2008-09-06

Faktakoll, en utdöende konstart

I april 2004 skrev skribenten och författaren Thomas Anderberg en intressant artikel på DN Kultur (som dessvärre inte finns på nätet). I boken ”Tro, terror och tolerans: Essäer om religion och politik” har ingen mindre än Ingmar Karlsson ”lånat” text av skribenten Carl Johan Gardell. Anderberg skriver:

”Gardell upptäckte textlånen (som alla ingår i samma kapitel) och kontaktade såväl förlaget, Wahlström & Widstrand, som Svenska Dagbladet. Ingmar Karlsson har erkänt att lånen är mer än citat och bett Gardell om ursäkt. Som förklaring till sitt agerande anger Karlsson minnesluckor och slarv.” Och vidare:

”…redogörelsen kastar dess värre en skugga över Karlssons bok. Hur förhåller det sig med källkontrollen om det räcker med snabba svep i datorfilerna när det är dags att ställa ihop kapitel om allvarliga ämnen? Hur mycket av Karlssons framställning bygger på andrahands- och tredjehandskällor? Finns det fler referat som bygger på artiklar, kanske av skribenter som inte själva förmår upptäcka lånen?”

Wahlström & Widstrand, samma förlag som har gett ut Karlssons omdebatterade Kurdistanbok, borde ha för vana att dubbelkolla Karlssons källor. Jag undrar exempelvis vad Karlsson bygger påståendet att kurder skickar fram barn i demonstrationståg, i syfte att få sympatier i europeiska medier när barnen väl skjuts ner av turkisk militär, på? (Sid 95). Det är bara ett av många underliga antaganden plagiatöre...förlåt, "den objektiva rösten", Karlsson gör i sin så kallade faktabok.

Uppdatering: Malm påminner om Annika Ström Melins hyllning. Nå, Annika, vad säger du?
Även på bloggen Kamferdroppar noteras det här inlägget. Och missa inte Belindas underbara bloggpost om gubbiga påhopp.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju exakt det som PKK gör. För fram gatubarn som får ta den första smällen och sen utnyttjar man det i propagandasyfte ute i Europa.

sakine sa...

"Lundapågen", har du varit aktiv i PKK? Spännande. Berätta mer.

Det är långt från klart om huruvida PKK hade någon som helst inblandning i demonstrationen Karlsson tar upp.

Den logik du och Karlsson för fram påminner mig om när Dick Erixon menade att fångar som tog livet av sig i Guantanamo "bara gjorde det i pr-syfte".

Anonym sa...

Bra liknelse där. Det får säkert tyst på honom.
Heja!

sakine sa...

Kungen, jag vill inte ha tyst på någon. Tvärtom. Karlsson & co får också acceptera att det finns oliktänkande som inte har för avsikt att tystna.

Det jag tycker är anmärkningsvärt i den här soppan är inte att det finns människor som tycker att kurder har svansar, utan följande:

1) Karlssons "slarv" i sina böcker verkar inte få recensenter att för ett ögonblick haja till, eller fungera över hans objektivitet (för det behövs inte ens kännedom om tidigare plagiat, det räcker med att läsa Karlssons slutsatser och antaganden).

2) Karlssons pinsamma hantering av debatten. Åsikter som skiljer sig från hans kräver han ska "elimineras".

3) Karlssons påståenden om Demirbag-Steen som "inkvoterad". Han kanske tycker att alla som inte håller med honom är inkvoterade? Mysig syn hos en diplomat. Det är förstås lockande när argumenten inte räcker till.

Anonym sa...

Jag har aldrig hört Ingmar Karlsson beklaga sig över att palestinska terrorgrupper använder palestinska barn som självmordsbombare och kanonmat i PR-syfte.

sakine sa...

Simon, hänvisa gärna till källor som styrker de där påståendena/ nämn vilka terrorgrupper du syftar på. Inte för att jag inte tror att barn utnyttjas av obehagliga organisationer världen över, men svepande påståenden leder lätt till vantolkningar.

Om palestinier vet jag inte om Karlsson har sagt så mycket, men om hans inställning till judar står det b la här:

http://jonathanleman.blogspot.com/2008/08/faktakungen-som-icke-r.html

Anonym sa...

Jag menade att dina bra argument skulle få tyst på honom.

Det finns en "kurdvän" som tycker ganska mycket om dig och några andra på sin blogg. Egentligen borde han inte uppmärksammas men det kan vara värt att titta på. Stör inte ihjäl dig på honom ifall du tänker skriva på hans blogg.
http://www.nimafromiran.blogspot.com/
kram alla kurdvänner

sakine sa...

Kungen, ja den där förvirrade Mana-iraniern träffade jag för lite över två år sedan när jag fortfarande satt i styrelsen för Liberala ungdomsförbundet. Han hade just blivit medlem i Malmö-distriktet.

Ingen fara, jag ödslar inte tid på labila småkillar som söker politisk identitet. Nätet är fullt av dem.

Anonym sa...

Fan vad bra sagt... Det var det jag också sa till honom i stora ordalag... fast något råare.. hehe.. mangla på iaf.. det behövs.
Nu ska jag på folklorskurs. Och sen titta på Sivan Perwer på Tensta marknad. vilken grym söndag..

Anonym sa...

Sakine, läs om palestinska terrorgruppers användning av barn som självmordsbombare:

BBC 1

BBC 2

MSNBC

Daily Mail

Palestinska barnprogram uppmanar barn att bli självmordsbombare

Wikipedia

Mvh
Simon

Anonym sa...

Thomas Anderberg är filosof, i första hand:

http://www.filosofi.uu.se/personal/tomasand.htm

Bulten i Bo sa...

Sakine, din egen faktakoll var väl inte så där lysande när du rakt abv kallade Ingmar för antisemit här på din blogg?

sakine sa...

Bulten i bo, din länk fungerar inte.

Varför är jag inte förvånad...

Jag har aldrig kallat Karlsson för antisemit, jag har faktiskt ingen aning om hur han ser på sina gamla uttalanden. Vet du?

Anonym sa...

Radioprogrammet Medierna (P1) uppmärksammar Ingmar Karlsson-debatten (start 14 min in).

Bulten i Bo sa...

Rätt länk är här och vad du skrev den gången tan att ha läst originalkällorna var:

Han har inte bara bestämt sig för att ogilla kurder, tydligen. I Henrik Bachners bok "Återkomsten" finns några hänvisningar till Karlssons antisemitism. Hans fördomar mot judar befinner sig i nivå med Manas.

Känner du för att bättra dig även på detta område finns Karlssons skrift (utan Bachnerska klipp) här.