2007-09-25

Jesus - den kåta rondellhunden

Jesus som hund i Skånes Fagerhult
Örkelljunga (TT)
Nu har även Skånes Fagerhult utanför Örkelljunga försetts med rondellhund i sin enda rondell.
Konstnären Stig Ramsing har döpt den till "Jesus, den kåta rondellhunden".
Den är vitmålad och har ett stort könsorgan. På det blodiga huvudet sitter något som ska föreställa en törnekrona.
Ambitionen är att få igång en diskussion som inte bara handlar om islam, utan om religioner över huvud taget, berättar Ramsing för Helsingborgs Dagblad och SVT:s Sydnytt.
- Det är viktigt att vi får igång en diskussion i samhället om hur länge vi ska låta oss styras av det medeltida trams som heter religion, säger Stig Ramsing till Sydnytt.

Nu får vi se vad det blir för reaktioner. Jag gillar rondellhundar.

39 kommentarer:

Anonym sa...

Snacka om självmål. Ingen blir upprörd över det där. Om han nu försökte kritisera "alla religioner" är hans verk fullständigt misslyckat. Det enda hans fåniga försök till provokation lyckas belysa är den milsvida skillnaden mellan islam och andra religioner.

Åkte Persson ut och tröstade dom upprörda gummorna i syjuntorna i Jönköpingstrakten och berömde dom för att dom va så duktiga som tog avstånd från hot i samband med Ecce Homo? Skulle inte tro det. Hela den här historien stinker av dubbla standards: en för muslimer, som behandlas som barn, en annan för alla andra.

Lennart Nilsson sa...

Då får vi se om ärkebiskopen mordhotar Stig Ramsing och om kultureliten+Pierre Schori kräver att verket tas bort för att det sårar pingstisarna och stör relationerna med vatikanen och jesusknäppisar i USA..?

Anonym sa...

Här i Lund har vi rondell-älgar, Sakine. Som rondellhundar, fast med kvistar på huvudet. Inte så illa det heller.

Anonym sa...

Den är redan borta från sin plats. Ngn har blivit upprörd och agit bort den. Man får inte kränka kristendomen...verkar det som.

Anonym sa...

"Man får inte kränka kristendomen...verkar det som."
Du är så patetisk :)

Anonym sa...

Ärligt talat så tycker jag att allt detta är ganska fånigt, jag menar.. Lars Vilks gjorde nåt så jävla korkat att medvetet försöka förolämpa muslimer och sen bara säga att han gjorde det för att visa att vi har yttrandefrihet. men ändå, detta behandlas ju som om alla muslimer måste tassas på tå runt för att dom är superkänsliga medans alla andra religioner tar det ganska lugnt och bryr sig inte så mycket om ifall någon "kränker" vår "profet".
vad jag menar är att visst, Lars Vilks är jävligt korkad men jag tycker inte att alla borde tassa på tå runt muslimerna.

Anonym sa...

Länge Leve Lars! :)

PP: Döreslår att du zappar över till, vad ska vi välja finns så mycket, Life Of Brian! Om du tvivlar på Europas långa och stolta tradition att förlöjliga det löjliga (religion)
Amen.

Anonym sa...

*Föreslår

Tobias Struck sa...

Grue. "Det enda hans fåniga försök till provokation lyckas belysa är den milsvida skillnaden mellan islam och andra religioner. "

Tänk om det är det som är meningen...

Sakine. Fan vad jag skrattade inom mig när jag läste detta (jag vill inte skrämma min hund, som sover en meter från mig).

Jag har ju skapat en egen religion som heter modern gnosis. När skall jag få den äran?

Anonym sa...

Till samtliga!

Varför är det ingen som avbildar Jösse, Muhammed eller Moses som grisar/svin? Detta/dessa är väl ändå ngt som föraktas ännu starkare av vissa kamelryttare än vovvar?

Anonym sa...

Du är ett steg efter Johan:)

http://www.flashback.info/showthread.php?t=547322

Anonym sa...

Hade velat se nån större tidning visa montage-bilder på Sakine när hon blir påsatt av några gubbar. Det hade nog varit den ultimata försvaret av yttrandefriheten! :-P

Ska jag vara ärlig så är Lars Vilks beteende bara kontra-produktivt. Detta kommer inte att stärka yttrandefriheten i landet, bara försvaga den. Inte bra att yttrandefriheten börjar associeras med folks rätt att förolämpa andra genom rundelhundar eller "kåta hundar"...

MTK

Tobias Struck sa...

MTK. Så det skadar yttrandefriheten att testa den? På vilket sätt då? Lugna dig litet, muslimerna är nog inte tillräckligt många i Sverige än för att kunna förändra grundlagen. Du får ge dig till tåls litet... Om några år så, då kommer din tid.

sakine sa...

MTK, jag har faktiskt framställts som en påsatt tjej (av en stor hund). Kvinnan på bilden var obehagligt lik mig, och i bildtexten stod mitt namn.

Jag krävde inte censur. Galningar tystas bäst om man ignorerar eller - när man måste - argumenterar mot dem.

sakine sa...

Ps. Det var inte på något större tidning. Och mot den typens "konst" som direkt riktar sig till person finns tydliga lagar. Ds.

Anonym sa...

"Tobias Struck skrev:
MTK. Så det skadar yttrandefriheten att testa den? På vilket sätt då?"

Att folk börjar associera den med smaklösa (islamofobiska, atisemitiska you name it) teckningar för att förolämpa folk som jag skrev innan. Trodde att man hade yttrandefrihet av andra skäl...

"Lugna dig litet, muslimerna är nog inte tillräckligt många i Sverige än för att kunna förändra grundlagen."

Jag är lugn. Oroa dig inte...

"Om några år så, då kommer din tid."

För vad? Snacka om paranoia... :-D

MTK

Anonym sa...

"sakine skrev:
Ps. Det var inte på något större tidning. Och mot den typens "konst" som direkt riktar sig till person finns tydliga lagar. Ds."

Vilket är ett brott mott yttrandefriheten... ;-)

sakine sa...

MTK, och...?

Anonym sa...

Är inte lagstiftning i syfte att förhindra mordhot ochså ett "brott" mot den sk yttrandefriheten?

Tobias Struck sa...

MTK. "Att folk börjar associera den med smaklösa (islamofobiska, atisemitiska you name it) teckningar för att förolämpa folk som jag skrev innan. Trodde att man hade yttrandefrihet av andra skäl..."

Vi har yttrandefrihet för att missbruket av motsatsen leder till större sociala problem än missbruket av yttrandefriheten.

Dessutom är synen på vad som är ett missbruk av yttrandefrihet helt och hållet känslomässigt subjektiv, medan missbruket av cencur betyder konkreta, allvarliga hot mot politisk opinion.

Vilks är konstnär och har gjort en lustig liten rondellhund som han kallar Muhammed, bara för att just detta är så tabu och kan rendera dödshot, så som också har skett.

Vad spelar det för roll vad vi ritar och säger, förändrar det kvaliteten på din tro att jag skojar om den? Om det gör det, så hur kan det vara mitt problem? Du kanske inte gillar att jag har röda kläder eller äter kött heller - med det är inte mot lagen, så du skall inte lägga dig i det.

Så enkelt är det.

Yttrandefriheten kan för övrigt inte "skadas" av att den missbrukas, om den nu kan missbrukas (men låt oss säga att den kan missbrukas, för din skull). Menar du att alla skulle börja rita satirteckningar av varandras religioner och att vi till slut skulle behöva avskaffa yttrandefriheten? Varför då? För att folk börjar slåss? Då tycker jag att vi helt enkelt skall bura in dem som slåss. Det är väl bättre, eller?

Anonym sa...

Till samtliga!

Även (vissa) muslimer gillar vovvar!

http://gulanavci.blogspot.com/

Anonym sa...

"MTK, och...?"

"Andy skrev:
Är inte lagstiftning i syfte att förhindra mordhot ochså ett "brott" mot den sk yttrandefriheten?"

Alltså kan man inskränka yttrandefriheten av olika anledningar. Alltså är det inte unikt för endast muslimer att man gör inskränkningar i yttrandefriheten?

Jag anser att man borde göra inskränkningar i samband med Lars Vilks teckningar eftersom enda syftet är att håna en hel folkgrupp. Jag vet att många av er avsiktligen rör om karikatyrer med kritik av Islam(de menar jag att man ska ha rätt att kritisera religion etc.). Jag har inget emot att Islam-hatare(eller andra muppar) springer runt och snackar skit om Islam. Men kommer man till en punkt som Lars Vilk, där enda syftet är att håna på ett smaklöst sätt, de borde man börja tänka om.Som sagt, inte mycket hos hans teckning skiljer sig från de anti-semitiska under och för Nazi-Tyskland eran.

MTK

Anonym sa...

"Menar du att alla skulle börja rita satirteckningar av varandras religioner och att vi till slut skulle behöva avskaffa yttrandefriheten?"

Det öppnar dörren för rasistiska teckningar. Något från 30-talet som jag verkligen hoppas att vi lämnat bakom oss.

MTK

Tobias Struck sa...

MTK. Så driften med en religiös ledare öppnar dörren för rasistiska teckningar? O, då måste vi genast stänga den dörren, innan den öppnar den där andra, farliga dörren från TJÄTTITALET, som vi vill ha stängd.

På TJÄTTITALET tecknades en del satirteckningar över politiska ledare också. Kanske var det detta som öppnade dörren för de rasistiska teckningarna? Och tänk på att det förmodligen var dessa teckningar, som öppnade dörren till koncentrationslägren. Bäst att förbjuda teckningar av politiska ledare också, eller hur? Eller vet du vad, jag tycker att vi förbjuder folk att teckna. Att teckna kan ju öppna dörren för att teckna allt från pillesnoppar till bilder av Göran Persson som näringslivs-konsult. Och då blir det snart som på TJÄTTITALET, TJÄTTITALET, TJÄTTITALET, TJÄTTITALET... Zzzzurrrr... Knsstrrr...

PK-robotnytt:

"På TJÄTTITALET fanns det rasism. Nuförtiden finns inte rasismen så mycket, men om inte människor med svart hår alltid får som de vill som grupp, så kan det bli som på TJÄTTITALET igen."

Sverige 2007:

- Hey, respekt! Jag skall ha respeeeeekt! Jävla HOOORA!

- Öh, varsågod, ta en k-kaka till.

Anonym sa...

"Och tänk på att det förmodligen var dessa teckningar, som öppnade dörren till koncentrationslägren."

Det bidrog till sammhällsklimatet som ledde till gasningarna.

"Bäst att förbjuda teckningar av politiska ledare också, eller hur?"

Varför? Brukar dessa vara rasistiska mot ett folkgrupp?

"Eller vet du vad, jag tycker att vi förbjuder folk att teckna."

Åter igen, varför? Brukar de flesta teckna som Lars Vilks?

Om man tänker med din mentalitet; Bör vi då förbjuda tidningar att publicera bilder överhuvudtaget bara för att grova porrbilder inte publiceras i tex Expressen?

MTK

Tobias Struck sa...

MTK: "Om man tänker med din mentalitet; Bör vi då förbjuda tidningar att publicera bilder överhuvudtaget bara för att grova porrbilder inte publiceras i tex Expressen?"

Det märks att du inte läser Expressen. Men du missade nog att jag var ironisk. Jag vill inte förbjuda något slags teckningar, inte ens teckningar av negrer med halmhatt eller zigenare med rulltårta i hela fejset.

Jag tror inte att det var pornografi som gjorde Ted Bundy till massmördare, så som han själv påstod natten innan hans elektrifiering. Och jag tror inte att det var rasistiska bilder som gjorde att folk ville bli av med judarna i Tyskland. Tror du på allvar att Hitler lurade folk att tycka som han? Han använde bara den rasism som fanns naturligt i landet för att komma till makten. Hans våta dröm var ett nytt Stortyskland. Vad som hände med judarna var inte viktigt för honom, bara deras finansiella makt bröts. Över 40 % röstade på honom. Den senare propagandan handlade om att behålla folkets fokus, satirteckningarna på TJÄTTITALET var bara ventiler för den irritation som redan fanns. Och förintelsen kom relativt sent samt hemlighölls.

Jag har judisk släkt som dog i Auschwitz och är antirasist. Skönt bara att inte vara så sossefierat hjärnttvättad som du. Har du aldrig reflekterat över att du tänker enligt matriser, som en robot? Du är programmerad. Vakna!

Anonym sa...

"Den senare propagandan handlade om att behålla folkets fokus, satirteckningarna på TJÄTTITALET var bara ventiler för den irritation som redan fanns."

Antisemitiska karikatyrer fanns långt innan 30-talet. Det tyder på hur djupt rotad anti-semitismen var i Europa INNAN Hitlers tillträde till makten.

Men som du säger, Hitler och hans regim var ganska "liberal" då det gällde anti-semitiska teckningar och dessa kulminerade under hans tid.

Jag vet inte dig, men jag tycker att dessa anti-semiska karikatyrer före andra världskriget är ganska obahagliga och dagens islamofobiska karikatyrer är inte bättre.

MTK

Tobias Struck sa...

MTK. "Antisemitiska karikatyrer fanns långt innan 30-talet. Det tyder på hur djupt rotad anti-semitismen var i Europa INNAN Hitlers tillträde till makten."

Precis min poäng. Berätta för mig vilken europeisk regim från 300-talet som har slagit ned hårt på antisemitisk satir. Det kanske inte går fram, men anledningen till att jag skriver TJÄTTITALET och därmed antyder bebis-språk, är för att jag tycker att Hitler är väldigt överanvänd i beskrivningen av rasism och etnisk rensning. Historien vimlar av etniska konflikter och etnisk rensning.

Det är sant att makten kan använda satir som propaganda inför ett krig för att avhumanisera den som de vill bekriga. Det är olustigt och jag skulle inte själv rita karikatyrer av Muhammed för att avhumanisera araber eller något sådant.

Men faktum kvarstår: Om vi vill ha yttrandefrihet, då måste vi betala priset och inte mordhhota den som förlöjligar vår religiösa ledare. Så länge det finns brutala medeltidsmänniskor som inte har fattat det, så anser jag att dessa bör utmanas. Själv är jag för rädd om mitt liv för att göra det, men jag är glad att det finns de som vågar.

Islam är en religion, alltså en intellektuell doktrin. Kom ihåg att det inte är en "ras"- det bör väl vara OK att skoja om intellektuella doktriner i en demokrati, eller?

Anonym sa...

" Kom ihåg att det inte är en "ras"- det bör väl vara OK att skoja om intellektuella doktriner i en demokrati, eller?"

Varför kan jag inte då montera en grov porrbild på Sakine i Expressen då? Lite kan man väl skoja? Eller ännu bättre, varför inte rita en karikatyr när en 4 årig barn blir påsatt av en pedofil? Det är ju bara en karikatry och därmed "skoj"? Vad säger du om de två sistnämnda förslagen? Det skulle ju stärka yttrandefriheten otroligt mycket om dessa publicerades i Expressen.

Som sagt, yttrandefriheten har sina gränser, inte enbart bland "muslimer" även här.

MTK

Anonym sa...

"Precis min poäng. Berätta för mig vilken europeisk regim från 300-talet som har slagit ned hårt på antisemitisk satir."

Har vi då kommit överens om att de anti-semitiska teckningarna från den tiden är ett uttryck för den underliggande anti-semitismen som fanns. Vi vet ju hur den anti-semitismen slutade i Europa.

Varför ska det vara annorlunda när man publicerar islamofobiska teckningar idag? Då gjorde man det med motiveringen att judarna var ett "underlägsen" eller "ond" ras. Idag gör man samma sak med motiveringen att man vill "stärka" yttrandefriheten. Men det är exakt samma uttryck för underliggande hat och otolerans som fanns mot judarna på den tiden enligt min åsikt.

MTK

Tobias Struck sa...

MTK: Jag vet inte varför du tror att vi har varit oense om att det har funnits antisemitism i Europa ända sedan 300-talet. Det har jag ju sagt hela tiden:

"satirteckningarna på TJÄTTITALET var bara ventiler för den irritation som redan fanns"

Det som jag invänder mot är att satirteckningar ledde fram till koncentrationslägren.

Man kan inte bota en sjukdom genom att dölja symptomen. Att förbjuda rent rasistiska satirteckningar anser jag också vara dumt, även om jag aldrig skulle rita en själv eller ens le åt dem.

Men du kan inte jämföra Vilks rondellhund med rasistiska satirteckningar. Vet du om att han är mordhotad från flera håll? Ställer du dig bakom dessa hot? Om du inte gör det, så borde du inse att så länge fundamentalister inom islam kan tänka sig att göra sådana hot och även verkställa dem på grund av en teckning, så behövs detta slags konst - som en termometer i samtidens fascism.

Ang. bilden av pedofiler och Sakine etc. så kan jag upplysa dig om att Vilks har publicerat en bild på sin hemsida, som föreställer Jesus, när han blir avsugen av en liten pojke. Och det fins redan sådana montage av Sakine som du frågar efter på ett galet Jehovas vittnes totalgalna sida på internet.

Ingen kan tvinga Expressen att trycka något, de trycker bara sådant som tjänar det finansiella och politiska etablissemanget. Yttrandefrihet innebär inte att du kan tvinga mig eller någon annan att publicera något i våra fora. Men du kan ju publicera nästan vad du vill på en egen blogg, så länge det inte är hets mot folkgrupp eller bryter mot upphovslagen. Jag är mot lagen om HMF, men trots denna lag, så har vi en mycket god tryckfrihet i Sverige, skyddad av grundlagen Tryckfrihetsförordningen.

Tryckfriheten "skadas" inte av att den används. Det har du fortfarande inte förklarat vad du menar med. Menar du att folk kommer att rösta mot den för att de har tröttnat på all porr och satir? Jag fattar inte vad du menar.

Hossein Nayebagha sa...

Kan inte folk fatta att den okände konstnären VILLE bli mordhotad?

Han visste att han bor i ett puckoland i en puckovärld som aldrig lär sig.

Han visste att media och bloggkommenterare skulle börja referera honom till "Lars Vilks" och inte den okände konstnären.

Mordhot = publicitet

Tobias Struck sa...

Hossein. Naturligtvis, så puckat: Att bry sig om ett litet dödshot.

Jag tror inte att Theo van Gogh ville bli mördad, jag tror bara att han ville säga sin mening fritt så mycket, att han sa den högre och gällare än andra.

Vilks är också en frihetsromantiker vad gäller konst: Han vill inte att leken med nivellerandet av diskursers tecken skall rendera hot och våld. Just därför utmanar han de som vill möta pennan med svärdet.

Så enkelt är det. Ville han dö, så skulle han ju kunna göra som Jouka Turrka fantiserar om i sin bok Infall: Hänga sig i en lyktstolpe utanför rådhuset i Helsingfors och skära upp sin mage så att tarmarna rinner ned på gatan.

Hossein Nayebagha sa...

Han utmanar ingenting. Hans verk är lika meningslös och förutsägbar som medias reaktioner på den. Det spelar liksom ingen roll vad du tycker om dödshoten, det väsentliga är att han räknade med detta, och du är en av många som ofrivilligt tagit del av hans spel. Och det gör inte honom till ett geni, för det krävs ingen sådan för att utnyttja den dumma massan.

Theo van Gogh har absolut ingenting att göra med den okände konstnären. Han må ha varit en fegis, men ingen skojare. Jag förstår att du vill koppla dem samman eftersom allt för dig är "västerlandets" modiga kamp mot de fruktade musliiiiimerna.

Hossein Nayebagha sa...

PS

Jag sa inte att han ville bli mördad. Han ville bli mordhotad. Sen skulle världen få ta hand om konsekvenserna. Den delen skiter ju han i, han tänker bara på sig själv och sin dröm om att vara en framgångsrik konstnär.

Tobias Struck sa...

Hossein. Var Theo van Gogh en fegis, som vägrade att ha polisskydd?

Jag är ledsen, men du låter desperat.

Läs gärna min senaste post om Ahmadinejad. Jag är ingen krigshetsare eller vän av västerländsk imperialism. Däremot gillar jag yttrandefrihet.

Så enkelt är det.

Hossein Nayebagha sa...

Tobbe,

Jag har läst din blogg tidigare och även kommenterat. Vet att du inte är någon krigshetsare. Min kommentar syftade väl mer på det som du skriver om emigrerade muslimer i Sverige och andra delar av Europa.

Ang. Van Gogh. Att smutskasta muslimer på det mer eller mindre rasistiska sätt som han gjorde, på 2000-talet i Europa, där det är så enkelt att göra det, är en feg handling. Således, han var en feg jävel.

Tobias Struck sa...

Hossein. Jo, jag minns dig. Som jag minns, så brukar du vara litet mer balanserad. Kan det vara så att du reagerar med limbiska systemet på det här ämnet, eftersom du ser det som att din grupp är hotad?

Citera gärna vad det är som Theo van Gogh har sagt och ange källan. Jag vet inte mycket om honom och är helt enkelt intresserad.

Men jag inser inte det fega i att säga sin mening, hur rasistisk den än är - särskilt som det var Theo van Goghs kritik av islam som gjorde att han mördades och han varnades många gånger för att kritisera islam på det sättet som han gjorde.

Det är för övrigt farligt att blanda ihop kritik av islam med rasism. Islam är en religion, alltså en intellektuell doktrin. Den måste vi kunna kritisera i en liberal demokrati, precis som vi tillåter att själva den liberala demokratin kritiseras.

Jag har muslimska vänner och är inte det minsta rasistisk. Min syn på invandringspolitiken är komplex, den som vill ta del av den gör det nog lämpligtvis genom de fasta texterna på mina bloggar, men jag försäkrar dig att jag inte dömer en människa för att hon är muslim. Jag har bara svårt att se hur islam kan refomeras på bred front med de förutsättningarna som finns och vill inte ha ett Sverige där anhöriginvandring från Västasien och Nordafrika skapar ett överväldigande muslimskt grupptruyck på flyktingar därifrån.

Flyktingar vill jag självklart att vi skall ta emot. Det är bara 7 % av alla som får permanent uppehållstillstånd i Sverige som är flyktingar. Sverige tar emot fler anhöriga till flyktingar än flyktingar.

Men detta är en annan debatt...

Anonym sa...

Tobias.

Släng dig i väggen!

/Ove