2006-06-15

Tre socialister diskuterar Lövdén

Helt sjukt. En pajas som sitter i Riksdagen (s) som försvarar Lövdén, en tant från Hyresgästförenignen via telefon och en brud från jagvillhaplanekonomi.nu. (På svt24, nu - saknas länk än så länge).

Hur svårt får det vara? Socialdemokrater som inte lever som de lär, skulle det vara något nytt? Och journalister som petar fram mikrofonen till Persson - är Persson RÄTT person att "bedöma" sånt här?! Gosh...

Nu babblar jagvillha-bruden om hur hemskt det är att äga sin bostad. Sossegubben pratar om att "jamen Lövdén kanske blir av med sitt jobb". Ja, stackars stackars Lövdén. Snyft.

Det är ju inte så att över en miljon andra svenskar redan är utan jobb. Nä, nä.

48 kommentarer:

Simon sa...

Över en miljon?

sakine sa...

Jag kör en genväg: http://globaljuggler.net/blog/2006/06/12/svensk-och-internationell-arbetsloshet/

När den förre LO-ekonomen "avslöjade" de riktiga siffrorna slopades hans rapport bums. Näringslivet brukar hävda 1-1½ milj sammanlagt. Vad regeringen hävdar vetefan. "Det går bra och blir bättre med 1000 plussjobb till ungdomar".

Samtidigt måste man komma i håg att statistik är det smidigaste trixet att ljuga. Poängen är dock att för många är arbetslösa och att regleringar och socialism leder till skyhög arbetslöshet. Det säger sig självt: hårdbeskatta arbete och se enbart till tryggheten för de som redan har anställning och vips har du Sverige.

Wille sa...

Man kan j fråga sig om det överhuvudtaget är korrekt att Lövdén fått behålla sin hyresrätt tre år efter att han flyttat ifrån den. De flesta brukar ju rätt omgående bli av med sina hyreslägenheter om de inte är skrivna i dem.
Fast.. Andra regler brukar ju gälla för sossar.

sakine sa...

Ja, att de ens försöker bortförklara det hela - såsom Persson - med "vem som helst skulle lockas av ett sånt köp hörru du!".

Angående min reaktion att bara socialister fick komma till tals: kanske har svt24 någon grej för det här med att folk i debatter ska tycka ungefär likadant. Såg senare en diskussion med två-tre borgerliga (jag känner två av dem) och en högersosse om opinionsmätningarnas resultat (då det står jämt mellan blocken).

Anonym sa...

"Alldeles för många svenska politiker med besvärande förluster på sin meritlista fortsätter att sitta kvar i beslutande position. Det är för få som avgår i svensk politik. [...] Jag beklagar att vi har det så i Sverige. Det hänger samman med att vi är så rädda att lyfta fram det personliga ansvaret. Vår politiska kultur utmärks av att man begär gemensamt ansvar, ansvaret ligger hos kollektivet — partiet, gruppen, rörelsen." — Göran Persson, Den som är satt i skuld är icke fri (1997) s. 148.

Peter sa...

Sakine: Simons fråga kvarstår: Över en miljon?

Globaljuggler anger 8,6 procent som den svenska arbetslösheten, i enlighet med ILOs och Eurostats definition (som bl.a. räknar in heltidsstuderande som söker jobb). SCB anger att vårat invånarantal total sett är 9 072 269 personer. Inte ens 8,6 procent av HELA BEFOLKNINGEN är 1 miljon människor, det är ca 780 000. Men mig veterligen räknas arbetslösa bara som arbetslösa om de tillhör den arbetsföra delen av befolkningen, då t.ex. småbarn och pensionärer inte så intressanta. Så då blir antalet än lägre.

Vi ligger runt EU-snittet på arbetslöshet just nu. Så det här med att "regleringar och socialism leder till skyhög arbetslöshet" kanske borde modifieras till att regleringar och socialism leder till relativt genomsnittlig arbetslöshet (EU25 har just nu 8,2 % arbetslösa, EU15 har 7,4 %).

Så, var kommer påståendet om 1-1,5 miljoner arbetslösa ifrån? Vem är den här Näringslivet som hävdar det? Vilka källor och definitioner har de osv?

Anonym sa...

doyobi: Vad säg om att kolla på helheten?

Den svenska tillväxten under Socialdemokraternas styre har i genomsnitt varit 1.9 procent, vilket är under EU25- och EU15- snittet. Den siffran har jag fått från Aktuellt när de gjorde ett reportage där de visade att tillväxten alltid ökade valår (3.5 procent i år) för att sedan mattas av de tre följande åren (beräknad tillväxt på 1.7 nästa år). Varför är det så?

Och kom inte och skyll på borgarnas period 91-94 nu, flera öststater har blivit liberala demokratier med bättre ekonomisk tillväxt än oss under samma period.

sakine sa...

Doyobi, beror som sagt på vad man räknar in. Jag skriver i inlägget svenskar "utan jobb" och syftar på arbetsföra som inte jobbar (dvs inte enbart 'sysslolösa').

Sen är det klart att de kan putsas bort i åtgärder och på meningslösa universitetskurser.

Räknar man däremot in alla som jobbar svart lär vi hamna lägre. En smaksak.

sakine sa...

Sia, frågan är om alla vänstermänniskor ser kopplingen mellan tillväxt och hög sysselsättning? Ohly försökte ta sig an ämnet i partiledardebatten i går. Stackars sate, ståuppkomiker för landets ekonomer.

----------

Man kanske borde prata om företagslöshet i stället för arbetslöshet...

sakine sa...

Andreas: hmm...hyckleri på hyckleri på hyckleri. Nästan som trolleri.

Doyobi: www.ekonomifakta.se

Man kan ställa frågor där och de svarar faktiskt väldigt snabbt.

Peter sa...

Siavosh: Först och främst är jag inte ute efter att försvara våran sittande regering. Jag tyckte bara att siffran 1-1,5 miljon lät uppseendeväckande.

Sen är det väl inte så konstigt har haft lägre tillväxt än EU-15 de senaste 50 åren.. vi fick inte ekonomin sönderslagen av andra världskriget och vi låg i absoluta toppskiktet i mitten av 1900-talet vill jag minnas. Mindre bemedlade länder har högre tillväxt, se bara Kina. Jag skulle inte vilja byta med dem, trots deras kraftiga BNP-ökningar (9,5 procent 2004).

Samma sak gäller för öststaterna, klart de har högre ekonomisk tillväxt, de började ju från botten jämfört med oss under samma period. Däremot är det kul att notera att ekonomifakta.se också inser att de enda åren, förutom 1981, då vi haft negativ tillväxt i Sverige är under de perioder vi haft borgerliga regeringar.

Kolla på listan på de länder med högst tillväxt i världen på CIA World Factbook. Det är nästan bara fattiga länder i toppskiktet, USA kommer först på 124:e plats och Sverige på 147:e. Så, se till helheten va?

Däremot inte sagt att Sverige inte skulle må bra av högre tillväxt. Men att jämföra oss med fattiga länder ger inte så mycket tror jag.

Peter sa...

Sakine: Fast de som pluggar på universitet var ju inräknade i den statistik jag presenterade.

Men okej, jag ska inte hänga upp mig vid definitionerna av vad som är arbetslöshet, sysselsättning etc. Det intressanta är att se samma definition applicerad på 1) ett land över lång tid eller 2) flera länder. Om man räknar som du gör, hur ser det ut i övriga världen då?

(Jag frågar på allvar, jag har ingen aning... har aldrig sett någon räkna så, men jag har inte sett mycket =)

sakine sa...

Doyobi, okej. Ja du, länder är olika och svåra att jämföra. Man kan därmeot med al säkerhet se att regleringar av Sveriges slag leder till arbetslöshet.

Jag ska maila ekonomifakta när jag hinner under dagen.

Peter sa...

Sakine: Cool, ska bli intressant.

Och visst är länder svåra att jämföra, men jag använde mig av den definition du hänvisade mig till (globaljugglers/ILOs/Eurostats). Så jag förstår som inte vad problemet är... du sa över en miljon och när Simon sedan frågade vad du menade så länkade du till globaljuggler... som sedan inte bekräftade det du sade. Eller?

sakine sa...

Just så ;-)

sakine sa...

I Financial Times, http://news.ft.com/cms/s/c18430e6-fc0b-11da-b1a1-0000779e2340.html , står det att den egentliga arbetslösheten i Sverige är 15 procent.

Om du har bråttom finns säkert siffror på ekonomifaktas hemsida som nämt..

sakine sa...

*nämnt

Peter sa...

Sakine: jo, jag har läst den där rapporten från McKinsley... men de verkar inte använda någon allmänt vedertagen standard för att beräkna arbetslösheten och de applicerar den inte på något annat land (trots att de jämför Sverige med andrra länder i all möjlig annan statistik), så jag vet inte hur användbar den där siffran på 15 % är. Förmodligen lika oanvändbar som AMS egna siffror, tills någon motbevisar mig =)

Peter sa...

Ah, dumma jag... hittade äntligen rätt på ekonomifakta, hade klickat på "sysselsättning" istf "arbetslöshet".

926 000 står det där, och då räknar man in arbetssökande utanför arbetskraften, personer i arbetsmarknadspolitiska program, undersysselsatta, sjukfrånvarande och personer som har sjuk- och aktivitetsersättning.

Intressant, men jag skulle gärna som sagt vilja veta mer då... t.ex. hur det ser ut före 2003 i sverige och hur samma definition påverkar t.ex. USAs arbetslöshet. Men bra bra Saki, nu har jag mer kött på benen =)

Har skrivit en harang om arbetslöshetsdefinitioner på min blogg. Kom gärna dit och förödmjuka mig (sånt gillar jag, är ganska bloggkinky).

sakine sa...

Hehe...din smygsåsse!

Nämen seriöst, det finns säkert en poäng med att inte dra til med vare sig överdrivna eller förminskade siffror. Jag får snoka på hur näringslivet får fram över 1 miljon i detalj & återkomma.

Peter sa...

Smygsåsse? Nu skriver jag upp dig på min fiendelista...

Visst, det finns olika sätt att mäta... och självklart använder de olika politiska sidorna de siffror som ställer dem i bra dager. Frågan är bara om det är bra för debatten och vår förståelse av samhället.

sakine sa...

Oj, jag får be att få ta tillbaks min anklagelse?

Du verkar ju...ärlig. Förlåt mig!

Peter sa...

Hehe, klart jag är ärligt... är ju inte partibunden som någon annan mediaräv ;)

sakine sa...

...not any more ;-)

Så jag är också ärlig! Försöker lära mig i alla fall, det måste säkert ta några år innan man är helt rehabiliterad.

Peter sa...

Jasså, visste inte om att du hoppat av cirkusen. Welcome to the wildlife, jag hoppade av år 2000 och drog utomlands... nu är jag en bättre människa.

sakine sa...

Tack, jag känner mig redan några hekto friskare.

Utomlands låter inte helt fel, jag ska till USA i sommar men bara en kort sväng.

Veckan i Almedalen lär bli tuff, men räddas förmodligen av sprit och att man kan skratta åt eländet.

Vilken söt katt btw.

Peter sa...

Söt katt? Jag trodde liberaler hatade djur och arbetare, så jag satte in den bilden för att äckla er... det gick visst inte så bra.

USA? Kul, vad göra där?

sakine sa...

...söt att titta på när man planerar slakten, altlså. Tro inget annat. De enda djur jag gillar är varaner och reptiler.

...och så hästar, uppenbarligen (Nistelrooy).

Haha...resan? Håll i dig nu: jag ska till USA på ett stipendium som jag har fått av Timbro ;)

Jag ska träffa libertarianer från hela världen i Washington. *längtar*

Peter sa...

Du bekräftade just alla mina fördomar. Jag säger bara: kolla vilka fiender jag länkar till på bloggen. Funderar på att lägga till Wille också, men han har inte retat upp mig än.

sakine sa...

Hahaha!

Men Wille är ju snäppet "värre" liberal än vad jag & lillebror är.

*funderar också på en fiendelista men är inte lika datanördig som vissa andra, så det kan ta lite tid*

Peter sa...

Ja, men Wille är varken djurgårdare eller kallar mig smygsåsse vad jag vet. Så honom behöver jag inte skicka något Nistelrooy-huvud till. Än.

sakine sa...

Hehe...det kommer nog ska du se.

(Är du hammarbyare?)

Peter sa...

Bor i monsterhögersolna = AIK-are...

inte så brydd egentligen, men har lärt mig hata Djurgården sedan barnsben, det var typ symbolen för stockholmssnobbismen där jag växte upp.

Du då? Ska du ge mig ytterligare en anledning att se dig som nemesis?

sakine sa...

Ops....jag bytte ofta som barn (beroende på vem jag var kär i vad han hejade på) men fastnade för djurgården till slut. Lillebrorsan var fanatisk djurgårdare också.

Solna är en underbar kommun. Du får gärna byta kommunalskatt med mig (huddinge är rena rama socialistkommunen). Byt lägenhet med mig också, så att du verkligen får dissa stockholmsnobbismen. Jag ställer upp pådet hela helt gratis.

Peter sa...

Haha, glöm det... en djurgårdare skulle inte överleva en minut här ute. Dessutom är läget i sig (7 min till city) bara det värt att bo kvar i Solna för. Trots att mina skattepengar går till såna saker som det här.

Men hey, ställ dig i kö på signalisten och sök varenda j-a bostad som verkar intressant för dig. Lägenheterna lottas ut, jag fick min direkt.

sakine sa...

Hehe...jag bodde ju i västra skogen innan jag tvingades ut hit. Kände att jag vilken dag som helst kunde bli aik:are, bara jag fick bo i Råsunda. Blåkulla går också bra, soft med paraboltäthet och nära det mesta.

Signalisten...hmm, tror jag har stått i deras kö i ca 3 år nu. Det såg helt omöjligt ut när jag sökte tidigare. Ska kolla upp skiten igen.

Nationalarena skulle jag gärna betala skatt för - hellre det än alla sossiga onödigheter (projekt med sjuka konstnärer som skriker på vårbybor etc).

Ska checka Signalisten, annars satsar jag på att äga när chansen ges.

Peter sa...

Hehe, ja glöm inte att Signalisten inte har en kö i egentlig mening, bara för dem som redan bor hos dem. För andra är det bara lottning, så sök bara sök. Det kan ta två dagar eller 20 år.

Äga = synd, att bo i stiftelsen Signalisten = himmelriket. De tar inte ut någon vinst utan har i sann kommunistisk anda gett tillbaka överskott i form av sänkt hyra i Juli. Fett me kärlek. Blåkulla är najs också, även om parabolerna nästan försvunnit. Kära gamla Signalisten satte upp paraboler på taket och lät alla som ville använda dem istället.

Sålunda är Blåkulla en röd (?) frizon i det i övrigt bruna Solna ;)

sakine sa...

Bäääääh! Äga är himmelrike, men vad göra när kommunister styr över den planekonomiska bostadspolitiken?

Fan asså. Befläckar Solna på det där sättet. Ännu en anledning för mig att försöka ta mig dit och reda ut det hela.

Sicket kösystem. Somliga av oss jobbar (du vet det där med att man går till en arbetsplats och är där hela dagen). :p

Peter sa...

Arbetsplats? Hela dagen? Du skämtar, vad är det för något? Låter som något borgerligt påfund...

sakine sa...

Döööööööööö...

Dig skulle man vilja kasta in i Ahmeds Grill, Pizza & Kebab med arbetstider från 06.00 till 04.00.

Peter sa...

Hahaha, det var inte snällt.

Och jag har faktiskt fått jobb, så i augusti blir jag en skjortnisse från 8 till 5. Får se om jag klarar det eller sjukskriver mig efter en månad.

Är fortfarande inte helt på det klara med vad du gör på söder på dagarna.

sakine sa...

Söder? Nä, Kungsholmen snarare.

Har du jobb? LO-medarbetare? Hah! Så där lagom till valet, rackare där.

Peter sa...

Hahahaha! LO-medarbetare, den var bra.

Aha, du är förtegen om vad du gör på Kungsholmen... du jobbar säkert för IB eller Timbro eller något annat hemskt. Klart är att du har mkt tid att skriva skit på din blogg, så SÅ kul kan du inte ha det.

sakine sa...

Åååh...nu passar det att ha arbetsmoral plötsligt ;)

Kruxet är att jag jobbar för mitt eget bästa (inte för klockans). att klanka ner på såssar då och då hjälper mig med min nuvarande arbetsuppgift. Hehe..

Jag jobbar som kommunikationskonsult (inriktning interkulturell kommunikaton - när jag väl har lärt mig vad det nu står för).

själv då, blir det LO-Stockholm eller någon lokalklubb "bruna" Solna? ;)

Peter sa...

Kommunikationskonsult eh? Det låter flummigt värre, har ni vattenpipa på kontoret också?

Förebannade kvinnusling, jag ska inte jobba för LO säger jag ju! Jag ska bli konsult jag också, fast på IT-sidan.

sakine sa...

Usling? Äh, skitunge. Du har väl aldrig sett en vattenpipa och lär inte se någon heller på ditt kommande nördjobb.

IT...tsss, ni petar ju er bara i naveln, surfar på suspekta sidor och leker smarta.

Peter sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Hehe...så typiskt en arbetsvägrande "arbetare".

Wihoo, msn gillar jag. Har det som tur är inte på jobbdatorn, utan hemma (kvällstid).