2013-04-28

Några ord om klass

Varje gång jag nämner pengar i en politisk text brukar det leda till intressanta reaktioner. Så även nu när jag skrev veckans Expressenspalt om att varken höger eller vänster förstår klass, och den som läser texten ser att jag nämner att vänsterns gräsrötter är undantaget. De ser något som väldigt många vänsterdebattörer, som lever medelklassliv och ser tillvaron utifrån den, inte gör. Ju finare tidskrift eller tidning tyckarna skriver för, desto tydligare blir luckorna.

Redaktör på tidningen ETC, Jonna Sima, som för övrigt - *trumvirvel * - bor på Södermalm, skrev i går att hon "ogillar starkt hur Sakine använder sin bakgrund för att landa i borg analyser". Malin Ullgren, DN Kultur-krönikör skrev först att man är "lite antiintellektuell" om man läser mig, men skrev även "sorry att jag tog i" (...och inte heller jag undviker tjuvnyp). 

Simas reaktion är egentligen den mest intressanta. Hon tror att jag landar i borgerliga analyser, eller försöker intala sig det. 

Ibland önskar jag att folk kunde se vad jag får för mejl och höra vad jag får för samtal. Skiljelinjen i de här frågorna går inte knivskarpt mellan liberaler eller vänster, eller borgerliga och vänster. Det har med perspektiv att göra. (För övrigt Sima, ser fram emot att du gnäller på att Åsa Linderborg "använder sin bakgrund" i Mig äger ingen).

Som jag skriver i texten: 

När jag på denna plats har skrivit om barnfattigdom har jag fått arga reaktioner från vänsterskribenter i större tidningar för att jag föreslår riktat stöd till barn via skolan och föreningslivet, snarare än höjda bidrag via föräldrarna.

Däremot brukar samhällsengagerade, bland annat vänsterpartister, från socialt utsatta förorter höra av sig och instämma. De vet helt enkelt att många föräldrar kämpar på i motvind, men också att det finns föräldrar som vänder sig till flaskan, cigaretterna, drogerna, spelandet. Eller föräldrar som inte vet hur mycket barnen behöver i svensk skola, som kostar pengar.


Chefredaktör för Arena, Mikael Feldbaum, (som för övrigt faktiskt inte bor på Södermalm, utan i Vasastan enligt Eniro...), skriver på Twitter: "Fattade inte @Sakine s kritik av Arena igår. Den som vill ha generell välfärd är inte 'äkta arbetarklass'?"

Nej då, arbetarklassen har olika åsikter och viljor. I mitt tidigare valdistrikt på Terapivägen i Flemingsberg brukade/brukar S få egen majoritet, och V brukade/brukar bli näststörsta parti. Personligen uppskattar jag många personer som har åsikter åt vänster, de finns i min familj och i min umgängeskrets. 

Så låt mig upprepa: Texten handlar om att medelklasstyckare är ovanligt dåliga på att företräda en klass de inte begriper. Det har att göra med vad man tar upp, vad man har för förförståelse och utifrån vilken vinkel man ser saker och ting. 

Jag hade aldrig vågat drömma om att leka språkrör för exempelvis Västerbotten, jag har bott här i några månader och lär mig ständigt nya saker. Man inser hur mycket det finns som man inte kan. Och kanske aldrig kommer att kunna. Samma sak gäller om jag skulle skriva slarvigt om medel- eller överklassens tillvaro. Det är väl respekt och ödmjukhet jag är ute efter.

Ni som tog åt av er av min text talar inte för arbetarklassen. Med er klassbakgrund/erfarenhet/kunskap och bostadsadress i Stockholms innerstad är ni fångar i er bubbla. Hoppas det klarnade nu.

Uppdatering: Det klarnade visst inte, för denna innerstadssocialist på Arena. Läs och roas. 

5 kommentarer:

skyddad uppväxt sa...

Nej tunnelbane-butler, genusexperter och mer byråkratiserad identitetspolitik är viktigare än tandvård och sånt trist.

sven sa...

Varför är det så många från arbetarklassen som röstar på "högerextrema" partier som SD.
Jo sedan 1970-talet har vi haft två sorters vänster i Sverige.Mediavänstern och folkvänstern.Mediavänstern värnar om välfärdsstaten men vill släppa fångarna loss det är vår och släppa invandringen fri.
Samtidigt har vi också haft folkvänstern där man värnar lika mycket om välfärdsstaten men vill ha hårdare tag mot brottslingar och hårdare tag mot invandringen.
Särskilt stark var denna uppdelning på 1970-80-talet.

Ros-Mari sa...

Sakine, jag har faktiskt svårt att följa ditt resonemang. Har jag förstått rätt att du menar att en person enbart får ha åsikter eller ta ställning i de frågor man har egen erfarenhet av? Det är i mitt tycke absurt. Jag är numer högutbildad, höginkomstagare och bor i ett dyrt hus.Mina föräldrar var anafalbeter, flyktingar och märkta av det krig de bevittnat. Jag kommer alltid att värna om och kämpa för utsatta människor och jag är stolt över min arbetarklassbakgrund. Men jag har aldrig svultit och alltid fått den bästa tillgängliga utbildning och hälsovård. Och jag röstar alltid på dem som vill höja skatter för att vi ska ha en stor och fungerande välfärdssektor, något som jag faktiskt inte är beroende av eftersom jag har råd att betala för detta. Enligt ditt sätt att resonera har jag således inte rätt att förespråka ett samhälle som ger alla samma chans.

sakine sa...

Ros-Mari, föreslår att du läser min Expressen-kolumn så klarnar det nog. Den handlar om klass och perspektiv, inte din rätt att inte få vara socialist.

Anonym sa...

Än en gång sätter du pricken över i:et, Sakine! Keep up the good work!


/M