2006-05-18

Daag [dach] Ayan!Aj då, så det kan . Ayan-fenomenet har varit intressant. Förra året var jag med när Fp gav henne ett demokratipris i Riksdagen. Efter ett tal mot det mångkulturella samhället. "Briljant", sa Larsa. Efteråt sprang kommistbrudar (Sara Mohammadi mfl mot inte bara hedersmord utan mot ALLT vad religion står för) fram med blommor och applåder.

Spännande ögonblick. Plötsligt rättfärdigas kritiken mot Islam (som verkligen behövs, missförstå mig inte) no matter what. Ayan är mot mångkultur. Hon är för assimilering. Hennes fans är mot religion. Att hon står på listan över blå-gula-frågors demokrater är förståeligt. Men att Fp kramat ihjäl henne? Inte så säker på det.

Detta till trots tycker jag att Ayan-typer verkligen behövs. De behöver fylla ett tomrum i den spända europeiska debatten och de behöver vidga kritiken mot Islam. För att låna Ayans egna ord:

"En kritiker tror på förbättring".

En förbättring är just att hon lämnar Holland och förmodligen börjar jobba åt en konservativ tankesmedja i Usa. Liberala partier i Europa hittar snart en ny invandrarkvinna att hylla. Så länge hon kritiserar Islam.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Menväntanuhär, det konstiga är väl att blågula patrioter - med deras betonande av religion, tradition och frihetsinskränkningar - kramar Ayan. Inte att ett sekulärt, liberalt parti gör det.

sakine sa...

Läste du slarvigt? Hon är mot mångkultur och för assimilering.

Sen att hon tolkar sin liberalism på det sättet må vara okej - men då ligger den närmre sd/nd/bg-frågor än få när det gäller praktisk politik.

Fredrik Lindholm sa...

Kan det inte vara så att västeuropas samlade politikeretablissemang mangrant har undvikit att tala om integrationsfrågor och bara sagt att allt var jättebra? Hade man tagit de frågorna på allvar de senaste 20-30 åren så hade sd/nd/bgf inte kunnat framställa sig själva som sanningssägande outlaws.

Vad gäller mångkultur så låter det ju fint. Men försök att vara kulturrelativist gentemot romerska och arabiska siffror.

Och: De flesta kulturer är rena skräpet.

Anonym sa...

Intressant att alla Ayans motív till sin "islamkritik" har visat sig vara lögner.

- hon blev inte alls tvingad att gifta sig med någon
- hon blev aldrig hotad av sin familj
- hon kunde skilja sig från sin förre man utan några som helst konsekvenser
- hon levde gott i Kenya där hon gick i en islamisk skola som ansågs vara den bästa i hela landet

Hon har, för att flörta med främlingsfientliga krafter och vinna personliga fördelar, konsekvent målat upp skrämselpropaganda för att misstänkliggöra och sprida fördomar om muslimer och jag tycker att Folkpartiet borde be om ursäkt för att de hyllat en sådan person.

Kanske kan LUF vara pådrivande i frågan.

sakine sa...

Anonymous, äsch det räcker med att hon avgår tycker jag. Folk får smälta det första först. Sen får vi hoppas att man resonerar lite längre nästa gång innan hyllningskören drar igång.