2005-12-18

Jau svenska, bre.

Det svenska språket är svårt. Det svenska folket är känsligt för att det svenska språket inte kommuniceras rätt, vilket leder till en del konflikter. Svenska inte är ett officiellt språk, men betyder inte mindre för det. I en aktuell kamp om huruvida Lucia eller svenska språket är viktigast för modern svenskhet, håller nationalister fast båda i en hård kamp. Förståeligt. Det egna språkets betydelse ser vi även när invandrare kämpar med att montera upp paraboler i varje förortsbalkong eller tvingar ungarna att delta på modersmålsundervisning trots att de inte vill och hade skolkat om det inte vore för att läraren är pappas vän.

Nå väl. När Folkpartiet lyfte ’språkkravet’ för svenskt medborgarskap för snart fyra år sedan visade svenskarna var skåpet ska stå. Inte för att förslaget i sig är en mirakellösning, men för att det är en viktig SIGNAL! [Lär er svenska för helvete, hur svårt ska det vara?].

Inte mycket har hänt sedan dess. Gringopojkarna belönas, nya blatteord hamnar i ordlistan och snart är svenska ett minne blott.

Ytterligare bevis är att jag nyss fick en reklamlapp i brevinkastet från den lilla arabaffären i närheten. Där står:

Vegetable Oil 49,90:-
VeteMjöl 16,90:-
alla Makarone 6,90:-
Noodler 5 st 10:-
Kycklingslår 19,90 :-
Tomatar kg 9,90:-
Gul lok 5 kg 15:-
Alla paprika 18,90 :-
Pommsfrits 19,90:-

---------------

Så, vad görs mot detta? Språk-aina i varje 'utanförskapsområde' i Rojas fina 'utanförskapskarta' över Sverige?

Eller är det kanske helt okej. Man har ju inga problem att begripa vad reklamen menar.

8 kommentarer:

Fredrik Lindholm sa...

Det är skillnad mellan talspråk och skriftspråk. Om de hade använt sig av den gamla runraden från 400-t så hade folk kunnat dechiffrera vad man ville ha sagt.

Tomas Melin sa...

Jag reagerar mest på bisatsen "och snart är svenska ett minne blott". Jag menar hur många ord i ditt inlägg är INTE låneord eller åtminstone skapta enligt influenser utifrån?

Språkfascism är kul, men det är bara motstånd mot språkets förändring som innebär ett faktiskt hot mot språkets varande.

Angående språktestkravet så är mitt (och de flestas tror jag) problem med det att man måste klara ett prov för att få sina medborgerliga rättigheter. Konsekvensen blir ju att Fp inte har något som helst problem med att det finns blattar i landet som inte kan språket, bara de inte röstar i riksdagsvalet. Inte riktigt vad man siktade på kanske.

Då var förslaget om upprustning av SFI:n (som ingick i samma "paket") betydligt vettigare.

sakine sa...

Tomas, vad du snackar om för bisats får väl stå för dig. Jag gillar att språk ändrar sig.

Jag bidrar mer än gärna själv till att så också sker.

Personligen tycker jag att språkkrav är urtöntigt. Ställ krav på självförsörjning, i stället för löjlig signalpolitik utan substans.

sakine sa...

Lindholm, vad betyder det?

Ett annat stavfel var att de skrev Terapi Vagen, i stället för Terapivägen.

Fredrik Lindholm sa...

Här står det om runalfabetet.

sakine sa...

Gosh...

Jag somnar av sånt.

sakine sa...

...vilket ifs inte är helt fel när man inte kan somna si så där 3-4 på morgonen och när man har en lång arbetsdag framför sig.

Ger länken ett ytterligare försök.

sakine sa...

Jag fattar inte heller själva grejen egentligen. Språk borde väl inte vara mer än ett kommunikationsmedel.

Men det Är laddat.

Jag tycker att fler och fler länder gott och väl kan byta till engelska. Problemet är annars att alla 'dialekter' blir nya språk och då har egentligen inte mycket skett.