2013-03-26

Bästa feministtexten på evigheter

Måsteläsning!

"Jag är född i Serbien och uppvuxen i en serbisk kristen-ortodox underklassfamilj här i Sverige. Mitt raseri har alltid gått åt många håll: mot min familj, mot Sverige, mot Serbien, mot blattekillarna, mot feministtjejerna, mot snobbarna … Vita kränkta män är knappast mitt enda problem, även om de är ett stort sådant. Jag kommer aldrigatt censurera mig för att inte göra vissa av er obekväma och fördomsfulla. Jag kommer alltid att berätta min historia, mitt perspektiv, på mitt sätt. Invandrartjejer/icke-vita tjejer är i bästa fall dissidenter i förhållande till alla grupper, för överallt utövas ett förtryck mot oss, det kommer från så många olika håll, och det är därför det är så komplext." 

/.../

"Till exempel berömmer hon självgott den svenska feminismens generositet mot oss: 'Att feministerna skulle svika de systrar som invandrat från andra länder genom att ’blunda för det uppenbara’ är att förvränga fakta. I själva verket var det kvinnorörelsen med kvinnojouren i spetsen som var de första att uppmärksamma hedersrelaterat våld.' Varför frågar inte Sveland någon av oss kritiska invandrarsystrar vad vi anser att den svenska feminismen gjort och inte gjort för oss? Det är groteskt att sopa kritiken under mattan och berömma sig själv."

Jag har aldrig träffat Lidija Praizovic men hon ger hopp om svensk feminism. Trodde aldrig jag skulle säga det, men Sveland lyckades visst dra igång en bra feministisk debatt med sin bok.  

5 kommentarer:

Anonym sa...

På något vis känner jag igen mig i det hon skriver, om än inte just på temat feminism (om något så ser jag ut som en av dessa arga vita män).

Jag är dock en förortsunge, med allt vad det innebär av svårstavade namn och vietnam-mentalitet (du vet inte, du var inte där). Jag vet inte hur många gånger jag som ung vuxen blev avfärdad av någon ur den lilla klicken homogena medelklass-kulturare, för att någon av mina åsikter inte går ihop med den officiella schablonen (Repetera efter mig: fritidsgårdar, fritidsgårdar, fritidsgårdar). De vill inte veta vad du tycker, de har redan bilden klar och är redo att storma in och rädda dig, kosta dig vad det vill.

Som man slipper jag åtminstone utkämpa ett tvåfrontskrig mot dessa välmenande men nedlåtande stereotyper de är så snabba att lämpa in en i. Personligen tror jag inte det vore något jag hade orkat med, då det räcker att jag läser hennes text för att bli arg och trött.

Hung sa...

Om Sveland­feministernas syn på strippor: "Vet hon att nio av tio är invandrartjejer? Att de säger att de hellre spelar ut sin sexualitet och femininitet och tillfredsställer svenska män än städar deras fruars toaletter?"

Väldigt träffande formuleringar... Mer Sveland och skattepengar. Hvordan motarbeide antifeminism og høyreextremisme?

http://www.nrk.no/contentfile/file/1.10947191!reform.pdf

Anonym sa...

Din länk fungerar inte. Lyckades rota fram artikeln via google. Tack för tipset, och allt du skriver.
hj

sakine sa...

Tack! Länk fixad nu.

Boman sa...

Oerhört träffande text. Blev inropad i Slagfärdiga från början, men snabbt tystad då mitt sätt att uttrycka mig inte var "rätt", var visst bara med som alibi då jag också är färdigslagen. Vit men icke svensk, med egna åsikter som inte stämde med feminismen de representerar.