2007-09-24

Tips, tips, tips

Jonathan: Det är skillnad på folk och religioner.

"Det vi klarar oss utan är okunniga debattörer som använder antisemitismen som en slägga och hycklande journalister som sväljer antijudiska fördomar och silar religionskritik."

Jag måste också nämna att nya snygga Bloggdizz är tillbaks efter ett lågnt uppehåll.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Eh, jag fattar inte. Jude är man väl en religiös egenskap. Om man konverterar till katolicism är man väl inte Jude längre?

Och även om man säger att egenskapen av att vara Jude endast säger vad man tillhör för "folk", varför skulle det implicera att det är allvarligare att kränka en sådan grupp jämfört med en religiös grupp?

Artikeln tar exempel med tjocka människor. Skulle egenskapen av att vara tjock vara mer folkgruppsdefinierande än egenskapen av att vara muslim??

Sannerligen luddigt tänkande.

sakine sa...

Sbstn,

Det är inte artikelförfattaren som tar upp exemplet.

Det är självklart skillnad på att direkt förolämpa människor, eller att håna religion.

Moraliskt åtminstone. Tycker jag.

Anonym sa...

Tycker du. Men jag anser att det är upp till de som känner sig förolämpade/hånade/kränkta att stå för den tolkningen.

På samma sätt som du särskiljer mellan religionen och personerna kan ju jag säga att man inte förolämpar den tjocka personen, man bara kritiserar hans fetma. Och om man tycker att hans fetma är del av honom (och att man därmed faktiskt förolämpar personen), så kan minst lika lätt acceptera att en religion är del av personer.

Faktum är att om man är religiös med allt det innebär, så har jag svårt att se något som skulle vara mer intimt förknippad med ens identitet än religionen.

Jonathan Leman sa...

ok, men om ditt tänk gäller relgioner måste det väl gälla andra värderingsmönster också. Om jag exempelvis vore ett stort fan av miljöpartiet och du stod och höll ett tal om att miljöpartiet är ett gäng skogsmullar som inte har någon koll, är det jämförbart med att gå fram till någon och säga tjockis?

förstår inte riktigt vart du vill komma. Att säga "jävla hindu!" till en hindu är lika otillåtet som att säga "jävla fetto!" till en person med lite rondör.

Anonym sa...

"förstår inte riktigt vart du vill komma. Att säga "jävla hindu!" till en hindu är lika otillåtet som att säga "jävla fetto!" till en person med lite rondör."

Ja, möjligtvis moraliskt/etiskt men knappast ur strikt juridisk synvinkel. Den som säger "jävla hindu" blir garanterat fälld för "HMF" medan den som säger det senare exemplet inte riskerar någonting överhuvudtaget. "Tjockisar" är ingen specikfik folkgrupp, lika lite som att bebisar, pensionärer, lärare eller proggsångare utgjorde några sådana.