2006-05-07

Folkpartiet i rutan i kväll

Ska sitta med lite chocklad och titta på det här. Kl 20.00 på 2:an.

Apropå själva debatten om invandrare/fördomar/populism: jag stör mig lite allt som allt att det är så tacksamt att skälla på muslimer.

Som med Ulf i Expressen. Alla dessa känslosamma "kritiker" som drar till med regelbundna kollektiva snyftperioder. När muslimer är med i bilden går det minsann fint att förespråka yttrandefrihet. Det är bra.

Men var håller folk hus annars? Var höll Folkpartiet hus i frågan om Åke Green?

Jag kan inte låta bli att irritera mig på det.

Uppdatering: Andreas har liknande tankegångar.

8 kommentarer:

Björn Brändewall sa...

Ja, det borde inte vara himla omöjligt att flika in "...PÅ SAMMA SÄTT som att samhället har problem med kristen fundamentalism, Knutby osv" nånstans mitt i allt islamism-prat.

Jonathan Leman sa...

håller med.

om man inte är konsekvent i dessa frågor framstår man med rätta som en opportunist.

såg just dokumentären. Johan jacobsson (stavar han så?) ser så ansträngd ut ibland när han svarar på vissa frågor. undrar varför. han kanske inte han smita iväg på muggen innan intervjun?

Nima Gholam Ali Pour sa...

Jag tyckte att dokumänteren var partisk. Vad var det för stil? Det är så typiskt att de rasiststämplar folkpartister. Vill de ha populism gå till Nalin "terroristen" Pekgul. Hon vet hur man fjäskar för fanatiker. Javabe mailamo bede Sakine Khanom
Nima

Anonym sa...

Nima, det är möjligt att den var lite partisk, men den har verkligen satt fingret på en del problem jag ser hos fp. Som de Sifostyrda utspelen, ytligheten i kravprofilen m.m.

Jag skrev lite om detta här.

sakine sa...

Bearwalk, ja och kanske är det helt onödigt av ett parti att gå ut med utspel om Säpo i skolan? Det är något för säkerhetstjänsten och lärarkåren att föra dialog kring, inte ett parti som gör allt för att verka handlingskraftigt mot det folk i stugorna är skraja för.

Jonathan, frågar du mig har han inte mycket att komma med.

Nima, du kanske kommer att förstå när du varit med ett tag...är min gissning.

Andreas, läste din bloggpost, den var bra. Tror att vi är några som reagerar på samma sak och från samma håll. Det som irriterat mig de senaste åren är famförallt att folk inbillar sig att populismen har med nyliberalism eller 'höger' att göra. Det är så fel det bara kan bli.

Jonathan Leman sa...

Jag tillhör dem som tror att folkpartiets triumf 2002 berodde betydligt mer på att moderaterna (rösta på din frissör och tråkiga sänk-skatterna-bo lungren) sög så hårt än på egna förtjänster.

Ett liberalt parti borde ha radikale vänstre som förebild. Den danska parlamentariekern som har både de danska rassarna och islamisterna emot sig visar det rätta sättet att agera. Det går att vara tuff mot både främlingsfientliga och islamister på samma gång. när det gäller hur man ska hantera islamism är egentligen varenda svensk parti fel ute; både utspelspopulismen (folkpartiet), stödet (vänsterpartier och miljöpartiet, samt delar av socialdemokraterna) och flatheten (övriga partier)är oansvrig politik som leder till ett samhälle med mer hat och motsättnigar. Politskt mod och en rättvis debatt är vad som krävs

Sakine
Johan Jacobsson är läskig

Anonym sa...

Sakine, Man kan inte begära att folk ska kunna grunderna politisk filosofi direkt. Många människor kommer att ha orättvisa bilder av sin politiska motståndare.

I Sverige finns till exempel en utbredd övertygelse om att borgare är samvetslösa egoister. Men man kan man ju fundera på om hälften av alla människor man träffar på bussen på morgonen sympatiserar med borgarna för att de "piskar arbetslösa" eller "berikar de redan rika".

Men Johan Jakobsson har trots allt många förtjänster i förnyelsen av folkpartiet. Fp var något av ett folkligt förankrat parti men också ett självgott navelskådarparti med svårigheter att hävda sig i mediebruset. Men nu är det i stället farligt nära motsatsen: en trimmad pr-organisation med ett krympande antal förankrade frågor. Det räcker inte med internkommunikation för att peppa medlemmar. I en partiorganisation måste också medlemmarna till viss del styra det som kommuniceras utåt.

Jonathan, Något som inte framkom i dokumentären är att folkpartiet har två danska systerpartier: Venstre och Radikale venstre, även om samarbetet med det första varit mycket starkare.

sakine sa...

Jonas, helt riktigt...

Fler så kallade nyliberaler/libertarianer borde sätta ner foten i (den interna) debatten. I stället har det hela blivit en soppa där "socialliberaler" snyftar ut.

Folkpartiets politik har sannerligen inte gått åt det nyliberala hållet.