2011-08-30

Flyttar till närförort

Det känns väldigt overkligt och ännu är inga papper undertecknade, men troligtvis flyttar jag till Johanneshov (nära Globen) nu i höst. Underbart på många sätt och vis. Den lilla trettonåringen som började tjäna ihop sina egna pengar genom att döma matcher har passerat trettio efter så många jobb och extrajobb att jag tappat räkningen. "Har du alltså inga studielån? Okej. Bolån då? Jaha, inte det heller!" hör jag bankkvinnan säga. Extra märkligt känns det när ingen i min familj köpt något så dyrt.

Vad flytten kommer att innebära vet jag inte, mer än att jag kommer slippa pendeltågsproblem och äntligen få fler vänner på besök, men helt klart är att alla år i Flemingsberg gett mig enormt mycket. Alla vänliga själar som jag träffat, alla språk jag hört och fenomen jag iakttagit och ibland skrivit om. Ens bostadsasress gör så oerhört mycket med en och för ens erfarenheter.

Och jag hoppas så innerligt att journalistkåren breddas och tar in fler röster framöver, inte minst från miljonprogrammen. Jag gled in som kolumnist i Stockholm City för att tidningen hade mod nog att släppa in en okänd 23-åring från Flemingsberg som spammade dem med udda texter. Det finns många fler, med minst lika mycket att berätta. Lyssna på dem och låt dem lyssnas på.

Jag tänker då inte låtsas vara något språkrör som så många andra, som någon gång satt sin fot i, eller för trettio år sedan bott i, ett socialt utsatt område.

15 kommentarer:

henry sa...

Kära fina kloka Sakine!

Önskar dig stor lycka, kärlek och framgång i ditt nya hem - !

Vänliga Hälsningar
Henry

sakine sa...

Tusen tack, snälla (och mycket klokare:) Henry!

feministbrud sa...

Kul och välkommen till söderförort! Med ett lite vidare begrepp blir vi nästan grannar.

sakine sa...

Härligt Hanna, och tack :)

sven sa...

Hur är oddsen för att nästa flytt är till Södermalm?

sakine sa...

Sven, då flyttar jag hellre till Vasastan eller något sådant. Ska det vara så dyrt ska det vara ruggigt centralt:)

Tar ju knappt tio minuter för mig att cykla till Söder och dessutom får jag närhet till hela söder om söder. Alltid gillat Johanneshov så det här blir super.

Liz sa...

Instämmer med feministbrud :)
Även jag gjorde resan från Flempan (Björnkulla iof) till Söderort (Bagis via Högdalen) en gång i tiden och det var onekligen ett uppköp. Ses på Systemet vid Gullmars ^^

sakine sa...

Liz, där ser man:)

Haha, tror nog att jag skulle känna igen dig. Ses på systemet då!

Och passande nog har en väninna fixat så jag ska på Britney-konsert i oktober. Det har helt klart sina fördelar att bo vid Globen!

Martin Olsson sa...

Du blir en i journalistgänget på söder. Hoppas du kommer trivas i din nya lägenhet!

Vad tycker du om detta:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4659636

Sjukt tycker jag. Att din kollega på Expressen Marteus stödjer dessa läkarråd till unga invandrareflickor är bortom all sans och vett. Har inte flickor rätt att bestämma över sin egen kropp? Man ska enligt vissa tydligen ha "respekt" för det mångkulturella samhället och acceptera vad som helst från andra kulturer.

Sånt här gör mig uppriktigt ledsen och lite arg.

Janne A sa...

Välkommen hit!

sakine sa...

Tack Janne!

Martin, tack - Johanneshov är läskigt nära Södermalm ja:) Men vi får se. Jag tror folket vid Gullmars passar mig ganska bra.

Visst är det förskräckligt med hederskultur och förlegade föreställningar.

(Jag kommenterar inte texter på ledarsidan!)

Anonym sa...

Du lämnar förorten och drar dig in mot homogena journalistcentret på söder. Jag har redan mentalt skapat den mardröm jag befarat skulle komma, att du kommer bli en av dem...

Om du lämnar oss i Flemingsberg hoppas jag, att du ändå fortsätter med det du är bra på, nämligen kritisera etablissemanget.

/ SweRajmo @ twitter

sakine sa...

SweRamjo, inte drar man förorten ur mig så lätt. Jag är lite för gammal och udda för att assimileras.

Och den dag jag låter som alla andra journalister - påpeka det så är chansen stor att jag byter jobb.

Klart jag kommer fortsätta tjata om mina hjärtefrågor!

:-)

Bocken Bruse sa...

Lite tidigt för ett grattis då du inte hade papprena klara, men ett sannolikt/möjligt grattis i förskott iaf.

Har alltid undrat varför jag aldrig sett dig på pendeln eftersom jag tycker andra ansikten återkommer, men för ett par veckor sedan såg jag dig faktiskt hoppa på i Flemingsberg. Jag kan förstå att du ser fram emot att slippa åka pendel :-)

sakine sa...

Bocken, tack - flytten blir av:)

Du borde hälsat!