2010-05-06

Fortsatt fattigdomsdebatt

Dagens kolumn om lyxfällor och fattigdom, och om de bisarra reaktionerna på min kolumn om slösande.

Uppdatering: Karin Stensdotter,

6 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Denna kommentar var först tänkt för Badland Hyenas "Sov i pissrännan", men det blev faktiskt en halvt allvarlig ton i det hela, så du får den istället.

Borde inte du som liberal se detta som en fråga som marknaden ska reglera?

Är det inte så att banker och kreditinstitut som lånar ut pengar till folks lyxfälleliv kommer att drabbas av kreditförluster som gör att investerare kommer att sky denna bank?

sakine sa...

Bulten, som det ser ut idag tar de inte "smällen" - det gör kronofogden/staten. Det fungerar inte som en fri marknad här. Och det kan säkert behövas en och annan reglering (mer dogmatiker än så är jag inte) för bolåneinstituten.

Jag är mest fascinerad av hur det egna ansvaret viftas bort.

Bulten i Bo sa...

Om ledarartikeln i Expressen skrevs av en person som på allvar tror att "Kronofogden/staten" går in och "tar smällen" när folk inte kan betala sina lyxfällelån - då är läget mer allvarligt än jag trodde.

sakine sa...

Bulten, ursäkta? Klart fogden/staten får fallen på sitt bord.

Över en miljon obetalda skulder i fjol.

Bulten i Bo sa...

Att ärendet hamnar hos kronofogden betyder inte att denne eller "staten" går in och betalar ut pengarna till fordringsägaren.

Niclas Kuoppa sa...

Det är med konsumtionssamhället som med elitidrotten. Konsumenterna/elitidrottarna måste hålla sig på gränsen för va de tål ekonomiskt/fysiskt för att ständigt öka tillväxten/lyckas på tävlingar. Både inom konsumtionssamhället och idrotten klarar en del inte av balansgången och går över gränsen. Vi borde beundra deras mod och uppoffringar för samhället/laget.