2011-08-07

Engagerande mångkultur och identitetspolitikVad glad jag blir över att fler och fler debattörer lyfter frågan om identitetspolitik. Här ovan en läsvärd krönika av Johan Söderström (Borås Tidning 7/8). Han skriver:

"En väg bort från modellen är att lyfta fram individen istället för gruppen. Att sluta betala ut miljonbelopp till satsningar som särskiljer och buntar ihop människor i etniska grupper."

Hear hear! Apropå förortsprojekt ska jag i morgon bitti debattera frågan, apropå min kolumn "12 laxar för en natt i Botkyrka", med Carlos Rojas från Gringo. Ca kl 07.20 i P1 Morgon. Lyssna gärna.

9 kommentarer:

Mats Dagerlind sa...

Men det är ju den sorts pluralism och assimilation som Sverige stått för under lång tid tills vi ändrade oss på 70-talet och började ta in massor av människor som kramade sig fast vid sin ursprungsidentitet och vi dessutom började uppmuntra detta beteende som något bra.

De flesta liberaler har tyvärr bara tomt och orealistiskt flum att komma med för hur man ska åstadkomma ett sådant samhälle. Bara Sverigedemokraterna inser att 1) det handlar om att hitta tillbaka till något vi hade men övergav och 2) vilken politik som krävs för att åstadkomma detta.

sakine sa...

Herre Gud. Det är inte särskilt givande att läsa kommentar efter kommentar med sd-hyllningar utan substans.

Skeåning sa...

Liberaler tycks heller inte förstå att det måste ske efter svenska förhållande, precis som den politik David Cameron nu ämnar införa i Storbritannien där man ska lära ut den gemensamma Brittiska kulturen som man bör samlas runt. Liberaler flummar ut i en beskrivning av ett kulturlöst i någon slags diffus gyttja av ingenting. Det är självklart att detta samhälle ska byggas efter svenska förhållande och svensk kultur. Precis som vi gjorde framgångsrikt tidigare. Det borde inte vara speciellt svårt egentligen. Vi har ju ett facit att gå efter. Den politik Sverigedemokraterna stå för, vet vi enligt facit, fungerar. Vad väntar vi på?

sakine sa...

Kan ni inte säga vad ni tycker om identitetspolitik i stället för att snöa in på SD hela hela hela tiden?
Please?

Haribo sa...

Den politik Sverigedemokraterna står för, vet vi enligt facit, fungerar." Jaså? Det fungerade inte i Tyskland på 1940-talet?
Sverigedemokraternas politik går ut på att ingen (läs muslimer) utanför Europa ska få komma till Sverige. De har alltså ingen lösning på problemen (ja det finns problem). Men invandrare kommer att fortsätta att komma till Sverige även om Sverigedemokraterna var landets tredje största parti (se på Danmark, det finns och kommer invandrare hela tiden, trots att deras rasse-parti är tredje störst). Med andra ord är deras politik verkningslös i avseendet att invandrare (muslimer) inte ska komma hit, däremot är de duktiga att skapa hat och rädsla, tyvärr något de lyckas med väldigt bra.
Några frågor vi alla bör ställa oss. Har "en grupp" människor som kallas för invandrare som kommer från 10? 20? tal länder tillsammans bestämt sig att vi inte vill jobba och helst bli kriminella? Det är vad Sverigedemokraterna säger, jag tycker att det verkar vara ologiskt. Exempelvis är somalier en invandrargrupp som har störst arbetslöshet i Sverige, däremot somalier i England är det tvärtom med, de gillar att jobba. Har vi otur med våra invandrare, får vi hit bara de lata, kriminella och självmordsbenägna eller är det något fel vi (staten) gör?
Återigen har Sverigedemokraterna ingen lösning på ovanstående frågeställningar utan skapar mer hat och rädsla. Kristendomen är tydligen hotad också, när har Sverige och svenskarna brytt sig om kristendomen? Vi är ju ateister och kan inte bry oss mindre. Även "pure" svensken (Ulf Nilsson Expressen) är hotad, svenska kvinnor föder mindre än 1 barn i snitt medans muslimerna har gärna 3-4 barn, så om 100 år kanske svenskar försvinner helt så har muslimerna tagit över? Jag som trodde att kalla kriget slut var något positivt, men nej vi ska inte beblanda oss med varandra, vi ska vara "pure".
Till sist vill sverigedemokraterna vara just högerextrema, i deras parti är det inga problem att en riksdagsledamot samlar in pengar åt en "höger populistisk sajt". Tänk om en sosse riksdagsledamot samlade in pengar åt muslim.se ?
Skapa hat och rädsla. Någon som har sett konsekvenser utav det på sistone?

Anonym sa...

Jag kan säga vad jag tycker om identitetspolitik. Precis som socialdemokraten och historikern Tony Judt anser jag att identitetspolitik är ett av socialdemokraternas största misstag. Som gråsosse vill jag ha en stark, sekulär stat med ett socialt kitt i form av nationalism, klassmedvetenhet och solidaritet. Allt för att kunna fortsätta reformeringsarbetet. Så jag tycker det är bra att du, Sakine, ofta pratar om sådana här saker. Men det är såklart oerhört sorgligt i mina ögon att diskussionen alltid kommer från höger, när den borde kunna komma från vänster lika gärna.

sakine sa...

OBS: skriv inte anonyma inlägg! Sista varningen nu.

Jag undrar också varför det i princip bara är liberaler som reagerar (om ens de gör det). Men tittar man på Vänsterpartiets partiprogram står det att människor med utländsk bakgrund behöver klasskamp snarare än integrationspolitik. Det är bra - synd bara att den praktiska politiken är i en annan värld.

Daniel Nilsson sa...

Anonym här. Såg inte din uppmaning förrän nu. Sorry.

Vad gäller integrationspolitik så håller jag med Bo Rothstein i den här artikeln: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.461177-bristen-pa-integration-vilar-tungt-pa-sahlin

För övrigt vilar ju ansvaret tungt på sossarna vad gäller att... eh, ett visst parti kom in i riksdagen. Att föra en protektionistisk, nationalistisk och i allmänhet väldigt inåtvänd politik under hela 1900-talet bara för att sedan byta fot och förvänta sig att väljarkåren ska följa efter är inget mindre än vansinne.

LE sa...

Daniel: Instämmer. Detta är en självklarhet som de flesta tänkande människor borde kunna förstå.