2005-12-14

Överföra bilder till dator?

...fan vad krångligt det ska vara!

Tips?

Nu ringer jag pappa.

14 kommentarer:

sakine sa...

Inget svar!

Jag får panik snart...

Fredrik Lindholm sa...

Från vilken källa?

sakine sa...

Tack för svaren, men jag lyckades!

(Utan hjälp från andra).

Lägger upp bilder strax...tack igen.

sakine sa...

Ps. Jonas, rollspel...är inte det lite skumt? Ds.

sakine sa...

Jo, det var kanske inte en så tydlig fråga jag ställde :-)

Man har ju hört att det är väldigt populärt men aldrig förstått sig på själva grejen. En form av teater utan scen och publik?

Misstänker att det är mest killar som håller på med det. I vilka länder är det som mest poäpulärt, har du någon aning?

Min andra fördom är att det är få utomeuropeiska invandrare och folk runt 27-35 som håller på.

sakine sa...

Jonas, Tack för svaret! Hmm...

Det här är ju verkligen inte mitt område, jag visste inte ens att verbala rollspel fanns. *skäms*
(Känns lite som när jag försöker förstå lillebrorsan som spelar Counter Strike hela dygnen).

Men om åldern höjs för att medlemmarna blir äldre, måste det väl betyda att det var populärare att börja med rollspel för några/flera år sedan? Hmm. Kul i alla fall att fler tjejer börjar.

Intressant det där med små sammanhållna grupper...finns alltid en charm i det också. Speciellt om man ska börja fäktas och skumma runt :-)

Åh, mig? Låter spännande, men jag skulle nog bara skratta.

Kul att Sverige är i ledningen, men det var en stor sprindning ändå. Antar att det är svårt att dyka upp på en kulle under "öppet hus". Men hur någon som bara vill titta lite? (OM man nu skulle vilja).

Ps. Gärna en bloggpost! (i mån av tid. Ds

sakine sa...

I see. Så man kan vara lite passiv och bita sig i läppen? Låter bra.

Förstår lite bättre efter beskrivningen. Mysko, men spännande.

Skräck? Uuuh...jag vågade knappt läsa seriesnuttarna med Magica De Hex i Kalle Anka. Mystik låter därmot lockande.

Det här måste ju vara roligt att hålla på med. Med tanke på alla förutsägbara middagar och kompisäventyr man är med om...

Jag ska kolla runt på nätet om det här. Låter inte helt tokigt. Bara nästan.

Sven Holmström sa...

Jonas är ju kung på rollspel, så jag har inte väldigt mycket att tillägga.

Men lite har jag ju alltid att säga.

Det är verkligen noterbart få utomeuropieska invandrare som håller på med rollspel. Även andragenerationens invandrare är sällsynta. Men på samma sätt är folk lantbrukar miljöer väldigt underrepresenterade. För vanliga verbala rollspel är pojkar från akademiska hem den klart vanligaste gruppen. (Det finns, naturligtvis, en statlig undersökning på det här: Rollspel som fritidssysselsättning).

Samma sak gäller här i Turkiet (där jag numera bor). Sett över hela landet är det väldigt ovanligt. Men här i Istanbul och speciellt på det campus där jag arbetar (privat universitet mest för studenter med dyra bilar) är det ganska vanligt. De spelar dock nästan uteslutande de vamliga amerikanska rollspelen, eftersom någon inhemsk marknad inte finns.

Jag har kontakt med ett par turkar som tidigare har gjort en del levande rollspel i nordisk tradition (norsk faktiskt). De bor i Tyskland nu, men jag skall nog träffa en av dem runt nyår.

Generellt gäller Jonas indelning i verbala rollspel, som traditionellt sprids genom andefattiga böcker från USA. Och levande rollspel/lajv/larp. Denna stil är generellt sätt ganska lika världen över (udda (bra) varianter känner jag till framför allt Sverige/Danmark/Finland och Israel) Det har uppstått en del rollspelsindustrier på andra språk. De största torde vara franska, spanska, svenska och tyska (i den pordningen). Numera förmodligen japanska också.

Här i Turkiet finns inget tryckt rollspel, bara *ett* amerikanskt översatt. Men det finns ändå en stor aktivitet. Något förvånande har tycks Ungern en större produktion av tryckta rollspel än Finland,(tills nyligen) Danmark och Norge. Polen tillhör de få språk som har fått ett rollspel översatt för den amerikanska marknaden. (Svenska, franska och tyska känner jag till exempel på också. Förmodligen spanska.)

Levande rollspel är annorlunda i det att det inte sprids via böcker i så stor utsträckning. Därör är det enorma skillnader mellan olika länder (jag försöker just nu få en turk att skriva en historia om levande rollspel i Turkiet, vi får se hur det går). Som svensk/norsk deltagare i levande rollspel har man de senaste åren blivit van att prata om genusperspektiv och spela om hur det känns att bli medveten om att man utnyttjar andra människor (det känns jobbigt). Den typen av levande rollspel verkar ovanliga utanför norden.

Nu vet du mycket, mycket mer än du vill veta om rollspelens kulturgeografi!

Jag bloggar om rollspel på polyfem.blogspot.com och Turkiet på bosporen.se (jag *skall* uppdatera ikväll)

(Och som en liberal till en annan: ta bort det kulturbidrag för rollspelande som jag får. Det är inte moraliskt!)

Sven Holmström sa...

Efter att ha läst lite mer på din blogg inser jag att jag faktiskt bytte några få ord med dig på Liberalt forum för ett par månader sen. Det var ju du som var den där i LUF som inte var socialistbelupen.

Jag har hela tiden varit väldigt skeptisk till mitt medlemsskap där. Fast Fredrik Malm ser ju i alla fall väldigt snäll ut.

Sven Holmström sa...

"Det där var en dålig generalisering jag inte väntade mig från dig.

Amrisarna är mycket kompetenta när det gäller att skriva rollspel. Att både jag och Sven hyser en stor ovilja mot deras bäst säljande spel är en helt annan sak :)"

Jo, jo. Visst är mycket av det som görs numera väldigt kompetent. Jag ville bara göra en poäng av att *jag* inte tycker att det är det finaste.

(Nu skall jag sluta spamma)

sakine sa...

Sven, världen är bra liten. Jo, jag var på frihetsforum som vi kallade det det. Var du på segregationsdebatten?

Istanbul är en underbar stad, hoppas att du har det bra där.

Då ska vi se vad vi har kommit fram till angående rollsel. Jonas är alltså graden mer insyltad i detta mystiska lekande som även smittat av sig på en luf-medlem (Sven). Som dessutom är mot kulturstöd!

Akademiska hem. Det kan ju bero på att dessa är så socialt rubbade och översociala att de behöver växla och relaxa lite mellan varven.

När ni spelar, byter ni språk också? (Det kanske är överkurs)

Genusrollspel låter väldigt spännande. Sånt borde man ju låta alla skolbarn plågas med. Tar det lång tid att "komma in i" rollspelande? Är det en nödvändighet att vara sektmedlem?

Turkiskt rollspel...haha! Förlåt. Men jag är ju halvturre. :oD Får skumma bilder framför mig.

Ska kika in på länkarna och kollar in senare/imorgon på din(a) bloggar.

Sven Holmström sa...

Jonas var faktiskt också på frihetsforum (liberala bloggar är liksom naturliga att läsa då). Han blev LS-medlem på fyllan. Värsta Moderattricket. Han är så mycket mot kulturstöd att han antar att alla tycker det så att frågan inte behöver diskuteras. Jonas har nog egentligen HAX som enda politiska förebild. (Han hatar iofs nät jag talar för honom, men det här borde väl vara uppenbart?)

"Tar det lång tid att "komma in i" rollspelande? Är det en nödvändighet att vara sektmedlem?"

Det som är aktuellt för en vuxen som skall börja är ju knappast alla dessa böcker för verbalt rollspel (det kan ta lite tid att ta sig in i). Nutidslajv (levande rollspel) eller svensk friform förstår alla på en gång. Fast det är lite svårare att hitta folk som redan håller å med det.

Den scenen som jag och Jonas pratar mest om handlar några hundra pers i Sverige) som ägnar sig åt lajv utan så mycket svärd och alver. Men min erfarenhet säger att de flesta som är något intresserade av teater eller hur någon annan än man själv kan tänkas känna brukar uppskatta det.

Jonas skall bli sambo i Stockholm om ett par veckor, så det bästa för alla i den lilla hålan som vill veta hur det verkligen går till är att fråga honom.

Oftast är det väl bäst att lajva på sitt modersmål. Men jag har sett svenskar spela danskar och engelsmän med realistiska brytning. På ett lajv dit jag nästan åkte (en tenta kom i vägen) spelades rollerna av folk från alla de fyra stora nordiska länder. Ett par av finnarna såg till att inte prata eller 'förstå' någon svenska. Det skall tydligen ha hjälpt till att göra saker mer obehagliga.

En text om det mest kända genuslajvet finn här: http://www.interactingarts.org/index.php?id=24,52,0,0,1,0

(I en väldigt vänstervriden tidsskrift. Deras redaktör är den den enda svensk jag har träffat i Istanbul utanför konsulatet. Vi tyckte samma om rollspel, helt olika om politik.)

Och det lajvet är verkligen inte representativt för någonting, det är väl därför det är förhållandevis känt. Man kan ju tycka att det är lite prettobullshitvarning, sådär.

"Var du på segregationsdebatten? "

Nej. Det enda jag kommer ihåg är att du sade 'sociallibertarian' någon gång under pubbesöket. Det var roligt.

"Turkiskt rollspel...haha! Förlåt. Men jag är ju halvturre. :oD Får skumma bilder framför mig."

Åh. Hade ingen aning, tyckte inte att något av dina namn lät turkiska. Jag träffar verkligen bara turkar här. Det finns lite amerikaner på campus, men jag har inte orkat med dem. Turkisk politik är förresten...rätt komplex. (Hmm, skall jag välja internationalistiska islamister, nationalistiska borgliga socialister, panturknationalister eller kanske militären?)

Jag beundrar verkligen ditt sätt att svara på minst sagt obskyra kommentarer! Och visst är Istanbul fantastiskt.

sakine sa...

Okej, så bland liberala bloggare kan det visst finnas fler än en som diggar rollspel. Jag trodde att det var rollspelandet som fick den ena att leka följa John.

Hur som helst. LS-medlem på fyllan? Hehe...sånt händer. Jag blev medlem i Högerteknologerna (FMSF) härom helgens.

HAX är bra han.

Apråpå rollspelandet: Jaaa, eh...några mysko sagoböcker är inte aktuellt nej.

Bra bra att bli sambo Jonas, då kan du ju leka hela tiden om sambon delar intresset.

Kikade in på länken om genuslajvet.
"Communicating emotions" :-) Kan killar verkligen sånt?

Sociallibertarian? Ja, jag försökte klämma ut Gergils att han är socialliberal och inte sociallibertarian. Jag, Federley och någon till tjatade om det hela kvällen.

Mina namn: Sakine= arabiskt men vanligt i Turkiet, Madon= gammalt kurdiskt namn (Jag har hetat Bahceci, men bytte för Madon är snyggade och inte påtvingat).

Turkisk politik...hehe, jag ska inte dra igång mitt tragglande. Men jag har en del åsikter. Pratade Turkiet på riksdagen en gång, turkiska ambassadören tittade inte gulligt. Försöker undvika turkiska (och kurdiska för den delen) som skenar iväg.

Ah, så då var åtminstone en av er på seminariet och i vilket fall som helst däromkring. Kul att man slipper dödas...

Det var ganska många där och jag kan inte av bilderna tyda något.

I vilket fall som helst; kul med liberaler lite här och var & kul att ni pallat svara på allt.

gonatt

sakine sa...

Sant (men jag tog det inte på fel sätt ändå).