2008-09-06

Per Svensson och Rakel Chukri

Per Svensson, kulturchef på Expressen, skriver om Karlsson-historien. Svenssons slutkläm:
"Den svenska offentligheten
borde vara synnerligen angelägen om att avkräva konsul Karlsson, denne seniore representant för det officiella Sverige, svar på dessa frågor. Att så inte tycks vara fallet är kanske det mest uppseendeväckande i hela denna historia.
"

Läs också texten En kränkt man, i Sydsvenskan. Värt att understryka är att varken Demirbag-Steen, Avci eller jag - vi som beskyllts för att bedriva en "hatkampanj" mot honom - har tagit till beskrivningar som "turkisk agent, en fiende till det kurdiska folket." Karlsson har absolut inget emot kurder som assimileras, något han tydligt ger uttryck för i sin bok.

Glappet mellan etablerad offentlighet och bloggosfären som Chukri tar upp, tog även Kjell Häglund upp nyligen. Ett fascinerande fenomen de sätter fingret på.

Den här bloggen har funnits i snart fyra år och tack vare den - och resten av bloggosfären - har jag kunnat bemöta och uppmärksamma felaktigheter. Inte minst när min gamla chefredaktör på City publicerade en falsk ursäkt, för en krönika om bristande yttrandefrihet i Turkiet, i mitt namn. Men fortfarande möter jag kolleger på pappersblaskor som ser bloggosfären som något suspekt och oseriöst. Själv ser jag ofta motsatsen; i debatt efter debatt är bloggare flera rundor före pappersmedierna. Särskilt tycks DN Kultur leva i en egen bubbla utanför resten av opinions-Sverige. Då är det befriande att läsa kulturskribenter som Rakel Chukri och Kjell Häglund.

10 kommentarer:

Victoria sa...

Vi lever i spännande tider :) Länge leve det fria ordet, informationssamhället och bloggaren!

sakine sa...

Victoria, absolut!

Jag undrar hur det var förr i tiden. Då kunde man troligtvis svartmålas av etablerade skribenter utan någon som helst möjlighet att ge sin version.

Skrämmande. Internet är verkligen bland det bästa som hänt yttrandefriheten.

Victoria sa...

Yttrandefrihetsfrågor har alltid legat mig nära hjärtat eftersom jag kommer från Ukraina. Det som skrämmer mig mer än politiker som vill tysta sina kritiker är faktum att det finns människor som försvarar detta agerande.

Anonym sa...

Chukris text är raderad från Sydvsvenskan, t o m google cache är raderad. Var den "på gränsen"? Har du nån aning om varför den tagits bort?

sakine sa...

Lisa, den verkar finnas kvar när jag klickar upp den. Ett tillfälligt fel, kanske?

Victoria, ja vi som vet hur samhällen utan yttrandefrihet fungerar har kanske lättare att se faran med ständiga inskränkningar. För att inte tala om självcensuren, så fort ett gäng högljudda människor är "kränkta".

Victoria sa...

@Lisa & Sakine: Det är lugnt tösar, jag har nu sparat artikeln på egen dator så ifall de skulle ta bort den så har jag en kopia :P

Anonym sa...

Alla bloggare är visserligen fria att recensera böcker, emn det betyder inte att alla deras recensioner är värda någon uppmärksamhet eller skulle varit värda att tryckas på paper (kolla in alla personer som nu spelar experter på amerikansk politik och utlåter sig om Obama, Palin, McCain etc, och fundera ett ögonblick över hur många av de där tyckarna som håller nån kvalitet).

Rakel Chukri säger vad jag kan se ingenstans att du, Dilsa och Gulan har drivit någon hatkampanj mot Ingemar Karlsson. Däremot skriver hon att det behövs fler deltagare i denna diskussion över tid (inte bara det gräl som pågår just nu, alltså) som inte är uppbundna av sitt turkiska eller kurdiska ursprung. Är det där skon klämmer?

Jag håller helt med henne om att man inte kan köra eftr linjen att vad som utgör förtryck mot kurder är en angelägenhet där enbart kurder (och de som fullt ut åberopar sig på kurder) skulle äga rätt att yttra sig. Samma sak med frågan "vad utgör antisemitism?" Skulle du gå med på ett försök att driva igenom att endast kommunister får definiera och diskutera vad som är antikommunistiskt tänkande, antikommunistiskt förtryck? Nej, just det.

sakine sa...

Martin, jag påstår inte heller att Chukti påstår det? Jag ville bara förtydliga (en viss Karlsson kan annars missförstå inläggen här).

Ditt övriga resonemang är det inte heller någon som ifrågasatt, jag tror att något klämmer hos dig snarare än här.

Anonym sa...

nej, texten är borta, tror det är du som har den cachad i din webläsare bara, eftersom du haft den uppe förut. Märkligt.

Anonym sa...

Märklig kommentar av Martin. Mot vad opponerar sig hans inlägg egentligen? Varför lägger han ord i Sakines mun? Mycket beklagligt.

Vänligen,
Gunnar Göransson