2006-05-25

Porrdebatt från 50-talet?

...nä, från i tisdags. Såg nyss en del av reprisen på Debatt.

Ämne: ungdomar & 6. En kvinna lät hysteriskt rädd för fenomenet kk (som om det skulle vara ngt nytt i historien...) och en långhårig pastor gapade om att kärlek minsann är ett måste och att blommor måste vattnas. Vad han nu hade för poäng med det. Debatten saknade förstås personer som diskussionen handlade om.

I tisdags träffade jag en sympatisk kvinna som berättade att hon inte tillät sina tonårsdöttrar att se på Big Brother. "Usch, äckligt!". Allt fler av mina kompisar förlovar och gifter sig, har gärna traditionella bröllop. Tjejer skriker efter att få "vara tjejer", läser Ebbas stil och älskar rosa utan att skämmas för det.

Vänstervågen dämpas och vänder, men verkar snarare ersättas av nykonservatism, än av liberalism. Så länge moralister håller sig till sitt, fine. Nu är de inte direkt kända för att stanna där.

28 kommentarer:

Wille sa...

Allt fler av mina kompisar förlovar och gifter sig
Kan det ha att göra med att du är närmare 30 än 20 nuförtiden?.. :)

Såg f ö debatten. Var rätt småhysterisk. Så länge ingen tvingas till det så står det människor fritt att syssla med "ormgropar" och vad de nu vill.
Dessutom allt detta nymoralistiska tjat om att "sex hör ihop med kärlek" är rätt tröttsamt: ja, för den som säger det kanske, men varför ska de tvinga på alla andra samma privatmoral?

Jag tror att de flesta vuxna människor, även de som avskyr one-night-stands och tillfälliga förbindelser någon gång träffat någon, haft sex med dem efter en kort tid baserat enbart på fysisk attraktion, för att sedan en kort tid senare komma på att "å fan, vilket jävla psykfall det var, jag drar". Ingen kärlek, bara attraktion som snabbt klingade av och aldrig fördjupades.
Lider de psykiskt av det? Har väldigt svårt att tro det, och de som påstår det borde omgående söka psykvård själva.

sakine sa...

Hehe...ja, man är ju medelålders vilken dag som helst ;-) Men även yngre småttingar förlovar sig! Typ 18-20-åringar.

Angående debatten & ämnet: ja, men jag tror att vissa vägrar se att andra människor fungerar på andra sätt än en själv. Eller så undrar de vad som faktiskt gäller, men vägrar acceptera eller testa - för att inte förstöra sin världsbild.

Jag kan tänka mig att fler mår dåligt av all moralpredikan än att testa på ett och annat.

(En parantes om sanning/konsekvens-kompisar läser: jaaaa ja, jag är själv ganska pryd. Så där ja. Nu slipper någon tro något annat eller påpeka det ;)

Wille sa...

Jag tror många 18-20 åringar som "förlovar sig" (notera citat-tecknen) gör det för att känna sig mer vuxna.
Oftast förlovar de sig ju med ringar från en sån där leksaks-automat på ICA, för att sedan gå omkring och vara "förlovade" utan att någonsin planera nästa steg (äktenskap, vilket jag trodde liksom var poängen med en förlovning). Istället låter de tiden bara rinna tills den ene eller andre tröttnar och upptäcker att man inte behöver gifta sig med första bästa, utan det eventuellt kan finnas andra människor i världen som inte tycker det är en motbjudande tanke att ha regelbundet sex med personen ifråga.

Sanning och konsekvens? Ha ha, jag vet inte om jag är så pryd, men jag är nog rätt konventionell, monogami och inga ormgropar tack.
Hade en kort historia med en bisexuell tjej en gång. Hon var otrogen med en annan tjej. Trots att man säkert gärna inbillar sig annorlunda som kille, så var det för min del inte det minsta annorlunda än om hon varit med en annan kille: förjävligt.

sakine sa...

Ja vadå då, de har fina plastringar i vissa automater ;-)

Apropå otrohet är det nog ganska naturligt att bli sur oavsett. Svek har ju inte med vem som attraherar vem att göra.

Har aldrig varit tillsammans med någon som varit otrogen (vad jag vet), därmeot dejtade jag en kille som hade sambo (!)..utan att känna till det, förstås.

Det värsta med förhållanden i allmänhet är när någon ska röra runt hemma hos dig. Tex försöka att diska och lyckas fixa en översvämning. Åh...sånt framkallar ångest. Slarvpellar som haft en morsa som fixat allt. Gå och dö!

Hmm...annars är det värsta att killar (av uppfostran?) inte kan öppna munnen och prata när det behövs. I kompisförhållanden är killar överlägset bäst på det, men i relationer helt värdelösa.

Teori om varför det är så?

Wille sa...

Jo, fast som öppensinnig libertiné så inbillar man sig att det inte ska ta emot så mycket om tjejen är med en tjej. Fast svek är svek.

Angående varför killar "inte öppnar munnen och pratar", så kan jag säga att tjejer inte heller gör det.
Hade en diskussion med en kompis om det, min teori:
När saker börjar bli lite problematiska är det många som inte "vill göra saker värre" och säga som det är, eller vad de känner. Istället för att slå näven i bordet och säga "nu får det vara nog!" så jamsas det med för att vara till lags.
Rätt vad det är har situationen degenerat till att vara utom kontroll, utan att någon sagt något, och oavsett vad man säger så är det kört för att det är så inflamerat så ingen kan säga något konstruktivt längre.

Kontentan:
Det är enklare att tidigt slå näven i bordet och få ur sig vad man känner än att försöka "vara till lags".
Vidare är det värt att notera att det i den situationen ytterst, ytterst sällan är "killens" alternativt "tjejens" fel:
De flesta förhållanden innehåller två personer, det är bådas ansvar att öppna käften om något är fel, även om man själv inte störs av det så värst för tillfället, alternativt det tar emot att ta upp det.
I värsta fall får man försöka dra ut det ur den andra personen.

Såvida ingen gjort något totalt åt helvete som t ex knullat runt så är oftast orsakerna till att förhållanden havererar en rätt komplex kedja av små händelser, där båda parter har sin del i skulden. Att skylla på den ena eller andra parten i det läget är ett rätt omoget sätt att se på förhållanden.

F ö så blir det aldrig översvämningar i mina förhållanden, jag överlåter diskandet till mina kvinnor. ;)

sakine sa...

Överlåter diskandet?! Tsss...kul skämt.....

Det där med att diska eller ej är ganska knepigt: man vill ju att latmasken ska diska, samtidigt önskar man att han inte gör det när man väl hör vattnet forsa och glasen krossas.

Hrm...det finns säkert mesiga brudar som håller inne med massa saker också. Och visst är det ofta en kedja av olika förklaringar som ligger bakom en konstig situation i en relation. Jag tycker att mycket avgörs redan första dejten. Ibland är första intrycket ifs bra för att sedan förstöras, vilket också händer.

Visst ska man inte "skylla" på någon. Bara skönt att så fort som möjligt bli av med den pajas som inte kan hantera varken basic kommunikation eller diskning...

;-)

Wille sa...

Det där med att diska eller ej är ganska knepigt..
Inte då. Ett ord: diskmaskin.
Jag ska garanterat köpa diskmaskin den dag jag köper lägenhet eller hus. Jag hatar att diska.

Jag tycker att mycket avgörs redan första dejten. Ibland är första intrycket ifs bra för att sedan förstöras, vilket också händer.
Jag tycker nog inte så mycket annat avgörs på första dejten än om det finns potentiell kemi och man vill träffa någon igen. Kemin "i luften" brukar man känna av rätt omgående, men det är bara en förutsättning, inte en garanti för att något ska fungera på sikt. Och första intryck kan förstöras rätt snabbt också i början.
Den bästa mätaren på om något kan hålla tror jag kommer efter 3-4 månader: då brukar ofta folk känna sig lite "säkra" på varandra, samtidigt som det börjar bli lite rutin och igenkännande i vissa saker, samt de förstasmå gnabben kommer. Klarar man 3-4 månader så brukar man vanligtvis klara 3-4 år (som är något av nästa potentiella "krisperiod" i många förhållanden, eftersom folk av naturliga skäl inte är som två brunstiga kaniner längre).

Bara skönt att så fort som möjligt bli av med den pajas som inte kan hantera varken basic kommunikation eller diskning...
Hmm.. undrar hur sant det där verkligen är när det kommer till kritan? :)
Folk brukar vanligtvis hänga kvar, komma tillbaka och försöka fixa förlorade fall ohälsosamt länge..

sakine sa...

Hehe...nu finns det säkert några ex där ute som skakar på huvet, men äsch:

3-4 månader? Evigheter. Då har det hunnit utvecklas dagliga storbråk.

3-4 år...det är verkligen en evighet. Då måste det verkligen fungera bra.

"Hmm.. undrar hur sant det där verkligen är när det kommer till kritan? :)"

Jaaa, faktiskt. I alla fall efteråt, när man tittar tillbaks på allt. Det beror ju på hur man är som person. Vissa är jättetoleranta och det är säkert bra....för alla som är det.

"Folk brukar vanligtvis hänga kvar, komma tillbaka och försöka fixa förlorade fall ohälsosamt länge.."

Ja, helt sjukt vanligt det där. Det finns nog en "singelperiod" också, som hjälper mot sånt. Den perioden är nog ungefär lika lång som förhållandet varade.

För övrigt skulle en diskmaskin skulle ta hela 24% av min lägenhet.

Wille sa...

Jaaa, faktiskt. I alla fall efteråt, när man tittar tillbaks på allt.
Jojo, när man försökt rädda det körda ett bra tag, men slutligen finalt insett att det är kört.. :)
Regeln brukar vara: desto dysfunktionelare förhållande, desto mer försöker folk fixa det, illa.

3-4 månader? Evigheter. Då har det hunnit utvecklas dagliga storbråk.
Varför ska man bråka? Gör man det så snart är det rätt jäkla kört..
Jag hade inte ett enda bråk med mitt ex. Det slutade dessutom extremt civiliserat: vi ville bara lite olika saker i livet, så det var mer ett ömsesidigt konstaterande.

3-4 år...det är verkligen en evighet. Då måste det verkligen fungera bra.
Har ingen aning, har bara hört av kompisar som lyckats så länge.. Det är fantastiskt vilken relationsexpert man kan vara trots att man är singel och aldrig ens varit sambo med någon officiellt (lägger till officiellt, eftersom tjejer har en tendens att invadera med sina saker, och inte gå hem på veckor). :D

Wille sa...

Får hoppas att det inte blir bråk om diskplockandet istället, som jag hört från andra par :)
Snarare om hur väl avsköljd disken är innan den åker in i maskine.. :)

sakine sa...

Jonas, det är väl inte "hårt" att bli såååå känslomässigt involverad i att någon diskar...som första försöket när man inte ens kunde sträcka sig upp över diskbänken.

Det kräver säkert psykologhjälp som bekräftar att det beror på kontrollbehov av sina egna saker. Eller att man har en allergi mot omogna killar...

Grattis till det smarta valet med maskinen. Lyllos.

Wille, jaa skriv en bok ;) Mycket ser man ju utifrån, även utan att ha ett förhållande själv. Många kompisar pratar ju non stop om sina.

Och ja, Jonas snälla SKÖLJ disken lite innab den läggs i maskinen och snälla PLACERA allt smart. Don't you forget...

Anonym sa...

Saki:

därmeot dejtade jag en kille som hade sambo (!)..utan att känna till det, förstås.

Vah!? Hur kunde du missa det, var du aldrig hemma hos honom, eller hade han en hemlig extralya? :o)

...man vill ju att latmasken ska diska

Killar bryr sig inte om eventuell lathet, vi vill inte att tjejen ska byta däck eller spika plåt på villataket.

Willie:

"inte öppnar munnen och pratar", så kan jag säga att tjejer inte heller gör det.

Det tycker jag är det enda dom gör ;o)

sakine sa...

RL, det hann liksom inte gå särskilt lång. Han snodde ihop en story om att han tillfället hade en syrra inneboende hos sig.

Den lilla masken.

Vah, men vad är det för fel med att vi byter däck etc? Det har jag gjort sedan jag var tolv. Tjejer är generellt sett helt enkelt bäst på allt. Faktiskt.

Wille sa...

Willie:
"inte öppnar munnen och pratar", så kan jag säga att tjejer inte heller gör det.

Det tycker jag är det enda dom gör ;o)

Ja, men tro fan att de alltid pratar om allt utom det som är relevant..


Wille, jaa skriv en bok ;) Mycket ser man ju utifrån, även utan att ha ett förhållande själv. Många kompisar pratar ju non stop om sina.

Nåja, viss praktisk erfarenhet skadar aldrig. Har en jämnårig vän som aldrig haft en flickvän(!). Hans syn på förhållanden, hur de är och hur man bör sköta dem är minst sagt rosaskimrande tonårsomogen.

Jag tror man behöver ett par försök på sig för att lära sig hur saker och ting fungerar och hur man bör sköta det, jag behövde det i alla fall.
Mitt förra förhållande (förra året) var nog det första jag riktigt visste hur jag skulle sköta i de flesta lägen, och det tog inte slut av något "haveri" eller pga problem, utan på ett fredligt och vänskapligt sätt under konstaterande om olika livsmål.

sakine sa...

Jo jo, klart man behöver lite erfarenhet i grund och botten. Finns inget som innehåller så konstigt och lärorikt som förhållanden.

Det där med mogna slut är bra. Jag har dessvärre lite väl många omogna slut på meritlistan, men somliga har faktiskt reparerats i efterhand. Bättre sent än aldrig...

Och självklart har det alltid varit killarnas fel ;-) Tro iget annat...

Vadå att tjejer pratar om irrelevanta saker, lägg er. Och hallå, brudar, saknas ni helt på min blogg eller vad?

Jonathan Leman sa...

jäklar vilken samlevnadstråd du fick till i din blogg.

såg också dokumentären. mest slående blev ju moralismen när det talades om oralsex som något att oroas över. Det är ett sjukt gammalmodigt sätt att se på sex. Vad kommer i nästa debatt. Nån som förespråkar "samlag" (det är viktigt att använda just det ordet) genom ett hål i täcket?

wille
"lägger till officiellt, eftersom tjejer har en tendens att invadera med sina saker, och inte gå hem på veckor"
-hahaha!

Wille sa...

mest slående blev ju moralismen när det talades om oralsex som något att oroas över.
Bara missionären med släckt lampa ska det vara!

Ja herregud.. Så länge folk är friska, renliga och inte gör något de inte vill, vad är problemet? Oralsex är nog dessutom ett relativt vanligt inslag i dagens sexuella relationer, jag har då aldrig hört talas om något par som inte skulle haft det.
Det faktum att en mun vidrör genitalier är inte det minsta mer farligt eller "orenligt" än att genitalier vidrör genitalier. Faktum är att oskyddat så är oralsex avsevärt säkrare än "vanligt" sex: en försvinnande liten risk att eventuella sjukdomar ska smitta (även om risken finns).

sakine sa...

Jonathan, ja visst är det ett spännande ämne. Det finns ju uppenbarligen samlevnadsexperter i knutarna ;)

"genom ett hål i täcket".

hahaha...

Wille, ja men det kan vara en generationsgrej just det (Mellan folk över 50, och folk under 50).

"missionären med släckt lampa ska det vara!"

hehe...men släckt lampa är BRA! Förstår mig inte på folk som vill ha strålkastarljus, speglar och helst också kameor.

Anonym sa...

Vah, men vad är det för fel med att vi byter däck etc? Det har jag gjort sedan jag var tolv.

Det är egentligen inget fel i sig, men har du en karl är det bättre han gör det :o)

Tjejer är generellt sett helt enkelt bäst på allt. Faktiskt.

Ja det finns det fina exempel på, inte minst i däckbytarbranschen. Rekordet i rundslipade hjulmuttrar har jag haft äran att beskåda. Det var en tjej som skulle 'göra det själv' (typ kvinnor kan :o), men muttrarna satt så hårt så hon lånade grannens tryckluftsdragare, men satte på två nummer för stor hylsa och satte igång. Jag har aldrig sett så runda muttrar i hela mitt liv ...vi fick slipa bort dem med vinkelslip för att få av däcket :oD

Ps
Hennes väninna tankade f ö bensin i sin mans dieseljordfräs för ett tag sedan :-)

sakine sa...

...meh, vad är det för mesbrudar ni har råkat ut för! Hahaha...de där brudarna är sällsynta, så det så.

Däremot är det ju jättekul att byta däck, men eftersom jag varken kör bil eller bor ute på landet behöver jag inte bekymra mig. Än..

Apropå gulliga män: Jag sitter och lyssnar på miljöpartiets kongress. En man som med mjuk stämma klagar nu på uppkopierade papper (de skadar miljöööön). Så sött! En sån skulle man sätta tänderna i. En annan lokalpolitiker levde som kvinna ett tag (klädde ut sig). Sånt är så himla häftigt.

Attraktivt vetefan...men mycket sött.

sakine sa...

Oj, det skulle stå att det INTE är jättekul att byta däck.

Anonym sa...

...meh, vad är det för mesbrudar ni har råkat ut för! Hahaha...de där brudarna är sällsynta, så det så.

Mesbrudar är dom inte (för då skulle inte likande katastrofer inträffat), däremot sällsynta på det viset att dom saknar vett att fråga kunniga män om expert-råd ;o)

En annan lokalpolitiker levde som kvinna ett tag (klädde ut sig). Sånt är så himla häftigt.

Urrk :o( ...men ok, något mindre sjukt än den 2 ggr dömda mp-pedofilen i Höganäs kommunfullmäktige.

sakine sa...

RL, omväxling till djuren kanske..?

Usch, bota och borta från allmänhet...

Kvinnor frågar inte efter "expertråd"? Tss...vi är ju så vana vid att killar inget kan, då blir det lite som att fråga ett barn om råd.

Faktiskt, i många sammanhang. Det blir liksom lite konstigt.

Wille sa...

Förstår mig inte på folk som vill ha strålkastarljus, speglar och helst också kameor.
Jag tycker om att se mig själv naken, ok?!

Fredrik Lindholm sa...

"att blommor måste vattnas. Vad han nu hade för poäng med det."

"Watersports"....

Fredrik Lindholm sa...

Hem & skola: Sprit och knarktanterna talar ut.

sakine sa...

Wille, jaja, det gör jag med. Men du missar en sak: kvinnor är vackrare än män.

Lindholm, hehee...

Anonym sa...

jaja, det gör jag med. Men du missar en sak: kvinnor är vackrare än män.

Japp, och ju mer lättklädda de är, desto vackrare är de :)