2009-03-20

Rör inte mitt höghusLäste just den okontroversiella och torra FP-Artikeln på DN Debatt. Jag förstår inte vad alla hurrar och buar åt. För det första är riktigt usla hus inte vanligt i Sverige. De flesta förortsbor bor bra. Jag har själv bott/bor i de tjusiga husen på fotot ovan, bortsett från sabotage och att folk inte kastar sopor rätt är det fysiska ok. Det gäller alla svenska förorter vad jag vet. Det är alltså knappast standarden på själva husen som är "katastrofal" jämfört med råttfyllda innerstadslyor från stenåldern.

Ett vettigt förslag vore däremot att minska det fysiska glappet mellan förorterna och övriga staden - så kallade grönområden många innerstadsbor och diverse utvecklingsfobiker aldrig vill ska röras minsta lilla. De avståndsskapande ytorna är segregerande och isolerande om något. Ja, bortsett från att kollektivtrafiken (läs: pendeltåget) är opålitlig, arbetslösheten hög, bostadsmarknaden oflexibel etc.

Uppdatering: Peter Andersson (s) har också bloggat och känner igen fördomarna mot färgglada Grantorp/Flempan. Nog för att man vill undvika "jag har rätt för att jag bor här"-argument, men i det här fallet har han så rätt när han skriver:

Ett stort problem är att debatter om miljonprogrammets bostadsområden alltför ofta förs av personer som knappt sett Flempan, Rinkeby eller Fittja på vykort, än mindre varit där och absolut inte bott och levt där.

11 kommentarer:

Peter Andersson sa...

Tack för ett bra inlägg, sakine. Har bloggat om det också :)

http://peterlandersson.blogspot.com/2009/03/rivningsdebatt-eller-upprustning-och.html

sakine sa...

Detsamma! Man märker ständigt av en slags märklig "stackars dig som bor i ett hiskligt höghus på Terapivägen"-attityd. Jag har bott i Flempan sedan -04 och tycker att höghusen är vackra. De har karaktär! I många länder ses också höghus och lägenheter som ett tecken på utveckling.

Det är klart man kan bygga nytt och utveckla områden och städer, men fokus hamnar lätt fel när debattörer bestämt sig för att miljonprogrammens höghus är det stora problemet.

Anonym sa...

Om Du trivs är det OK men en trivial observation av marknadskrafterna visar att det är ont om boende i den gamla slutna kvartersstaden och att människosilon inte skulle få många hyresgäster utan denna artificiella brist.

Snarare är det så att den tillkommer på vår genomreglerade bygg- och bostadsmarknad genom att politiker och arkitekter kortsluter de boende så att deras preferenser inte kommer till sin rätt. De är Flempan som gillas av styrande som aldrig vill bo där. Efter att så ha frusit in den socialdemokratiska människosynen i glas och betong drar sig arkitekten tillbaka till sin pietetsfullt renoverade herrgård från sjuttonhundratalet medan de politiskt ansvariga gömmer sig i en tillmyglad våning med kakelugn.

I Rom sa byggnormen att en insulae fick ha högst sex våningar, utom vind, nedre botten och eventuell mezzanin. En klok reglering.

Anonym sa...

Sakine först NEWROZE TE PIROZ BE,
Jag håller med dig. De ”rara, söta” östermalm, södermalm människor tänker på oss alldeles för mycket. Jag bor i ett av de höga husen som skulle lux renoveras. Innan de kastar ut mig försökte desperat nästan ett år letade efter en lägenhet via bostadsförmedlingen, som jag har stått sedan 95. Jag har tittad över 50 lägenheter nära innerstan (Årsta, telefonplan, midsommar kransen, gärdet, stadslagen mm) hittade inte en enda lägenhet som var bättre än min. Inners stads närförorter är mer sliten bullrig och dåliga. Dessutom innerstan är mycket farligare än förorter. Om de vill integrera oss först de måste lyssna på oss vi har lösningen vi har all möjliga idéer bara viljan fattas hos dem.
Gul

Anonym sa...

Ah, Grantorp... Jag måste erkänna att jag ofta retade upp mig på dom där legobitarna när jag bodde på andra sidan spåret, i Björnkulla, för några år sedan. Skattade mig lycklig att jag bodde i ett gammalt psykhem uppe i skogen istället ;)
Sen har jag varit hemma hos polare som bott där och visst, dom är rätt fräscha på insidan, det är dom. Har bara lite svårt för skalan liksom. Lite sjukhuskorridors-känsla i trapphuset liksom. Jag föredrar 50-tals förorterna och deras lagom slitna kåkar. Högdalen och Bagarmossen t.ex där jag spenderat de senaste åren är charmiga.

sakine sa...

Liz, Bagis har bästa sushin. Högdalen är lite skumt men trevligare än Rågsved och Hagsätra.

Inget klår Terapivägens (Flemingsberg) balkonger. Jag tyckte nog att husen såg lite väl skrikiga ut när jag flyttade dit. Man blir hypnotiserad med tiden. Jag bor ju tillfälligt i Göteborg men det går inte en dag utan att jag saknar Flempan och min lilla lya på 11:e våningen.

roberth sa...

Klart att brottsligheten och segregeringen minskar om man river lite hus....
Pinsamt förslag från Fp!

Anonym sa...

För vem som hellst som bor ute i verkligheten vare sig det är i Rinkeby eller Täby så är det rätt uppenbart att integrationen främst är ett arkitektoniskt problem. (Faktum är att jag inte ens tror att det kvalar in på top-10.)

Att tro att man kan "bygga bort" problemen är ju mer än lovligt naivt. Ärligt talat så tror jag att det mesta löser sig bäst genom att man låter mäniskor leva sina egna liv bäst de kan vare sig de heter Anders eller Ahmed.

Vill "makthavarna" bidra så borde man kanske diskutera vilket sammanhållande kit som behövs för att ersätta den "nationalstatsromatik" som känns minst sagt otidsenlig i vår nutid.

Anonym sa...

Sakine: Haha, true! Jävlar, jag visste inte att den var känd utanför centrumgränsen :)
Högdalen är lite av the last frontier ja, hehe. Stationerna efter är läbbiga. Men eftersom Högdalens C har allt så behövde man aldrig sätta sin fot där.

Ang riving, det känns ju som sagt lite korkat iom att befolkningen ju fortfarande ökar här (väl?). Så jag håller nog med om att förtätning är en bättre lösning. Men iom att vi fortfarande är ett folk av sjumilaskogsromantiska torpare i grund och botten, som inte har bott i städer längre än 50 år så är det ju lättare sagt än gjort ja...

Anonym sa...

FP vill satsa 20 miljarder på att riva och upprusta förorterna. - De som bor i tex Rosengård är till 80% arbetslösa. Ge dem målarfärg, material och lämpliga verktyg. Man behöver inte ens kunna svenska för att renovera en lägenhet.

Det blir givetvis totalt absurt om det som vanligt skall anlitas polska byggjobbare att göra det.

De som bor på Rosengård skall inte behandlas som mindre vetande idioter. Eller?

Kafir

sakine sa...

Gül, tack detsamma! Jag har hört det du beskriver, liknande berättelser, av ganska många.

Bjorn mfl, jaaa. Naivt.

Liz, jorå såatt sörru. Men ägaren/arbetsledaren kan vara lite speciell.

Jag brukar cykla förbi Hagsätra på somrarna, det är väl som någon slags mix av Rådsved och Högdalen. Både pensionärer och invandrare.

Annars har ju Skärholmen länge varit min favorit. Men jag skulle inte vilja bo på ett ställe där jag känner ganska många landsmän. "Kom och ät hos oss!!!" är fint men inte ständigt :) Man måste ju känna att man flyttat hemifrån (för ganska exakt 10 år sedan dessutom).