2011-08-06

"Möt rasisterna med öppenhet"

Dagens Expressenspalt, om allas rätt att uttrycka sig & om praktisk antirasism.

4 kommentarer:

Urban sa...

Jag undrar hur du kan påstå att muslimer tål satir och kritik? Har inte alla händelser med Lars Vilks samt Dansk press,Nerikes Allehanda samt otaliga andra händelser bevisat motsatsen?

Claes sa...

Mycket bra Sakine!
Jag tycker också att Jerlerups initiativ verkligen är lovvärt.
Men finns det verkligen någon som med rätta kan anklagas för rasism, och som deltar i den offentliga debatten i Sverige idag? Med rasism menar jag diskriminering utgående från ras eller etnicitet. Islamofobi ja, främlingsrädsla ja, men rasism?
Jag saknar bra och lättillgänglig information om vanliga svenska muslimers uppfattning i olika frågor. Finns det någon? Jag inser givetvis, att bland vanliga muslimer hittar man olika grupper och uppfattningar. Det är lätt att hitta exempel på fundamentalism t.ex. muslim.se., men svårt att hitta något om t.ex. "moderat" islam.

Haze sa...

"Men vad säger att just muslimer per automatik skulle vara mer oförmögna till religionskritik och satir än andra grupper?"

Förföljelsen av Lars Vilks mfl?
Dödslistorna?

Skulle dessa metoder, som påminner om nazi-tyskland vara rättfärdigade när en religiös grupp utför dom?

sakine sa...

Det finns förstås galna muslimer, men de är i minoritet. Annars skulle Sverige vara i fullständigt kaos.

Claes, tack! Ja det vore verkligen intressant. Vi är många som definieras som muslimer utan att vara religiösa. Oerhört heterogen grupp.