2013-04-21

Agenda ikväll

Medverkar i samtal om S och turerna kring Omar Mustafa. Hoppas ni tittar!

Uppdatering: Här länk till inslaget.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fan vad snygg du var i Agenda!

Kabbe sa...

Hej!

Jag undrar varför du kallar dig muslim? Iom att du inte tror på gud. Att komma från en muslimsk bakgrund gör en inte till muslim lika lite som det gör en till kristen att komma från en kristen bakgrund. Man är ju det man tror på just nu, eller?

Det ger ett konstigt intryck när det framstår som att du är muslim fast du inte är det.

"Den som bekänner sig till islam kallas muslim"

Det måste ju finnas vissa åsikter, värderingar eller tro man måste uppfylla för att kalla sig för vissa saker. Man kan ju inte kalla sig för nazist och inte tro på vad nazismen står för eller? Det blir ju väldigt konstigt.

Är drottning Silvia nazist för att hon kommer från en nazistisk bakgrund? Det är väl ändå hennes värderingar och tro nu som gör henne till vad hon är?

Inget hat, bara en stilla undran över en sak jag stör mig på när bland annat du och Soran Ismail kallar er muslimer fast ni inte bekänner er till islam. Eller har jag fel?

Må väl!

Anonym sa...

Är lite besviken på mig själv pga att jag inte följt det du gör så mycket tidigare.
Börjar inse vad jag missat.

Du tänker precis som jag och jag ÄLSKAR verkligen hur jag tänker. ;)

Anonym sa...

Du klarar dig bra som alltid Sakine.
Det är skönt att du kan sätta lite nyans i debatten.

Allt gott

Sillen sa...

Du var klockren som vanligt , Sakine! Upplever efter torsdagens debatt på svt och nu på Agenda så talar Mohammed Kharraki alltid utifrån ett offerperspektiv. Han verkar så arg, sitter och hånler, respektlös mot motdebatörer. Hur ska man ta honom och IFIS seriöst när man beteer sig på detta sättet? -_-

sakine sa...

Tack alla som tittade!

"Kabbe", jag har fått den frågan förr, och har en bred definition av "muslim". Bakgrund, kultur, inte bara religiös övertygelse. En ytterligare aspekt: man är även i relation till andra, och nu är jag i ett land där kristendomen dominerar. I jämförelse med de flesta svenskar har jag muslimsk bakgrund.

Säger inte att en definition är rätt, bara att det finns olika och att jag säger det som känns mest naturligt för mig.

sakine sa...

Tack alla som tittade!

"Kabbe", jag har fått den frågan förr, och har en bred definition av "muslim". Bakgrund, kultur, inte bara religiös övertygelse. En ytterligare aspekt: man är även i relation till andra, och nu är jag i ett land där kristendomen dominerar. I jämförelse med de flesta svenskar har jag muslimsk bakgrund.

Säger inte att en definition är rätt, bara att det finns olika och att jag säger det som känns mest naturligt för mig.

Kabbe sa...

Tack för svaret. Mina reflektioner på det är väl lite att:
Att ha en bred definition. Är inte själva tanken med att definiera någonting att avgränsa det och göra det så tydligt som möjligt vad man menar? Det finns en motsättning i begreppet bred definition.

Om man tar rasism till exempel. Kan man säga att man kan ha en väldigt bred definition av rasism? Att tycka att 88:an och Nogger black är rasism borde väl kunna klassas som en bred definition? Om man breddar definitionen så får ju egentligen allting plats under dess parasoll och det leder ju till förvirring och urvattning av begrepp. Ja hälften av schackbrädet är rasister.

Självklart ifall du identifierar dig själv som muslim så får du ju göra det men jag tycker inte att det ger en direkt rättvis bild av vad en muslim är. Det kanske låter som att jag tar mig rätten att definiera vad en muslim är men det är inte poängen. Poängen är att väljer man att sätt en etikett på sig själv så borde man ju åtminstone dela några av dom värderingar eller åsikter som är förknippade med själva etiketten. Annars förlorar den ju sin betydelse och kan innefatta i princip vad som helst. Då blir det ju väldigt förvirrat att kommunicera med folk, om den ena har en definition utav en sak och en annan en annan.

Exempelvis om jag kallar mig för ateist, så borde ju det innefatta att jag inte tror på någon gud. Då vet du vad jag talar om, om jag säger att jag är ateist. Jag behöver inte berätta mer för dig eftersom du redan vet vad begreppet innefattar. Men om jag har en väldigt bred definition av ateism och säger att jag är ateist, och du tolkar det som den ursprungliga definitionen men jag plötsligt säger att "jo men Jesus är ju guds son, det tror jag på". Blir du då inte förvirrad vad fasen jag menar? Är jag ateist eller tror jag på gud?

Det är ju ganska bra att alla är med på vad man menar när man säger nånting, eller?

Om jag säger att jag är rasist så fattar du ju vad det betyder. Så blir du arg på mig, och jag förstår inte varför, för min definition av rasism är att jag bara är rasist mot dåligt väder inte att jag ser ner på andra raser.

Det går ju att komma på nya begrepp ifall man inte platsar in under dom som redan finns. Slentrianmuslim kanske? Vad vet jag.

Om vi tar i relation då. För mig betyder muslim att man tror på Allah och profeten Mohammed. Det är grunden. Sen finns det olika inriktningar, shia, sunni, wahabiter, etc men gemensamt för alla är ju Allah och Mohammed. Precis som Jesus och gud är gemensamt för alla kristna, vilken inriktning dom än har. I mina ögon är du alltså inte muslim om du inte tror på Allah och Mohammed vare sig du fastar eller inte.

Jag kan inte tala för eller representera kristna, även om jag är uppvuxen i ett kristet land och älskar att sjunga psalmer. Jag saknar liksom grunden för att vara kristen - att tro på gud.

Jag vet, det är mycket text och du har säkert inte tid eller ork med sånt här. Jag vill bara dela med mig av hur jag ser på det hela och varför det är viktigt att använda begrepp som andra förstår - en underlättat kommunikationen och mindre missförstånd.