2013-04-05

Om debattklimatet

Det här var en väldigt bra text.

Men det finns också en slags "konsensuselit" som skrämmer dem som vill yttra sig. Norrans politiska redaktör Sakine Madon, tillika fristående kolumnist i Expressen, skrev i en krönika häromdagen att flera av hennes journalistkollegor påpekat att hon är modig som vågar skriva om vissa ämnen. "Det skulle vi aldrig våga". Inte på grund av näthatet men på grund av att du stämplas som fiende och antifeminist om du har en avvikande åsikt.
Men du är inte antifeminist för att du inte håller med tongivande feminister eller kritiserar en feministisk organisation. Du är inte rasist för att du tycker det finns problem med invandringen och segregationen. Och du är inte antimuslimsk för att du vill motarbeta islams fundamentalistiska uttryck. Och även om jag är vit och inte har personliga erfarenheter av rasism så är jag inte rasist för att jag tycker att Stina Wirséns Lilla hjärtat är en häftig liten tjej - även om vissa hävdar att den bygger på en gammal rasistisk stereotyp.

7 kommentarer:

Clam sa...

Selimovićs svar till Khemiri är faktiskt inte särskilt polemiskt, han lägger bara till några aspekter. De två skulle antagligen snabbt bli eniga i en diskussion. Men, som sagt, flera synvinklar på en gång blir för komplicerat för kämpande dualister.

Anonym sa...

Tack Sakine för att du säger din mening, och att du inte låter dig tystas av så kallad politisk korrekthet. du har nog fått många komplimanger av denna sort, men vill ändå påminna dig hur mycket det betyder att du skriver från ditt hjärta.

sakine sa...

Clam, håller med, debatten är fylld av minor. Just det där med "offerkofta" är ett triggerord, så jag undrar om det inte var lite med mening för att skapa debatt.

Anonym, tack själv! Jag skulle göra annat om jag inte vågade säga min mening på grund av vare sig journalistkåren eller rasister som (efter inlägg på exempelvis Avpixlat) försöker skrämmas. Betyder massor att det finns läsare som dessutom vill läsa det man skriver, så tack!

Hmm sa...

Hear hear!

Clam sa...

OK. Lite muckade väl Selimovićs. Men annars var ju det här ett intressant exempel på onödig, slentrianmässig polarisering i media. Khemiri fördjupar det enskilda perspektivet och S. tar några steg tillbaka och ser helheten. Komplement, inte motsättning.

Anonym sa...

Jag gillar dina kommentarer i såväl text som i tex radio.
Du har vad jag kallar för sunt förnuft.
Är inte så svart/vit med en massa dogmatiska åsikter.
Fortsätt gärna så men först och främst var dig själv vilket jag säkert tror du är!/Fredrik

Anonym sa...

Absolut bra text av Stina. Men hennes påstående att näthatarna är det största hotet mot yttrandefriheten håller jag inte med om. Vi ser bara vad folk skriver i kommentarsfälten och vet inte vad folk får för privata anonyma mail men jag tror Stina tillskriver dem för mycket inflytande.

"Konsensuseliten" är nog ett större hot mot yttrandefriheten. Politiker, journalister och organisationer som stämplar folk (och glassar) som rasister när de t ex kritiserar invandringspolitik har nog ingen motsvarighet när det gäller att skapa en enfaldig och polariserad debatt om invandring. Detta har knappast minskat den upplevda främlingsfientligheten hos invandrare (många som pekar ut "rasister" är svenskar i någon missriktat välvilja) och antagligen byggt hela grunden för Sverigedemokraternas ökningar.

/Xeno