2005-12-04

Borta hemskt och hemma bäst

Tjha..

Äntligen tillbaks. Summering:

Zambianer är trevliga, sega och har problem med:
- Kultur (om försvårar följande..)
- Sjukdomar
- Ekonomi

Har för första gången i livet fått uppleva att folk skriker viting ("masunga") efter en. Insekterna var ett jävla pain in tha a. och precis överallt. I centrala Lusaka kändes det INTE säkert för fem öre. Bankomater fungerade ej, och visst var inställningen hos många helt fel.

"Varför torkas inte blod och avföring upp innan nästa förlossningspatient kastas upp?", frågade en KI-studerande svenk tjej på Universitetssjukhuset i Lusaka. Svaret blev "Vi är ett U-land".

Är? Statiskt och förödande. Sidas med flera biståndsorganisationers korkade policy sätter också käppar i hjulet för de krafter som försöker få landet på fötter. (Sparar nog detaljer till nästa krönika).

Bristen på kvinnors rättigheter var också hemskt uppenbart. Jag trodde inte att det var så illa att män har flera kvinnor, att kvinnor i regel misshandlas och att kvinnor tvingas stoppa upp örter och slita och ha för sig i underlivet för att behaga män. Inte nog med alla barn som utsätts för incest för män som tror sig botas genom det. Varannan vuxen dör i HIV/Aids, unga dör som flugor. Viktig arbetskraft dör eller flyr landet. Inget talar för en förbättring i dagsläget.

Absolut ingenting.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Hej sakos...
skönt att du e hemma igen, drömde om dig och en massa afrikaner (går inte in på detaljer) :) Lori skickade med en påse fullt med "sinterklaas och sin svarta slav" marsipan till dig...du vet från våran sjuka barnfest vi firar imorgon..Jag skickade massor utav hollänska rosa piller, men se upp! det är två olika sorter, ett paket har högre dosering ..Plus våra extra starka paracetamol (med koffein), min personliga favorit.
Hoppas du inte har för många myggbett...syrran

Peter sa...

Ja, vi har allt varit lite oroliga.

Men det är nedslående läsning du ger om landet. Huvvaligen.

(Slut på PK-kommentar)

sakine sa...

Åh, hej! (Kiwi= min tre år äldre syster). Marsipan? Jammi. Gud vad sött. Säg att jag älskar marsipan, men mest henne. Sinterklaas har en svart slav? Eh...jag köpte lite prylar i Sydafrika till Lori och Robin. Bra om de får lite perspektiv på holländsk historia ;)

Myggorna älskar mig var jag än tar vägen. Benen är uppsvällda nu.

Kramar till hela familjen. Längtar till bilderna (utgår från att farsan fotade non-stop). Hehe...

kram!

sakine sa...

doyobi: schyst! Alltid trevligt att det finns snälla själar någonstans där ute när man befinner sig i små hyddbyar så långt från civilisation man kan komma. :o)

I en liten stad på landsbygden. Vi gör vårt bästa för att fly därifrån.

"Where is the bus"?
- It´s coming!

Tre timmar senare:

WHERE IS THE BUS?
- Eeey, lady. It´s coming.

Is there any bus??
- Yes! Its coming!
- WHEN?
- Today!

Ghhhhh....tackar vet jag ordning och reda.

Fredrik Lindholm sa...

En läskig bloggpost. Den stärkte min övertygelse om att den västerländska livsstilen är överlägsen alla andras.

sakine sa...

Lindholm: även att se ner på afrikaner? I helvete heller.

Kulturer och samhällen är i ständig förändring. Den livsstil som skadar andra är fel oavsett var på jorden den finns.

Anonym sa...

Sakine: Kvinlig omskärelse är för det mesta en företeelse som lever kvar genom de äldre kvinnorna. De vill inte tappa sin status genom att yngre ska slippa det som de gick igenom.

Anonym sa...

"Sidas med flera biståndsorganisationers korkade policy sätter också käppar i hjulet för de krafter som försöker få landet på fötter."

Jag vet inte vad du avser, men passar på att peka på något Svante Cornell (prof. Silkesvägsstudier) skrivit om bistånd av demokratibyggande typ. Det handlar om Centralasien men är överförbart.

Internationella studier nov 2005 sidorna 62--64, online här.

Kontentan är att inte stödja civilsamhällets organisationer (som NGO:er) om de riskerar konkurrera ut en svag, möjligtvis rutten, men förbätterlig statsmakt. Det är ju ett fungerande rättssystem och andra typer av statliga institutioner som är fundamentet för utveckling.

Sedan får man gärna göra insatser för att stoppa spridningen av AIDS/HIV eller liknande.

Anonym sa...

Och så något om att ingenting talar för förbätting. Hans Rosling i Framsyn 5:2005 (online här):

"– Man pratar om u-länder och i-länder. Glöm det! Det är Tintin.
Tintins värld är saga idag fast den var verklig för 40 år sedan. Svartvita föreställningar om att eländet för jordens befolkning är statiskt och inte förändrar sig, trots den globala utvecklingen som i snabb takt håller på att förändra människans tillvaro."

I sinom tid går även Afrikas fattiga länder från att vara som Sverige var på 1800-talet till att bli som Sverige är nu. Och vi kan hjälpa till, med t.ex. frihandel, katastrofbistånd och demokratiutveckling. Men det är klart, idag ser det ju deprimerande ut. Stay positive! :)

Fredrik Lindholm sa...

Jag ser ner på de som inte kan städa upp på det förbannade universitetssjukhuset i Lusaka.

Att du far ut i "Kulturer och samhällen är i ständig förändring. Den livsstil som skadar andra är fel oavsett var på jorden den finns." visar ju att du inte vill förstå vad jag skriver. Men om man kan skilja mellan det viktiga och det oviktiga så är det ganska svårt att vara multikulting, va?

Men berätta vad de från KI hade att göra där. Uppenbarligen så hade ju de på Universitetssjukhustet i Lusaka ingenting att lära ut.

sakine sa...

Andreas, tack för länken. Ska läsa imorgon, återkommer.

Jag har aldrig intresserat mig särskilt mycket för bistånd, men nu när det sker på ett få fel sätt blir jag mest irriterad.

Lindholm, hm. Vet inte om jag svarade dig för snabbt eller vad du menar. Återkommer där också.

Godnott
/Sakine med röda ögon som svider

Fredrik Lindholm sa...

Jo, golvmoppar, hinkar med "urvridare", lite klorin och vatten är snorbilligt.

Den som trots denna låga kostnad ändå inte kan städa för att de råkar bo i ett u-land står för ett underlägset tankesätt. Och det har fortfarande inget att göra med hudfärgen, kära multikultingar som koketterar med hur toleranta och vidsynta ni är. Jag föredrar att vara extremt intolerant mot avföring på golvet på BB.

Om du vill fördjupa dig i biståndsidiotin så rekommenderar jag Nyamko Sabuni.

Anonym sa...

Hej Sakine och välkommen hem igen.

Vad gäller den fattiga delen av världen, så kan man nog (lite tillspetsat) säga att dom befinner sig på den nivå som vi i västvärlden vill att dom ska befinna sig på.

Tänk efter själv, hur det skulle vara om alla fattiga länder runtom i världen var lika välmående som vi och med vår levnadsstandard? Tänk om Afrika (900 milj människor) var lika rika per person som USA (295 milj människor), tror du USA eller västvärlden skulle acceptera det? Om alla länder var lika rika, varifrån skulle vi då få billiga varor och råvaror? För att ta ETT exempel, den djupfrysta nordsjöfisken skulle bli dyrare. Findus skickar den djupfrysta fisken till Kina, där den sågas upp i småbitar, förpackas och skickas tillbaka hit. Arbetskraften är så billig där att det lönar sig, trots den långa frakten. Det är nästan så att man blir kommunist när man tänker på saken.

Anonym sa...

Fredrik, det är lite oklart vem du egentligen debatterar emot nu. :)

Anonym sa...

Tjaba bruden,

kul att du e tillbaka, ska egentligen posta nåt som inte alls har med det du skriver att göra men jag tänkte att det kanske är smidigaste sättet att få tag på dig.

Vi (KOMAK, KSAF, ZANIN) ska ha en film + seminariekväll nu på fredag, på SU. Temat är barnen i Kurdistan och det skulle vara helylle om du kunde dyka upp

Det är alltså på SU, Allhuset kl 17.30 - 21.30 nu på fredag 9/12

kolla på länken nedan för lite mer info
http://www.komak.nu/images/Affisch.jpg

Ha det så länge och hoppas vi ses på fredag.
ciaoooo

Fredrik Lindholm sa...

Just nu är det tydligen mot allt och alla på denna tråd. Om multikulturalism nu är så trevligt och att ingen livvstil är överlägsen någon. Hur kommer det sig att folk från västvärlden inte vallfärdar till Universitetssjukhuset i Lusaka för att få föda barn där?

Att u-länderna är på en låg nivå för att i-länderna "vill" det är rent skitsnack! Visst skulle mycket gott vara vunnet om EU avskaffade sina jordbrukstullar. Men hur beter sig de fattiga länderna själva? De har också feta tullar. Vet att hjälpsändningarna som kom till t.ex. Sri Lanka efter tsunamin fastnade i hamnen just för att tullen inte hade betalats. Dessutom är de länderna även nedtyngda av kafkaesk byråkrati, nepotism, stamvälde, avsaknad av rättstat, obefintlig äganderätt, etc. Det ligger inte i mitt intresse att det är så. Däremot ligger det i de inhemska eliternas intresse -för hur skulle de annars kunna lugga åt sig bistånd?

Att du säger att du nästan blir kommunist när du tänker på saken är att pissa på kommunismens tiotals miljoner dödsoffer! Om det nu är så hemskt att det finns folk som kan sälja billigare produkter så föreslår jag att du under ett år köper all din mat, dasspapper, hushållspapper, städprylar samt artiklar för personlig hygien på 7-11.

Och om du läste på lite historia (ett utmärkt motgift mot sjukdomarna mallighet och pessimism) så ser du att det krävde mer resurser per capita att dra telefonledningar i Sverige än i Kina. Detta för att kapitalismen belönar den som kan komma på smarta lösningar, medans i kommunistiska stater saknades de incitamenten...

Jag hoppas verkligen att jag förstörde ditt positionerande som "ung arg rebell", det var nämligen meningen.

sakine sa...

Någon nämner könsstypning, och ja, det verkar vara genomgående det här med att kvinnor krampaktigt ser till att kommande generationer har det lika taskigt. Trist.

Andreas, Ah...tror att jag har lyssnat på den där mannen från KI ngn gång. Hmm. Men det där med NGO:s eller stater beror väl ganska mycket på hur aktörerna ser ut och verkar. Självklart är det staten som måste ändras i grunden, men jag kan tänka mig att det finns en svår balansgång där. I vilket fall som helst ser man ju att långsiktigheten saknas helt.

Jag var aldrig så förtjust i Tintin :o) Jag tror ju att allt kan förbättras, men att mycket går i fel riktning. Världen är full av eländigt verklighetsfrånvända idealister. Men sure, man ska alltid tänka positivt. Värre kan det ju, nästan, inte bli.

Någon Cufare mailade i dag om liknande upplevelser från en resa till Zambia. En Sida-gubbe menade å andra sidan att jag var för hård mot Sida och att dåliga projekt (eller projekt som hålls på mattan och inte får växa) ändå är bättre än ingenting.

Fredrik Lindholm, så plötsligt blev jag kommunist? Hehe...

Tror att jag läste ditt inlägg för slarvigt (ibland händer det att man är fördomsfull, vet du! ;). Men jaha. Du kritiserar kulturer? Jag ogillar ju att prata om 'nationalla' kulturer. Det finns inga entydiga kulturer (en samling normer och värderingar) för hela nationer. Men vadå, varför måste du prata om överlägsna/underlägsna folk, för att få fram din poäng om att ruttna samhällen bygger på och bygger in ruttet tänkande? Vad är poängen? Det du påpekar är i så fall uppenbart.

De från KI gjorde sina praktiker där.

Fredrik Lindholm sa...

Det var "jayrod" som fick sig en släng av sleven.

Varför gjorde de praktiken på ett BB som på sätt och vis är skitigare än Wiens BB:n under Semmelweiss dagar?

Bra att du erkänner att du läser uselt. Läs en gång till och du ser att jag inte har talat illa om något folk. Jag skrev att den västerlänska livsstilen, som ju omfattas av en stor samling folk, är överlägsen alla andra. Det var du som fick det till att jag ser ner på afrikaner (i egenska att de är afrikaner.) De jag ser ner främst på är smutsgrisarna på Universitetssjukhuset i Lusaka i egenskap av att de är smutsgrisar, ingenting annat.

sakine sa...

Heresh!

Kul att du tittat in. Välkommen :-)

På fredag drar jag till Nice...fan, låter jätteintressant annars. Typsikt.

Men lova meddela sånt i fortsättningen, det var evigheter sedan jag gick på kurd-prylar. Skulle vara kul och se vad som är på gång.

sakine sa...

Vad gäller den fattiga delen av världen, så kan man nog (lite tillspetsat) säga att dom befinner sig på den nivå som vi i västvärlden vill att dom ska befinna sig på.
jayrod:

Jag tror att Västvärlden skulle acceptera det, faktiskt. Det finns ingen vettigare lösning på även den rikare världens problem med integration och invandring. Billiga varor eller ej, mänskligheten kommer alltid på nya saker. Och ALLT kan inte köpas med pengar. Det är bra att köpa fickpinnar som producerats i Kina. På så vis skyndar du på deras utveckling. Det är frihandel, inte protektionistisk kommunism.

Anonym sa...

Fredrik,
jag skrev att jag NÄSTAN blir kommunist mest skämtsamt. Den risken är inte så stor, jag håller med dej om dina åsikter om kommunismen. Jag har sett nån beräkning på över 100 milj offer för kommunismen.

Sakine & Fredrik,
en annan aspekt på detta med att Afrikas 900 milj invånare skulle vara lika rika/capita som amerikanerna, och att den tekniska utvecklingen var likvärdig, skulle USA (& västvärlden) acceptera det? USA skulle då se Afrika som ett alltför stort hot.

Afrika skulle då kunna ha en krigsmakt USA gånger 3 (om afrikanerna enades sinsemellan). Om kineserna skulle vara likvärdiga USA ekonomiskt och tekniskt, skulle Kinas krigsmakt kunna motsvara 4 st USA.

Fredrik Lindholm sa...

Jayrod, du har helt enkelt inte fattat ett endaste skit! Skulle du tycka att det var speciellt roligt om jag sade att OnOffs låneräntor får en nästan att bli nationalsocialist?

Så länge ett land är en diktatur så får det gärna vara fattigt och svagt för mig. Men demokratier för inte krig med varandra. En tredje klassens infantetidivision skulle göra slarvsylta av lilleputlandet Monaco. Men det landet har inget att frukta av sina grannar.

Anonym sa...

Fredrik.
du har rätt i att demokratier sällan krigar mot varandra. Betydligt vanligare är det att demokratier startar krig.

Fredrik Lindholm sa...

Nej, demokratier krigar aldrig med varandra. Formellt sett så var Storbritannien och Finland i krig med varandra under Andra Världskriget. Men trots detta, så var det ingen skottväxling mellan de två länderna.

Och inte nog med det, demokratier har en tendens att vinna krig oftare än diktaturer. Det beror på bl.a.:

Motiverat manskap.
Bättre utrustning.
Bättre utbildning.
En militärledning som ser manskapet som en resurs man hushåller rationellt med, inte kastar bort i poänglösa massanfall.
Krigsmakten hålls ihop av patriotism, inte en skräckens kultur.
Strategi och taktik som uppmuntrar egna initiativ.
Då regeringen och adnimistrationen har bättre verklighetskontakt, så har en demokrati lättare att välja sina konflikter.

Och sist, men inte minst:

En bättre ekonomi som kan betala kalaset, trots att det kräver en väldigt låg andel.

Jag vet inte vilken sida du väljer, i synnerhet som du slirade och glirade om kommunismen i din iver att få vara Ung Rebell. Men jag föredrar att vara på den vinnande sidan.

Anonym sa...

Fredrik,
visst har du rätt. När ett land som USA startar krig lite överallt i världen, så är ju USA starka. Liksom Tjeckoslovakien var chanslösa när Sovjet invaderade 1968. Den starke har alltid överläget (ungefär som när ett ungdomsgäng rånar en pensionär). USA skulle vara alldeles för fega för att starta ett krig mot t.ex. Kina.

USA och demokratin, ja den demokratin, yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna är något som amerikanerna endast respekterar inom det egna landet. Det är orsaken till att USA har inrättat ett koncentrationsläger på Kuba, för att slippa bekymra sig om de mänskliga rättigheter och sådant som förbud mot tortyr. USA är en demokrati inom landet, en diktatur utanför de egna gränserna.

Du säger också att du föredrar den vinnande sidan? Gällde det också när Sovjet härjade runt om i världen? (Visserligen har Sovjet kollapsat nu, men dom vann ändå en del krig).

Fredrik Lindholm sa...

Är det fel i sig att använda sig av ett förkrossande övertag? Själv är jag bara glad över att USAs högsjöflotta saknar konkurrent. Det kyler av de stater som gärna skulle återuppliva sjöröveriet.

Vad gäller Guantanamobasen så är det såhär: Under andra världskriget så tog USA krigsfångar. Man höll dom där så länge kriget varade.

Nu kommer ju kriget mot terrorn att ta väldigt lång tid. Men det jag har hört är att om fångarna bara säger vilka de är och vad de gjorde så blir mycket lättare.

Istället sprider man illvilliga myter om nedspolade Koraner, trots att det är fysiskt omöjligt om det inte var miniatyrböcker eller memorysticks.

Sovet var dödsdömt från dag 1. Alltså var Sovjet på den förlorande sidan. Sens och Rummels slutsatser om svält och krig hade man kunnat dra redan i början av 1900-talet, även om det statistiska underlaget var mindre.