2009-03-28

EU-kandidaters floskler

...skriver jag om på Expressen idag.

För fem år sedan examinerades magisteruppsatsen (finns via denna sida bland annat, "Bahceci" är alltså jag) som handlade om just förstagångsväljare och EU-val. Inte mycket har hänt sedan dess. Min gissning är att den politiska retoriken t o m har förvärrats.

Uppdatering: Rolf Van Den Brinks underhållande veckorapport.

"Veckans Uppläxning: Expressens Sakine Madon slaktar unga politiker som vill göra karriär i Bryssel. Inte särskilt väl underbyggt, men ack så brutalt och underhållande och, ja, ointegrerat"
Och Mary verkar också ha stött på den här sortens unga politiker.

Uppdatering 2: Waldemar skriver kort på Café Babel. Han skriver bland annat:

"Madon är rapp om flosklerna, fast problemet med den politiska debatten är att den varit så kopplad till JA och NEJ till EU tidigare. Valet till Europaparlamentet år 2009 är i mycket vårt första riktiga EU-val. Europa politikens förändrade förutsättningar har inte riktigt kommit fram till partierna. Efter valet 2004 så gick de europa skeptiska partierna framåt, inte de partier som ville lämna EU. Det öppnade för en europeisk debatt om ideologi och kärnfrågor, men att växla över var svårt."

Uppdatering 3: Karin Rebas skriver väldigt bra på ST:s ledarsida.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sakine, min favorit! Du måste helt enkel kritisera denna blogg, den är mycket farlig tror jag:

http://reaktionensfackla.blogspot.com/

Henrik Emilsson sa...

Skrattade gott när jag läste dagens krönika. Tack för det!

sakine sa...

Emil, så lite så :)

Men jag tycker egentligen att det är ganska trist att alltid tänka "vad fan ska man rösta på?".

Inte konstigt att Junilistan överraskade förra gången.

Liz sa...

Om ca en timme ska jag tända alla lampor i lägenheten, sätta på micron, TV:n, datorn och stereon samt sätta på varmvattnet. Sen ska jag stå i en timme och säga "Excellent" a lá Mr Burns ;)

Bra krönika som vanligt! Jag är lite skraj att nån jävla politruk ska förbjuda Jack Vegas just när jag har lärt mig hur man tjänar pengar på det ;)

sakine sa...

Liz, hehe! Du är rolig du.
Jag ska smita ut snart men kan ju för all del låta alla lampor stå tända tills jag kommer hem.

Schyyy! Nu kanske du gav någon idén att förbjuda JV. Det som (ännu) inte är förbjudet ska man aldrig säga ett pip om.

Staffan sa...

Någon med gott om tid borde gå igenom alla partiers valplattformar och publicera en lista där allt som inte har med EU att göra är bortrensat.

Jag hade först tänkt att rösta på vilket parti som helst som lanserar sig som lanserar sig som ett europeiskt parti frikopplat från dom nationella partierna men de enda som dykt upp är dom här Libertas och dom är lite för knasiga för mig.

Anonym sa...

Dagens skratt fast det fastnar egentligen i halsen. Vad är det vi skickar till Bryssel och är det samma kvalitet som andra länder också skickar. Då borde vi verkligen ta oss en funderare på hur vårt demokratiska system fungerar eller rättare sagt inte fungerar.

Kanske dags att förbjuda ungdomspartier eller i varje fall sätta en varningsflagga på dom så att ansvarstagande föräldrar inte låter sina barn engagera sig i dom och lära sig diverse fultrick.

/Nils Dacke

Ada sa...

Här är ytterligare ett praktexempel på floskelfylld plakatpolitik signerad miljöpartisten Zaida Catalan.

http://www.europabloggen.se/index.php?bloggID=374&userID=33

Tack för en grym artikel, förresten!

Anonym sa...

Bra arbetat Sakine Madon, ge dom vad dom förtjänar, och gärna lite därutöver!

Den första kommenteraren är för övrigt Tobias Struck. Gå in på "Ledung" så ser du att han inte kan hålla sina geggiga tassar från dig.

MVH En som du

Liz sa...

Sakine: Äh, jag är mest omogen :p

Ah fan, sant! Tänkte inte på det... Fast det var väl förbjudet tills relativt nyligen? När det fortfarande hette "Enarmade banditer"

ÅH! Tobias Struck! Fan vad kul det var när han härjade här (för någon med min freak-humor åtminstone...) Har han blivit portad eller?