2010-03-23

Fräsch moderat

Göran Pettersson (M) tycker tydligen att det är lämpligt att delta på folkmordsförnekardemonstration. Inte nog med det, han talade dessutom på demonstrationen i söndags. Arrangörerna förnekar inte att de förnekar 'det så kallade "folkmordet" . De hade bl a en sida på Facebook. För Pettersson ringer ingen klocka. I stället bloggar han om den flaggviftande entusiastiska publiken och om fin turkisk marschmusik.

Neutralt och "opolitiserat"? Sure.

Uppdatering: Läs Isobels utmärkta bloggpost!

27 kommentarer:

Putte sa...

Dessutom är han för FRA-lagen.

En granskning sa...

Tragiskt! Undrar om han skulle ställa upp på en demonstration som anordnades folk som protesterar mot ett erkännande av den judiska Förintelsen?

Sancak Beyi Emre sa...

Politiserat ? Vad säger det om omröstningen i RIKSDAGEN då ?

Du har inte alla mullorna i moskén va Sakine ?

Dessutom, kan man ha en demonstration för, kan man väl ha en emot ? eller låter det helt ologiskt för dig ?

Dessutom vara en åsiktsfrihet. Bara för att en sida säger något, behöver inte det betyda att alla ska bocka och buga och finna sig till rätta med det, eller hur ?

Många anser att det är på tok för många luckor i ert "folkmord". Svårt att acceptera ?

Emre

Osman Feffeson sa...

Nu kommer hetsjakten på turkar att intensifieras efter riksdagens politiksa beslut i en historisk fråga. Nu kommer "folkmordsfantasterna" att anklaga och stämpla de som inte anser att det var fråga om ett folkmord som "folkmordförnekare". Detta kommer föra tankarna till nazister och andra tvivelaktiga typer som förnekar Förintelsen. Den anti-turkiska lobbyn vet vad man gör och man går metodiskt tillväga.

Jag är demokrat,liberal och anser INTE att det var fråga om ett folkmord. Däremot är jag beredd att omvärdera mitt ställningstagande den dagen en OBEROENDE KOMMISSION bringar klarhet ifrågan.

Robert Stenkvist sa...

ja det är märkligt beteende av moderaten. Ett annan märklig (men opolitisk, ganska) förhållande är att för bara tre år sedan visste inget ett skit om detta folkmord i Sverige, nu förväntas alla känna till det. Bara en reflexion.

Robert Stenkvist sa...

@Osman

Va? Någon hetsjakt på turkar kommer det naturligtvis inte bli, tror du inte folk har annat för sig i detta land? De enda vi bedriver hetsjakt mot i detta land är medelålders vita män av inhemskt ursprung, det vet alla.

Osman F sa...

Robert Stenkvist:

Ja riksdagen hade ju uppenbarligen inget annat för sig än att agera historiker och rösta igenom ett "folkmord" för att locka till sig röster från 100.000 syrianer i diasporan. Det som är skrattretande är ju att en moderat avhoppare röstade för ett erkännande av den enkla anledningen att han hamnat i konflikt med sitt gamla parti. En riksdagsman med rötter i Turkiet som talade mot ett erkännande valde att kvitta ut sig och inte ta ställning.

Nu är alla de som anser att det inte var fråga om ett folkmord "folkmordförnekare". Begreppet "folkmordförnekare" kommer personer som byggt upp hela sina diaspora identitet kring Turkiet och muslimhat och utnyttja flitigt mot turkar. Något utrymme för den "andra sidan" (turkiska) att dela med sig av sin syn på frågan gavs icke. Nu kommer turkarna på ett flitigt sätt att stämplas och avfärdas som "folkmordfantaster". Turkar som ger uttryck för sina åsikter i frågan kommer att avfärdas som nationalister. På ett medvetet och effektivt sätt "tystar" man den turkiska sidan genom anklagelser som "folkmordförnekare"och "nationalister". Hela frågan är politiserad från topp till tå.

Moderaterna ska ha en eloge för sin ståndpunkt i frågan:

1) Man var konsekvent. Man sa inte att det var ett folkmord och inte heller att det inte var det. Man ansåg att frågan skulle lämnas över till historiker och den oberoende komission som Armenien oc Turkiet kom överens om i ett protokoll som undertecknades i Schweiz 2009.

2) Man tänkte längre än näsan räcker. Det låg i sossarnas och vänsterns intresse att rösta igenom förslagen med tanke på de kommande valen, men inte i Sveriges intressen. Sveriges inflytande över Turkiet i MR-frågor mm har fått sig en rejäl törn. Detta helt i onödan och för att tillfredsställa kurd-nationalister och den armeniska/syrianska diasporan.

En intressant fråga är vad som gäller om frågan kommer upp till riskdagen igen för omröstning och det blir ett NEJ, låt säga med 131 JA och 150 nej.

Vad säger vi den dagen? Jag vet vad jag kommer göra. Jag kommer bara skratta åt spektaklet.

sakine sa...

All världens forskare är eniga men somliga svensk-turkar vet tydligen bättre.

Gå på bio eller slå på en boxningssäck.

Osman F sa...

Sakine:

Det du skriver stämmer icke Sakine!

Norman Stone som är proffessor i modern historia vid Oxford university anser inte att det var fråga om ett folkmord (systemtatisk mord).

Läs detta med liberalen Mustafa Akyol:

Let's Be Honest on Genocide

http://www.thewhitepath.com/archives/2010/03/lets_be_honest_on_genocide.php

eller klicka på mitt nick.

Ingen förnekar att det var fråga om etnisk rensning. Däremot anser inte turkarna att det var fråga om ett folkmord.

Osman F sa...

Sakine:

Jag är svensk kurd och turk!!! Liksom dig har jag en förälder som är kurd (far) och en som är turk. Sluta upp med att kalla mig "turk" bara för att jag motsätter mig kurdisk nationalism i Sverige och syrian-diasporans anti-Turkiet propaganda.

Min far är kurd vilket gör mig till en kurd. Men jag har absolut inga problem med att kalla mig turk eller svensk.

Tack!

sakine sa...

Osman, din etnicitet spelar ingen roll. Låt mig kalla er "folkmordsneutrala" istället.

Sancak Beyi Emre sa...

Sakine, varför har du ett sådant behov av att kategorisera allt ? Varför kan inte Osman få vara en kurd som inte är övertygad av den inkompletta forskning du utgår ifrån ?

Emre

sakine sa...

Emre, alla får vara vad de önskar. Ni behöver förhoppningsvis inte söka terapi för att jag benämner er för vad ni är - och för vad som passar i sammanhanget. Nu diskuterar vi folkmord. Jag: inte förnekare. Ni: folkmordsförnekare.

Inte särskilt dramatiskt.

Osman F sa...

Sakine:
Tack för stämpeln Sakine! Det var just detta jag var rädd för. Nu kommer sådana som dig att kunna avfärda sådana som mig som folkmordsförnekare nationalister och Buddha vet vad. Ni har fått vatten på er kvarn. I framtiden kommer ni ställa upp ett erkännande av "folkmordet" för att Turkiet ska få bli medlem i EU. Ni har inga goda avsikter och allt snack om att det skulle gynna försoningen mellan armenier-turkar är bara trams.

Riksdagen:

Tack så mycket för att ni pekade ut ett helt folk som folkmördare för att ragga röster.

Anonym sa...

Emre, du är verkligen fast i mörkret din stackare!! Har varit och läst din ursäkt till blogg. Alltså, du kokar av okunnighet och förakt för allt som vågar röra ditt älskade Turkiet och turkhet. Det är dags att inse sanningen med folkmordet, kasta bort den version som bara gäller inom Turkiets fyra väggar och sluta kalla alla turkofob och islamofob bara för att de inser fakta och erkänner folkmordet.

Det är verkligen synd om folk som är fast i sin illusion och uppmanar till förakt för andra och tar sig rätten att slänga ur sig vilka oförskämdheter som helst mot alla. Alla kalla folk för idioter m.m. bara för att du vägrar inse sanningen får dig att framstå som en sådan. Get a life!!!

G.J sa...

"De flesta forskare är ense" säger du om att det var folkmord. Jag har så svårt att förstå varför man inte kan avklara detta en gång för alla med att låta de som är anklagade försvara sig ( även om de är muslimer ).Även landet Turkiet bör väl ha rätten att försvara sig?

Meyro sa...

Du är en ung och duktig journalist som kämpar för att förändra världen.

I yngres unga dagar så är det ofta pengar och shopping som kretsar kring ens liv men du tog den svåra vägen.

Tack för en stor insats inom MR-frågor.
Du bryr dig verkligen om minoritetsfrågorna i Turkiet.
Jag läser det du skriver om folkmordet på armenierna och jag håller alltid med dig i det du skriver, den senaste texten var fascinerande.

Folkmordsfrågan är en fråga som behöver stöd av alla sina grannar.

Fortsätt med det du gör, du gör en stor insats!

Saladin sa...

Sakine:

på tal om "folkmordsneutralitet" - du är väl medveten om att erkännandet av folkmordet på kurderna under 80-talet i Irak röstades ned under samma voteringssession som det kristna folkmordet bejakades. Energin räcker väl till att uppmärksamma och erkänna ett folkmord per århundrade - i bloggosfären och media. "Folkmordsneutralitet" indeed...

arthur sa...

Principlös som statsministern är denne Pettersson i Norrtälje.

Han är en av de nymoderater som står längst från de riktiga gamla moderata samlingspartiet i saligaste åminnelse. I kriget mot internet är han en ivrig banérförare och har inga skrupler om att göra debatt meningslös genom att ivrigt blåljuga till folk som han vet inser att han ljuger.

Dessutom tror jag att han lätt som en ovanligt benstark groda skulle hoppa över till vilken position som helst i vilken fråga som helst om partiet, hans eller något annat, gav honom en sked fluglarver för det.

Underkunnig om väljarnas ringa betydelse för hans upphöjelse roar han sig med att i bästa fall ignorera och mer typiskt förolämpa allmänheten i sin egen valkrets.

Göran Pettersson koncentrerar sig på det enda som han håller för viktigt, nämligen Göran Pettersson.

sakine sa...

Meyro, tack!

The Banan, jodå, och skillnaden är att folkmordet på kurder inte förnekas av nuvarande Irak. Vi vet vad Saddam gjorde. Vår utrikesminister låtsas inte som något annat.

Turkiet _förnekar_. Det är därför omvärldens påtryckningar är a och o.

Min åsikt.

Sancak Beyi Emre sa...

Sakine:

Bör ha ägt rum ett folkmord för att man ska kunna neka till något. Hur kommer det sig att det finns ca10.000.000. Armenier runt om i världen om majoriteten av dessa "folkmördades" för 100 år sedan ?

Terapi ? nja, däremot undrar jag vad en antropolog skulle säga om din självbild, fobi och rörelsemönster i Turkiet frågor.. :D

Emre

sakine sa...

Emre, geez.

"Kolla det finns judar, därför är förintelsen skitsnack"

Aldrig slagit dig varför så många människor flytt från Turkiet?

Saladin sa...

Sine:

vad Iraks domstol tycker är något helt annat än hur staten beslutar att ställa sig inför frågan. Under samma vecka valde Kanada att erkänna folkmordet. Här i Sverige däremot, där la ledamöterna inte ner sina röster utan de röstade aktivt mot ett erkännande. Förklaringen jag har fått av blockbrytarna som valde att rösta med sina partier i kurdernas fråga är att de "inte var engagerade eller kunniga i kurdiska frågan". En motion med samma innehåll voterades ner även 2008. Att mena att det inte fanns något behov för Sverige att erkänna det när det är samma behov som för det kristna folkmordet är att komma med bortförklaringar till något som inte kan bortförklaras. Men som sagt - inte ett ord om detta någonstans så kurder ska väl vänta i ett århundrade år till.

Robsten sa...

Rent allmänt blandas de som är emot att riksdagen skall skriva historia (som jag) ihop med de som förnekar hela folkmordet, vilket ju är en helt annan sak. Jag hoppas att all debatt håller åtminstone en miniminivå vad gäller detta.

sakine sa...

Robsten, självklart ses den skillnaden. Däremot är det inget nytt att riksdagen tar ställning till fastlagd forskning - lite märkligt, även om jag kan förstå reflexen, att det blir ett ramaskri om just det.

Robsten sa...

Sakine, riksdagsmännen i Sveriges riksdag är illa utbildade, har inte IQ så man häpnar, har begränsad personlig integritet och ser allt igenom ett kraftigt politiskt filter. Det blev rätt denna gång, är du säker det blir rätt nästa gång riksdagen skall rösta om en historisk händelse? Det är inte de i grunden inkompetenta riksdagsmännen jobb helt enkelt. Ingen ens kräver att de skall vara objektiva. I sådana här fall måste man tänka lite långsiktigt.

sakine sa...

Robsten, beslutet är INTE juridiskt - enbart symboliskt. Vare sig vi gillar det eller ej fattar de beslut om viktiga lagar etc. Jag ser inte det här beslutet som särskilt riskfyllt - den här folkmordsfrågan är unik då ett EU-kandidatland fängslar medborgare som talar om det. Man måste se beslutet, eller "markeringen" snarare, i den kontexten.