2006-06-14

Vardagsrasism, SD & invandring

Jag åkte buss med min kollega Anja genom stan i dag. Vi satt vid säten nära barnvagnsplatsen, där en svensk man stod med sin dotter i någonslags mindre rullstol. Snofsigt klädd, blond och runt trettiofem år. Snart kom två personer med arbaisk bakgrund på med sina två barnvagnar (ett barn i varje vagn). Kvinnan hade sjal och mannen frågade den svenska mannen om han kunde ställa dotterns stol vriden åt andra hållet så att han också kunde rulla in. Då fräste svensken:

- Den ska egentligen inte stå så. MEN DET SKITER VÄL DU I!!!

Sen ställde han den ändå så att den arabiska mannen kunde få komma in och bussen började rulla. Den arabiska mannen sa då till att svensken inte har rätt att vara otrevlig, att båda två har barn och att ingen ska skrika åt honom utan anledning. Kvinnan med slöjan sa till sin man på arabiska att "lugna dig, bry dig inte, säg inget".

Efter några hållplatser sa arabmannen något och plötsligt såg herrarna ut som bästa vänner. De bad om ursäkt och skojade. Bra det, tänkte jag och tyckte att de borde skämmas inför sina stackars barn.

Ett av många exempel på när det "bubblar till" i dagens Sverige. Irriterande invandrare ska minsann tränga sig på, de fattar inga regler och deras runda kvinnor går beslöjade i 30-graders värme.

Jag hoppar raskt över till ett teveinslag som jag såg i går: SVT-24:as sämsta utfrågare hade Jimmy Åkesson, Sverigedemorkraternas führer, på besök i Korseld. Åkesson fick fritt slänga fram vilka siffror eller åsikter som helst utan vettiga journalistiska motfrågor.

Det är däremot ett friskhetstecken att han får komma till tals och säga vad han vill. Jag har tidigare kritiserat bl a kristdemokraternas ungdomsförbund som "väljer" meddebattörer med "samma värdegrund". Nu ser jag i för sig inte så extremt stora skillnader mellan somliga kristdemokrater och sverigedemokrater, men det är oviktigt i sig. Vad det egentligen är frågan om är att det är lättare att vifta bort "onda människor", än att fråga sig varför och hur det kommer sig. Människor upplever ett problem - och har spännande nog helt olika perspektiv. Låt oss se på 'extremerna';

1) En sverigedemorkat menar att problemet är invandring i sig, invandrare ska assimileras och anpassa sig - det sker inte i dag.
2) En liberal säger att problemet är ett reglerat och felaktigt system som inte klarar av porösa gränser.
3) En socialdemorkat (medflera, räkna in 7 riksdagspartierna) påstår att problemet är rasism. "& rasism ska vi ha nolltolerans mot, därför vägrar vi debatt."

Att ständigt ödsla energi på nr 3 är för det första principiellt ohederligt. Det kanske leder till att sätta ett politiskt och socialt-kulturellt tryck på folk att inte prata om saker, men i längden fungerar inte ens det. Att som Sverigedemorkaterna "stoppa invandringen" för att bevara kulturarv och jox är också lite väl sent påtänkt. Se er om. Vakna!, för att använda era egna ord.

Att socialdemokrater (mfl) duckar för problemen är delvis förståeligt. De är beroende av nuvarande situation och kommer inte att ändra sig. Vad som däremot borde existera är en bredare debatt som förs av liberaler. Nej, jag syftar inte på det Rojas framför. Precis tvärtom: prata inte om integration. Prata om självförsörjning i första hand. Då har folk möjlighet att själv välja hur assimilerade, integrerade eller segregerade de vill vara - utan kostnad.

Nu tror jag inte att Sverigedmeorkaterna kommer in i Riksdagen. Men det är inte framförallt av rädsla för att de ska få sympatier som debatten ska tas - det är för att det är rätt, helt enkelt.

(Om Jimmys ögon tittar förbi: maila mig gärna hur och varför du får fram siffran till 100 mdkr? sakine@liberal.se)

17 kommentarer:

Wille sa...

Får gissa? "Invandrare kostar 100 miljarder" eller något?

Låter som en siffra ryck rakt ur hans rektum.

Särskilt med tanke på att siffror from Storbritannien visar på att bara de illegala invandrarna tillför den brittiska ekonomin en miljard pund i extra skatteintäkter.
Det är oräknat alla de mängder med legala invandrare.

Anonym sa...

Åkesson fick fritt slänga fram vilka siffror eller åsikter som helst utan vettiga journalistiska motfrågor.

So what? det får väl alla politiker ur etablissemanget göra ...så vad är det med det?

sakine sa...

Kungen, ja men just när det gäller det som diskuterades är det för många frågetecken: därför blir det en "sanning" om inga motfrågor kommer. Nu stör det mig inte speciellt mycket eftersom han höll sig från 267 mdkr, men that´s not the point. Utfrågare och meddebattörer måste ju ha lite koll på vad som diskuteras ändå.

Wille, ja. Så var det också i Sverige tidigare. Självklart medför ett system som det svenska att människor blir kostsamma. Tex grupper av invandrare, barn, glesbygdsbor etc. Skillnaden mellan en arbetare som ruineras på skatt och en arbetslös som får mycket bidrag är stor.

Jimmys siffra är för övrigt dubblerad, minst (han sa netto).

RL, jamen det var extra märkbart att utfrågaren inte fattade ett skvatt om vad de pratade om. Ska man bjuda in till diskussion ska de behandlas och grillas som alla andra. Vanliga politiker får visst en massa motfrågor. Det hade blivit en mer intressant diskussion då...

Den dög dock: han (JÅ) verkade ärlig och slingrade sig inte. Sånt är alltid välkommet.

Anonym sa...

Här finns en sammanställning av forskningen om invandringens kostnader:

http://www.louisep.com/ekonomi/fantasiljarder

Anonym sa...

Med "samhällsekonomiska" beräkningar kan man visa precis vad f-n som helst. Sätt ett ekonomiskt värde på fritid, nedstämdhet efter avslutat idrottsevenemang, lunchkostnader eller vad som och smeta det på en stor population så blir det stora siffror som du konverterar i pengar.

Social"liberalen" Anders Johnsson har ju exempelvis som käpphäst att alkoholen kostar "samhället" 200 miljarder per år.

Mattias $
-gillar både sprit och invandring

sakine sa...

Räknenissen, tack. Vet att Louise har gjort ett bra jobb med "frågan" och debatterat den fram och tillbaks med exilare.

Det jag undrar är om SD/Jimmy numera åtminstone u-t-g-å-r från Ekbergs sätt att räkna? Det är i så fall ett mycket hederligt steg i rätt riktning.

Mattias, mer spit och invandring till folket! ;-) Röstar på dig om du ställer up i val.

Visst kan man räkna fram vad man vill med lite siffror, sure. Lite tröttsamt ibland, men samtidigt kan det vara intressant. I det här fallet är det ganska intressant eftersom typ av invandring, demografi och politik spelar så stor roll för utfallet.

Och j-ar vad jag är trött på social"liberaler", skona mig please...

Wille sa...

Kanske borde starta ett "Sprit & Invandringsparti" med liberala undertoner?

Liberalismen är ju lite kufig för vanligt folk, men billig sprit förstår de flesta, likväl som invandring. Borde locka röster från många invandrare samt regelbundna alkoholkonsumenter. ;)

sakine sa...

Wille, jag vill i så fall vara partiledare. Mattias kan få bli vice och du får bli assistent. En blatte, en Svennson & en galning i exil. Bra början. Vi får....åh, 3 röster. Nåja, vi skulle klå Hundpartiet (som fick 2 röster i förra valet).

Men att invandrare skulle vilja ha mer invandrng är nog en sanning med modifikation...många är nassigare än man tror. Särskilt spritvänliga är de nog inte heller. Finnar kanske ;-)

Wille sa...

Assistent? Bah! Bara om jag får hålla i partikassan och använda den för personligt bruk.
Och galning? Är jag en kufig galning t o m bland liberaler nu? :)

Invandrare vill nog gärna att resten av deras släkt/familjer i alla fall i teorin ska ha möjlighet att komma utan byråkrati.

"Fri invandring och två flak fulöl till alla är våra vallöften!"
(man ska alltid lova bort "gratis" saker, det har sossarna bevisat fungerar)

sakine sa...

Hehe...assistent med behörighet till kampanjplan då? ;-)

Partikassan kan du fetglömma.

Klart du är kufig liberal, de flesta är ju extremt okufiga socialliberaler.

Jag gillar det där med fri sprit, vi skulle t o m få med oss alla förstagångsväljare. Tja, minus miffona i UNF, dåra.

Wille sa...

Partikassan kan du fetglömma.
Hur hade du tänkt dig att jag skulle kunna vara en riktig politiker om jag inte kan förskingra andras pengar?

Assistent kan du fetglömma, jag assisterar ingen..

sakine sa...

...det gör du nog, mot tillräckligt bra betalning ;-)

Okej, deal: du får vara både assistent och partikasseansvarig.

110% Politiker blir du på köpet!

Anonym sa...

Fri sprit låter inte dumt alls. :-)

Såg också intervjun, och journalisten (Rickard Palm, väl?) var inte direkt imponerande eftersom han utgick ifrån att Åkesson var en extremistisk galning och att han därför inte behövde vara påläst. Mycket tuffare intervjuer av politiker (ja, alla politiker) vore välkommet. Politikerna får gärna prata till punkt, men säger de något som inte stämmer eller som är självmotsägande så skall det komma en knivskarp fråga i retur som drar ned byxorna på dem.

Annars är jag faktiskt litet orolig för vad resultatet skulle bli om Åkesson fick mer mediaexponering. Jag kan tänka mig att många litet oreflekterat tänker som han, och han låter liksom sansad när han säger saker.

sakine sa...

Johan, ja jag tycker att Palm ofta är lite förvirrad och just i det här fallet saknades även de enklaste skarpa motfrågorna.

:/

SD lär inte vinna så länge de inte snor vår idé om fri sprit.

Anonym sa...

Varför känns det som om hela din berättelse om den rasistiske blonda mannen är fejk?
Beror det på att du på något sätt ska stärka dina påståenden om att svenskar är blonda rasister (förövrigt exakt vad man sade var anledningen till att man kastade sten på brankåren i Malmö) för att skifta fokus från den problematiska invandringen till att just svenskar bara är rasister?

Hur som helst, du har ännu en gång stärkt min uppfattning om att SD är det enda rätta.

Anonym sa...

Sakine, du skriver...

där en svensk man stod med sin dotter i någonslags mindre rullstol. Snofsigt klädd, blond och runt trettiofem år.

Finns det någon möjlighet att denne mannen kunde ha varit etnisk Finne, Tysk, Polack, Tjeck, Ungrare eller något annat än just en blond Svensk rasistisk svensk på 35 år?

För det är väl inte så att du bara helt taget ur luften menar att denne mannen just skall ha varit "svensk" pga hans etniska utseende? Är detta inte omvänd rasism så vet jag inte vad detta skall kallas...och är det meningen att vi blonda och blåögda svenska män runt 35 skall behöva färga håret svart och skaffa bruna linser för att undgå omvänd rasism ifrån "svartskallar"? Svara gärna ärligt utan att göra påhopp på att jag skulle vara en Sverigedemokrat mm....för jag råkar än så länge vara sosse.

Lars Sivertsen /Ludvika

Anonym sa...

Rasism är Rasism oavsett hur man ser ut.
Omvänd rasism är ingen rasism.