2006-06-29

Almedalstipsen sprids

...trevligt!

Nu är det inte lång tid kvar. Jag ska vara med i en jagvillhabostad.nu-diskussion/debatt på torsdagen kl 16.00 (jag mot några planekonomer, gissar jag).

Sen kanske det blir att debattera yttrandefrihet också (jag, mot några "kränkta" gissar jag). Ska någon yttradefrihetsdebatt ordnas ö.h.t under veckan? Säg till i så fall.

& fler praktiska tips är förstås alltid välkommet. Roliga fester, schyst mingel och käk premieras.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Du måste ju gå på den med Bodström och SJF:s ordförande här SJF v. Bodströmsamhället

sakine sa...

Ja, tack för tipset. Har skrivit in det i "måstegåpå-kalendern".

Spännande.

Anonym sa...

Du kan ju ta upp ngt om "integrationen" också, tycker jag.

Den här intevjun av Mauricio Rojas hittade jag på nätet(instämmer i mycket. Har snabböversatt en stor del av den)

¿Es usted chileno o sueco?

-Är du svensk eller chilenare?

-Jag är svensk! Så känner jag mig och jag säger det offentligt, vilket är ett polemiskt uttalande i Sverige.

-Varför?

-Svenskar stöts av att höra att någon med mitt utseende säger det, dessutom med lite (lite?) bruten accent. Och invandrarna stöts av det då de långt ifrån känner sig som svenskar.

-Sedan när känner du dig som svensk?

-Sedan drygt tio år tillbaka. Innan sa man att jag var ”svensk-chilenare” och då beslöt jag mig för att säga nej det är jag inte. Det är en fälla att konstruera en slags underart, en undanträngd….Jag är en del av Sverige, med alla dess rättigheter och skyldigheter. Jag är svensk, ”för fan”. Svensk med min egen identitet, naturligtvis…

-Vad menar du med egen identitet?

-Historien som du bär med dig ovanpå, din personliga historia; din moder, ditt modersmål, dina barndomsminnen….

-En chilensk historia, med andra ord?

-Ja, min mor var lärare i ekonomisk historia och socialist och så fostrade hon mig. Jag var ”guevaramarxist”, tillhörde MIR och anhängare av den beväpnade revolutionen. Efter Pinochets statskupp flydde jag från Chile 1973 då jag var 23 år. Min mamma blev torterad… ( snyft…det har väl jag (Hincha) också blivit, så de så. ”Torterad” är onekligen ett vitt begrepp i dessa sammanhang)

-Varför valde du att bege dig till Sverige?

-Jag hade några vänner där…..osv. osv…

Sedan berättar han hur fantastiskt det var att få ”allt gratis” men sedan han ”upptäckte” individen märkte han det dubbla egget (svärdets) för invandraren. Staten gav dig en nästan siciliansk tjänst…så eller så: Pappa staten hjälpte dig…och planerade ditt liv.

-När märkte du av denna planering?

-När min första dotter föddes kunde jag inte välja sjukhus: det bestämde Staten. Kanske för att jag är latinsk eller för att jag är enda barnet och individualist…men det började störa mig.

-Och hur reagerade du?

-Jag lärde mig svenska från grunden. Jag ansträngde mig för att riktigt förstå detta land. Studerade ekonomisk historia och blev lärare.

-Och vad förstod du då av Sverige till slut?

- Att över den stora rikedomen från dess spetsindustrier konstruerades en ’svensk modell’ av social service för alla. Det fungerade eftersom det fanns tillräckligt med ”tyg” att fördela. Men det skapade ett problem…

-Vilket?

- Den gyllene buren. D.v.s. den sociala uteslutningen…betald av Staten (bra betald, dessutom). Man har ett täckt liv. Arbetskulturen har blivit eliminerad. Barnen och barnbarnen till de första immigranterna (”flyktingarna” menar han nog) har växt upp i tron att det är en rättighet att leva utan att arbeta.

-Allvarligt talat, är det sant?

-Varför skall man arbeta? Det finns bostadsområden där bara 10% i arbetsför ålder arbetar. De är integrerade i konsumtionen….men inte i produktiviteten och detta skapar sociala konflikhärdar.

-Kan det ske i Sverige det som händer i Frankrike?

Visst, visserligen är madrassen tjockare i Sverige än i Frankrike…men det ligger en miljon människor utslängda i den. Det finns områden där varken polis eller ambulans tvekar att gå in i..

-Varför det?

-De lever där med sina paraboler och lever sina liv genom sina ursprungsländers TV-kanaler. De känner sig inte som svenskar och det är därför de attackerar allt som bär uniform (inte bara det… ALLT som är ”blont”…bueno, ’svenskar’ kan de aldrig bli, men varför skall de ”bli” det? Jag är svensk även när jag lever i Sydamerika. Rojas är inte svensk men väl en välanpassad svensk medborgare…med dunkel agenda förvisso, min anm.)

Vidare föreslår han att inte hjälpa immigranter i utbyte mot ingenting, utan istället att de skall arbeta eftersom arbete är den bästa vägen till integration som öht existerar. Rasistiskt är att ge dem allt som vore de värdelösa imbecilla idioter. Det är att förstöra dem. (gäller även för alla andra, tycker jag)

De skall lära sig språket, säger han….och… Om man ställer krav känner man att någon bekymrar sig om henne, om inte betyder det att man skiter fullständigt i personen…

Hela artikeln:
http://64.233.183.104/search?q=cache:acrb8_pWiD4J:matosas.typepad.com/competir_con_la_mente/2005/11/index.html+%22+no+es+otra+cosa+que%22+borges+%22con+numeros%22+democracia&hl=sv&gl=se&ct=clnk&cd=8

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Hincha - är du en Rojas-anhängare?

Jag har ju vandrat ut på den liberala skalan de senaste åren, inrikespolitiskt i synnerhet (du kanske minns mig som integrationsälskande)...numera tycker jag att invandrare självklart ska jobba/försörja sig, men mer än så behövs ingen "integration". Sen måste de förstås förlja lagar som alla andra.

Jag har svårt för Rojas förslag & kollektiva skuldbeläggande.

Men om någon vill att jag lyfter rätten till SEGREGATION - hojta til ;-)

Wille sa...

Munken och Hamnmagasinet rekommenderas som utgångsplatser. Ställen det faktiskt går att både sitta och prata med folk utan att man blir döv av musiken eller har någon gnidandes mot sitt ben (visserligen har båda ställena även såna platser..).
Burmeister och Gutekällaren är mestadels överfulla köttmarknader där det knappt går att röra sig utan att gnidas in i andra människors svett.

Taco-stället på den lååånga shoppinggatan innanför murarna rekommenderas också.
Sen finns en restaurang om man svänger vänster precis vid insidan av muren vid porten till "Visby-proper" (Östervägen/Hästgatan) på S. Murgatan. De har goda stekar.
Vid ruinerna till den gamla Katedralen finns stans bästa pizza på en restaurang med massa uteplatser på en terass (svart logoskylt har de haft i alla år).
Sen har det i alla år varit ett gatukök/liten vagn utmed muren mittemot Burmeister som säljer den bästa shish-kebab i baguett som jag någonsin smakat.

Vattenland i Kneippbyn (söder om Visby) är rätt ok om det är varmt och man gillar att svalka sig lite, men inte vill åka ända till Tofta (där vattnet nog är kallt ännu), eller trängas vid kallbadhuset i Visbys hamn.

Nej, jag kommer inte ihåg namnen på matställena.
Ja, jag är något av en Gotlandofil och har varit där typ en vecka varje sommar sedan urminnestider (dock inte på "Cannes-festivalen för politrucker"-veckan..).

Wille sa...

Kanske ska tillägga: man svänger vänster precis när man kommer in innanför murarna FRÅN "moderna Visby".

Taco-stället har f ö gul skylt.

Anonym sa...

Sakine:
”Hincha - är du en Rojas-anhängare?”

Absolut inte..men ibland händer det att man samtycker med fan själv …eller t.o.m. med Bush, Wiesenthal och Lars Leijonborg (nåja).


Sakine-> ”numera tycker jag att invandrare självklart ska jobba/försörja sig, men mer än så behövs ingen "integration". Sen måste de förstås följa lagar som alla andra.”

Det tycker jag också och det är också därför jag är starkt emot folkgruppsinvandring (sk. massinvandring= asyl/anhörighets/flykting och humanitärinvandring), vilket är en onaturlig och politiskt styrd invandring som endast tjänar maktelitens särintressen och skapar global kriminalitet, samtidigt som det ger en falsk uppfattning hos de olika ”stammarna” att de har rättigheter att bedriva samma exotiska liv som de just ”flytt” från. Att tro att det är frågan om ”humanism” och sk. ”mänskliga rättigheter” är näst efter holocaustreligionen det största bedrägeriet i mänsklighetens historia. I slutändan hamnar de alltid i globalstatens olika koncentrationsläger (ghetton).….Men självfallet bör jag (och min familj) kunna få flytta dit jag vill under förutsättning att jag bär min egen och gammelmormors försörjningskostnad….respekterar värdfolket och följer deras lagar. I annat fall…Raus!

sakine sa...

Wille, det låter nästan som om jag bara måste gå till åtminstone det där taco-stället :-)

Men har du missat Almedalen alla år? Stackare. Du kunde åtminstone ha stannat till ett ögonblick och fått dig ett gott och långvarigt skratt. Freak-show veckan lång.

Gutekällaren är lite fjårtis. Jag räknar iskallt med dina snoffsiga mingelkvällar, UTAN sliskiga människor...

(Någon gnidandes mot benen...? Shit, det slipper ju t o m. Nästan alltid. Antingen står det 'kom och ta mig' på din panna eller så är du väldigt attraktiv).

sakine sa...

Hincha, jo jag tror att jag instämmer i andemeningen. Men jag tycker att folk får leva hur mycket de vill i vad du kallar 'ghetton' (jag bor numera själv i ett). Så länge de inte skadar någon annan, eller belastar någon annan fysiskt eller ekonomiskt.

Sen tycker jag att det finns något fint i kulturblandning, normblandningar. Det är ju så samhällen utvecklas, inte via homogen inavel.

Men hmm...raus?? Var då...(inte till Kurdistan, väl? Då jävlar :o)))

Wille sa...

Shit, det slipper ju t o m. Nästan alltid. Antingen står det 'kom och ta mig' på din panna eller så är du väldigt attraktiv
Jag skulle gärna säga att det var det senare, men tyvärr brukar det ett par veckor in i juli bara vara så överfullt att det inte går att gå någonstans utan att bli gnuggad mot..

Men har du missat Almedalen alla år? Stackare.
Tror jag var där 2002 samtidigt, men jag brydde mig inte om det..

F ö kom jag på att stället i hamnen nog inte heter Hamnmagasinet.. Hamnmagasinet är ett svennigt ställe för medelåldersfolk i Södertälje som några kompisar alltid går till kom jag på (ja, jag har massa kompisar i Södertälje. Det är en riktig "hood" det..).

sakine sa...

...just ja, jag var ute i Södertälje för flera år sedan (kanske var 20 år) på ett slisk-ställe. Ha-ha...där vid McDonalds nära centrum och vattnet.

Gggggg,,,det var verkligen värre än Kickis, men vi hade inget val när vi ändå hade tagit oss ända dit (en syrian-polare lurade dit oss).

sakine sa...

Fan...ett blogginlägg bara försvann. Jävla blogg!

Aja, stod inte mycket i det.

Wille, du borde kämpa för alla snyggingars rätt till integritet på krogar. Livet kan inte vara lätt för er, med tanke på alla slikiga brudar överallt nu förtiden.

Wille sa...

Wille, du borde kämpa för alla snyggingars rätt till integritet på krogar. Livet kan inte vara lätt för er
Först måste jag väl kvalificera mig som en sådan, istället för att dra vilda slutsatser av att folk gnider sig mot mig på ett ställe som är packat som en sillburk (och därmed omöjliggör icke-gnidande) :D

jag var ute i Södertälje för flera år sedan (kanske var 20 år) på ett slisk-ställe. Ha-ha...där vid McDonalds nära centrum och vattnet.
Du menar nog "Avenyn", som stängdes för något år sedan pga alla problem. Typ en massa folk som knallade omkring därinne med k-pist och grejer..

Nej, Slöddertälje som jag kallar det håller jag mig gärna undan, men när man har lite vänner där så blir man tyvärr ditlurad någon gång vartannat år..

Kickis.. Det var ju ett lysande ställe i ungdomen. Inte.

Sen har vi alla ställen runt stureplan som är en historia för sig. Dåligt med normala ställen i Stockholm tycker jag.
Antingen är det fylle-slödder, köttmarknad eller spänna-plånboken-och-blaska-med-helrör ställen hela bunten..
(helrör är f ö ett fenomen jag aldrig förstått, varför ska man blaska själv när det faktiskt finns proffs som kallas "bartenders" till det?).

Anonym sa...

Apropos liberalism så tillåter jag mig sno lite från Lawrence Auster (jude)

“This unwillingness to hold groups accountable for the activities and beliefs of substantial minorities of their members is the root of many problems.”

Well stated. Thus liberalism tells us we can’t say that Islam demands sharia or jihad or that Islam is a threat to non-Muslims, because that would tar every individual Muslim, which we must not do; as a result, we’re left not being able to make any general statement about Islam, and our minds—and the world—turn to mush.

…eller att påvisa absurditeter i några holocaustsagor eller påtala att Washington är påverkad av israelisk lobbyverksamhet…nä nä

If we were to discuss liberalism as a religion, as Ann Coulter does, this would be one of the top commandments of the liberal religion:
Thou shalt not make general statements.

Or, more precisely:
I am NOT the LORD thy God. Thou shalt not make general statements.

If liberalism is a religion, then nominalism—the denial of the reality of general categories and concepts—is its Holy Place, even its Holy of Holies.

….Liberalismen startade på 1600-talet genom att först ta bort väsentlig del av religiös och moralisk tro från den allmänna scenen och ersätta den med neutrala procedurer, allt i syfte att undvika sociala konflikter. Nominalismen (förnekandet av allmänna (kollektiva) begrepp annat än som abstraktioner) skulle ha samma funktion i en liberal ordning som religionen skulle ha haft, d.v.s avståndstagandet från generella sanningar och idéer….eftersom de är konfliktskapande eller betraktas som ”inte rättvisa”…Neger och turk SKALL integreras i Europa ty han är av samma gen/ras som alla vi andra....vem skall annars sköta om oss när vi blir gamla? ….men i Israel äro dock modersgenerna/rasen annorlunda.

Snacka om religiös fanatism och hokus pokus…när det gäller ”integration” ”mänskliga rättigheter”….och liberal (USA-kommenderad) demokratiiiiii…

Kan du rekommendera ett bra ställe i Kurdistan utan liberalism, där man kan få njuta sitt otium (i fred) när den tiden kommer… så vandrar jag gärna in där. I annat fall nöjer jag mig med America Latina.

sakine sa...

Hehe...ja, du får nog tåla en del "gnidande" i kollektivtrafik, långa kassaköer & allt möjligt. Livet är hårt i storstäder.

Jaaa, Avenyn hette det. Kan tänka mig att det blev stökigt, det verkade ju lite udda redan för flera år sedan. Kickis var bara för fånigt. Heaven blev lite töntigt när man hade fyllt 19. Osv..

Utelivet i Sthlm är dåligt, men bättre än för några år sedan ändå.
Stureplan totalvägrar jag. Hemskt tråkigt. Hellre gå ut på Söder.

Helrör eller ej....jag är kluven.

Är i övrigt extremt traditionell när det gäller dricka.

sakine sa...

Hincha - intressant inlägg. Hmmm....

Men det är skillnad på liberalism och liberalism. I synnerhet i synen på segregation/integration. Integration är så socialdemokratiskt. Ser Mona Sahlin framför mig när jag hör ordet. Hålla varandra i hand och bygga upp [den moderna] nationen TILLSAMMANS! Alla ska meeee!

Jag tycker bara att folk ska få leva precis som de vill och slippa kalla sig svenskar.

I Kurdistan...Suleymania i Irak är ju ganska fritt och lössläppt. I "mina" (gränsen mellan Turkiet & K-stan) trakter är det också lite väl modert för din smak tror jag. Du ska till gränstrakterna mellan Turkiet, Syrien och Irak. Jammi.

America Latina, ja ni lär ju kamma hem VM. Hoppas jag.

Anonym sa...

Sakine->"Du ska till gränstrakterna mellan Turkiet, Syrien och Irak. Jammi."

..låter lugnt ;o)...avlägset och libfritt.

sakine sa...

...du kan säkert få ett bröllop (& tre på köpet).

Bruden kommer ridandes på åsna.

Sen tar hon hand om dig och dina 16 barn i ett tält. Man äter på golvet (marken) och har ett dass. Vintrarna kan vara hårda. Har ni tur är boskapen hållbara.

Men du bör lära dig turkiska, för säkerhets skull (militärtätt område). Om du ser europeisk ut funkar det därmeot ändå, då kanske du får en cigg och nummer till deras mammor också.

110% libfritt ;-)