2005-12-22

Drar utomlands strax

...3.57 färdas jag mot Arlanda. Så om någon undrar var jag håller hus de närmsta dagarna så är det mitt i Mellanösternsmeten.

Det ska bli sjukt intressant: Mitt på dagen i morgon landar vi i Tel Aviv. Konflikter i Mellanöstern är bland det mest intressanta som finns, men just denna konflikt är extra knepig. Vi får se om jag blir något klokare. Tillbaks till Sverige kommer jag den 30 dec, ett dygn innan jag förmodligen står och skålar nyår på en skum balkong i Kallhäll tillsammans med ett gäng lika tokiga liberaler.

Om jag nu ens kommer dit.

Hur som helst. Jag får passa på och hälsa alla en underbar jul. Själv firar jag ju inte denna stora högtid - på gott och ont - men kan väl erkänna att det är en av de mysigare tiderna på året. Pynt och så. Ser dock fram emot att kunna shoppa i lugn och ro efter den julklappshysterin. Ha det nu så gott, så ska jag sätta igång och rota fram pösiga burqa-liknande tyger att släpa ner.

(Julkort känns överflödigt, se annars två inlägg nedan)

17 kommentarer:

Fredrik Lindholm sa...

"Konflikter i Mellanöstern är bland det mest intressanta som finns, men just denna konflikt är extra knepig."

Nej, konflikter finns det överallt i världen. Och just denna är så duktigt överexponerad att den blir "komplicerad".

sakine sa...

haha...sa kollar man in och ser vad...

god jul!

Fredrik Lindholm sa...

Jag vallfärdar hellre till Graceland än till denna överreklamerade konflikt med världens mest överreklamerade människor.

sakine sa...

Asch, du ar bara grinig for att ingen bryr sig om dina mysko konflikter med allt som har med omvarld att gora ;)

Back to topic. Det ar jakligt intressant det hela. Var i Ramallah i dag, hade tankt aka till Gaza i morgon vilket stalls in pga att de borjat bomba dar. I overmorgon ar vi i Hebron. Pa fredag hem.

Skriver mer nar jag har tid...

Fredrik Lindholm sa...

Du är välkommen att diskutera eländet...

Anonym sa...

Var i Ramallah i dag, hade tankt aka till Gaza i morgon vilket stalls in pga att de borjat bomba dar.

Bomber? ...här snöar det, mycket trevligare. Tja, så går det ju bland folkslag som inte begriper att äta fläsk i jultider ;oD

...fast ok, krig är iofs nästan lika spännande som fotboll. ...men se till och ta skydd när det regnar bomber:)

Fredrik Lindholm sa...

Näh, konflikten Israel-Palestina är i grunden jätteenkel. Den konflikten är mellan demokrati och diktatur.

T.ex. det fabricerade problemet med de palestinska flyktingarna. Hur många generationer har det gått sedan någon förfader flydde? Tre? Fyra? Fem? Och de går på som om de flydde igår och vill tillbaka innan maten i kylskåpet förfars.

Jämför det med hur i stort sett vilken demokrati som helst kan integrera/assimilera flyktingar. För tusan, om man så tog tusen slumpmässigt utvalda personer, lät dom ta med sig allt de orkade bära själva (inga pirror eller bagagevagnar), förutom kontanter och gav dom tusen dollar i fickpengar och lassade av dom på nedre Manhattan så skulle de i snitt ha lyckats ganska bra efter tio år.

Jämför det med hur de palestinska flyktingarna förbjuds att integreras/assimileras i de länder de flydde till. Plojen att få det att framstå som att det är Israels fel att de har det pottigt är askorkad, men fungerar. (Lite som att du har skurit mig i armen och så pillar jag upp sårskorpan hela tiden för att kunna plocka sympatipoäng.)

Och Israels vänner skall vi inte tala om. Dels har vi jabotinskygänget som i Judisk Krönika har skrytannonser över hur många de har fått över från Ryssland till Israel. Undrar om de vill skryta över ryssen med hakkorstatuering som tjänstgjorde i IDF?

Och så har vi evangelisterna som hellre läser Uppenbarelseboken än Lonley Planet innan de skall resa till Israel. De har stora planer för Israel, för det är ju där det skall smälla!

Så, som sagt var: Anledningen till att konflikten blivit "komplicerad" är för att alla vill stå där och bröla, var och en på sitt eget äckliga vis.

sakine sa...

Lindholm, du ar en sopa till analytiker nar det kommer till fragor om konflikter. gaesp...!

RL, jo pa satt och vis. Darfor bor vi akta oss for veganerna. Inte sa konstigt att de blir brakiga.

Angande konflikten ar den svar och tung. Men som folk sager har nere kan det inte bli mycket varre. Sjalv har jag hjartat till Israel, det sticker jag inte under stolen med. Men jag begriper att problemen maste losas. Och att aven palestinier har samma ratt till frihet som alla andra folk. Kanske ar konflikten inte sa komplicerad trots allt. Som vanligt galler det att passa sig for svart/vita tolkningar. Problemet for narvarande ar det okade stodet for Hamas bla, och...ah, jag tar resten senare.

Langtar hem lite.

Har kopt en massa fint stuff iaf.

Fredrik Lindholm sa...

Nej, jag är ingen sopa. Det är du som är dekadent som inte kan skilja mellan viktigt och oviktigt!

Hur gör du när du får en sticka i fingret? Sitter du och funderar över allt som ledde till att du sitter där med stickan i fingret eller tar du ut den så fort som möjligt och sedan funderar på varför den hamnade där?

Jag argumenterar inte för "tänk först -agera sedan". Jag argumenterar för att man skall ha en bra värdegrund/moralisk kompass/genomtänkt filosofi som man sedan applicerar. Visst går det att omvärdera sig, men det är inte samma sak som att ha en hyperkänslig "fingertoppskänsla" som reagerar på minsta lilla och sinkar en.

Som t.ex. när "palestinierna" återvände till de övergivna bosättningarna så satte de genast igång med att vandalisera en gross. Ja de skulle prompt tutta eld på före detta synagogor. Några satt t.o.m. uppe på den medans den brann. Andra stod nere på marken och smällde på den med pinnar. [sic!]

Min tråkiga och objektivistiskt inspirerade förklaring är att de är djäva svin som inte låter sig blidkas av någonting. De hatar tydligen israelernas religion än de uppskattar ett gratis hus.

Madons roliga, sprudlande och multikulturalistiska förklaring till det beteendet väntar jag på.

sakine sa...

men ga och lagg dig

Fredrik Lindholm sa...

Nu kommer snudd-på-personangrepp fram.

Nåja, hoppas att konfliktsemestern i Israel-Palestina var givande.

Peter sa...

Kan det vara så att Lindholm menar att ursprunget till konflikten är mindre komplicerad och att Sakine samtidigt pratar om lösningen på konflikten, som är mycket mer komplicerad? Eller pratade ni inte ens förbi varandra?

Fredrik Lindholms argument är, som ofta annars, snåriga och rätt svåra att skapa något sammanhang i, så jag vet inte om jag lyckades analysera situationen rätt här.

sakine sa...

doyobi, jez. du är långt från ensam.

obegripliga inlägg.

Fredrik Lindholm sa...

Lösningen är ännu enklare: Sluta att skicka ut självmordsbombare och rya om Sions Vises Protokoll. Vet att tibetanerna, zimbabwesiska farmare (de som finns kvar), saudiska kvinnor och en majoritet av jordens homosexuella inte tar till bomber och konspirationsteorier...

sakine sa...

Fredrik, VEM ska/kan göra det menar du?

Simpel maktanalys: extremister på båda sidor är beroende av upptrappat våld.

Fredrik Lindholm sa...

Först och främst är det inget som helst fel att vara extremist. Att säga att Hamas är onda för att de är extremister är att säga att i sig gör det inget fel. De överdriver lite bara. Läs Hurds essä: Extremism först.

Lösning 1: Man ser till att utplåna Hamas nyckelpersoner. Om de gömmer sig bland kvinnor och barn så är eventuell kollateralskada deras eget fel för att de valde att inte dö som män. Organisationens bankkonton konfiskeras. All egendom som inte kan avyttras pronto eller är viktig för underättelse, såsom arkiv och datorer, utplånas också. (Inga halvmesyrer att man krossar ett hus lite slött. Det skall brännas till aska.)

Lösning 2: Folk går ur Hamas och ger dom fingret genom att som en sista handling antingen vandalisera lite eller sno med sig lite saker.

sakine sa...

Lindholm, tja, jag tror inte på folkmord. Men klart att det vore kortsiktigt effektivare.

Din syn på civila människors rätt till frihet är ganska rubbad.