2007-07-20

Dagens text

Här.

22 kommentarer:

Anonym sa...

En ny dag, en ny lysande ledare från Sakine! Jag förstår inte hur du lyckas plocka engagerande ämnen varje gång, men hittills har alla dina ledare varit fantastiska!

Anonym sa...

Utan att ge mig in i debatten i övrigt så är jag lite nyfiken på hur du skulle se ut i narrmössa, finns det måhända någon sån bild? Petter Partikulärt anspelar på det i sitt svar, vad jag förstår

Sakine pinglar på

Anonym sa...

Även jag dunkar dig i ryggen.

Du har som synes väldigt många ryggdunkare, kul naturligtvis. Men det kan också bli hämmande på så vis att det kan göra dig försiktigare i din frispråkighet så att du till slut hamnar på neopekåismens parnass.

Bra ledare å språket känns igen…men så har jag också tränat upp dig sedan koltåldern när du var 20 år, lesbisk och vänster ;o)

Vad månde bliva av denna juvel?

Jonas Barkå sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jonas Barkå sa...

Trevlig ledare som vanligt. Intressant också att för en gångs skull så är det väldigt få av kommentarerna på Expressen som är negativa. Det brukar ju annars vara de negativa som skriker högst oavsett vad det handlar om.

Sen var det där med EAP ett misstag...

Anonym sa...

Väl rutet Saki!

Unknown sa...

Jättebra ledare i dag! Aktuellt ämne och väldigt angeläget.

Anonym sa...

Jag vet vänstermänniskor som gått med i EAP. Jag gissar att konspiratoriskt lagda vänstermänniskor är en viktig målgrupp. I deras retorik finns dessutom en massa antikapitalistiskt snack. De är knappast liberaler... Senast jag såg EAP så var det en kille med palesytinasjal och dreads som representant.

Jag gillar däremot Petters blogg!

"Filosofi från en prekär klasståndpunkt"

Humor!!

/J

Anonym sa...

Många av de positiva kommentarena skickas av SAKINE själv!!!

Bra gjort Sakine! Bra sagt Sakine! Du är underbar Sakine

Signatur SAKINE!

...så ta allt det där med en nypa salt!

Sakine älskar att berömma sig själv och ge falska positiva kommentarer TILL sig själv...så OSVENSKT och OSMAKLIGT!!!..men vad kan man förvanta sig av en svensk-kurd:)

Jonas Barkå sa...

Och alla de negativa kommentarerna är skrivna av dig eller?

Har du något belägg för att Saki skulle skrivit berömmet själv?

Jonas Barkå sa...

Angående EAP:

Ja, nog finna det vänstermuppar där, men de är knappast representativa för den svenska vänstern på något sätt.

Anonym sa...

Saki:

Varför har en studentkår en ”politisk sekreterare” över huvud taget? Som om kåren vore ett politiskt parti.

Ja, det man verkligen fråga sig. Lekstugor dyker tydligen upp lite varstans.

Mycket bra krönika, håller f ö med Hincha 'Bolas' om att du avancerat sedan koltåldern ;)

Anonym sa...

Underbart Saki mitt i prick!

Jag minns att frågan rörande "bortskämda studenter" redan var uppe ngn gång tidigare i våras, i City eller hur?

Ja, angående att studentkårerna skulle företräda samtliga studenter och doktorander vid våra universitet samt högskolor torde detta vara lika samt som att jorden är platt. Ett av skälen till att kårerna fortfarande envisas med att vilja behålla kårobligatoriet är förmodligen just i syfte att hålla kvar samtliga under ett och samma paraply, och inge känslan av att vi är en enda stor "familj".
Givetvis måste alla veta sin plats och vem som är storebror, far respektive mor.

Vad gäller partipolitik och ideologisering av kårerna tror jag dock att detta är ett större "problem" vid de större lärosätena än vid de mindre. Vid tex Mdh där jag tidigare studerande märkte jag föga av detta. Även om det givetvis främst var vänsterinriktade grupper som affischerade och höll seminarier (då nga offentliga sådana gavs). Den enda kontrasten var många ggr gaystudenterna, kurderna och trot eller ej Frihetsfronten. I bland visade faktiskt även dessa tack och lov upp sig.

Nåväl, vänstern existerar i diverse skepnader, och har diverse budskap, avhänigt på vem du frågar och varför du frågar (läs: vilka du "kanske stöder" osv).

PS. Nudlar, vatten och samlande av returglas till alla bortskämda studenter i minst tre terminer, sedan kan vi fråga vad de tycker om studentlivet!

Anonym sa...

Till Saki och alla intresserade!!

Ngt annat mkt intressant som jag noterade att du inte inkluderade i din annars mkt träffsäkra och relevanta artikel är studenters val av utbildningsprogram eller fristående kurser baserat utifrån ideologisk och/eller partipolitisk tillhörighet. Detta har till och från "debatterats" vid våra universitet och högskolor, bla vid Södertörn, Mdh och Örebro. Jag var förövrigt för nga år sedan själv med och genomförde en undersökning gällande ovanstående variabler.

Våra hypotser var att de vilka ansåg/bedömde sig stå mer "höger" (läs: traditionell M och KD) i högre utsträckning skulle tendera att välja utbildningar med "hårda fakta" såsom maskinteknik eller fysik osv. Det motsatta gällde självklart V och S folket, dvs att de drogs mer åt de "mjuka/feminina" kurserna såsom pedagogik, vård eller psykologi osv. Liberalerna var dock ngt svårare att ettikera, då de dessa vanligtvis har sympatier åt såväl höger som vänster. Om jag minns korrekt så erhöll de en egen "ruta" på formuläret. Hehe, men i praktiken fick de nog tyvärr välja ngt av de övriga alternativen (detta av administrativa skäl, självfallet).

Nåväl, undersökningen gick i den predicerade riktningen, dvs högern var "civilare" eller övriga tekniker i betydligt större utsträckning än rödingarna. Även kön utgjorde en egen variabel, dock ingen samvarierande sådan. Men här var förelåg det ingen signifikant skillnad, tjejerna på biokemi eller maskin osv gillade Bo Lundgren, medan grabbarna på vård och psykologi osv föredrog Persson.

Självklart måste följande alltid tas i beaktande: samplets storlek, könsfördelning, instrumentets värde/styrka i form av reliabilitet och validitet (såväl inre som yttre) och ev spridning inom de utvalda grupperna osv. Men jag tycker ändå att detta var en otroligt rolig och intressant "detalj" i sammanhanget.

Till saken hör även att studenter från de samhälls- och/eller vårdvetenskapliga utbildningarna (humaniora inkluderad) i betydligt högre utsträckning engagerar sig i den "offentliga/allmänna" studentkåren, därav den förmodade eller numera "bevisade" vänstervridningen av "våra allas så kära studentkårer"!

Du/Ni ser, man behöver inget konspiratoriskt tänkande/sinne för att uppnå fullständig insikt om samhällets centrala grundbultar. Det räcker gott och väl med normala kunskaper inom statistik/SPSS, politik/ideologi samt hur man brygger en genuin svart mocca.

PS. SPSS är marknadens absolut kraftfullaste statistikprogram, pröva själva! Vi använde 2x2 och 4x4 ANOVA i vår undersökning, detta räcker gott och väl för att få/luska fram vad era/våra medmänniskor innerst inne bär på för värderingar/åsikter!

Länk:http://www.spss.com/

Abab sa...

SPSS är ett fantastiskt verktyg, men har man inget virke står man sig slätt. Helt enkelt är det väl inte att få mer än hundra valida svar, från ett formulär som dessutom måste vara undersökningsmässigt korrekt utformat för att säga nåt.

Anonym sa...

Dan!

Jodå, SPSS är ett mkt bra program, även om det förmodligen är som du säger. Marit Johnsson docent i psykologi vid Mdh har dock lyckats samla mkt stora godkända samples, ibland uppemot ca 500 personer.

Jag tänkte att instrumentet kunde vara värt nämna om ngn här vill undersöka hur det ser ut på hans/hennes högskola/universitet vad gäller politiska sympatier. En del använder även Excel, men detta rekommenderas inte av nga auktoriter inom området.

PS. Vi hade i vår undersökning endast de sju nuvarande riksdagspartierna som möjliga svarsalternativ. RF, SD, NSF, KPML(r)? och övriga ytterligger på höger resp vänsterkanten utelämnades av främst administrativa skäl. Dessa få potentiella/möjliga röster hade ändå inte kunnat analyseras närmare, dvs huruvida de går i predicerande riktningen eller inte. Och signifikanta samband! Glöm det direkt!

Anonym sa...

jag har aldrig varit engagerad i kåren. Men jag brände ut mig efter två terminer på högskolan då jag kom efter för att jag inte hade råd att köpa varken SL-kort eller all kurslitteratur. Det var helt enkelt svårt att få ihop allt det där och fortfarande ha råd med mat och hyra.

Om det är extremism att kräva att sånt förändras så är jag väl extremist.

sakine sa...

Oj, vilka intressanta inlägg!
Tack alla.
Ja, det där med EAP verkar vara klurigt. Jag har bara träffat vänster-EAP:are men vill de inte kallas vänster ska de givetvis inte göra det. Mitt fel var att jag nämnde dem i ett 'knallrött sammanhang'.

Kul med så många reaktioner i övrigt! Det brukar bli så när man skriver om studenter, alla verkar ha en åsikt.

Hincha & RL, hah! Ja, jag kallade mig ett tag för "kommunitarist" om jag minns rätt. Någon slags decentraliseringsideologi som jag skulle kombinera med globalisering. Och så strukturerna förstås, åh vad jag hatade strukturer!

Anonym sa...

Tyvärr har högern i nån slags allmän liberal-teknokrati-ekonomisk-iver övergett humanioran och samhällsvetenskapen i alldeles för stor utsträckning. Den svenska högern är alldeles för anti-kulturell för min smak. Tas upp på s. 57 framåt här:

http://www.timbro.se/bokhandel/pejling/pdf/75664542.pdf

Den svenska högern har stirrat sig blind på diverse liberal nationalekonomisk teori och glömt bort konservatismen - nåt man fått sota för och kommer att fortsätta sota för om man inte tar upp den tråden.

Tomas sa...

Det är inte ens särskilt komplicerat att leva på det där studiemedlet. Det är klart att det kan vara klurigt att få det till att räcka över sommaren också, men då är man ju som sagt fri att söka sig ett litet arrrbete.

Om man inte klarar att leva på sitt studiemedel så kan det vara läge att se över sina levnadskostnader.

Kul krönika!

Anonym sa...

"Nästan samtliga högskole- och universitetsområden i Sverige är knallröda sfärer."

Vad baserar du detta på? Under mitt studieliv har jag spenderat mina år på KTH, KI och SU. Den enda gången jag upplevde en överrepresentation av vänsterfolk var när jag tog en kurs i filosofi på SU. I övrigt var det definitivt mer höger som gällde.

Tomas sa...

sbstn: Tekniska högskolors studentkårer tenderar att vara politiskt obundna eller åtminstone inte uttalat vänster. Bland annat därför så är bara Chalmers och en eller två till med i SFS, resten har gett upp för länge sedan och driver studentfrågor i ett eget forum.