2005-12-08

Björn - Sveriges coolaste Lucia
LEEEEEEE!

Jag fattade aldrig vitsen med att alla 5/6-åriga småbrudar på dagis skrek om att få vara lucia. Vad får man välja då? Aha, tärna? Men det vill JAG! Fröken kom på att den ensamma tärnan kunde få stå först, och alla andra gapiga småbrudar efter. I dag undrar jag varför jag inte fick vara tomte eller stjärngosse (eller urk, jag avskyr staffan stallerdräng) också. Aja, bortsett från mig: småglin får in tänket redan då. Har du inte en fiffig dagisfröken som möblerar om; var söt och mesig, gå som en stolpe och le. Var en blek mes. En bästisklamrare. Gråtmaja när kissen dör. En tönt som inte får i sig mer än 2 knäckebröd och fil (för skolmaten är så eeeeckli) till lunch.

Nåja, nu slutar det inte så illa alla gånger. Det finns de som utmanar kvävande traditioner. Björn Brändewall (se bild högst upp till vänster), från LUF-Kalmar, är den perfekta Lucian. Det påpekade jag redan i somras, och jag var nog inte den första. Att ha retat gallfeber på SD är inte i det sämsta laget. En modig lucia! Hur ofta får vi se det? Det blev en massa media, här är ett pressmess från oktober:

Björn vill bli Lucia
Björn Brändewall, ordförande för Liberala ungdomsförbundet i Kalmar län, hoppas bli Kalmarbygdens Lucia 2005.
Björn är 25 år, jobbar med webbprogrammering och gillar att jympa, läsa manga och diskutera frihet.
- Det vore jättekul att få ikläda sig ljuskronan och leda luciatåget till vårdhem för att sjunga för äldre och sjuka med flera.
Men det ligger även en politisk underton bakom kandidaturen.- Många pratar om att vi måste bryta de invanda könsrollerna, men inget händer. Jag ville göra något konkret, och samtidigt få tillfället att sjunga i kör igen.
- Samhället, alltså vi alla, har skapat könsroller som dikterar vilka vi är och vilka vi kan bli, baserat på vilka kromosomer vi föds med. Helt i onödan. Det är synd att många ser Lucia som något enbart för tjejer. Alla vill vi väl sprida ljus i decembermörkret? Det är ingen självklarhet att regeringens ledare ska vara man, så då borde det inte heller vara reserverat för tjejer att leda luciatåget. Vad vi föds till ska inte behöva begränsa våra liv.
- Som liberal feminist vill jag slå ett slag för jämställdheten. Jag vill alltså inte gå vänstervägen och förbjuda folk att vara annorlunda, eller införa mansskatt. Den enda hållbara vägen till jämställdhet är att se till individerna, försöka bryta tabun och förändra attityder.
- Dessutom har det ofta framförts kritik mot att Lucia-valen bara är objektifierande skönhetstävlingar för de snyggaste tjejerna. Om jag blir vald till Lucia, eller åtminstone uttagen till finalen, skulle den fördomen nog komma på skam, säger Björn skämtsamt.
- Om jag nu mot förmodan inte skulle bli Lucia, så hoppas jag i alla fall att jag har blåst lite nytt liv i debatten och öppnat ögonen för de som vill hitta sätt slå sig fria från könsrollerna.
Har du sångvana, då?- Oh ja, mina vänner brukar ha svårt att stoppa mig från att sjunga i tid och otid.

---------

På tisdag lussar han med Liberala ungdomsförbundet, i alla fall. Töntiga Rädda barnen och Barometern fegade i Kalmar. Om det var stålar till barn de ville kamma in skulle Björn ha varit perfekt tävlande. Rädda barnen? Yeah sure. Rädda trationerna, snarare.

Tänk att Sverige är så stelt i bland.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Vad ska man kalla en manlig Lucia? Sankte Lucifer?

Frågan är berättigad, då jag läste följande i Nationalencyklopedin (namnet Lucifer har tydligen med Lucia att göra):

Lu´cifer (lat., 'ljusbringare'), benämning på djävulen i latinsk kristen tradition. Ordet kommer från Jesajas profetia om den babyloniske konungens fall. Han kallas här (14:12) för "morgonstjärna", vilket i grekisk översättning blev fosfo´ros ('ljusbringare') och på latin återgavs med lucifer. Då profetian tolkades som en utsaga om djävulens fall, kom också namnet L. att knytas till denne. I svensk folktradition förknippades L. under namnet Lussepär med Luciadagen, då han bl.a. sades leda "lussefärden".

Fredrik Lindholm sa...

Han är inte radikal, utan traditionell. Det var (helmanliga) studentföreningar som började med lussefirande på den gamla goda tiden.

sakine sa...

Hmm...jaha, så fallet gav djävulen namnet ljusbringare? Cool.

Fredrik: Där ser man. Har du fått vara/ska du vara Lucia själv?

Peter sa...

Tja, det är ju kul och bra att en man vågarutmana könsroller. Men det känns lite granna som att när en kille ska ge sig på den fajten på det sättet så gör han feminismen en lika stor tjänst som när Eminem motverkar rasstereotyper när han ger sig in i en musikgenre som anses som "svart".

Men bra rutet ändå Björn, jag beundrar ditt mod och din övertygelse.

sakine sa...

doyobi: är du inte lite väl neggo nu? :-/

Någonstans måste man ju börja. Det här visar bara hur svårt folk har, i synnehet när en kille, växlar könsroll. Alltid en början. Jag slår vad om att vi kommer att garva åt dessa dumheter om 5-10 år. Bara tillräckligt många är tillräckligt modiga.

Anonym sa...

Inte för att vara elak..men han ser lite obehaglig ut...

/MK

Fredrik Lindholm sa...

Nej. Jag är f.n. för nykter för det.

Anonym sa...

Med risk att verka onödigt knökig - Din creepiga luciakillen har berövat mig större delen av årets julfrid...

Tacka vet jag de sköna transorna från Slovenien - flygvärdinnorna Sestre - som deltog i melodifestivalen 2002 =)
http://www.ljudmila.org/siqrd/index.php?id=93

/Anders

Anonym sa...

Finländarna håller i alla fall på traditionen när det gäller Lucia. Se årets Lucia och de deltagande kandidaterna: http://svenska.yle.fi/lucia/

Jenny Travis sa...

Oj vad det var provocerande med en omanlig man här då...

sakine sa...

Äsch! Björn är ball. Att det ska vara sååå känsligt att en kille traskar över könsroller.

Det blir en krönika imorgon :-)

Anonym sa...

Men ååhh goddammit vad irriterande, det handlar inte om att grabben på bilden överskrider några könsroller eller är omanlig, han ser bara helt läskig ut.
Så fort man inte håller med en feminist är man tydligen fast i strukturer, patriarkal eller bara "man" (med lite avsmaklig betoning). Måste vara enkelt att kunna avfärda alla påståenden på ett sånt sätt... =)

sakine sa...

http://www.oris.tk/

Läskig ut? Då har du inte sett mig.

Anonym sa...

Ja, ja. Hävdar fortfarande att om du verkligen vill utmana invanda könsroller, så skulle du kräva att få bli lucia i LUF:s eget luciatåg med motiveringen att du är snyggast och att lucia borde vara en tjej. Eller ställa upp i en skönhetstävling.

Vore otroligt kul att se hur toleranta dina partikamrater vore i det fallet :-)

Saga Rosén sa...

Men Saki då.. Vore inte det bästa om vi slipper Luciatjafset?

sakine sa...

...Saga, med det tankesättet kan man ju förbjuda alla tävlingar av olika slag. Kommunala luciatåg kan diskuteras, eller för övrigt all kultur i skolan.

Äh, lägg ägg och håll med om att Björn är grym i stället.

Fredrik Lindholm sa...

Nej, vi skall avskaffa lussefirandet till förmån för något folkdanslag från ett ställe ingen har hört talats om.