2006-05-21

Feminismen visar livstecken

Har väl haft lite väl lång semester. I veckan var det dags för både Neo (grymt snygga framsidan här), Debatt och Expressens debattsida att förgyllas (arg radikalare mot Sofia här). På tiden att saker och ting dammas av och hottas upp lite. Jämställdhet är ju inte mindre aktuellt för att Mammi Skugge har valt att gå Mamma Nina Björks väg.

Tja, vad finns här att säga om feminism? Nog för att jag är liberal feminist, har jag ändå svårt att placera mig i debatten. Det är egentligen inget fel med radikalism. Inställningen mot det man uppfattar som orättvist ska vara skarpt och ärligt. Hjältar är just människor som har mod nog att bryta upp med någon invant gammalt, för att i stället välja det som känns[är] rätt.

I Sverige är problemet att många feminister tycks kämpa från en överhet till en annan. Gång på gång möter jag kvinnor (& en del mjukiskillar) som ägnar sig åt statsklamreri. Vad är det för befrielse, den att låta staten ta hand om? Den är göra sig beroende av? Värst är när feminister gör anspråk på att veta bättre än folk i andra europeiska länder eller i andra "branscher" (ja, jag syftar på prostitutionsdebatten).

Visst behövs feminism som perspektiv. Politiskt är den därmeot i dagsläget ungefär lika nödvändig som töntiga särartsfeministiska teorier om könens Spännande Stora Olikheter.

Äsch. Lägg ner, individualisera rubbet. Men fortsätt gärna debatten & spä ut den mörkblå och dumröda skalan.

18 kommentarer:

Wille sa...

Det är inte så konstigt att kvinnor diskrimineras i t ex arbetslivet i Sverige:
Med den "arbetsrätt" som t ex LAS. Vem fan anställer en ung kvinna när de vet att hon när som helst kan bli med barn, och arbetsgivaren måste betala för hela kalaset när hon är borta i två år (för att inte tala om "vård av barn" dagar därefter)?
Vore arbetsmarknaden mer flexibel kanske hon kunde vara borta sin tid, men sen komma tillbaka utan problem (folk som gör sitt jobb och är någorlunda accepterade på arbetsplatsen brukar kunna få jobb på samma arbetsplats igen även om de en gång lämnat den).

I dagsläget är de enda kvinnor som är "riskfria" att anställa de som är ca 50, är klara med sitt barnafödande och har vuxna barn.

Mindre statlig inblandning så kanske spelplanen blir jämnare mellan könen..
(och nej: jag tycker inte man ska få ett öre betalt om man inte är på jobbet, särskilt inte om man inte är där på ett år. Med mindre stat och skatter bör man kunna lägga undan pengar för sådana eventualiteter).

sakine sa...

Wille, ja, och då finns det två lösningar: antingen att man förändrar systemen eller så slutar kvinnor att föda ungar.

Jag tror i för sig att det mest finns det sistnämnda för kvinnor som vill prioritera annat än fmailjeliv.

Sen kan systemet vara mer eller mindre 'kvinnofientligt'.

Att företag är rädda för att anställa (och nu med arbetarnas "rätt till heltid")gynnar ju ingen.

Wille sa...

Inte så mycket system att förändra, snarare system att avskaffa, ta bort, avveckla.
Så länge kvinnor inte är sterila spelar det mindre roll om de säger att de inte vill ha barn. Många arbetsgivare kommer ändå inte att tro dem.

Hela statskramande radikalfeminismen och vänsterns tjafs om positiva rättigheter fick mig f ö att tänka på en scen ur "Life of Brian"

sakine sa...

Wille, majh. Inte ens en system-avveckling 'hjälper' mot biologin.

Kul, dömd på förhand. Om man visar upp ett steriliseringsintyg, kan man få bli anställd då, da?

Tja, det låter plötsligt inte särskilt lockande med ditt drömsamhälle heller. Man kan ifs alltid försöka att starta eget, om ens det accepteras i alla led.

Wille sa...

Kul, dömd på förhand. Om man visar upp ett steriliseringsintyg, kan man få bli anställd då, da?
Det är så det kommer att vara så länge som LAS mm finns kvar. Om företag ser att de kan komma att få betala för någon som potentiellt kommer att vara borta en längre tid av en eller annan anledning kommer de att minimera risken: Inte anställa personen ifråga.
Skulle arbetsmarknaden vara avreglerad så skulle det dock inte spela någon roll: arbetsgivaren betalar för utfört arbete och närvaro, inget annat. Då finns inte samma hinder och "propp" för att anställa t ex kvinnor, folk som varit långtidssjukskrivna, eller individer med vissa handikapp. Fler får chansen att vissa vad de går för, oavsett bakgrund, kön eller tidigare otur.

Inte ens en system-avveckling 'hjälper' mot biologin.
Nej, men vad sjutton ska man göra åt den?
Det enda man kan göra är att maximera människors frihet att göra de val de vill göra. Kan man göra det så kommer kön att spela ytterst liten roll i något sammanhang.

Försöker man "göra något åt" t ex biologin så är man inne på rätt djupa och grumliga vatten med social ingenjörskonst, just det som socialism och framförallt kommunism redan försökt syssla med, med katastrofala resultat.

När det gäller "biologin" är det bara att acceptera:
antingen kontrollerar man den själv som individ, eller så låter man sig styras av den, båda är möjliga, men båda kommer med konsekvenser. Oavsett vad man väljer bör man vara medveten om att val och handlingar man gör i livet kommer med konsekvenser, som man måste ta ansvar för och som ger olika utfall. Oavsett de styrts biologiskt eller rationellt.

sakine sa...

Wille, jo jag förstår hur du menar.

Vi kommer däremot inte ifrån frågan om varför man ens ska vara kvinna[dvs vara mamma] öht, om det ger en negativa effekter i (arbets)livet.

Och framförallt: hur minimera risken att bedömas som kvinna i dagens arbetsmarknadssituation? Om man hela tiden riskerar att avskräcka arbetsgivare från att anställa en finns två realistiska alternativ: dels att minimera sin 'kvinnlighet' och dels att starta eget.

Wille sa...

Vi kommer däremot inte ifrån frågan om varför man ens ska vara kvinna[dvs vara mamma] öht, om det ger en negativa effekter i (arbets)livet.
Det är väl upp till var och en. Vill man inte ha några barn, se till att inte skaffa några!

Och framförallt: hur minimera risken att bedömas som kvinna i dagens arbetsmarknadssituation?
Enkelt! Säg att du är frigid lesbian! :D

Skaffa stubbfrisyr och färga håret klimakterierött för att fullborda intrycket.

Wille sa...

Kan f ö rekommendera denna tråd på ett amerikanskt liberalt forum om folk som inte gillar barn (spädda på "nyliberaler-äter-barn" fördomarna lite..).

Skrev ett inlägg själv där.

Det var rätt högt underhållningsvärde när en trebarnsmor längre ned skrev och berättade att hon inte var speciellt förtjust i barn, ens sina egna.. :)

sakine sa...

Ja, jag säger ju det: det finns bara lesbianfejkandet för min del.

Men vilka pantskallar som fixat ungar som de inte gillar. Vilken nitlott.

Hm...jag är inte riktigt nöjd med biologin ändå. Eller, det är jag visst det. Men jag är inte nöjd med kulturen i miljön och allt vad folk sätter för värden och kollektiviseringar till 'egenskapen kvinna'.

Anonym sa...

Saki:

Vi kommer däremot inte ifrån frågan om varför man ens ska vara kvinna[dvs vara mamma] öht, om det ger en negativa effekter i (arbets)livet.

Att vara mamma kan vara positivt i privatlivet istället.

Willie:

Enkelt! Säg att du är frigid lesbian! :D
Skaffa stubbfrisyr och färga håret klimakterierött för att fullborda intrycket.


Frigida lesbianer med röd stubbfrissa är nog inte heller någon höjdare. Det kan bli ett jäkla tjafsande om 'kränkningar' om man får en sån på en harmonisk arbetsplats som t ex har almanackor med lättklädda damer ;oD

Anonym sa...

Det ryktas att en citykollega till dig fått nytt jobb. Gratta personen i fråga från mig. Inte skriva vem det är för tror inte det är officiellt

//Slätt

sakine sa...

Rl, du ser, det blir fel vad jag än gör :o(

Slätt, jaaaa! Visst är det kul. Han är så bra! Ska gratta vid tillfälle.

Anonym sa...

SAKI: ska bli jäääävligt roligt att se två kombatanter i samma tidning...

sakine sa...

Hehe...ja, men jag tror att den ena ska ersättas. De har ngt roteringssystem. Annars skulle det nog bli...liiiite bökigt ;-)

Anonym sa...

åhhhh neh jag som hade väntat mig beefs på hög nivå där äntligen någon piskade honom i AB. Men men man kan inte få allt här i livet... i dag, sista programmet. vemod är dagens ord.

//Slätt

sakine sa...

Slätt, jasså är det sista...och jag har ju inte ens möjlighet att spana in kanalen. Hoppas det funkat finfint ändå. Någon på tv 8 med schystaste hårfärgen radiointervjuade mig och en SSUare i ett minst sagt rörigt "samtal". Hoppas det inte blir ngt.

Ja, piskning kan vara kul...men jag har tröttnat på både *kjaaaaaaaamar* & piskor. Kanske blir ändring på det med tiden. Förhoppningsvis.

Fredrik Lindholm sa...

"Ja, jag säger ju det: det finns bara lesbianfejkandet för min del."

Är du riktigt bra på det så kan du ju alltid extraknäcka i filmer för vuxna...

sakine sa...

Cool. Det gäller att vidga sina karriärmöjligheter.