2006-06-01

Apropå "blanda ihop"

"Reglerad och under demokratisk kontroll är marknadsekonomi bra. Den frigör resurser och tillåter individer att bli sin egen lyckas smed. Man ska inte underskatta kraften hos en fri företagsamhet bland folk, men inte blanda ihop det med storföretagens mekanik."

-- Ordfronts chefredaktör Johan Berggren

Han ska inte blanda ihop demokrati med planekonomi.
Han ska inte blanda ihop "storföretagens mekanik" (oligopol? monopol?) med fungerande marknadsekonomi.

Fint dock att han inte skräms av företagsamhet bland folk. Han kanske kan utveckla vad hans "regleringar" innebär i praktiken, i nästa nummer.

8 kommentarer:

Wille sa...

Han kanske kan utveckla vad hans "regleringar" innebär i praktiken, i nästa nummer.
Jag tror oundvikligen inte att han kommer att göra det, eftersom de i praktiken antagligen innebär att företagare inte ska få tjäna mer än industriarbetare, ska ha skyldighet att anställa en massa folk, och därefter ha kvar dem oavsett priset för honom själv osv osv.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Yes, rättvisemärk alla företag så blir allt jättemüüüüsigt.

Hur fan tänker de?

Han verkar tänka som en miljöpartist: åh vad suttigt med småföretagare (så länge de är SMÅ och UTNYTTJADE till max), men aja baja om de börjar växa. Då vill de säkert tjäna pengar (fy!) och är per automatik hemska.

Wille sa...

Miljöpartister har ett minst sagt schizofrent förhållande till frihet och företagsamhet:
Å ena sidan är de för det (vem vill inte vara det? Förutom vänsterpartister..), men bara om de väljer rätt.

sakine sa...

Hehe...jag tror att de känner till en eller annan vettig person och har svårt att hata. Miljöpartister måste fan vara de gulligaste partisterna som finns.

Då kan det bli lite svårt att vara jättevänster när de träffar småföretagare eller föreståndare för friskolor som faktiskt tycker om sin verksamhet.

Många fastnar dock lite halvvägs. Tyvärr.

Wille sa...

Miljöpartister måste fan vara de gulligaste partisterna som finns.
..och knepigaste. Ibland tror jag de rökt alldeles för många maskrosor, för förnuft lyser oftast med sin totala frånvaro, även om jag inte betvivlar de goda intentionerna i närheten på samma sätt som för (s) eller (v)..

Avsevärt mindre ondska i en trädkramare än i en kommunist. Även om förnuftet är på ungefär samma nivå.

Anonym sa...

Att man "reglerar" marknadsekonomin är självklart. Jag känner inte till någon stat som inte gör det. Och hur bra skulle marknadsekonomin fungera utan juridiskt bindande kontrakt, äganderätt, centralbank o.s.v.?

Men hur mycket bättre skulle den inte fungera i Frankrike om man tog bort alla papper och underskrifter man behöver från diverse myndigheter för att starta ett enkel enmansföretag? (Ibland kommer de konstigaste exemplen fram. :))

Vad gäller demokratisk kontroll så är det självklart att sätta skattenivåer, arbetsmarknadsregler o.s.v. på demokratisk väg.

Men det är inte bra att, som socialistnissar och -nissor tycker, "demokratisera" näringslivet genom att förstatliga stora företag och sätta dem under politikers kontroll. Föreställ er ineffektiviteten och vanstyret. Undras hur länge sådana företag skulle överleva (utan statens hjälp). Undras hur många anställda som i slutändan skulle drabbas.

sakine sa...

Wille, tja ibland tror jag nog att vänsterpartister har lite mer till förnuft. De utgår från att våld krävs för deras idéer...

Sen att mp:are inte ens behöver ta till träpåkar beror nog mer på de oförnuftiga väljarna som ändå diggar dem lite.

Andreas, japps. Man får skilja på reglering och planekonomi.