2006-05-24

Flyktingfrågan

...så fort någon får en kamera i nyllet gäller samma ramsa: låt alla få stanna!

Men innerst inne? Neh.

Över lag verkar folk inte tänka särskilt mycket alls, från vänster till höger är det känsloargument som tar över. Inte så konstigt att folk är så neggo till arbetskraftsinvandring.

14 kommentarer:

Wille sa...

Över lag verkar folk inte tänka särskilt mycket alls, från vänster till höger är det känsloargument som tar över.
Folk generellt sett är som en dum fårskock som låter sig ledas av demagoger och sina egna känslor.

De som behärskar förnuft och logik, samt har självinsikten att för det mesta förstå när de tänker känslomässigt är en absolut minoritet. Varför tror du det finns så få liberaler?

sakine sa...

Människor är så irrationella, visst är det så. Det finns dock gradskillnader...

Inställmningen till 'invandrare' är verkligen lustig i Sverige. Många tänker väl att jippie nu finns en 'svag grupp' att snyfta över i det offentliga skådespeleriet. Och flyktingarna tar gärna ett okej bud (ett liv i passivitet i Sverige), hellre än inget alls. Men i själva verket vill förstås alla människor bli behandlade som människor och inte som beroende småglin.

Även många liberaler tapar hakan när man förklarar att flyktingar eller migranter är starka och driftiga människor - det finns liksom inte i den svenska väldsbilden.

Ett offer är ett offer är ett offer.....

*blundar, håller för öronen och upprepar*

Wille sa...

Inställmningen till 'invandrare' är verkligen lustig i Sverige. Många tänker väl att jippie nu finns en 'svag grupp' att snyfta över i det offentliga skådespeleriet.

Ja, man får anta att det är lättare att hitta "svaga" (dvs passiviserade och arbetslösa) invandrare, än vad det är att hitta vänsterns vanligaste snyftdocka: den arbetslöse, ensamstående, döv-blind-stumme, rullstolsbundne, elallergiske mamman med åtta adhd drabbade neurosedynbarn.

Problemet i Sverige är ju att politiken och samhället gör invandrare till offer omgående, en roll som många inte är sena att klä på sig när de väl märker att det betyder gratis lägenhet och dräglig levnadsstandard.

Ser man här borta så är det istället ofta invandrare som är bland de driftigaste och mest företagsamma människorna, mängden småföretag drivna av invandrare är enorm, både i antal och andel.
Det blir rätt bisarrt när man ser somaliska familjer som varit i Sverige på Sveriges London-ambassad, försökandes skaffa någon form av mer fast uppehållstillstånd i England istället, eftersom de får jobba, kan jobba, och kan hitta jobb enkelt.

Anonym sa...

Wille sa: "Varför tror du det finns så få liberaler?"
Det finns för tusan oänligt med "liberaler" i Sverige nuförtiden. Kan tänka mig att det beror på att folkpartiet kidnappat ordet på samma sätt som kyrkan kidnappat ordet "moral".
Utanför Sverige är "liberal" en vänsterideologi (om man räknar bort ett gäng amerikanska ordbajsare som fått för sig att liberalism är analogt med kapitalism)
Sakine, jag har slutat förvåna mig över din bombastiska generallisering av människor i allmänhet och svenskar i synnherhet men ärligt talat, du börjar du låta som en tvättäkta invandrarnasse.

sakine sa...

Visste väl att det skulle dyka upp en förskräckt själ.

Jag och Wille tillhör de "extrema liberaler" som har en positiv syn på människor, i den meningen att människor har en oerhörd kraft och potential. Samtidigt är människan väldigt beroende av sin miljö. Fel miljö bryter ner, rätt miljö förstärker.

Människor är också känslosamma varelser och fungerar inte som robotar. Vissa vill känna sig som starka och hjälpsamma, andra finner sin roll i att vara svag och omhändertagen.

Det är framförallt dessa 2 kollektiv, 'alternativ', som målas upp i dagens samhälle. Jag trivs inte i någon av grupperna och jag ser hur starka människor lätt bryts ner för att bli omhändertagna. Varför ska man acceptera det?

Om det är att vara en "tvättäkta invandrarnasse" att vilja ha visionen totalt uppluckrade nationsgränser och inte se invandrare som 'svaga' - må så vara.

Jag tror dock att du faller i den grop de flesta kontextskadade i Sverige hamnar i.

Vad menar du med att jag generaliserar över svenskar btw?

sakine sa...

Ps. Folk får leka mammi, pappi & svagt barn hur mycket de pallar. Så länge jag (och mina pengar) slipper delta. Ds.

Wille sa...

Jag och Wille tillhör de "extrema liberaler" som har en positiv syn på människor, i den meningen att människor har en oerhörd kraft och potential.
Exakt, det är därför jag kallar människor för "irrationella dumma får". ;)

Skämtåsido, som nämns så är det allmänt bekant att miljön betingar beteendet (helvete, det är ett helt eget forskningsområde inom psykologin!):
En miljö som ser folk som offer kommer obönhörligen leda till att folk ser sig själva som offer och agerar därefter.
En miljö som premierar ansvarstagande och belönar goda idéer och gott arbete kommer att leda till just det, och samtidigt låsa upp en massa latent potential i människor.

Det är av dessa anledningar socialistisk social ingenjörskonst aldrig lyckats och aldrig kommer att lyckas:
Man skapar system som indirekt belönar och bestraffar vissa beteenden; agera som ett offer, och du får en massa pengar, kontaktpersoner och annat av staten. Agera som en go-getter och du kommer att bli nedslagen i skorna av skatter, lagar, regler och byråkratiska belackare.
Inget under om folk hellre är offer än ambitiösa: det är mycket lättare och mycket mindre motstånd att ta på sig offer-koftan.

sakine sa...

Jonas, yes & 'libertarian' låter oerhört fint på american english.

Wille, he he he...apropå de "irrationella dumma fåren" är det positiva att de kan förändra sitt beteende med rätt medel. Man kan åtminstone minimera antalet fårskallar och hjälpa dem som verkligen är i behov av yttre hjälp.

I stela Centraleuropa undrar jag vad som är bäst: reformering eller chock. Börjar luta åt det senare, det fungerar i Östeuropa.

När en libertarian blir kallad för nasse undrar jag var man ska börja här i Sverige. Finns det tolkar som översätter till fårspråket?

Wille sa...

I stela Centraleuropa undrar jag vad som är bäst: reformering eller chock. Börjar luta åt det senare, det fungerar i Östeuropa.
Jag tror på chockterapi, med vissa övergångsregler:
Det finns ju tyvärr många som är fast i nuvarande ruttna system och inte kan ta sig ur, t ex långtidssjukskrivna som verkligen är sjuka (dvs INTE utbrända).
För dem kan jag tänka mig någon form av övergångsregler som innebär att om de kan bevisa att de t ex inte kan få privata försäkringar till någotsånär vettiga priser, så kan de få leva med det gamla systemet ett tag till.


När en libertarian blir kallad för nasse undrar jag var man ska börja här i Sverige. Finns det tolkar som översätter till fårspråket?
Det är rätt intressant, kommunismen, som mördat tiotalsmiljoner människor, är demokrati- och yttrandefrihetsfientlig, samt obönhörligen vill använda våld och tvång för att uppnå sina mål är en helt rumsren ideologi i Sverige.

Libertarianismen, en ideologi som i sin absoluta grund är baserad på principen om icke-aggression, och som förespråkar frihet, alla människors lika rättigheter och att ingen annan människa ska kunna använda någon som ett medel för sina mål, det anses vara en ondskefull och extremistisk ideologi.
Skruvad äro världen minst sagt.

sakine sa...

Skruvad, minst sagt. Börjar bli riktigt tröttsamt. Och när det ploppar upp "liberaler" (Tex Rojas) som bekräftar deras vridna bild finns ingen anledning att ens försöka prata fårspråket.

"så kan de få leva med det gamla systemet ett tag till."

Ja, och då slipper man förhoppningsvis töntigt gnäll om "diskriminering" och "misstänkliggörande av svaga grupper".

"ondskefull och extremistisk ideologi."

Plus rasistisk, av alla onda ting.
Jag tror att vissa pantskallar faktiskt inbillar sig det, medan andra (som inte kan vara så korkade som de spelar, tex Esbati)använder det för att svarta ner liberalismen som ideologi. Intressant är det i alla fall.

Wille sa...

medan andra (som inte kan vara så korkade som de spelar, tex Esbati)använder det för att svarta ner liberalismen som ideologi. Intressant är det i alla fall.

Det finns ett engelskt uttryck för det Esbati & co sysslar med:
"If you throw enough shit at the walls, something will stick".
Det är det det handlar om, kleta bajs och brunfärg och se om något fastnar (i folks sinnen).

Anonym sa...

maken till människoförakt från fröken sakine och wille har jag inte sätt på mycket länge. hoppas verkligen inte ni är seriösa med politiken. där sitter ni på era "höga hästar" och dumförklarar alla som inte delar er lilla världsbild. högst motbjudande.

Wille sa...

Anonym:
Skönt att du var läskunnig nog att läsa hela tråden med argument, och skarpsinning nog att förstå mellan-raderna-skämt och ironi.

sakine sa...

*skrattar*

Får jag gissa att anonymous är en vilsen "såsseliberal" som ändå tycker att det är spännande att analysera "extremister"?

Yttrandefrihet??

Buhuuuu! De är rasister som vill prata med rasister!

Fri arbetskraftsinvandring???

Buhuuu! De tror att flyktingar och invandrare KAN jobba! Rassar!

Begränsat skattetryck??

Buhuuu! Egoistrasister!

Miiiicket underhållande. Thanx.