2008-09-03

Vad säger UD om Ingmar Karlsson?

Gulan Avci ställer en relevant fråga på sin blogg:

"Det hela har gått helt över styr. Hans uppdragsgivare UD borde rimligen agera. Kan vi ha topptjänstemän som brister så grovt i omdöme och häver ur sig vad som helst?"

Ingmar Karlsson har alltså inte bara skrivit en bok som delvis - särskilt i analysen och slutsatserna - präglas av hans speciella syn på kurder. Han har också späckat ett sjusidigt brev med grova förolämpningar som han från sin mejlbox på UD har skickat runt till organisationer och politiker. Enligt Karlsson har "lögnerskan" Dilsa Demirbag-Steen fått sina jobb för att hon är invandrare, "lögnaren" Fredrik Malm är PKK-sympatisör och Gulan Avci, som "bedriver hetsjakt" genom att välkomna en debatt, borde folkpartiet se till att "eliminera". Tramset om mig ser ni i inlägget här nedan.

Frågan man ställer sig nu är: Står UD bakom Ingmar Karlssons bisarra uppträdande? Och tycker Lunds universitet att han är en lämplig föreläsare som ska ägna sig åt "folkbildning" med sina tvivelaktiga påståenden om olika folk i Mellanöstern? Det vore även på sin plats att få kommentarer från de recensenter som reflexmässigt hyllat denna "objektiva röst".

Uppdatering: Smarta Lisa Magnusson om diplomati och utseende. Nättidningen Beyan uppmärksammar, där ser jag också att Karlsson varit i farten förr. På samma sida skriver dessutom Serhat Daran om turerna. (Kan nämnas, självklart men dock; jag tar avstånd från alla former av hot eller påtryckningar i syfte att tysta någon - om något sådant finns mot Karlsson.)

20 kommentarer:

Anonym sa...

Tom en diplomat som ofta agerar väldigt försiktigt tröttnat på kurdlobbyns lögner och aggressiva beteende mot alla som inte tycker de.

Heja Ingemar, ge inte upp. Du har en mycket bättre koll på Turkiet än såna som Malm, Avci, Madon och Demirbag....

MTK

roberth sa...

Usch det är så man blir illamående av alla påhopp från denna självutnämde expert. Han ska omedelbart få kicken från UD.

sakine sa...

MTK, vi diskuterar egentligen inte vad han tycker om Turkiet, utan vad han tycker om (Obs: varning för "farligt ord") kurder.

Han vet en hel del om Turkiet precis som de flesta av oss som intresserar oss för landet. Ingen betvivlar det. Det märkliga är hans slutsats: dölj landets demokratibrister och sätt minoriteterna på plats - så blir det "bra" för Turkiet. Jag tror på motsatt taktik.

Vem som är aggressiv och vem som uppenbarligen ljuger är inte så svårt att se. Internet är fritt och transparent, tack och lov.

Jag skulle väl inte direkt hurra för hans insatser de senaste dagarna för din hysteriska patriotism.

sakine sa...

Roberth, nu kanske du gör dig skyldig till "hets" eller något ;)

Gulan Avci skrev att en fortsatt debatt vore bra och att Karlssons åsikter inte bör stå oemotsagda. Det tolkar han helvilt; Avci driver tydligen en "hatkampanj" så att han känner sig hotad för sitt liv.

Jag vet inte riktigt om han tror på sig själv, om han gör det är det sorgligt. Då borde någon bekant till honom tycka in.

Anonym sa...

Det känns oerhört tragiskt att en Person som Ingmar Karlsson kan fabricera lögn efter lögn i sin bok.
Vad som är värre är att UD vägrat agera efter hans uttalanden om Demirbag, istället säger de att det är en privatsak.

Privat ? privat in my ass, Verkar som Karlsson smittat UD med sin tokiga syn på Kvinnor och utlänningar som lyckas i det svenska samhället. Vad blir härnäst min käre Karlsson ? ska du skriva en bok om att " Samer, minoriteten som inte existerar i sverige ?"


Tithonos

Sven Holmström sa...

"Han ska omedelbart få kicken från UD."

Såvitt jag kan minnas skall han, mig veterligen helt av egen vilja, alldeles snart avgå och ägna sig åt att skriva.

Jag har faktiskt aldrig läst ut någon av hans böcker, eftersom det finns så många författare som skriver så mycket bättre om samma ämnen. Det är svårt att motivera sig till att läsa hans texter när man istället kan njuta av Bernard Lewis vackra engelska prosa.

Uppenbarligen har Karlsson ordentligt trampat i klaveret. Det är ju inte mycket att diskutera.

Personligen har jag förr om åren alltid retat mig mer på Avci och Malms tokigheter i debatten om Turkiet och kurder. Möjligen har jag, liksom Karlsson, antagit åsikter som minskar friktionen med omgivningen. Det kan nog vara svårt att värja sig emot (även om det nu inte är en ursäkt).

Men det finns en märklig polarisering i den svenska debatten (den motsatta polariseringen i den turkiska debatten är naturligtvis mycket värre). Jag minns att jag för tre år sen, strax innan jag flyttade hit, pratade med en svensk kompis om pkk och Turkiet. "Men kurderna", sade hon, "det är ju den goda sidan." Och det tycks vara en ganska vanlig syn, även om den inte alltid uttrycks så barnsligt. Om He Man funnits vore han knappast turk eller kurd, i alla fall.

Anonym sa...

Är han verkligen en lämplig representant för Sverige? Borde inte UD ha mentalt stabila personer som tål lite kritik, och som inte slänger ur sig xenofoba och misogyna dumheter.

Anonym sa...

Sakine, när fan har du bejakat fin halvturkiska sida? Alla dem gånger folk hamnat i diskussion med dig om turk-kurd frågan så har du som halvturk-halvturk varit onekligen den som haft mest hat i sina texter om turkiet. Det som är komiskt med kurder är att de flesta iallafall, säger inte alla, att så fort ni gör ngt bra så är ni kurder men så fort ni beskylls för ngt så är ni turkar och inte alls hatfulla mot turkiet mm. Detta bara för att få bra reklam för er själva.

Säg ngn från tv och tidningar med kurdisk bakgrund som sagt ngt bra om turkiet hittills? Hade du ens varit en gnutta turkiet vänlig så hade du som halvturk gjort det men icke.

Tack Gud vet jag för såna som Ingmar Karlsson som har stake nog att stå för sina egna åsikter och prata ut om sin kurdsyn, för han har rätt till 100 %. Det är väl på tiden att ngn också börjar stå upp för turkarna och inse all er fula spel och lobbyverksamhet mot Turkiet och turkarna.

En fråga bara, hur kommer det sig att alla ni kurdiska tjejer som jobbar inom media gifter sig med judar??

Missförstå inte, har absolut inget emot judarna utan gillar de mer än andra till och med. Turkvänner för alltid:)

sakine sa...

Biyikli Ziza,
Du vet bara vad jag tycker i politiska frågor och utgår från att jag är "hatisk" för att jag uppmärksammar uppenbara demokratiproblem och en envis vägran att respektera mänskliga rättigheter. Plus att du antar att jag inte "bejakar" min turkiska sida.

Very funny.

Jag tycker som jag tycker för att jag är Sakine, inte för vad någon annan i världen får för sig att jag borde tycka.

Jag är inte den som drar upp min etnicitet stup i kvarten, det gör däremot sådana som du och vänstertyckare som gapar "husneger" så fort jag skriver något marknadsliberalt.

Återkom med åsikter om sakfrågan i stället.

Anonym sa...

Biyikli Ziya
Det är nog Judekonspiration det där, de och kurder har bildat en allians, judar och kurder gifter sig med varandra och så bildas det treje raset som har för uppgift att kasta hela mellanöstern i havet. Sedan kommer de att regera där, farligt farligt och på alla redaktioner runt om i landet där det sitter kurder ( särskilt om det är tjej-kurder, de är farliga) och konspirationsmyser med judar, jag tycker att vi ska sätta stopp för det här, det är farligt, snart tvingar de våra barn att vända sig mot Arbil eller ännu värre vända sig växelviss mot Arbil och Jeruselam. Det är inget giftemål du talar om, det är bara politik, i sina sängkammare ligger de och blir indoktrinerade av judiska agenter.
Att ni orkar....

sakine sa...

Sven,
"Att välja sida" genom att "heja" på det ena eller andra "folket" är patetiskt. Sandlådenivå.
(Fastnat i rollspelsvärlden?)

Berätta gärna vad Malm och Gulan sagt som irriterat dig. Handlar det om vad de faktiskt säger, eller om tydligheten?

Anonym sa...

Sakine:

Hur ska Turkiet lösa kurdfrågan då? Ska dom sluta fred med PKK?

sakine sa...

MKM, upphör förtrycket upphör också stödet för PKK. Och trappas förtrycket mot kurder upp, ja då stärks stödet för PKK. Svårare än så är det inte. Ytterst få går omkring och drömmer om kommunism och Öcalan, men väldigt många vill leva i fred från turkisk assimileringspolitik.

Det är ingen "kurdfråga" som ska lösas. Det som ska lösas är en stats kompromisslösa förtryck av miljontals icke-turkar inom landet.

Anonym sa...

Sakine: Men är stödet för PKK lika starkt som det var förr? Jag tror inte det. Sen kan man ju också fråga sig om förtrycket är lika utbrett idag. Jag tror inte det. Jag anser att Turkiet måste ge fler rättigheter till sina kurdiska medborgare. Det tror jag inte blir möjligt så länge PKK sysslar med terroristattacker.

sakine sa...

MKM,
Respekterar din åsikt, men håller inte med om hönan och ägget.

Och handlar det ens om att "ge rättigheter"? Det handlar snarare om att sluta att förfölja människor som inte är intresserade av att 'byta etnicitet'.

Sven Holmström sa...

"Sven,
"Att välja sida" genom att "heja" på det ena eller andra "folket" är patetiskt. Sandlådenivå.
(Fastnat i rollspelsvärlden?)

Men Sakine!

Naturligtvis är det barnsligt och det var just det jag försökte peka på. Det går ju inte komma ifrån att det är vanligt sätt att se på saken. Det var därför jag anekdotiskt (och en smula oetiskt, för all del) nämnde det där citatet som en kompis fällde "Kurderna är ju den goda sidan".

Det tycks mig som just Karlsson har valt sida på just det sättet, vill bara vinkla från ena hållet. Medan Avci och Malm tycks ha fastnat på andra sidan. Så fort man vet exakt på vilken sida i en etnisk eller internationell konflikt någon kommer ställa sig, utan att behöva ta del av specifika fakta i målet så tycker jag att det säger någonting ganska negativt om dem som debattörer.

Fast kanske är det så man måste göra för att profilera sig debattör och få någon att lyssna på en. Jag vet ingenting om sånt.

Ytterligare en kommentar följer för att svara också på andra delen av ditt svar.

sakine sa...

Sven, okej.

Karlsson intar ingen position som "minskar friktion", även om han varvar sina mindre trevliga åsikter och så kallade faktauppgifter i floskler (och även i korrekt fakta).

Ofta provocerar det, av någon anledning, att ha synpunkter på kemalism. Påminner om fanatism bland somliga religiösa. Jag väntar med spänning på ditt andra svar.

Anonym sa...

Ärade Holmström,

Det verkar tyvärr vara åtskilligt som du inte vet. Ett exempel på den saken är att kurderna de facto är den goda sidan i denna konflikt. All skuld till denna konflikt är turkisk, och noll procent av skulden är kurdisk. Detta är något mycket enkelt observerbart, givetvis under förutsättning att man tillgodogör sig grundläggande kunskaper i frågan.

Jag tror nämligen att i princip alla vi svenskar ställer oss på den kurdiska sidan om vi har tillräckliga kunskaper. Problemet med konflikter som dessa är att de flesta av oss helt saknar djupare intresse och kunskaper för och om dem.

I det här fallet är det mycket simpelt. Om Turkiet lämnar Kurdistan och kurderna ifred, ber om ursäkt för århundraden av brutalt förtryck, våldtäkter, mord, tortyr och stöld av den grövsta sorten, och betalar ett gigantiskt skadestånd likt det som Tyskland fick betala till det judiska folket efter Förintelsen, så kommer det inte att finnas några dispyter, något jobbigt PKK eller någon konflikt.

Fram till den dagen är det vår plikt som vänner av rättvisa, humanism och demokrati att stå upprätt, modigt och stolt och försvara förtryckta nationer världen över. Detta kräver dock kunskap om situationen. Förhoppningsvis kan vi lägga ned det typiska svenska moralmaskineri modell "lagom" när detta är gjort, och förhoppningsvis kan vi sluta betrakta förtryckare och förtryckt som det klassiskt svenska "lika goda kålsupare". Så är nämligen inte fallet.

Vänligen,
Gunnar Göransson

Anonym sa...

Ahlmark i beskrev honom synnerligen kritiskt i "Vänstern Och Tyranniet" som en absolut mindervärdig och nära nog otillräknelig person som gör förutfattade meningar till fixa ideer. Förutom det turkiska styret så gillar han också Assad. Däremot idisslar han en löddrande avsky för Israel. Seidel kallar honom rätt och slätt för vänsterantisemit.

Anonym sa...

Hej,

Skickar här in en artikel från dagens nättidning från Hurriet Daily News, Turket, som blossar upp vår svenske diplomats bok och uttalande i Turkiet om omöjligheten i en Kurdisk stat baserad på hans analys.

Sådana utalande ska inte diplomater syssla med.

-----------------------------
A Kurdish state is not possible'

ISTANBUL – Not knowing the meaning of ‘Kurd’ until he met one during his university years, Ingmar Karlsson, former Swedish Consul General in Istanbul, has been investigating the Kurdish issue for many years. With his latest book ‘The Kurdish Problem from a Diplomat's Eyes,’ published in Turkish, Karlsson says forming an independent Kurdish state is not possible.


Swedish Consul General in Istanbul, Ingmar Karlsson, left Turkey last month after publishing a book on one of Turkey’s most important problems: the Kurdish issue. “Bir Diplomatın Gözüyle Kürt Sorunu” (The Kurdish Problem from a Diplomat's Eyes), published two months ago in Sweden, is now available in Turkish.

“Two months is a really short time for a book to be published in another language. They normally come out three years later,” he told the Hürriyet Daily News & Economic Review, a few days before his departure.

His interest in the Kurdish issue started when he was at university in Gothenburg. At the hostel where he lived, he shared the kitchen with an Iraqi student.

“He told me he was an Iraqi Kurd. Before until then I had never heard about the Kurds,” said Karlsson. Then he started working in the foreign ministry and the first paper he wrote during his employment was on the Kurdish issue.

In Europe everybody knows about Kurdish issues, said Karlsson. “You often see a map of ‘Kurdistan,’ a big area, bigger than Sweden, covering the area where Kurds have lived for more then 5,000 years and for us nation-states, it seems obvious that these people should have their own state.”

Yet, the main theme of his book is that the situation is far more complicated than a map can show.

Divided between four nation states after the collapse of the Ottoman Empire, Karlsson said Kurds themselves have been divided through tribal systems and different affiliations. This seems to have led Karlsson to draw a parallel with the establishment of Poland.

“Poland was divided in the 18th century into three parts. It could only become a nation again after World War I with the collapse of the German Empire, the Russian Tsar and the Hungarian Empire,” he said.

As Kurds are living in four different states, the only way that the creation of a Kurdish state is possible in the foreseeable feature, is if Turkey, Iran, Syria and Iraq collapsed, Karlsson said.

His book draws attention to the Kurdish problem, but does not limit the discussion to Turkey. He argues that the problem must be solved by all the existing nation states in which Kurds live.

On the question of the Kurdish problem in Turkey, Karlsson said it might be a matter of the recognition of cultural rights. He said the problem is not as simple as a problem between Turks and Kurds. “Many Kurds are very integrated into society, 5 million Kurds live in Istanbul. It is very complicated. The socio-economic problem in the east and southeast of Turkey, and the denial of the Kurdish language, are part of the problem.”

In Syria, where most Kurds are refugees, the problem is statelessness, as Kurds are not given Syrian nationality. The Kurdish problem in Iran on the other hand, is of a totally different nature.

Although for the first time there is a Kurdish political setting in Iraq, namely the Kurdistan Regional Government, or KRG, Karlsson said there are two Kurdish states in the region, the “Barzanistan” and the “Talabanistan.” Massoud Barzani, the current head of the KRG and Celal Talabani, current president of Iraq, are also leaders of two distinct Kurdish groups that fought a civil war from 1994 to 1998. Now that Kurds have universities and a cultural life in Iraq, this could be an opportunity to promote Kurdish culture to the world.

Book leads to debate among Kurdish diaspora
Karlsson said he does not believe all Kurds would want to unite with the 15 million Kurds in Turkey to become a minority in their “Kurdistan.”

“I do not think that they would want to share their oil. Swedes and Norwegians are very close, but Norwegians never want to share their oil with us, Swedes,” said Karlsson.

He said there is a lack of available information on the Kurdish issue. “People do not know much about the history and complexity of the Kurdish issue. That is why I wrote the book,” he said. The book was well received in Sweden, even the Kurds gave it good reviews, Karlsson said.

But some groups accused Karlsson of being anti-Kurdish and the book created a debate among the Kurdish diaspora. “We have to discuss our problems, not on the basis of the dream of a bigger Kurdistan, that is not realistic. The dream of Kurdistan is not possible. But problems can be solved,” Karlsson said.
--------

artikel slut. 2008-11-07 HDN webupplagan.