2009-10-11

Kolumn om burkan

Här. Vuxna får välja, barn gör det inte. Andra som bloggat; Dreamer in the world, jj.n, Ulf Nilsson, Vi i Sverige, Staffan Danielsson.

10 kommentarer:

David Munck sa...

@Sakine: Ditt perspektiv på denna och andra frågor, dvs. att vuxna normalt bör klara sig själva medan barn behöver samhällets stöd och vägledning, är i grunden friskt och fruktbart. Givetvis föredrar jag din syn 1000 gånger framför de libertarianer, spartakister och Flashback-typer som försvarar NAMBLA för att de tycker att staten inte ska lägga sig i sex mellan barn och vuxna. Men, som Barbro Hörberg skrev i en dikt för länge sedan; när upphör ett barn att vara barn? Det är ingen magisk förändring som sker på 18-årsdagen som gör att man då plötsligt klarar sig ensam och stark på ett sätt som man inte gjorde när man var 17 år och 364 dagar gammal. Vuxenblivandet sker stegvis och tar längre tid för vissa än för andra. Själv fick jag min diagnos (Tourettes syndrom) vid 21 års ålder och hade därför ingen chans att få den hjälp jag behövt när jag var omyndig. Mitt liv har blivit good enough i alla fall, och jag tillhör inte dem som försvarar våldsverkare med att de hade en taskig barndom. Men både Reinfeldts arbetslinje, Björklunds hårdare tag och Hägglunds verklighetens folk slår blint och träffar även männsikor som gör sitt yttersta för att hitta ett jobb, eller att klara sig som vuxna trots att de for illa i skolan, eller att bilda familj. De borgerliga politikernas engagemang för barn som far illa blir ingenuint om de helt skiter i samma människor när de blivit vuxna. En förståelse för att vuxna delvis kan vara berövade de resurser som de borde ha fått som barn, skulle skärpa dina analyser oerhört och vara helt förenlig med ditt liberala perspektiv.

sakine sa...

David, tack för respons. Du har en poäng om att skarpa gränsdragningar är dumt. Men jag tänker så här:

Självklart ska vuxna som behöver hjälp av en eller annan anledning FÅ det. Barn är verkligen inte de enda i behov av hjälp, men de saknar eget ansvar och därför ska staten ha ett vakande öga över dem. Drar man ingen gräns för när vuxenheten (ansvaret) ska ta vid kommer man alltid ha ett samhälle där folk som borde inte tar eget ansvar. Jag har inte sett ett samhälle som fungerar bra med en sådan modell.

För varje människa som skulle kunna men som inte tar eget ansvar måste ANDRA ta ansvaret "åt" honom/henne. Jag tycker det är fel. Orättvist.

Anneli sa...

En utmärkt kolumn Sakine!

Jag instämmer helt.

Jag brukar inte dra parallelen med bikini, utan med nudister.

Nudisterna "klär" sig i Adamskostym på ställen där det är accepterat. Kåldolmarna klär sig i sin utstyrsel överallt. Ingen utav dessa extremer kan anses som anständig klädsel i det offentliga rummet i Sverige.

Detta med att burka-o-niabklädda kvinnor anser sig ha rätt till vilket arbete som helst borde kunna lösa sig självt som du beskriver, men vi har något som kallas för DO.

Jag kan inte anställa någon nudist eller niqabklädd, då förlorar jag mina klienter och både hon o jag blir arbetslösa, lika litet skulle jag kunna anställa någon som kräver att få gå klädd i jeans eller punkmundering. Men den niqabklädda kan genom DO kräva skadestånd som gör att jag ändå går i konkurs.

Unknown sa...

Fast Anneli, vill du förbjuda att barn går nakna tills de är 18 och "kan bestämma själva"?
Och Saki vill du förbjuda kepsar inomhus och tjejer som är för kallt klädda och visar magen mitt i smällkalla vintern också? Eller är det bara antireligiösa som ska få diktera vad andras barn får ha på sig? Gratulerar, du har just blivit folkpartist.
Själv tycker jag att vi har alldeles för mycket åldersgränser. Jamenar 18-år för att få spela styktips, vad är det? Likaså torde de flesta ungdomar långt under 18-år kunna bestämma klädsel (jag har en väldigt bestämd sexåring här hemma till exempel) och ja, även religion och livsåskådning. Eller ska vi ha 18-årsgräns på politisk tillhörighet, och kanske vilket fotbollslag man hejar på också (annars ett populärt område för föräldraindoktrinering)?

sakine sa...

Mattias, ja om kepsar och tunna kläder hindrar barnen till undervisning och utveckling. Utan tvekan.

(Förresten: fp är för friskolor. Det är inte jag).

Anneli sa...

@Mattias

Nakna barn över koltålder bör nog hålla sin nakenhet på andra ställen än i det offentliga rummet, precis som alla övriga.

Vad gäller magen bar etc så är det deras ensak om de vill frysa, precis som det var min med kortkort på sextiotalet.

Keps inomhus är precis som slöja eller svensk sjal ett ouppfostrat otyg, försåvitt det inte sker i hemmet eller annan privat sfär.

Hijab på förpubertala flickor har jag inte sett någon annanstans än i väst. Det är oftast ett sätt att vänja flickan vid klädseln så hon inte får för sig att klä sig på samma vis som som ickemuslimerna i omgivningen.

Betr. åldersgränser, så har jag de senaste fyrtio åren kämpat hårt för att bekräftelsen av dopet skall senareläggas till sexton helst tjugo år i min kyrka, så vi undviker slentriankonfirmation, för presenter etc. Att bekräfta sitt dop är en allvarlig sak mellan den enskilde och Gud.

Det är åldersgräns för att gå med i ett politiskt ungdomsförbund.

Anser du med det du skrev ovan att jag hellre skall gå i konkurs an låta bli att anställa någon med så avvikande klädsel att mina klienter sviker mig?

Liz sa...

Såg ni "Debatt" på SVT om detta igår? Intressant, även om barn kontra vuxna aspekten inte kom med.

Livlig debatt på Nima Dervisch blogg nu dessutom.

sakine sa...

Liz jag såg det men hade svårt att höra vad vissa sa/menade. Kom det fram något nytt?? Ska kika in på Nimas blogg.

Liz sa...

Hehe, ja det var inte helt lätt ibland. Nima och Johanne Hildebrand gjorde bra ifrån sig dock. Fan, du borde också vart med! Länkade till din ledare i Nimas blogg dock :)

sakine sa...

Åh, tack!