2013-03-03

Den våta filten

Väldigt tråkigt att Nima Dervish, min vapenbrorsa från Stockholm City-tiden, lämnar svensk debatt och Sverige. Debattklimatet är inte lätt någonstans för den som går sin egen väg. I Nimas fall har han, som den Iranfödde ateist han är, kritiserat islam och islamism. Inte ens en religiös muslimsk kvinnorättsaktivist som Bahareh Andersson, som har skrivit många texter på Newsmill och nyligen gått med i Folkpartiet, kommer undan groteska anklagelser när hon tar avstånd från såväl SD, islamism som kulturrelativism. Vad är det för samtal vi har om centrala frågor kring mångkultur och Sverige när personer som Dervish kvävs bort?

Man behöver inte vara särskilt kontroversiell för att väcka ont blod. Testa att kritisera journalistkåren till exempel. Det görs inte ostraffat, ska jag be att få tala om.

Nyligen blev jag brunstämplad av Aftonbladets allt mer desperata kulturchef (jobbigt att försvara oförsvarliga antisemitiska organtexter, projektion som det heter inom psykologin), det var tydligen "för mycket" att påpeka hennes grava sakfel om lagen hets mot folkgrupp. Och Maria Sveland skriver tydligen om mig och Belinda Olsson som "antifeminister" i sin nya bok om "Hatet".

Vad är det för idioti som alla tassar kring? Låtsas är rimlig? Petra Östergren, som inte ens är liberal feminist som jag, utan vänsterfeminist, gav för länge sedan upp efter alla påhopp. Likaså forskaren Susanne Dodillet, som även hon ifrågasatte sexköpslagens effekter.

Det offentliga samtalet mår milt uttryckt inte särskilt bra.

Jag kommer sakna Nima Dervish så här snart tio år sedan vi tog en fika och garvade åt våra tramstexter i gratistidningen Stockholm City. Hoppas du kommer tillbaka!

41 kommentarer:

Anonym sa...

Fast du är och andra sidan ett klart lysande ljus så här i debattmörkret:-) Stå på dig:-)

Anonym sa...

Håller med personen ovan. Du är SÅ viktig just nu.

Clam sa...

Ge inte upp, de där självutnämnda konstaplarna kan egentligen inte göra dig något. Blir det riktigt mörkt kan du tänka på hur allt kommer att se ut i historiens ljus.

sakine sa...

Men tack! Jag har världens roligaste jobb på tidningen Norran så man lär hålla igång ett tag till om några vill läsa en:)

Anonym sa...

Du är vårt enda hopp. Ge inte upp. Var försiktig.

sakine sa...

Hmm, är du allvarlig? Inte är jag särskilt betydelsefull och säga vad man vill om osakliga skribenter men rädd gör de mig inte.

(Ps. skriv ej helt anonymt, skriv till något nick så man inte blandar ihop flera personer, tack. Ds).

Anonym sa...

Inte är det särskilt många som vågar stå upp för förnuftet och inte följa alla förutfattade meningar i ankdammen. Beröm till dig!

Men för den som är antirasist och vill kritisera religion och islam i synnerhet, är det inte vare sig enkelt eller riskfritt.

Gunnar Lundh; gunnar@lundh.se - ej anonym

Major Tom sa...

Fortsätt, för allas vår skull.
Och ta gärna en dialog med din vän om att göra ett nytt försök.

Mångfald hellre än enfald, även i debatten.

kaptenkalsong sa...

Du är jätteviktig, för du är någon som fortfarande vågar stå för din åsikt och vägrar tystas, oavsett vilket håll kritiken kommer från eller hur den ser ut... Du har bara inte insett hur sällsynt du är!

sakine sa...

Men hörrni...tack för vänliga kommentarerna!

Christofer sa...

Får sälla mig till hyllningskören. Har alltid tyckt att du verkar objektiv och har förmågan att se företeelser från olika håll. Alltid en fröjd att höra dina tankar. Fortsätt så!

Anonym sa...

Man verkar inte få diskutera den katastrofala massinvandringspolitiken i Sverige. Jag röstar på SD 2014 i protest mot etablissemanget.

sakine sa...

Tack Christoffer också! Jag skriver bara det som råkar finnas i huvudet, är glad att det inte har gått åt skogen:)

Sista anonym, skriv nick framöver, och handen på hjärtat - SD med flera pratar om "massinvandringen" dygnet runt, hela tiden. Vad mer önskar du?

Fredrik Lindholm sa...

Jag tror att Anonym 9:25 em vill ha en tagelskjorta.

Anonym sa...

Den svenska konflikträdslans paradox: Man bråkar för att slippa bråka. För att skydda konsensus från konflikter, förklarar man krig mot alla som utmanar. Hellre en konflikt i periferin än att man, gud hjälpe, får hantera konflikter inne i komfortzonens hjärta. If you're not with us, you're against us. Ett omoget, otryggt försvarsbeteende som skvallrar om att konsensus står på svag och förljugen grund.

Anonym sa...

En sak jag frågar mig, som notorisk SD-sympatisör, är varför alla intressanta debattörer tycks vara antingen Sverigevänliga eller nysvenska. Nima Dervish är ett bra exempel och så även Sakine Madon. Ytterligare personer värda att nämna är Bahareh Andersson, Narsin Sjögren, Hanif Bali (M), Ardavank Koshank (Kd) och Nima Gholam Ali Pour (S). Att de nysvenska debattörerna som regel inte gillar SD är oviktigt i sammanhanget, de är fortfarande angelägna och ärliga röster.

Tack och lov, får man säga, att SD anammat den öppna svenskheten. Annars hade man fått nöja sig med att stödja moderaterna för att försöka få lite vett och sans i det här stackars landet.

Bab(b)e sa...

Jaså är Nima Dervish och Bahareh Andersson offer för en dålig samtalskultur? Låter som ett svagt case som är lätt att motbevisa.
Jag vet inga muslimer eller antirasister som har så aggressivt tonläge som dessa två.
De går ofta till personangrepp, och vad gäller Bahareh så vill hon väl inte ens ha nått samtal? Hon ägnar ju så mycket energi åt att skälla på media och politiker för att de öht låter muslimer verka i offentligheten.
Så många antirasister man har träffat som aldrig ens fått en chans att synas. Så många andra som blivit nertryckta och bortjagade. Så nej, tycker inte så jättesynd om Nima för att han inte fick igenom sin vilja denna gång. Han har fått mer utrymme än dom flesta.
Läs hans blogg och studera samtalstonen. Den är inte respektfull at all.
Därmed inte sagt att det är bra att han tystnar. Ingen ska behöva tystna.

Barre sa...

Sakine, det är det här jag inte gillar med dig. Att du först skriver om det katastrofala debattklimatet i Sverige vad beträffar bland annat islamism och mångkultur. Och att den som kritiserar journalistkåren blir brunstämplad.

Sedan skriver du "Sista anonym, skriv nick framöver, och handen på hjärtat - SD med flera pratar om "massinvandringen" dygnet runt, hela tiden. Vad mer önskar du?"

Har du missat nånting vitalt här? Att den som vågar yttra minsta lilla kritik mot förd invandring blir brunstämplad på två röda, vilken partitillhörighet den än har. Alltså precis det du själv har blivit i din kritik.

Kallar du det en fri debatt om invandringspolitiken?

Ibland skriver du vettigt om saker men här missar du målet totalt.

Visst pratar SD om invandringspolitik, men dom bjuds i princip aldrig in nånstans för att prata om den. Det är alltid andra som pratar om SD. Precis som att "näthatare" aldrig bjuds in att diskutera näthat, utan det är alltid någon annan som pratar om "näthatarna" och sitter och gissar varför folk hatar på nätet.

Du får gärna brunstämpla mig nu, det gör mig inget, jag vet vem jag är och jag är inte i närheten utav brun.

Anonym sa...

Du är utan tvekan en av landets bästa skribenter och ett sant nöje att läsa. Det är inte alltid jag håller med men jag tycker aldrig att du är helt jävla dum i huvudet. Annat är det med resten av medlemmarna av ditt skrå...

Här är jag anonym men jag har faktiskt mejlat dig ett par gånger under eget namn. Nätkärlek kallas det numera har jag hört. Du har alltid svarat. Kortfattat och artigt, men alltid svarat.

Sluta aldrig.

Anonym sa...

Beklagar också att Nima verkar tystna, hoppas det bara är tillfälligt! Det är ett ruggigt debattklimat, vänsterns (Linderborg, Sveland, Guillou m fl) verkar haft fått en mental låsning efter SD:s ökning i opinionsundersökningarna. Oavsett vad som sägs som går emot vänsterns åsikter så kallas man numera "järnrörsrasist", "SD-sympatisör" men oftast bara rasist...

Själv har jag tröttnat, även "mina" partier och liberala skribenter har börjat med samma epitet så fort någon kritiserar invandringspolitiken eller mångkulturens värde.

Jag kommer att rösta SD, för att på så sätt markera att jag fått nog.

Sakine, som flera sagt tidigare - du är ljuset i mörkret. Alltid klok, saklig och objektiv. Jag önskar dig allt gott! Förresten, övertala Nima att komma tillbaka :-)

/Disquskontot "Frilansare"

Anonym sa...

Den svenska mediabranchen börjar mer och mer påminna om Fox News, med fokus på politiserade vinklingar och till och med lögner, med ständigt moraliserande och fördömande som alltför ofta närmar sig eller övergår gränsen till "finhat". Det, Sakine, gör att den grupp som du tillhör med kloka, duktiga och ÄRLIGA journalister och debattörer är desto mer metydelsefulla.

Hmm sa...

Ny hos dig gammal hos Nima. Sätter mitt hopp till dig nu och väntar och hoppas på att Nima kommer och joinar dig igen.

sakine sa...

Tack för alla kommentarer!

Barre, jag hade verkligen inte för avsikt att brunstämpla, är uppriktigt nyfiken på vad ni/de som vill prata mer om invandringen menar. Tycker att det är ett ämne som det gått inflation i, precis som det har gjort med alla böcker om SD som skrivits på senare år, som säger samma sak allihop. Att det sedan finns mobbning/avhumanisering av SD:are har jag skrivit om så många gånger att jag hoppas att det inte har gått någon förbi.

Thomas Nissvik sa...

Bab(b)e, kan du länka till den Nima du menar, för det måste finnas två olika, en som du läst och en som jag läst.

Sakine, lämna oss aldrig! Och om du kan, få Nima att ta sitt förnuft till fånga och fortsätta.

Talesfromsweden sa...

Det stora problemet ser jag som att de sansade kritikerna i Sverige inte orkar med. Det offentliga samtalet domineras idag av två motpoler som verkar ta allt mer extrema positioner. Påpekar man att oppositionen idag har vissa poänger men att man inte gillar det de står för blir man lämnad ensam i kylan. Vad detta leder till och redan lett till är ett större problem än problemen man diskuterar i sakfrågorna i sig. Det ser dessvärre inte ut som detta kommer att förändras i en nära framtid. I det klimatet fyller du en viktig funktion. Jag hoppas du fortsätter göra det du gör.

Anonym sa...

Bab(b)e,
du skriver "Läs hans blogg och studera samtalstonen. Den är inte respektfull at all."

Jag har läst Nimas blogg en lång tid, och jag känner inte alls igen mig i din beskrivning. Jag tycker att han oftast har en bra och genomtänkt argumentation, och att kommentatorsfältet oftast också är bra-

"De går ofta till personangrepp"
Länk?

/Heppe Hepp

Barre sa...

Jag talar bara för mig själv nu men det finns nog andra som håller med.

Jag vet inte om jag vill prata så mycket MER om invandringen. Det är mer att jag vill kunna säga att jag vill minska invandringen utan att behöva SÄPO-skydd(som SD). Utan att behöva vara anonym på internet. Utan att bli brunstämplad.

Och jag vill ha relevant information om invandrares brott via media. Och ja jag vill även ha relevant information om svenskars brott som jag fått i alla tider.
Alla vet vem Tony Olsson och Jackie Arklöv är. Tommy Zethraeus, Marquez Jara, Mattias Flink, John Ausonius, Anders Eklund, med flera känner alla till. Men vem har hört talas om Munir Awad? Ja du har säkert gjort det men kolla runt med allmänheten. Eller Rafi Bahaduri, det är ju en kille som man inte vill släppa nära sina barn.

Sen vill jag framför allt att man talar mer om invandringens konsekvenser och vad det mångkulturella samhället innebär i praktiken så att alla har möjlighet att tycka till om det. Exempelvis att det innebär att muslimer ska få ha böneutrop, segregerad simundervisning, hedersaspekter, halalslakt osv. Att man inte ska kunna förstå människor runt omkring en för att det ska talas 100 olika språk iom att det inte finns några krav på att man ska lära sig svenska. Att vissa områden ska man inte kunna besöka för där är man inte välkommen som svensk osv. Att ens barn som går i invandrartäta skolor kommer att bryta på arabiska(ja mina barn går i en sådan skola och ja dom började bryta på arabiska och gör det säkert fortfarande i skolan) och kommer få problem med kulturkrockar(dom kommer blir retade för att dom äter gris bland annat)

Jag är född och uppvuxen i det här landet av en assimilerad utomeuropeisk invandrare. Jag har bott i många städer och i många "utanförskapsområden", och för 20 år sedan såg det inte ut som det gör idag.

Bilbränningar, stenkastning mot polis, ambulans, brandkår och posten, balkongflickor, könsstympningar, jihadturister med mera är totalt nya företeelser i den svenska kulturen som direkt har med invandrare att göra. Etniska svenskar(ja jag vill kunna använda det begreppet utan att bli brunstämplad) begår inte den typen utav brott. Det är klara konsekvenser utav det mångkulturella samhället och det ska upp på bordet och fram i ljuset och det ska tas tag i precis som allting annat tas tag i där gärningsmännen är svenskar.

Samma behandling ska gälla, det ska inte smusslas undan ifall någon är nazist lika lite som det ska smusslas undan att någon är islamist.

Det ska inte smusslas undan med att svenska män mördar sina fruar lika lite som det ska smusslas undan med att utländska män mördar sina döttrar och sina systrar.

Och det ska vara lika accepterat att Lars Vilks ritar sina rondellhundar som att Elisabeth Ohlson Wallin fotar sina homojesus.

Det ska inte finnas den minsta lilla särbehandling för muslimer, kurder eller judar. Det är västerländska regler som ska gälla i väst.

Anonym sa...

@ Anonym 10:33 em

Säger du att jag är sverigefientlig? För det är jag inte, just för att jag inte är nationalist.

Bab(b)e sa...

Orka vara långsint...

Nima har kallat sig själv islamofob i en krönika och muslimer "skäggmongon" på sin blogg. Bland annat. Googla

Bra samtalsklimat?

Hmm sa...

@Bab(b)e: Tjena!
Här är en länk som di verkar behöva :)

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

Hmm sa...

Glöme..

Bab(b)e, du fyller i ordet ironi i sökfältet ;)

Nisse sa...

Den svenska medieankdammen av idag: Svanmammorna (liberala-/vänsterdebattörer) bröstar upp sig för att försvara sina ungar (kvinnor och minoriteter) från att bli betraktade som fula ankungar. Ankmammorna (politiskt inkorrekta debattörer) ger sig på de stora och starka svanmammorna för att försvara sina ungar (män och majoriteter) från vad de tycker är en orättvis behandling. Svanungar som vuxit upp (Madon, Dervish m.fl.) ogillar att ankmammorna försvarar eller förringar sina ungars mobbning, men tycker att svanmammorna är överbeskyddande. Ibland önskar de att de alla bara kunde hålla snattran.

Anonym sa...

Det håller jag med om. Fick upp ögonen för dig nyss och jag hoppas på att få läsa mer i framtiden.

Stå på dig!

Vänligen,

https://www.facebook.com/Dahlstrm

Anonym sa...

Bab(b)e,

Nima kallar ISLAMISTER för skäggmongon, inte muslimer. Han kallar även ultraortodoxa judar för samma sak.

http://nordicdervish.wordpress.com/2011/12/26/between-the-suns/


Krönikan som du nämner hittar jag inte. Hittade däremot denna:

http://humanistbloggen.blogspot.no/2009/04/nima-dervish-kommer-ut-som-islamofob.html
Rubriken för krönikan verkar vara "Omar har gjort mig till islamofob". Nu har jag inte läst krönikan, men jag gissar att hans poäng var att han ogillar delar av islam pga idioter som Omar(han verkar dock ha bättrat sig på senare dagar) och andra galningar, och då gärna kallar sig "islamofob". För att visa att man SKA vars kritisk(och ha fobi för=vara rädd) mot fundamentalister.


Jag vet inte om du har missuppfattat Nima och andra liknande debattörer. Man KAN kritisera ISLAMISTER utan att för den sakens skull kritisera muslimer. Och att kalla en galen fundamentalist(som vill inskränka andras rättigheter) för "skäggmongo" skulle vara ett personangrepp har jag svårt att ta till mig. Så, ge mig ett riktigt exempel! =)

Jag föreslår att du går in och läser på hans blogg. Inte bara inläggen, utan debatten och diskussionerna i kommentatorsfälten också. Så kanske du ändrar uppfattning, och får ta del av en intressanta resonemang!

/Heppe Hepp

Bab(b)e sa...

@Hmm och @Heppe Hepp

Allt blir väl inte tillåtet bara för att man klär sig i humorkostym och pekar ut sina opponenter som islamister?
Äsch vet ni vad? Säg vad ni vill grabbar. Kalla folk apajävlar, skäggmongon eller judesuggor om ni så vill.
Kalla det humor.
Men kom inte och prata om det dåliga samtalsklimatet sen.

Prutt å hej.

PS. Islamkritik mot slöjmongo?
https://nordicdervish.wordpress.com/2012/06/28/first-lady/

Anonym sa...

Bab(b)e,

"Allt blir väl inte tillåtet bara för att man klär sig i humorkostym och pekar ut sina opponenter som islamister? "

Tja, de är islamister! http://www.ne.se/islamist
http://sv.wikipedia.org/wiki/Islamism


Du har fortfarande inte svarat på vad jag skrev angående ditt påstående om "islamofob-krönikan".

Och länka till ett personangrepp från Nima som är riktat till en debattör eller annan person som är relevant för den svenska debatten.

"Äsch vet ni vad? Säg vad ni vill grabbar. Kalla folk apajävlar, skäggmongon eller judesuggor om ni så vill.
Kalla det humor.
Men kom inte och prata om det dåliga samtalsklimatet sen."

Här håller jag med dig. Men att Nima kallar islamister för skäggmongon har jag inga problem med. Det är ju faktiskt islamister/skäggmongon som styr hans hemland, och mördar, torterar och terroriserar det iranska folket. Och kom ihåg, han uttalar sig inte så om vanliga, normala muslimer. Kan du se det ur det perspektivet?

"PS. Islamkritik mot slöjmongo?
https://nordicdervish.wordpress.com/2012/06/28/first-lady/"

Ja, eftersom Egypten tyvärr numera styrs av islamister, så är det enligt mig ett steg tillbaka i tiden. Var får du slöjmongo ifrån?

/Heppe Hepp

Anonym sa...

ag har läst mycket lite av Nima Dervish, av hans blogg att döma tycker jag möjligen att han har en lite arrogant framtoning. Bahareh Andersson skriver mycket bra om viktiga frågor och du är saklig, skärpt och orädd. Pär Ström var möjligen ibland polemisk man alltid saklig, Pelle Billing den mest lågmälde skribent jag läst, ändå blev båda brännmärkta. Varför har mediaklimatet blivit så här där många inte klarar av att diskutera sakfrågor?
Erik S

Moonshine Fox sa...

Jag håller inte alltid med dig, liksom jag inte alltid höll med Nima. Men du och han utgör ett skinande exempel på journalister jag har riktig respekt för. Ni kan på allvar kallas journalister. Ni talar orädda om ämnen som är tabu, ni är inte skitnödigt nervösa över vad "folk kan tycka". Det spelar som sagt ingen roll om ni båda uttryckte åsikter jag inte höll med om. För ni gjorde det på ett sätt så att jag kunde ta till mig det ni sa utan att känna mig fördummad.

Jag har otrolig respekt för den här typen av journalister, och det finns försvinnande få kvar i Sverige numer. Det är otroligt tragiskt.

Så gör mig en tjänst, Sakine: Sluta aldrig kritisera och ifrågasätta! Det spelar ingen roll om jag inte håller med dig. Sluta aldrig vara en förebild för journalister i hela Sverige!

sakine sa...

Tack en massa massa! Värmer.

Moonshine Fox sa...

Jag glömde skriva under med namn. Jag ber om ursäkt, jag brukar försöka undvika att vara anonym.

/Tobias Linder
Bodafors

Anonym sa...

Problemet i Sverige är att man inte är objektiv. Jag själv är för fri invandring, är för jämställdhet etc, men för den sakens skull ska man inte förvränga fakta för att styrka sina åsikter. Den behövs inte ens förvrängas. De allra flesta fattar att inom t.ex. jämställdheten finns det ett antal områden kvinnor är diskriminerade inom, vilket man bör åtgärda. Men det gäller även för män, men i Sverige radar man enbart upp kvinnors alla problem, och struntar i många av männens. Samtidigt vägrar man inse att många av problemen skapas av män och kvinnor tillsammans, därför att vi biologiskt inte är helt lika, vilket också leder till dels biologiska ojämställdheter (män är starkare, dvs en fysisk fördel, kvinnor är den selektiva i valet av partner --> mer uppmärksamhet från motsatt könet), men även såna ojämlikheter man kan bekämpa - om man ser allt ur alla parters synvinklar, och även förstår att både miljö och biologi påverkar, och inte endast tror att det är miljön/kulturen. Först då man försöker ta hänsyn till alla parter och inte sopar saker under mattan kan man göra det så bra som möjligt för alla. Men i Sverige gör man inte detta.

Ett exempel som man helst inte tar upp är påståendet att en majoritet av brottslingarna procentuellt sett har invadrarbakgrund. Detta är fullkomligt logiskt, och inte för att invandrare skulle vara sämre människor. Tänk om man kunde skapa två helt identiska grupper med 100 personer vardera, och sen låta ena gruppen leva i rikedom, den andra i fattigdom. Eftersom grupperna är identiska så kommer det finnas ett visst antal som vi säger alltid är kriminella, säg 2%. Sedan finns ett större antal som inte är det, men som under fel omständigheter riskerar att bli det, säg 30%. Indom gruppen som lever i rikedom blir dessa 30% aldrig kriminella, men i fattigdomsgruppen blir de pga omständigheterna det. Vet att detta är en grymt förenklad version, och att många andra faktorer påverkar, men eftersom invandrare genrellt sett lever under sämre omständigheter än ursprungssvenskar, så bör det bara av den anledningen också vara en större andel av invandrare som är kriminella. Om man istället för att förvränga sanningen ser till hur det är, och tänker logiskt så kommer även främligsfientlighet osv minska hos de flesta. Sen finns det alltid ett visst antal som alltid kommer vara fientliga etc, men man kan få det bättre än det är idag.

Fan vad jag svamlade, men min poäng är att man bör hålla saker och ting objektiva, men för den sakens skull kan man ha moraliska åsikter. Och jag tror att så som svensk media etc håller på nu, minskar inte hat/främlingsfientlighet osv, utan spär bara på det ännu mer.

/egon