2006-05-05

Basic konflikthanteringBlir så trött på (vuxna) människor. När man själv inte är med och kastar lera är det lite lättare att se vad som händer.

Ponera att det uppstår ett missförstånd. Yes. Tänk på något ganska smaskigt och stort. När missförståndet väl har skett - vad göra? Den ena parten frågar vad som har hänt. Vad gör då den andra? Jaaaa, men det är ju givet: Försvinner så klart. Ignorerar!

Ååååh, vad det är barnrumpigt. Ska det vara så svårt att reda ut saker och ting? När det har skett uppenbara missförstånd är det dessutom inget att vara jätterädd för. Och har man gjort fel ber man om ursäkt. Hur svårt ska det vara?

Har en känsla av att det här är ett särskilt vanligt beteende hos killar (?). Irriterande är det i vilket fall som helst.

Visserligen är det bra att folk inte klöser varandra för minsta lilla grej, men att vara totalt konflikträdd och skrajsen är minst lika barnsligt.

18 kommentarer:

Wille sa...

Har en känsla av att det här är ett särskilt vanligt beteende hos killar (?).

..eller så är det en reflektion av någons omdöme när det gäller killar?..
Det är lätt hänt att folk projicerar sina egna erfarenheter av andra som fördomar om grupper, när det i själva verket är de själv som dras/drar till sig vissa typer av människor.

Har en kvinnlig släkting som brukar klaga på "varför alla män är svin".
Mitt svar? "Ja, om du provar att dejta något annat än alkoholister, kliniskt mentalsjuka och tungt kriminellt belastade män så kanske du upptäcker en lite annan bild".

I övrigt måste dock sägas att den förbannade svenska koncensuskulturen medför att svenskar är extremt konflikträdda jämfört med t ex finnar och britter.

sakine sa...

Wille, allt baserar ju sig på erfarenheter ;)

I mitt fall är nog jag i de flesta fall den som smiter (men jag ger mig & ber om ursäkt förr eller senare). Så här utifrån är det däremot så lätt att se uppenbara fel.

För övrigt stämmer det där med konflikträdsla...det har både för- och nackdelar.

Anonym sa...

Handlar det här om Göran Persson och Jan Danielsson? :)

sakine sa...

Hahaha...bra gissning. Det handlar om POLITIKER, japp.

Dock inte megakändisar som ljuger i teve.

Men allt som allt: håll med om att stoppa-huvudet-i-sanden-fenomenet är lite vanligare bland killar. Ibland går det liksom mycket snabbare att ta tag i ett problem och sedan är det inte mer med det.

(Dock är det som vi redan varit inne på ett kulturellt problem med konfliktfobi).

Jises...jag sa på lunchen att jag tyckte att Alice Bah är pantad.

Vilka mördarblickar. Borde kanske testa att bo i Skåne et tag.

Wille sa...

Jises...jag sa på lunchen att jag tyckte att Alice Bah är pantad.

Vilka mördarblickar.


...men... Det är hon ju!

sakine sa...

Wille, ja jag vet. Jag läste juridk med henne.

Men fy helvete vad känsligt det var. Kändes som om jag klampade på sex ggr 10 tår på en gång.

Den ena blev helt lila i ansiktet. Eh...jag fattade verkligen inte alls vad det var som var så känsligt. Plötsligt började mina med-lunchare att prata om allt bra med henne och hennes underbara engagemang i rättvisemärkt.

*kräk*

Wille sa...

Hm, är inte hon lite gammal för att ha pluggat med dig? Eller var hon ett av Obs-barnen på högskolan som började plugga runt 30?

"Underbart engagemang i Rättvisemärkt"?
Det var jag baserade min åsikt om att hon är pantad på. Det och en massa andr missleda vänster "solidaritets"-projekt som i själva verket bara leder till mer fattigdom och misär.

Thomas sa...

Hehe, direkt efter att jag hade läst det här så tog jag kontakt med en person som jag aktivt har undvikit i över en månad nu, och bad om ursäkt. Så, eh, tack ;) Gotta hate konflikträdsla alltså, det är fan inte bra för någon, vare sig man är den som blir undviken eller den som undviker.

Och Alice Bah och Rättvisemärkt har jag irriterat mig länge på. Grrfgh.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Wille, det var en sommarkurs på Stockholms & jag var en snorig 19-åring som inte riktigt visste om jag ville bli jurist eller statsvetare. Hm...det är ganska många år sen nu.

Vet inte hur gammal hon är, men nu för tidens studenter är ju russin :-)

Hon sa saker som "VAAaaaaa existerar felaktiga domar i Sverige???" Och var helt gråtfärdig när vi diskuterade Ahmed Rami.

Sen sa hon saker om afrikanska byar också. Jaja. Jag är ju inte heller så bra på det här med att hålla tungen rätt i mun, men hon hade lite väl mycket av den där irriterande pk-prinsesse-attityden.

Engagemanget i rättvise-märkt var väl väntat. & Folk verkar ju älska henne för det.

sakine sa...

Thomas! Härligt! Det är ju helt underbart. Hoppas personen i fråga blev glad.

Kom på att det kan finnas tillfällen när det inte går att föra en vettig dialog. Det finns ju faktiskt mongon som inte fattar och vill ha svar på sånt det inte går att ge svar på. Dem gör man nog bäst i att bara försöka undvika. I de flesta fall funkar däremot dialog.

Så...kul att man kunde hjälpa till =)

Wille sa...

Vet inte hur gammal hon är, men nu för tidens studenter är ju russin :-)
Hon måste nog vara en bra bit över 30 i alla fall, eftersom det säkerligen är över 10 år sedan hon började figurera i media första gången.

Hon sa saker som "VAAaaaaa existerar felaktiga domar i Sverige???" Och var helt gråtfärdig när vi diskuterade Ahmed Rami.
Va? Är inte Sverige bäst och perfekt på allting?! Suck, så vanlig attityd i Sverige, man undrar ibland hur lång folk har huvudet i de bakre regionerna där solen inte skiner (och jag pratar inte om Norrland).

Speciellt smart har hon aldrig verkat. Kanske därför hon varit småpopulär bland folk: de kan identifiera sig med henne..

sakine sa...

Hehe...kunde inte sagt det sista bättre själv :p

Usch vad dryg man är (och det finns inget bättre än det). Nu ska jag iväg och dryga hela kvällen med tre dryg-dryga liberaler.

:oD

Thomas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Thomas sa...

Personen i fråga blev faktiskt glad... vilket jag måste erkänna var lite oväntat - jag hade förväntat mig att hon skulle vara asförbannad. Nu känns det obekvämt åt andra hållet istället, attans också.

sakine sa...

Oh no...hon tog det på "fel" sätt?

Om det är så så...sorry. Vissa fattar inte, och såna ska man kanske bara undvika så mycket det går.

Ehrm. Jag ska nog satsa på något annat än att bli relationsrådgivare...

Thomas sa...

Heh, jo, rätt sätt tog hon det nog inte på i alla fall.

Du kan faktiskt fylla en funktion även som en dålig relationsrådgivare - då har man ju någon som man kan skylla på om något går snett. Yesss.

sakine sa...

Thomas. Tack. Roligt att kunna vara behjälplig. Eller nåt.