2005-12-31

Bilder från resan

1. Muren
2. Vanlig kontroll
3. Skrotbil. Skrot överallt
4. Judisk gravplats
5. Palestinsk affisch (Hamas möjligen?)
6. Skräp kastat ner av bosättare på palestinier enligt palestinier (som satt upp nät)
7. Klotter av dem som dödade Rabin
8. "Död åt araber" (fanns även klotter med texten "Arabs to gaschambers" etcetera).
9. Herrar vid klagomuren.
10. Damer vid moskén.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Två smärre diskreta 'kulturfrågor':

1. Får kvinns öht komma in i en Moské.

2. Måste kvinns ha hucklen på sig även utanför moskén?

Frågar av ren nyfikenhet, för den mittersta personen på nedersta bilden verkar ju ha varit en temporärt maskerad ur-svensk :o)

sakine sa...

1. Ja då. Sedan Sharon besökte Al Aksamoskén (med en massa soldater) förbjöds besök av icke-muslimer, men nu har de lättat på det. Kvinnor fanns det gott om.

2. Nej för fan. Ute i Hebron och på några ställen hade vi dock sjal lite halvdant bara för att inte sticka ut.

Ps. Nja, hon är halvfinsk. Ds.

Anonym sa...

Sorry uttryckte mig lite oklart.

Vad jag undrade var om kvinns gick i samma moskéer som männen och om de isf också ligger på bönemattor vända mot mecka ...för man ser iaf aldrig några bilder på sånt.

sakine sa...

Hmm...jo, det var blandat så som jag såg det. Men båda moskéerna ligger jämsides, och jag tror att den stora var till för männen och den mindre för kvinnorna. Folk bad jämsides oavsett kön.

Sven Holmström sa...

Det vanligaste är väl att kvinnor och män går i samma moske, fast kvinnorna är hänvisade till den bakre avdelningen för bön.

Det verkar i alla fall vara det vanligaste bland majoritets sunni i Turkiet. (Hos Bektaşı och Aleviter, som väl utgör mellan 10 och 20% här) tror jag att män och kvinnor ber sida vid sida. Men de skiljer sig på ganska måmga punkter.

Men såna här seder skiljer kanske från land till land.

sakine sa...

Sven, tackar för klargörandet. Så är det säkert. Nu när du nämner det, vi har ju massa aleviter i släkten men ingen som praktiserar Islam.

Farfar var däremot teolog och lärde sig både arabiska och hebreiska för att tolka de sanna lärorna. Det stannade nog där.

Anonym sa...

Klottret mitt på bildern lyder "nekama" och betyder "hämnd", "död åt araber" är det klottret du har klippt i vänsterkant.

sakine sa...

Magnus, tackar för förklarandet. Vi träffade på en tolk som inte kunde engelska. Jag läser ju varken hebreiska eller arabiska. Skulle vara ballt att kunna.

sakine sa...

BTW, intressant blogg du har Magnus!

Anonym sa...

Hej Sakine. Vad kul att se bilderna. Jag har också lagt upp några nu. Jag måste bränna de på skiva och skicka sen för mailen pallar inte med. /Jenny

sakine sa...

Hej Jenny, Schyrre! Började undra var ni hade tagit vägen :o)

Nu ska jag kika in på din blogg.