2007-02-16

Diskriminering - ett hjärnspöke?

Nu har tydligen Svenskt Näringsliv kommit ut med en rapport om att invandrare inte diskrimineras i så hög grad (finner dock inget på deras egen hemsida) som vi tidigare har trott. Eller vi och vi. Jag har alltid tyckt att diskrimineringsdebatten har styrts lite väl mycket av personer som Masoud Kamali. Ofta målas en nattsvart bild upp, där man mellan raderna kan läsa att invandrare snabbt som attan bör ta sin enkelbiljett till England eller annat land, för att få ett arbete. Att invandrare startar företag i högre utsträckning och att invandrartjejer - nåja, här saknas statistik, klarar skola och enligt mina misstankar även arbetsliv relativt bra, tar få upp.

Så för att svara på frågan i rubriken: Självklart "finns" diskriminering. Att jag har det lättare på svensk arbetsmarknad, än en somalisk farbror med samma utbildning men med en "irriterande" brytning, är ingen slump. Det är klart att människor styrs av erfarenheter och fördomar. Det gäller såväl svenskar som invandrare. Att låtsas som något annat är verklighetsoff. Till de som tror att invandrare inte "väljer sina egna" föreslås en tripp till Hötorget eller valfri pizzeria i landet. För den som inte tror att svenskar diskriminerar föreslås besök vid köksbord, fikabord, valstuga eller svensk arbetsplats. Lägg fram det på rätt sätt och vips ploppar fördomarna fram. Diskriminering är inget nytt i världshistorien, så länge människan är konstruerad som hon är kommer diskriminering också att bestå. Därmed inte sagt att diskriminering inte kan minskas. Det intressanta är var politiken ska komma in.

Att privatpersoner gör ekonomisk förlust genom att välja en mindre kompetent arbetare för att den råkar ha samma bakgrund är inte mitt problem. Det är deras förlust. Men när staten, genom strukturell kvotering av svenskar eller politiskt korrekt kvotering av invandrare, är det mina skattepengar som ödslas bort. Testa gärna anonyma ansökningar till offentligt finansierade arbeten och se efter om det blir en skillnad (hur har det gått, där det har testats?). Visst, då kan en person på grund av sin bakgrund petas bort vid intervjun. Men då kan den eventuellt diskriminerade i fråga också anmäla arbetsgivaren.

Hellre det än att den meningslösa och eviga "debatten" om invandrare som automatiskt diskriminerade offer, eller som offer för hjärnspöken för den delen, fortgår.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Språket är nyckeln till framgång här i landet och du Sakine är det levande beviset. Sen att du är ideologiskt förvirrad är en annan sak.

sakine sa...

Skriv med nick om inte inläggen ska raderas (sista varning).

Utveckla gärna det där med "ideologiskt förvirrad". Vänstermänniskor brukar mena att det är att vara ideologiskt förvirrad att vara invandrare och liberal, av någon underlig anledning. Så varsågod. Förklara.

Anonym sa...

Kommentar till första inlägget: Jag säger bara att du inte har hängt med debatten. Problemet som sammankopplas till hur invandrare diksrimineras uppgesges inte språket som faktor.Man väljer undersöka hur de som talar språket väl eler tom de som heter Muhammed men är födda i detta land har det. Man talar om hur tex. akademiker med ett namn som Ahmed diskrimineras för att ge ett vanligt exempel. Man tror att de som tex. bor i Rinkeby och som inte har något jobb beror på att de inte kan tala språket, men är man där och talar med de(och inte bara om dem) så hör att de kan mycket bättre svenska än många andra.Det jag vill säga och debatten som Maoud Kamalis (utredning) hettade till var att hur strukturellt invandrare inte tillåts att klättra upp i den rådande makthierarkin. Ingen förespråkar att min mormor som inte kan svenska ska få jobb som ingenjör på Telia men de som inte vill fördjupa sig och vill hellre komma med små populistisk politik svar kommer med språkkravet. Sen när man undersöker hur andra länder erkänner strukturell diskriminering och verkligen arbetar strategiskt på en nationell plan, ser man också invandrare i sådana länder befinner sig i högre grad på toppen av makthierarkin än våra invandrare som finns på golvet men inte i ännu mer inflytelsefulla positioner.

Anonym sa...

Undrar hur Kamali fick sin professorstitel? Det kan inte vara på grund av några eminenta kunskaper i ämne. Misstänker att sossarna delade professorstitlar ungefär på samma sätt som partikolegor i Östtyskland.

Lubbe Ferrysson

Anonym sa...

Jag har alltid tyckt att diskrimineringsdebatten har styrts lite väl mycket av personer som Masoud Kamali.

Styrt o styrt, normala människor har väl inte tagit denna media-upphaussade 'masse-kamel-debatt' på allvar ...såna där vänster/pk-spektakel skakar vi icke-dagstidningsprenumeranter bara på huvudet åt :)

Att privatpersoner gör ekonomisk förlust genom att välja en mindre kompetent arbetare för att den råkar ha samma bakgrund...

'Samma bakgrund'(dvs samma språk, traditioner mm) brukar många gånger uppväga mindre brister i kompetens.

Anonym sa...

Kolla hur det reagres när jag tog upp ordet kamali. Han har angripits personligen , det snackas mer om han än vad hans utredning kom fram till. Räck upp handen , alla som talar om Kamali, hur många har läst sista del av utredningen?

När hans utredning kom fram till "känsliga" slutsats, blev reaktionen direkt" vem fan är du som säger att det råder diksriminering? Om det skulle vara så fallet hur kunde du med ditt namn anställas? Våga inte kalla oss rasister"
Det är ungefär sådana reaktiner han fått både som är lite mer på lästa än vanliga männiksor, syftar på Svd, DN:s ledarsidor bl. a. För det som glöms är att tidigare utredningar som leddes av etnisk-svenska forskare kom inte till fram nåt annat än att det är stora klyftor mellan de som heter Ahmed och Johan?

Anonym sa...

Kolla hur det reagres när jag tog upp ordet kamali.

Spara på egot lite, jag svarade Saki:s skriverier, såg inte ens ditt förräns nu.

Han har angripits personligen

Det är bara en nyttig erfarenhet.

...det snackas mer om han än vad hans utredning kom fram till. Räck upp handen , alla som talar om Kamali, hur många har läst sista del av utredningen?

Jag räcker upp handen, jag har inte läst hans s k utredning, och tänker inte heller läsa den ...lika lite som jag tänker läsa någon utredning om kollektivtrafiken i Baghdad (om det nu finns en sån).

När hans utredning kom fram till "känsliga" slutsats, blev reaktionen direkt" vem fan är du som säger att det råder diksriminering? Om det skulle vara så fallet hur kunde du med ditt namn anställas? Våga inte kalla oss rasister"

Om inte annat så räcker det iaf att låta Kamali prata i tv 2-3 gånger i veckan för att det ska skapas en flock nya 'rasister' varje gång ;) ...för menar man öht allvar med denna sorts utredningar (som exv Kamalis), så låter man inte dess slutsatser framföras på ett så provokativt och clownartat sätt.

Anonym sa...

om det inte är språket är det bristen på rätt utbildning. om det inte är bristen på rätt utbildning är det bristen på erfarenhet. om det inte är bristen på erfarenhet är det något annat.

det finns alltid en ursäkt för diskriminering. kom igen, jag känner en truckförare som inte får jobb någonstans. man behöver inte prata strindgbergska för att köra truck, tro mig. i de flesta yrken är det en nackdel att tala avancerat och akadmeiskt.

vem vill ha ebba witt-brattström som sjuksköterska. "dina leder voro ömma, af ett slag jag icke tidigare skådat". eh?

diskriminering beror på rasism, inget annat. men det är SJÄLVKLART att svenskt näringsliv förnekar diskrimineringen. det gjorde dom redan INNAN denna rapport släpptes.

Ludde sa...

Anonym: Så... om jag i mitt fåmansföretag väljer att anställa min gamle barndomsvän Ove som har 1% sämre akademiska meriter än en trevlig Muhammed, så gör det mig till rasist?

Säkert.

Anonym sa...

...jag känner en truckförare som inte får jobb någonstans. man behöver inte prata strindgbergska för att köra truck...

Vem vill ha en truckförare som pratar Strindgbergska? ...det handlade väl helt enkelt om att denne var ett rekorderligt rövhål, och vem ger såna ett jobb?

The Invisible Hand sa...

Rapporten ifråga finns att tillgå på SvensktNäringslivs hemsida.
http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00007/Bortom_etnicitet_7680a.pdf
Rapporten nämner bland annat det i media frekvent förekommande påståendet ”läkare som kör taxi”, det vill säga att invandrare skulle nödgas ta underkvalificerade jobb. Läs och bedöm själva.

Diskriminering är ett ur ekonomisk synvinkel något märkligt, och därmed, intressant fenomen (om det existerar). Det skulle ju innebära att företag medvetet väljer lägre lönsamhet framför att ha med en viss grupp människor att göra. Vid nykter och saklig analys brukar det ofta visa sig att det finns förklaringar som har föga med diskriminering att göra (vad vi nu menar med ”diskriminering”). Exempelvis är det inte diskriminering i ekonomisk bemärkelse att ge en kvinna lägre lön än en man om kvinnan har lägre produktivitet än mannen (detsamma gäller givetvis en invandrare i jämförelse med en inföding). För att åstadkomma en saklig jämförelse behöver därför data justeras för skillnad i produktivitet.

Till sevgi… Jag har läst rapporten från Kamelen och är föga imponerad. Den innehåller inget av substans som sakligt ger stöd för att invandrare skulle vara diskriminerade. Vad den dock innehåller är en osedvanlig mängd grundlösa påståenden som lanseras som sanningar. Men så är det icke heller en på vetenskapliga principer grundad rapport, det är ett politiskt dokument och inget annat.

sakine sa...

TIH, ja jag fick rapporten mejlat till mig och har mycket stort förtroende för rapportförfattaren.

Det är överdriven idioti, men förståeligt, att politiker "vill motverka rasism och diskriminering" genom att sprida myter och vanföreställningar. Det fungerar ju uppenbarligen.

Jag tror att många invandrare helt i onödan tror att det svenska samhället består av en massa rasister som inte vill ha med dem att göra. Visst finns främlingsfientliga svenskar, likt det finns invandrare som ogillar svenskar, men det är grupper i minoritet.

Bra att Näringslivet driver opinion i en mer positiv anda. Jag reagerade vid första nyhetssändningen (det lät som om SN påstod att diskriminering ö h t inte existerar).

Anonym sa...

Jag tror vi bara underblåser det som kallas "omvänd rasism" alltså invandrares negativa fördomar emot svenskar och sverige genom att konstant hävda hur diskriminerade de är. Vi har en enorm arbetslöshet, vi har och har haft en väldigt stor invandring. Att varje dag på varje kanal komma med nya vinklingar och nya reportage om hur mycket alla från arabiska eller afrikanska länder misshandlas av systemet gör mer skada än nytta. Rapportera sanningar och låt invånarna tänka själva, för fan! Det är ju journalismens grundregler, men vart är journalisterna i sverige idag? Kvaliteten är katastrofalt dålig.
Vad gäller empirism så ser nog varje människa hellre vad som händer i deras liv, än genom DN elelr TV4 och fler av mina invandrarvänner har jobb än mina svenska vänner. Det svider på dem varje gång ännu ett reportage osynliggör dem.