! Få smyga med alkohol igen, precis som i tonåren... Falskleg, utköpare, hemliga föräldrafria (well, skötarfria då...) fester! Livet kommer bli spännande igen :D

roberth sa...

De gamla behandlas som skit rent ut sagt. Vidrigt att de som byggde landet ska behöva utstå att inte få duscha på ett halvår. Eller få ransonera sitt kaffe osv. En skam är vad det är.

Robert Stenkvist sa...

Men åldringarna är ju för fan myndiga! Våra politiker ger uttryck för att de är några übermänschen, fast de i själva verket ofta är illa utbildade och har begränsad intellektuell kapacitet. Arrgghhh...

Callisto sa...

Slutar man vara myndig när man blir gammal? Överbeskyddarsamhället visar sitt fulaste tryne.