2009-03-04

Romario och invandrarkillarna

Här en kortis på Expressen Kultur. Det är faktiskt första gången jag skriver en egen text på en kultursida! Bortsett från killarna: Tendensen till överdrivet hyllande av invandrartjejer är intressant. Bekväm positionering, gissningsvis.

(Jag gillar iofs inte "glöm aldrig"-budskap, det blir lite rosabandet över det hela, men rubbar är inte alltid enkla och sätts inte av skribenter.)

25 kommentarer:

Anonym sa...

Bra artikel! Förövare blir offer och vice versa, dags att röra om i grytan .

sakine sa...

Tack Gurgin!
Jag bär såklart också på fördomar mot alla möjliga människor, men just när det gäller invandrarkillar problematiseras generaliseringar lite för lite. Tycker jag.

Anonym sa...

Förbannat insiktsfullt skrivet. Skrämmande insiktsfullt faktiskt eftersom jag insåg hur bra det där stämmer in på mig... Du formulerade en problematik som man liksom känt på sig men inte riktigt satt fingret på.

Ingen är ju helt fördomsfri (i synnerhet inte dom som påstår sig vara det) och iom att folk som jag (unga män med udda stil som är ute en jävla massa) desssutom rätt ofta hamnar i konflikt med denna grupp så blir det lite som det blir. Visst, jävla Gröne Jägarn-svennebananer kan vara en pain in the ass dom med men "Ey, är du kille eller tjej jao?" kommer tyvärr 10 ggr oftare från Ahmed & Co. Som vänsterpunkare blundade man ju för och bortförklarade det in absurdum men nu... Man faller jävligt lätt in i en smått hatisk jargong, I admit it :/
Och visst, folk säger ibland ang invandrare att "Brudarna är ju OK men snubbarna..."

Ville bara ge min empiriska syn på det hela, vill nån lacka ur så shoot... Jag har iaf vart ärlig :)

Henrik Emilsson sa...

Tyvärr innehåller generaliseringar ofta en del sanning. Hade "invandrartjejer" begått butik -och personrån och annat grovt våld i samma utsträckning, eller stökat omkring på skolor, i klassrum eller på uteställena som killarna gör hade nog "invandrartjejer" mötts av samma fördomar. Med det inte sagt att alla killar ska behöva ta skit för det.

Tjejer är helt enkelt inte synliga i tråkiga sammanhang - annat än som offer. Att det är kvinnor som upprätthåller vissa otrevliga inslag i traditionella kulturer är ju inget som syns på stan.

Under sträcket härom dagen - jämlikheten gjorde slut på vår tro - var intressant. Amerikanska sociologen Phil Zuckerman menar att sekularismen i Europa inte kunde växa sig stark på kristendomens bekostnad förrän kvinnorna kom ut på arbetsmarknaden och inte längre kunde hålla efter sina män...

http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_2537009.svd

När kvinnor jobbar och inte längre kan vara hemmets och traditionens väktare blir vi alla snälla igen :)

sakine sa...

Liz, intressant..
Och även om man känner många "från en grupp" kan man ha en hel del fördomar/automatisk irritation mot människor. Jag vet inte hur många gånger jag sagt åt - en gång gick jag över gränsen - invandrarkillar i kollektivtrafiken mm.
Störigt.

Men bilden blir för svart. Generaliserande. Och ibland också för föraktfull.

Läste ett reportage från "Södra sidan", en gratistidning i bland annat Skärholmen, som handlade om barnaga. Ett gäng invandrarkillar intervjuades där. Man kan ha vilka åsikter som helst om barnuppfostran, men det är klart att barn som lär sig att gränsen kommer när föräldern ger en örfil fortsätter att testa gränser i en skola där örfilen aldrig kommer.

Jag tycker inte staten ska göra i vanligt fall, men här borde föräldrar - som ju valt att flytta till Sverige - ha jävligt klart för sig vad som gäller.

sakine sa...

Liz, intressant..
Och även om man känner många "från en grupp" kan man ha en hel del fördomar/automatisk irritation mot människor. Jag vet inte hur många gånger jag sagt åt - en gång gick jag över gränsen - invandrarkillar i kollektivtrafiken mm.
Störigt.

Men bilden blir för svart. Generaliserande. Och ibland också för föraktfull.

Läste ett reportage från "Södra sidan", en gratistidning i bland annat Skärholmen, som handlade om barnaga. Ett gäng invandrarkillar intervjuades där. Man kan ha vilka åsikter som helst om barnuppfostran, men det är klart att barn som lär sig att gränsen kommer när föräldern ger en örfil fortsätter att testa gränser i en skola där örfilen aldrig kommer.

Jag tycker inte staten ska göra mycket i vanligt fall, men här borde föräldrar - som ju valt att flytta till Sverige - ha jävligt klart för sig vad som gäller.

sakine sa...

Emil, hehe...
Invandrartjejer åker inte in till stan i lika hög utsträckning. Men ni ska veta att de/vi verkligen inte är ett gäng oskyldiga offer :)

Anonym sa...

Liz:
och alla vänsterpunkare tar droger, klottrar och tycker att det är okej att använda våld mot "högermuppar".

Anonym sa...

Sakine: Tack :) Den här bloggen är ett tacksamt debattforum. I så många andra forum blir det antingen "Allt är klassamhällets fel" eller "Kör ut dom"...

Jo, det blir ofta generaliserande. Men min erfarenhet är tyvärr att toleransen mot folk som har en annan stil är lägre i vissa grupper. Även om Svenne Banan tycker man ser ut som en transvestit/knarkare/clown eller bara ett jävla UFO så har han ofta en viss acceptans för fenomenet, han kan gilla viss hårdrock och har kanske nån släktning nånstans som pysslat med liknande grejer.

Hur som helst så finns det ju såklart en del invandrare i min genre med (även här överväger tjejerna faktiskt...) och det intressanta är att dom upphör liksom vara invandrare där på något vis. Gillar du att dricka bärs och headbanga till Guns spelar det ingen roll om du är muslim på pappret liksom... Sånt är kul :)
Intressant är också att vissa invandrargrupper är mer representerade än andra...

"Ahmed & co": Vet inte exakt vad du fiskar efter här men åtminstone det sistnämnda stämde in på mig back in the days...

Anonym sa...

Sakine vad är din åsikt om jämlikhet och språkbruk? Forskning har ju visat att själva språket kan vara ojämlikt i många kulturer.

http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=sprakforbistring_over_konsdiskriminering.html

sakine sa...

Per, very funny. Jag ringade in alla gånger föraren beskrevs som en HAN i Körkortsboken när jag tog körkortet i fjol. Jag ska naturligtvis kontakta Vägverket och klaga.
Så jag har vissa tendenser åt det hållet.

Men jag är inte så postmodern att jag ser orden före innehåll. Alltså helt ok för vänner att kalla mig slampa, hora, jävla damp osv.
Själv?

sakine sa...

Liz, jo jag känner igen det där med att folk _kommenterar_ och kan vara pain in the a, men samtidigt undrar jag om den "svenska toleransen" är så jättestor mot avvikande... beror på på vilket sätt. Men jag vågar nog påstå att knarkare faktiskt har det lättare och bemöts bättre i Fittja än på Östermalm.
Bara en gissning.

Jag har hört invandrarkvinnor som trott att punkare är nazister också. He he...

Det man inte känner till fantiserar man ofta ihop saker om.

Det blir ju lätt "kör ut dem" eller "näää finns iiiinga probleeem!". Tur att ungdomar inte röstar i stor utsträckning :)

Anonym sa...

Sakine, du motiverar aldrig VARFÖR du har så svårt för rosabandet och "glöm aldrig" kampanjer (??)

sakine sa...

Matte, http://www.expressen.se/ledare/sakinemadon/1.1345982/sakine-madon-rosa-bandet-star-mig-upp-i-halsen

Anonym sa...

Sakine: Nej, inte generellt egentligen. Det varierar nog rätt mycket med vilka fenomen det gäller. Jag har bara talat utifrån min utgångspunkt ang stil och subkultur. Svensk "kultur" och sociala koder står mig upp i halsen i en hel del andra sammanhang, t.ex vad gäller jantelagen, hur mycket folk får "ta plats" osv. På den fronten känner jag mig betydligt mer hemma i Italien eller Spanien där det inte anses normalt och eftersträvnadsvärt att vara en självförnekande, smått autistisk idiot som är övertygad om att allt blir bäst om man överlåter det personliga ansvaret till staten. Minns när en amerikan tröstande talade om för mig att "I USA skulle ingen tycka att du pratar för mycket, där gör alla det"
Måste åka dit och bekräfta det snart... haha :)

Btw, har du sett att Maciej Zaremba nämnde dig i sin briljanta artikelserie om integration igår?

sakine sa...

Liz, ja jag saknar USA ständigt av den anledningen :)

Såg att Zaremba noterat "husneger-diskussionen" och besattheten av folks etnicitet i debatten, det var bra skrivet!

Anonym sa...

Hej Sakine, läste länken du postade ovanför men där står ju inte vad det är för fel på rosa bandet. Det enda du gör är ju konspirerar om att pengarna försvinner in i "PR jippon" (källa tack?) och konstaterar att du ogillar människor som visar sitt stöd till forskning.
Otroligt cyniskt som vanligt
från trötta egotrippande nyliberaler.

sakine sa...

Matte, "egotrippade nyliberaler" tycker nog att rosa bandet är en strålande affärsidé. Rosa bandet är ju ett småborgerligt fenomen i första hand. Att skylta med sin så kallade godhet.

Jag har helt enkelt svårt med all form av fjantig symbolik och låtsassolidaritet.

Anonym sa...

Hela idiotin med invandrare och kriminalitet bottnar nog med att samhället generellt gått på socialisternas indoktrinering om att det är helt ok att endast använda ytterst abstrakt och ytterst generell smörja.

Den detaljerade verkligheten visar ju någonting helt annat.

En 1/4+ som sitter i Svenska fängelser är inte Svenska medborgare, majoriteten kom hit endast för att begå brott, ändå räknas dom som invandrare.

Andelen "blonda och blåögda" finlandssvenskar är procentuellt sett överrepresenterade i brottsstatistiken, men dom räknas inte som invandrare. Inte heller "etniskt korrekta till utseendet" norrmän eller danskar, räknas som invandrare.

Att andelen invandrare tenderar att vara överrepresenterade i offerstatistiken, t ex misshandel, tas ingen hänsyn till.

Invandrare definieras via en begränsad tidsperiod och via utseende. Och alla som uppfyller dessa båda "krav" definieras som invandrare, alla andra är tydligen ok.

Invandringsstatistiken används på samma sätt, t om av nyhetsmedia.

Trots att invandringen till mer än 50+% består av arbetskraftsinvandring varje år, och mindre än 25% utgör invandring av definierat behov varje år, så är det ändå "skrämsel-mentaliteten" "Hundra tusen Tyska bögar" som råder.

Trots då att Sverige ligger absurt långt efter länder som Kanada, England, Tyskland, USA, etc, att öka sin befolkning via invandring (dessa länder ligger också förre Sverige ekonomiskt.)

Jämför man brottsstatistiken bland fattiga, dvs låginkomsttagare, med allt vad det innebär, så är "invandrarbrottslingarna" representerade mer normalt, trots då dom fysiska och/eller mentala problem som tenderar till att existera hos dom som kommer hit pga krig och politiskt elände.

Hmm, det finns fler invandrare, per Svensk definition, i USAs militär, än det finns invandrare i Sverige.


//ST

Anonym sa...

Det är faktiskt första gången jag skriver en egen text på en kultursida!

Vah!? ...har expressen en kultursida? ...det hade jag ingen aaaning om :D

Men skämt åsido, de flesta av dina krönikor (även de på City) har väl platsat rätt bra inom kultursfären ;)

Anonym sa...

Hej igen Sakine,
Vad gäller språkdiskussionen så efterlyser jag fler kvinnor och fler invandrare i alla sammanhang, och inte bara negativa sammanhang. Därför använder vi oss numera ibland av fejkade invandrarnamn i våra fejkade artiklar på Svenskbladet.

Eftersom det är Internationella kvinnodagen idag vill jag skriva om detta lyckade evenemang som Centerpartiet ordnade (jag är förresten inte medlem av Centerpartiet), jag tycker verkligen de är förebilder för oss alla.

http://www.svenskbladet.se/sverige/index.php?alias=centerpartiet_anordnade_stjartnyp_pa_kvinnodagen.html

Anonym sa...

Du, Per här igen (fast jag heter egentligen något helt annat), det här med Romario som du skrev, jag finner ofta att det är samma sak generellt sett med kriminella. Det är väldigt lätt att se svart och vitt på saker och ting, offer är alltid någon oskyldig svensson och förövare är någon elak jävel som förtjänar fängelse minst 20 år (livstid ska betyda livstid och annat jävla tjafs).

För ett par år sedan var det en kinesisk man som blev ihjälslagen av ett gäng i norrförort (minns inte exakt var, kanske var Akalla), det fick aningen mer uppmärksamhet än ett vanligt mord, kanske för att han var vuxen kines och slogs ihjäl av ett gäng ungdomar. Men ett problem är kvar, vem bryr sig om en kines i Sverige?

Anonym sa...

Anonym: "Andelen "blonda och blåögda" finlandssvenskar är procentuellt sett överrepresenterade i brottsstatistiken, men dom räknas inte som invandrare."

Eeh... Menar du finska medborgare eller människor med finsk bakgrund bosatta i Sverige = sverigefinländare? Tror inte du menar finlandssvenskar, för den svenska brottsstatistiken gör knappast skillnad mellan finländare med finska resp. svenska som modersmål. Den sistnämnda gruppen kallas finlandssvenskar. Ställer mig dessutom tvivlande till att finlandssvenskarna skulle ändra livsstil så radikalt i Sverige att de plötsligt blir överrepresenterade i brottstatistiken, då de i hemlandet Finland utmärker sig för att ha betydligt färre sociala problem än majoritetsbefolkningen, dvs finnarna. Lär dig alltså vad en finlandssvensk är innan du uttalar dig om deras brottslighet.

Ibrahim sa...

bra artikel!

sakine sa...

Tack Ibou!