2006-05-30

Korkade TV 4

...det är ANDRA fucking gången de ringer och "pratar" med mig inför en eventuell morgonsoffa.

Och så efter ett tag kommer det:

- Hmm, du kanske är lite för nyanserad.

Vah?! Jag? Hm...jaha, jag är väl det då. Den här gången handlade det om förorten. Jag tror att de var ute efter någon som bor i förorten men som mår sååååå dåligt av det. Lycka till, säger jag bara...puckon.

13 kommentarer:

Wille sa...

Hmm, du kanske är lite för nyanserad.
Kodord för: "alldeles för lite offer-attityd och för mycket hjärna för att lala med i vår skamlösa vinkling".

Media, objektiva?...

sakine sa...

Eller hur! Känns som om de ständigt söker ärthjärnor som inte kan hantera sina liv. Inte så konstigt att folk får en rubbad bild av invandrare.

Förra gången fick Gringo hoppa in i stället för mig. Smickrande?

Mjaaaa, inte riktigt :o)

Äh..."ge dem hjärntvättade vad dem vill ha" läste jag någonstans. Och det gäller väl även i media.

Däremot tror jag att de missar en stor grupp vettiga människor som är jävligt trötta på obalanserade puckon som alltid får komma till tals.

Fredrik Lindholm sa...

Eller så kan nyanserade betyda oförmögen att skilja mellan det viktiga och det oviktiga...

Anonym sa...

Det vore iofs litet kul om du låtsades vara vad de ville ha när de ringer upp och sedan är dig själv i morgonsoffan. Vem vet, de kanske rentav skulle upptäcka att deras tittare gillar det?

sakine sa...

Lindholm, jomen sure. Glömde ge numret till dig så att de bara kunde få höra sånt som är oviktigt.

Johan, jaa...men å andra sidan så, när jag tänker efter, är jag måttligt intresserad av integration och förort. Vill mest att all särskild politik ska läggas ner.

De verkar ju tro att det finns folk som hatar att bo där de bor ("åååh flyktingar slussas till förorter!!").

En vanlig, men felaktig, föreställning...

Anonym sa...

Vad som däremot inte är felaktigt är att de flesta etniska svenskar flyttar från sådana områden. Varför? Ja man kan ju bara spekulera och jag tror det beror på en ökad otrygghet i form av ökad brottslighet och vandalism (till alla som skjuter lågt: nej jag är inte rasist)

Wille sa...

Anonym:
Jag tror rätt många "etniska svenskar"* skulle vända sig till brott och förstörelse även de, om arbetslöshet, segregering och utanförskap var allt de under normala förhållanden hade att se fram emot under resten av sina liv.


* Om nu något som kan kallas "etniska svenskar" existerar: även de mest svenska av svenskar kan nog räkna att ha en hel del belgiskt valonblod eller tyskt hansablod flytandes i sina ådror.
Den "genetiskt rene vikingen" är nog lika död och utrotad som Tyrannosaurus Rex.

Anonym sa...

Wille sluta tramsa dig och presentera en lösning eller värdig kommentar istället. Etniska svenskar används för att skillja på nysvenskar och svenskar.
Att skillja på folk och bryta upp kollektivismer är ju ni så bra på där på högerkanten så det ska väl inte vara några problem.

sakine sa...

Anonymous, ja det är klart. Jag skulle inte heller låta kids växa upp i områden där de inte lär sig svenska.

Därmeot skulle jag inte heller vilja att mina barn fick det som jag har haft: att alltid vara den enda invandraren i ALLA samanhang. En viss blandning är det bästa.

Sen att folk tycker om sina bostadsområden är väl ganska självklart, då är det mer intressant att jämföra med folk som flyttat ifrån förorter.

Wille, he he..."infödda svenskar" då? Finns ju ingen bra definition.

Sen utsätts man för större risker i innerstan än i valfri förort. Däremot står en hel del förortsbor för brotten i innerstan.

Wille sa...

Wille sluta tramsa dig och presentera en lösning eller värdig kommentar istället.
Tramsa? Jag presenterar bara hur saker föreligger.
Lösningen är rätt enkel: avskaffa bidragssystemet, avreglera arbetsmarknaden så det inte ses som en "risk" att anställa invandrare, öppna gränserna så att invandrare slipper passiviseras till bidragsberoende medan de sitter i flyktingförläggningar alt. segregerade ghetton i väntan på att eventuellt få tillstånd att kanske börja få jobba om två år.

Wille, he he..."infödda svenskar" då? Finns ju ingen bra definition.
Det funkar ju inte heller, eftersom staten är duktig på att göra skillnad på folk och folk. Jag är t ex "andra generationens invandrare" trots att jag är född i Sverige, bara har svenskt medborgarskap, har svenska som modersmål och aldrig bott i ett annat land innan jag var 24 år.
Anledningen är att jag har invandrarföräldrar.

Någon som möjligtvis ser ett mönster när Staten gör sitt bästa för att statistisk gruppera och bunta ihop folk i "grupper", samtidigt som invandrare buntas ihop i grupper i övrigt.
Jag blev kallad för "finne" av både lärare och klasskamrater genom hela skoltiden, trots att jag känner mig ungefär lika finsk som en Volvo-bil.

Har man inte svenska rötter minst tre generationer bakåt så är enda sättet att bli svensk genom att göra något som reflekterar väl över Sverige, t ex genom att bli idrottsstjärna eller något liknande (se hur snabbt Zlatan blivit genomsvensk i folks ögon).

sakine sa...

Wille, du har rätt när det gäller lösningar (vilken surprise att jag tycker det ;)

Men jag tycker att det är helt okej att inte vara svensk. Vem bryr sig? Däremot hoppas jag att fler kan strunta i nationell identitet mer och mer.

Det mesta jag är och gör är "stockholmskt". Europeiskt storstadsaktigt.

Hehe...finne är nog numera "ungefär samma sak som" svenne i dagens Sverige.

Jag är i a f första generationens blatte och tycker att det är kul. Man får störa statistiken lite.

Wille sa...

Men jag tycker att det är helt okej att inte vara svensk. Vem bryr sig?
Jag skulle inte bry mig nämnvärt, om det inte vore så att folk istället försöker klämma in mig med kofot i ett annat, och helt felaktigt fack.
Just:
- Men du är ju invandrare.
- Nej, jag är född här.
- Men du är ju finne.
- Nej, jag är inte finne, jag kunde knappt språket innan jag var 25.
- Men vad är du då?
- Gaaaah! Dö, din imbecill!

Det mesta jag är och gör är "stockholmskt". Europeiskt storstadsaktigt.
Pft. Stockholmsk och "Europeiskt storstadsaktigt går inte ihop i samma stycke. :)
Stockholm är en liten ankdamm och håla där alla känner alla.

sakine sa...

Wille, okej då. Jag är stockholmsk men mycket influerad av amsterdamsk och istanbulsk kultur.

Att jag bor i hålan kan jag inte riktigt hitta en bra förklaring till.

Usch, stackare. Jag är nog mest glad för att slippa kallas turk (det enda ordet för 'blatte' som fanns när jag var barn). Folk är ju fortfarande ganska besatta av att kollektivisera, men å andra sidan får man ju chansen att förvirra lite om det kommer korkade frågor. Om det är kul eller ej beror på vilka frågor som ställs och varför.