2007-09-21

Lagen HMF

JK räknar som bekant inte in rondellhunden till "hets mot folkgrupp", vilket är givet och naturligtvis rimligt.

I debatten har jag hört flera gånger att muslimska företrädare säger sig vilja ha "samma skydd som judar". Men karikatyrer av profeter som judar håller högt har aldrig setts som "hets mot judar".

På Dagen en text om antisemitismen är förbjuden i Sverige.

I övrigt kan jag, i dessa ateistiska dagar, hälsa judar trevlig Jom Kippur och muslimer fortsatt trevlig Ramadan. Vi ateister borde också fira...något.

8 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

festivus?

Redaktör Slätt sa...

Fel. Björn Björkqvist är dömd för HMF just gällande karikatyrer som de hade på sin hemsida för ett par år sedan. Detta är fullt rimligt (om man nu ska ha HMF överhuvud taget) att bild och text tolkas på samma sätt. Tror att björkqvist fick en månads fängelse.

sakine sa...

Slätt, det är ruggigt intressant! Vad föreställde karikatyren?

Moses?

Jag avskyr inkonsekvensen i hets-domarna (och i debatten, för övrigt...).

Jonathan Leman sa...

Frykman

Sakine vet inte vad Festivus är eftersom hon har den dåliga smaken att inte älska Seinfeld.

Slätt

Jag vill veta mer om det där. kan du ringa eller maila mig. NSF var faktikst inne och kommenterade i min blogg ang ärendet.

Sakine

Har svårt att tro att det var en bild på Moses men det är likförbaskat korkat att ha den där lagen.

Anonym sa...

Lagen i dess nuvarande tillämpning är bisarr. Dahn Petterssob, företrädare för "Allianspartiet" dömdes för att han i en motion (!) skrivit att 95 % av allt heroin i Sverige smugglas in via Kosovo!

En företrädare för NSF dömdes för att han sagt ”Jag tror inte att jag är ensam om att må dåligt när jag läser om hur svenska tjejer våldtagits av invandrarhorder”

Helt sjukt att man kan bli dömd för såna saker.

Redaktör Slätt sa...

Det var en karikatyr av klassiskt snitt med en jude som håller världeen i sin hand. Det bör ha varit 2002 det var uppe i tingsrätten i Karlskrona - men något osäker. det gick till hovrätten som också fastställde domen, har för mig att HD inte gav den prövningstillstånd men det är ett sådant tag sedan att jag inte vill garantera att det inte heller gick till HD.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.