2007-02-02

"Varför bloggar inga blattar?"

Snubben klagar lite på att det finns för få "äkta blattar" i bloggosfären:

Jag försöker kolla på Knuffs topplistor och finner blott två namn som skulle tas för blattiga (är du typ polack eller islänning räknar jag inte dig till den kategorin) vid en första anblick. Sakine och Esbati. Den förre är mer intresserad av att slå mot förbudsivrare och lata studenter, och den senare kämpar för fullt mot högerdominansen inom bloggosfären. Inget fel i det. Lycka till båda två. Men vem tar upp frågorna som rör en invandrares vardag?

Själv kvalar Damon inte riktigt in som "blatte" eftersom han bor på Södermalm. Frågan om varför ingen bloggar om invandrares vardag är kanske enklare att svara på än man tror. "Äkta" blattar har ofta språket som hinder. Och har de inte det är de antingen med i Gringo och gnäller, eller så pallar de inte med Gringo och "invandrarfrågor". Typ. Den sista klicken invandrare bor, som Damon, utanför förorten.

Själv bor jag i Flempan och - hör och häpna - råkar gilla det. Inte heller har jag något problem med att vara invandrare. Då blir det svårt att skriva något intressant om det.

43 kommentarer:

Anonym sa...

De kanske bloggar, men på ett annat språk? Eller i ett annat sammanhang? Knuff är inte världens centrum.

I övrigt hade nog bloggen "En beslöjad tonårings sexuella fantasier" lätt kunnat kvala in på en poppislista... men av olika skäl kommer vi kanske aldrig att se just den bloggen.

Anonym sa...

...därför att vissa har väldigt dåliga språkkunskaper i svenska...

De kan prata men kan inte skriva...

TILL SAKINE!

Människor som beter sig illa – grisar eller svinar ner – sägs bete sig som DJUR...även på svenska...

..................

Du hade själv skrivit så här i en artikel i City:

"Få se nu, kanske finns det fog för oro, trots allt? För det första: Pippis husdjur. Djur har inte särskilt hög status i Turkiet (Djurens rätt, pssst…!). Att kalla någon för till exempel "björn" ("ayi") eller "djur" ("hayvan") är rejält förolämpande. Den nuvarande turkiska premiärministern Erdogan stämde nyligen karikatyrtecknare som tecknat honom som en skalbagge."

http://www.komar.se/index.php?subaction=showfull&id=1157308674&archive=&start_from=&ucat=2&

Sakine eftersom du kom hit till Sverige som 5-åring behärskar du INTE svenska språket till fullo...jag har märkt att du använder väldigt mycket slang och även andra påhittade ord som inte ens finns i SAOL..

Sä här ligger det till om vi ska tillbaks till dina alltför ENKLA slutsatser om att en nation INTE tycker om djur bara för att de har vissa negativa ord i sitt språk som kan sammankopplas med djur...

Även vi svenskar har negativa kopplingar till djur och det innebär INTE att vi INTE tycker om djur!

Katten!

Svinstia

listig som en räv

Skriver som en kråka

sjunger som om hon har en kråka i halsen

råttfärgad

o s v..jag ska inte dra upp alla ..det får du komma på/lära dig själv!

...och sedan ang. Pippi Långstrump på kurdiska...och varför böckerna blev stoppade i Turkiet...Jo, därför att de saknade tulldeklaration!

Alla lagar och förordningar som finns i Sverige och i Turkiet gäller även Kurder...tro eller ej!

Tacka vet jag turkar, greker, italienare och jugoslaver som kom hit till Sverige på 60-talet och början av 70-talet som arbetskraft och hade 3 olika jobb och byggde upp svenska industrin...till skillnad från er kurder som kom hit som anhängare av PKK i slutet av 70-talet och början av 80-talet tils PKK blev terroriststämplat av den svenska regeringen, september 1986.

(..och många kurdiska barn som är uppvuxna i sådana miljöer är ju hjärntvättade av sina föräldrar..)

och fortsätter sin verksamhet på ett eller annat sätt...

Sakine!!!

Är du en ulv i fårakläder!?

Anonym sa...

Kurdiska kvinnor är underkuvade och förtryckta av kurdiska män enl. Dilsa Demirbag.Sten:

.....

Ur hennes bok stamtavlor:

För vår inhemska debatt om så kallade invandrarflickors ställning och den hedersorienterade kulturen, är den kompromisslösa skildringen av kvinnans underordning i den stamorienterade kulturen matnyttig läsning: ”En kvinna blir aldrig myndig i mitt hemland. Hon står alltid under någon mans förmyndarskap, fadern eller maken. I mina släktingars ögon är jag dotter till Selahattin, Alis son som härstammar från Haj Mosa. Inte Dilsa Demirbag-Sten. På många sätt är det så för alla inom stammen. Ingen är en egen individ. Alla är en del av en helhet. Stammen.”
Stamtillhörighet är såväl av godo som av ondo. Den som tillhör en mäktig stam är aldrig fattig eller ensam, säger man hos kurderna, där uttryck som ”ensam är stark” eller ”en bra karl reder sig själv” är helt meningslösa. Medlemmarna i stammen vet att de inte skulle överleva utan hårt arbete, samarbete och en stark lojalitet där man sätter kollektivet före sig själv. Detta kräver ett offer:

”Stammens, och kanske framförallt familjens, överlevnad bygger på att alla offrar sin individualitet mot att få det skydd som kollektivet ger. Ett skydd som är utformat av män för män. Homosexualitet, okyska kvinnor, ”omanliga” män eller personer som vill vara människor i första hand och inte stammedlemmar, utesluts eller diskrimineras på ett mer eller mindre våldsamt sätt. Straffet är hårdast om det är en kvinna som hävdar sin rätt. Kvinnor är mannens ägodel och främsta statusföremål. [...] En utesluten kvinna blir straffad i dubbel bemärkelse. Hon skulle inte överleva utan sin familj. Och en kvinna som inte har manliga släktingars beskydd löper enorma risker att bli våldtagen, trakasserad och hånad av omgivningen.”
Denna kultur av kollektivt skydd och kollektivt tvång har utvecklat sig i många länder och kulturer (jag mötte något liknande vid mina besök i Indien och i Bali till exempel) och har spelat en viktig roll för överlevnaden. Det är när den ekonomiska basen fallit – i kurdernas fall en nomadiserande boskapsekonomi – som det kulturella och sociala tvånget syns i grym och våldsam dager. Kvar finns förtryckande patriarker, bigotta kvinnor, kuvade flickor och kvinnor. Ju skarpare de döende normerna kontrasteras mot moderniteten och dess betoning av individens rättigheter, desto mer outhärdliga ter de sig.

Om det finns någon mer harmonisk väg att transformera de traditionella samhällena, så att så många människor inte behöver lida, det vet jag inte och den frågan diskuterar inte heller författaren. Inte heller vet jag om det skulle vara möjligt att rädda dess ”goda” aspekter: gästfriheten, tillhörigheten, det gemensamma ansvaret.
Konstateras kan att just kurderna i sin dubbla utsatthet som ett statslöst folk, föremål för den turkiska statsapparatens förtryck och som ett folk som famlar efter kulturell tillhörighet och nya sociala normer sedan deras traditionella livsstil satts ur spel, kanske lider mer i denna brytningstid än många andra.

Dilsa Demirbag-Sten ger inga svar på dessa tunga frågor, men hennes passionerade och insiktsfullt målade ”tavlor” av sin stam är ett värdefullt bidrag till förståelse.

http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,704814,00.html

Tobias Struck sa...

Shit, Sakine. Jag börjar tycka synd om dig som har så många renodlade freaks hängande på din blogg. Vem fan säger "skriver som en kråka" eller "sjunger som att hon har en kråka i halsen"? Signaturer brukar kallas "kråka". Annars heter det "skriver som en kratta". Och det heter "fått en TUPP i halsen" om toner som glappar.

Anonym sa...

Tobias Struck!

Bra att du läste ovanstående inlägg...

Det är aldrig försent att lära sig någonting nytt...

läs gärna nedanstående länk...svenska uttryck

titta på s---skriva som en kråka

...och jag tycker INTE synd om dig!

http://en.wiktionary.org/wiki/Category:Swedish_idioms

Anonym sa...

Ni kan även googla på "skriva som en kråka"...

Mer svenska, rätt svenska!!!

Tobias Struck sa...

Anonym. Det är bra att du inte tycker synd dom mig. OK, det kanske finns folk som säger "skriva som en kråka". Men förstår du inte att det är någon som har kläckt (!) den metaforen någon gång? Vad tror du kom först: SAOL eller orden? Klart Sakine skall använda nya svenska ord, som inte har kommit med i SAOL än.

Nya glosor skadar inte kommunikationsvänligheten! Språket är inte en perfekt ikon som måste vårdas för att avspegla gudomen rätt. Det är vi som använder språket som är dess gudar.

Språket är dessutom lika kaotiskt som en vildvuxen trädgård - ÄVEN om du håller dig till det som var normalt för tio år sedan. Hur logiskt är det exemplevis att bara "och" stavas med ch istället för k eller ck?

Och en del av det som var normalt för tio år sedan är glömt idag... Vet du vad perfekt hygien är? Döden.

Anonym sa...

"Sakine eftersom du kom hit till Sverige som 5-åring behärskar du INTE svenska språket till fullo"

Det där är naturligtvis tokfel. Det tar ett halvår för en femåring att bli flytande i ett nytt språk. Det tar ett år för en tioåring. Efter tolv är det dock svårt att bli inhemsk på ett nytt språk.

Sakine skriver för övrigt bättre än 95% av övriga folket. Att inte begränsa sig till SAOL är dessutom en positiv egenskap. Eller inbillar du dig på fullt allvar att SAOL definierar språket? Det gör den inte. Den beskriver det språk som jag, Sakine och flera uttrycker oss på, med eller utan nybildningar.

Anonym sa...

fin analys av blattarna, sakine. får man kanske analysera dig också?

du tillhör den blattegrupp som drar nytta av majoritetssamhällets fördomar. när rasisterna i majoritetssamhället vill håna muslimer, förbjuda slöjor eller spotta på förorterna så finns du alltid där för att ställa upp på deras sida. när rasisterna vill "rädda invandrarkvinnan från invandrarmannen" så ställer du upp som offer och belönas rikligt med utrymme i den offentliga debatten. ju vulgärare och råare uttalanden desto mer utrymme.
det är en oslagbar karriärsstrategi. precis som man kan dra nytta av det politiskt korrekta sveriges dåliga samvete för diskrimineringen (dock ett samvete på utdöende), så kan man även dra nytta av majoritetssamhällets fördomar mot invandrare och hat mot invandrarmän.

Tobias Struck sa...

Anonym. "så kan man även dra nytta av majoritetssamhällets fördomar mot invandrare och hat mot invandrarmän."

Väldigt få svenskar hatar indvandrarmän i allmänhet. Känner du själv många svenskar som hatar invandrarmän i allmänhet? Men varför skall det hyschas kring våldsamma metoder att kontrollera familjen? Det hyschas inte om nynazisters våldsamma metoder att bekämpa politiska motståndare.

Sakine kan tänka själv. Hon har helt enkelt de åsikterna som hon har för att hon har kommit fram till att de speglar hennes bild av verkligheten. Och hon är inte tryggare eller mer accepterad när hon uttrycker de åsikterna än hon skulle vara om hon nyanserade allt till en stor går massa. De är de riktigt trygga, universitetslärarna. Jisses, de stör ingen. Gäsp.

Jonathan Leman sa...

Vår blyge anonyme vän

"när rasisterna i majoritetssamhället vill håna muslimer, förbjuda slöjor eller spotta på förorterna så finns du alltid där för att ställa upp på deras sida."

din kommentar var full av lögner och påhopp. Inte så konstigt att du inte vågar stå för den (vilket kanske tyder på en liten gnutta självinsikt). Sakine försvarar kvinnors rätt att bära slöja, gillar det mångkulturella samhället .

Om det är samma anonyma i hela tråden vill jag bara säga att det är ett jävla sätt att ge sig på kurder på det sättet. Sakines kritik mot Turkiet var en kritik mot statsbygget och handlade inte om missaktning mot turkar som folk. Dessutom är den diskussionen helt utanför det här ämnet.

Sakine är ingen ulv i fårakläder men den anonyme (om det är samma) är en feg haverist i anonyma kläder.

peace!

Anonym sa...

...Då blir det svårt att skriva något intressant om det.

Tro fan det, du som är så assimilerad skriver ju bättre om andra ämnen, typ babydollklänningar o dyl ;D

Anonym sa...

Jag har själv läst "stamtavlor" av kurden Dilsa demirbag-Sten.

Jag måste bara säga att man blir riktigt rädd för kurder oh deras barbariska och brutala metoder mot kvinnor OCH mot män som inte passar in i den kurdiska mallen...

I värsta fall blir man VÅLDTAGEN och MÖRDAD av KURDISKA MÄN enligt kurden Dilsa Demirbag-Sten.


...Det vore jätte kul att höra Sakines åsikter om det brutala kurdsamhället hon är uppvuxen i...och få lite jämförelser med svenska samhället...

Barbro

sakine sa...

Oj, många olika trådar.

Blogge, jag gillar idén på den där bloggen. Kanske finns någon tonåring som skulle vilja starta den, vem vet?

Tobias, tack för din empati :o)

I språkfrågan: tja, det är väl upp till mig och mina arbetsgivare om de/det språk
jag behärskar är något att ha.

Jonathan, ja...det är lustigt så folk kan få för sig saker. Jag är varken mot slöjor, mina manliga anhöriga eller stringtrosor för den delen. Det roliga är att ingen kommer med belägg för sina lösa påståenden. Det är bara irriterande att jag är "kurd", eller "liberal" etc.

Moget.

sakine sa...

RL, inte sant! Jävla jidder.

Hellre babydollklänning än blatteinlägg. Och DÅ är det ganska illa.

Anonym sa...

Jag tycker inte att det är så stort problem att det finns så få invandrarbloggare, jag tycker också att det är hyfsat jobbigt att folk måste ta upp så meningslösa ämnen (Jag syftar då på han Damon). Jag håller däremot med Sakine om att de invandrare som lyckas slå sig in på journalistikens bana i Sverige bara är gnällspikar, det känns nästan så att de skriver sånt skit för att de känner att det är det enda sättet de kan använda sin talang för att lyckas få ut en krönika eller liknande.
Jag vet inte vad vi lever i för samhälle när den svenska (jag menar inte bara etniska svenskar) publiken applåderar en invandrare som förödmjukar sig själv och resten av invandrarsamhället. Tidsskrifter som Gringo kan bara fungera i Sverige där folk är så otroligt rädda för att bli kallade rasister om de inte håller med det en "blatte" säger. Gringos koncept är, jag kan inte säga beundransvärt, men meningsfullt är det, så otroligt sorgligt bara att de formulerar sig själva på ett så pinsamt sätt.
Ja, jag börjar nog avvika lite nu, ville bara säga att jag håller med Sakine i hennes inlägg.

Anonym sa...

Blogge Bloggelito !!
"En beslöjad tonårings sexuella fantasier" ???
Kan vara så att hon är normalfuntad med likadana fantasier som alla andra tonåriga?
Eller vill du skriva själv:"Bloggelitos fanatasier om beslöjade tonårigas sexliv"...
Snacka om att kika in den exotiska zonn!!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Damon Rasti sa...

Jäklar Sakine, jag som trodde jag hade "troll" bland mina kommentarer =)
Mustafa (stor chans att du heter det och inte Karl-Erik): " det känns nästan så att de skriver sånt skit för att de känner att det är det enda sättet de kan använda sin talang för att lyckas få ut en krönika eller liknande."
Vilket tur att jag är undantaget som har fått ett journalistiskt jobb just för att jag inte använder det spåret. Jag har gjort max tre inlägg om den frågan, så den där fördomen får du applicera på någon annan!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Sahil, det finns kulturella dimensioner kring sxeualitet, även om sexualiteten i sig är densamma under all kulturell fernissa.

Jag menar bara att en typisk svensk publik skulle vara nyfiken på just dessa kulturella dimensioner med tanke på att det finns en del sexuella tabun i slöjkulturer, och det skulle dessutom ge ett bra tillfälle för ömsesidig förståelse och punktering av myter. Dessutom skulle det avanonymisera den där filuren bakom slöjan, åtminstone i ett fall. Men det räcker för att personifiera en hel grupp av kvinnor.

Det var för övrigt bara ett exempel; det finns förstås flera möjligheter.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

sakine:

invandrare känner att de måste skriva om invandrarskapet? för att ta sig någonstans? kom igen. är det inte snarare så att invandrare måste skriva om sitt invandrarskap, därför att de inte får möjlighet att skriva om annat? se bara på gringo. de har gjort succé därför att de exotiserar och skriver om hur det är att vara invandrare. men det finns tusen och åter tusen andra skribenter med invandrarbakgrund som aldrig får chansen därför att de skriver om helt vanliga saker.
såg du dokumentären om (fi)? gudrun schyman tittade lite nedlåtande på devrim mavi och sa ungefär: "du får sköta kontakten med invandrarorganisationerna". det blev devrim mavis uppgift. något annat duger hon ju inte till, i gudruns ögon. och det är många andra invandrare som blivit tilldelade multikultijobb på detta sätt i sverige. och det är inte deras eget fel, det är strukturen som fungerar så.

sakine sa...

Anonymous, jag håller ju med dig helt. Det är strukturerna/diskursen som är rubbad. Att enskilda skribenter väljer att ty sig till blattefrågor av karriäristiska orsaker har jag full förståelse för. (Även om det inte passar mig, kan det passa andra).

Det finns uppenbarligen efterfrågan på det perspektiv som te x Gringo alternativt Mauricio Rojas presenterar - fine. Det får stå för dem.

Det jag tycker är lite synd är att folk är så kollektivistiska i sitt tänkande kring invandrare och svenskar, kring förort och snobbort.

Ett exempel: jag har pratat med en viss tv-kanal 2 ggr och efter varje diskussion har de sagt att "oj, du är så resonerande och nyanserad...du förstår, i de här frågorna [invandrarfrågor] ska man vara antingen eller! Känner du någon annan som kan passa till diskussionen?"

De letar antingen efter snyftande offer eller folk som avskyr förort. Då får vi också den debatt och kontext vi får.

Diskussioner om det mångkulturella (värdefulla) samhället och invandringsfrågor kopplade till arbetsmarknad/arbebetskraftsinvandring får stå tillbaks för bebisdebatten i Sverige. "Buhu vi fick inte komma in på krog" och "hjälp blattesvenskan förstör svenska språket!!!". Båda sidor lika löjliga och verklighetsfrånvända.

Anonym sa...

Till Barbro!
Du har berört ett mycket viktigt och intressant ämne vad gäller kurdmännens brutala och barbariska metoder som att mörda, vålda och förtrycka med olika medel...de använder dessa metoder både mot män och kvinnor enligt kurden Dilsa Demirbag-Steen.
Jag har också läst Dilsa-Demirbag-Steens "Stamtavlor" och precis som du blev SCKRÄCKSLAGEN av allt oreda som finns:
hedersvåld
våld, våldtäkt,
vapen, allt krig mellan olika kurd klanfejder(det finns visst typ 45 olika kkurdiska klanfejder)för att få som de vill...
Jag kan däremot inte förstå varför vissa kurder inte gör ngt åt sina kulturella problem som är så himla föränkrad i sina kurdsamhällen...

illbaks till Barbros fråga...det vore jätte kul att få höra sakines åsikter om dessa disktaturiska-härkarmetoder av kurder för att tysta ner sina egna kurdiska landsmän och landskvinnor
"Jag har själv läst "stamtavlor" av kurden Dilsa demirbag-Sten.
Jag måste bara säga att man blir riktigt rädd för kurder oh deras barbariska och brutala metoder mot kvinnor OCH mot män som inte passar in i den kurdiska mallen...
I värsta fall blir man VÅLDTAGEN och MÖRDAD av KURDISKA MÄN enligt kurden Dilsa Demirbag-Sten.

...Det vore jätte kul att höra Sakines åsikter om det brutala kurdsamhället hon är uppvuxen i...och få lite jämförelser med svenska samhället..."


Därför vore det bra om Sakine skrev krönikor som handlade om dessa typiska kurdproblem som Dilsa Demirbag-Steen har tagit upp i sin bok...nämligen ta till sig våld och förtrycka både män och kvinnor när det INTE passar in i kurdmallen.

"Sopa rent framför din egen dörr först" lyder ett svenskt ordspråk.

Fredrik Lindholm sa...

"I övrigt hade nog bloggen "En beslöjad tonårings sexuella fantasier" lätt kunnat kvala in på en poppislista... men av olika skäl kommer vi kanske aldrig att se just den bloggen."

Fan, nu blev jag upphetsad!

För att återgå till ämnet så finns det en apokryfisk berättelse från 60-talets amerikanska söder. En svensk är där på besök och får under ett samtal en vänlig fråga:

-Har ni lika mycket problem med vikingarna som vi har med niggrerna?

Rollx sa...

Sakine. Skulle vara kul om de otaliga nationella föreningarna kunde blogga. Flera personer kunde ju dela på samma blogg. Det skulle vara roligt !.

Enskild person vette tusan (f-n) !. Mustaffa fortsätter nog att köra svarttaxi, det finns inga pengar att tjäna i att blogga. :)

Anonym sa...

Hur beter man sig när man håller sig flytande på ett språk????
Hur vet Blogge Bloggelito att det han skriver om åldersgränser för språkinlärning är korrekt?
En femåring född i Sverige, med svensktalande omgivning kan nog anses tala svenska flytande. Tveksamt om denna femåring kan hålla sig flytande genom att tala svenska, behöver kanske simdyna?
Invandrad femåring med icke-svensktalande omgivning torde inte kunna tala korrekt svenska förrän fram i 10-12 årsåldern, och då efter egna och andras ansträngningar.
Ett utmärkt exempel på omgivningens betydelse för språkinlärningen är att ett "svenskt" barn, som flyttar inom Sverige, efter 10-årsåldern, oftast behåller sin dialekt, om man inte gör direkta ansträngningar att byta.

Anonym sa...

Nej, du språkvårdaren, det där beror på helt andra saker. Vi talar här förstås om sociolekter. En stockholmare som flyttar till Skåne behåller sin dialekt, eller smetar ut den till något slags rikssvenska (mälardalssvenska). En skåning som flyttar till Stockholm innan 20-årsåldern byter på en vecka dialekt till rikssvenska.

Detta beror på att skånskans status inte är säskilt hög. Vi ser ett liknande fenomen när vi utan vidare accepterar amerikaner, tyskar och engelsmän lättare än kurder och somalier. Anledningen till att vi i tid och otid använder engelska uttryck i senskan beror nämligen på att engelska är ett högstatusspråk.

Hossein Nayebagha sa...

Förresten, ni som hänvisar till Gringo som någon slags PK-invandrartidning har förmodligen aldrig läst den. Det är en underhållande tidning med en del mer seriösa artiklar som vänder på begreppen och tar fram mycket av de positiva aspekterna med förortskulten. Alla tycker att det är nytt, att det är kul. De enda som klagar är svennar som känner sig hotade över att ANDRA inte vill käka sill och potatis, och husnegrer som Sakine och Mustafa K.

Ni som tror att den utbildar folk i språkanvändning är bara dumma i huvet. Tror ni på det själva eller? Ok att nån kanske ändrar uppfattning om termen "blatte", men det är något helt annat.

Anonym sa...

hossein skrev (angående gringo):

Alla tycker att det är nytt, att det är kul. De enda som klagar är svennar som känner sig hotade över att ANDRA inte vill käka sill och potatis, och husnegrer som Sakine och Mustafa K.

snälla, snälla du. jag ber dig att läsa igenom vad du just skrev. hör du inte hur sjukt det låter? "alla tycker att gringo är kul. de som inte tycker det är husnegrer eller rasister".

"skratta eller smaka på min hämnd."

det är just denna känsla av påtvingad kollektivism som gör gringo så outhärdligt jobbig att läsa för en blatte som försöker tjäna sitt levebröd på ett annat sätt en gringo-vägen.

tala inte om för mig vad en riktig blatte är. tala inte i mitt namn. försök inte tjäna stålar på att bekräfta stereotyper.

judge not, and you shall not be judged.

Anonym sa...

Problemet med kurdiska kvinnor är att de ofta är uppvuxna i förtryckar kurdsamhällen som Dilsa beskriver.

De kommer oftast fråm stora familjer med typ 5-12 barn där mamman inte har möjlighet att ta hand om dem som man gör i en liten familj.

Dessutom är barnen oftast uppfostrade av en annan förtryckt kurdkvinna som inte ens kan stava sitt eget namn...ANALFABET...

Kurdiska mannen i sin tur är en "politiskaktiv" person d v s tillhör extrema grupper eller klanfejder...

Vem har då tid för dessa kurdiskabarn!!!??

Ingen i stort sett...och de blir som de blir...

Oanpassade barn som inte kan ngt om svenska samhället...ngn som tar till våld och falsk propgande när det inte passar...

När jag arbetade som lärare hade vi en kurdisk förälder som lkallade sig för läkare fast han i själva verket var en lokalvårdare...

En annan kurdisk kvinna arbetade i skolan som lärare tills det kom fram att hon hade förfalskat alla sina betyg...

Kurder har livlig fantasi...

Anonym sa...

Till Damon RAsti!

BAra för att du vill framhäva dina "författartalanger" (väldigt osvenskt förresten...att skryta om sig själv...) så kan du inte bortse ifrån det faktum att det finns många självutnämnda invandrarkvinnor och män som måste skriva om invandrare och mellanöstern om de överhuvudtaget ska få en plats bland svenska samhället...

...och du kan gissa varför...

Jag kan inte tycka ngt annat än att hålla med Mustafa i denna fråga.

Mats J.

Anonym sa...

Något senkommen kommentar, men HALLÅÅÅ!! Jag är ju en bloggande invandrare från förorten och med i bloggtoppens topp 20-bloggar

/Nina

Anonym sa...

Hossein: att gringogänget inte är 110% alvarliga hela tiden i sin bild av blattarna stämmer nog, men en del av kruxet är att deras stöddigt hippa7inställsamma bild av hur FÖrortsblatten ser ut kommer ivägen för en hel del andera debtter som inte är lika bischade på hippa gangstatyper. De snor ett mediautrymme och blockerar andra fiskussioner som inte är lika klyschigt mukltikulti och "Yo bro, nu kommer du testa mitt spaggeöra, men sen blir det spinacci av dig". Om det fanns utrymme i nuläget för ett halvdussin självgående "blattetidningar" i Sverige skulle det inte spela nån större roll men nu ligger det inte till så.

Att sen många helsvenska journalister visar samma mix av låtsasuppror och inställsamhet som Gringo är mest tidstypiskt.

sakine sa...

Nina, ja! Man glömmer ju lätt att det finns invandrare med svenniga namn ;)

Anonym sa...

Till Tobias!

Tänk om alla skulle använda sin livliga fantasi och kommunicera med påhittade ord och använda fel grammatik...

Hur skulle vi kunna kommunicera med varandra till slut?...ingen skulle förstå någonting...

Sociolekter som Rinkebysvenska, Gårdstensvenska, Rosengårdsvenska... Troligen har dessa varianter har en del gemensamma drag som kan beskrivas som att de gjort sig av med vissa delar i svensk grammatik. Det kan vara:

– Rak ordföljd i sats som inleds med annan satsdel än subjekt: I dag hon kommer.

– Utelämning av betydelsetomt det som subjekt eller objekt: Har du sett henne? Ja, jag har.

– Utelämning av och vid samordning med verb som går, sitter, står: Vi går fikar.

– Strykning av prepositioner som är bundna till verb: De låg sängen.

Tänk om all myndighetspersonal skulle dessutom tillåtas att skicka brev och dokument till varandra på vissa flykting/invandrardialekter...beroende på hur en kurd insåg vara lämpligt...

Ärligt talat...det skulle bli kaos!!!

Säger som ovanstående skribent:

"Rätt svenska tack!"

P40

Anonym sa...

Anonym (du den senaste), varför sjutton skulle sociolekter börja användas av myndigheter? Språkbruket (även av "korrekt svenska") skiljer sig från situation till situation.

Anonym sa...

Tanja!
Mitt inlägg var svar till nedanstående text av Tobias:

"Nya glosor skadar inte kommunikationsvänligheten! Språket är inte en perfekt ikon som måste vårdas för att avspegla gudomen rätt. Det är vi som använder språket som är dess gudar.

Språket är dessutom lika kaotiskt som en vildvuxen trädgård - ÄVEN om du håller dig till det som var normalt för tio år sedan. Hur logiskt är det exemplevis att bara "och" stavas med ch istället för k eller ck?

Och en del av det som var normalt för tio år sedan är glömt idag... Vet du vad perfekt hygien är? Döden."

....så Tanja...

Om korrekt svenska skiljer sig från situation till situation som du påstår och om nya glosor INTE skadar kommunikationsvänligheten samt det faktum att språket inte är en perfekt ikon som måste vårdas för att avspegla gudomen (allt i enlighet med vad Tobias tidigare sade...varför skulle det vara omöjligt med några invandrar-kurddilakter som ZAZA och sociolekter som används av andra kurder på olika myndigheter!?

Tobias påstod ju i början av inlägget: " Nya glosor skadar inte kommunikationsvänligheten! Språket är inte en perfekt ikon som måste vårdas för att avspegla gudomen rätt...och du själv påstår att korrekt svenska skijer sig från situation till situation...

Jo, tillbaks till min argumentation nu: Om man nu använde svenska språket precis som man själv ville med påhittade ord och fel grammatik som Sakine gör... skulle det uppstå KAOS!!!!

Anonym sa...

Jag irriterar mig på uttrycket blatte. Kan vi intge spola det?

Det verkar hänsyfta på en familj irriterande ohyra, Blattidae, eller storkakerlackor av ordningen Blattidea innehållande arterna Periplaneta americana, Eurycotis floridana, Blatta orientalis, Periplaneta fuliginosa, Periplaneta australasiae och Periplaneta brunnea av vilka ingen väcker någon större entusiasm hos de som varit i deras sällskap.

Sålunda: kan vi inte hitta på någonting lite mindre osympatiskt?

Anonym sa...

Nya glosor kan både skada och berika kommunikationen. Därför ska nya glosor användas i rätt sammanhang. Det är ingen som säger att det är okej att hela tiden använda okonventionell grammatik och nybildade ord, men i mindre formella sammanhang, eller till exempel skönlitteratur, kan det vara ett tecken på språklig kreativitet och goda kunskaper inom det språket som används. Sociolekter har ingenting i officiella sammanhang att göra, eftersom i officiella sammanhang ska det inte för någon kunna råda några tvivel om vad som menas, men de hör (definitionsmässigt) i vissa sociala sammanhang.

Att undvika nybildningar är för övrigt i princip omöjligt i svenskan med dess sammansatta ord. Och att påstå att det skulle uppstå kaos om man använde påhittade ord är bara korkat, alla ord är påhittade.

Anonym sa...

Förbli internationella snälla!

Nu kan vi svenska allihop, i alla fall drägligt. Nya språkanvändningar har tillkommit och Gringo finns. Det verkar viktigt för folk att ha en "blatteidentitet". Det är lugnt. För min del är jag svensk född men den grupp jag identifierat mig med i hela mitt liv kommer från hela världen. Det beror på att jag växt upp i internationell miljö med en hel del kompisar med invandrarbakgrund. Som barn tänkte jag aldrig på det. Vi hörde ihop, växte upp tillsammans och vart folk kom ifrån lärde man sig bara som barn gör. Sen bodde jag inte i Sverige på ett tag. När jag kom tillbaka så var det ett himla "blattesnack". Det skulle vara så skönt om folk kunde vara stolta över sin egen kultur och bakgrund och känna sig berikade av att ha fler kulturer. Då slutar man nog också gnälla över småsaker när det gäller språkbruk och annat. Varför skapa nya gruppindelnigar av status och segregation?

Hälsningar
Glad global

Nätverka internationellt! Kolla gratis webbsida för språkinlärning/community (under uppbyggnad)men verkar växa snabbt
www.ephisto.com

Suzi sa...

om du letar rätt så kanske du hittar blattar som bloggar... försök nånstans där abushushu.blogspot.com han e grym på att blogga faktiskt.