2010-05-13

Jobbiga bostadsrättsföreningar

...och en dammig bostadspolitik. Och en hyllning till ägarlägenheten. Så kan man sammanfatta dagens kolumn, som äntligen tycks ha hamnat i pappret och på nätet.

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Läste din kolumn och håller verkligen med dig.

Bra skrivet - som vanligt!

avokadon sa...

Jag kan hålla med om att BRF:er är jobbiga ibland, men även i ett hus med ägarlägenheter lär väl den gemensamma delen (stomme, fasad, entreér, trappor, hissar, vatten, avlopp m.m.)av huset behöva skötas. Rimligen blir det en samfällighet bestående av alla ägarna till ägarlägenheterna som ansvarar för den skötseln, och då har man ju samma problem igen - med istället med en samfällighetsstyrelse och maktfullkomliga grannar...

Det jag tycker att du mest verkar störa dig på är begränsningarna i rätten att andrahandsuthyra och andra förfoganderättsinskränkningar (och jag håller med dig om att regelverket är onödigt begränsande) - men det är lätt att ändra i bostadsrättslagen så att alla bostadsrättshavare får mer rättighet att bruka sin lägenhet som de vill. Jag skriver "sin" lägenhet med flit eftersom den andel man har i föreningen är kopplad just till den lägenhet man bor i och således inte bara är en andel i föreningen (som en aktie i ett aktiebolag).

felmoftan sa...

Håller med. Fenomenet bostadsrätt är gråsosseri at its worst. Goaste kompromissen, man får betala men äger ändå inget utom medlemskap i en jämra kolchos. Och alliansens halvdana införande av ägarlägenheter är typiskt för ett styre som inte vågar göra något på riktigt.