2008-09-23

En ledarsida som inte fjäskar för studenter

Äntligen!

Karl Rydå har förstås helt rätt. Men också Stockholm är fullt av lattestudenter. Människor som har det svårt ska förstås få stöd när det är befogat - oavsett om de studerar eller ej. Att utnyttja folk som har det knapert i syfte att få till generella bidragshöjningar är inte lite osmakligt. Det är väldigt osmakligt.

8 kommentarer:

Victoria sa...

Hear hear!

Ulf Larsson (FP) sa...

Jag var i Linköping häromveckan och läste då Östgötatrafikens gratistidning Extra Östergötland. Artikeln finns inte på nätet tyvärr. Den handlade om att universitetet skulle börja ta betalt av studenterna för utskrifter. Även nu ska studenterna få 200 utskrifter men sedan kostar det 50 öre per utskrift. I artikeln intervjuas en student som verkar anse att allt går åt pipsvängen i och med detta. Och varför införs avgiften just nu? Totalt världsfrånvänt alltså. Jag försökte för några år sedan försvara Mälardalens högskolas beslut att sluta subventionera internetuppkoppling för de som bor i studentbostad. Många av mina medstudenter insåg inte att det var orimligt att högskolans utbildningsanslag skulle stå för deras surfande. Så visst finns det studenter som är bortskämda och inte inser att de har det rätt bra. Men jag tror att det finns många olika sorters studenter och vissa har det rätt så tufft. Det gäller väl framför allt studenter med barn och de som pluggar i storstäderna.

Kalle sa...

ulf, visst finns det vissa grupper av studenter som har det tufft, men det är ju precis vad jag skriver i mitt blogginlägg. men så länge gråterskorna hos sfs håller på som de gör finns det skäl att panga hål på deras myter. gång, på gång, på gång.

sakine sa...

Kalle, ja precis. GP har av någon anledning fått för sig att det är jättesynd om studenter. Uppfriskande att någon pangar hål.

Unga vuxna människor som studerar, och som ser sig som "samhällets svaga", är verkligen ett intressant fenomen.

Anonym sa...

Det stod på text-tv att studenternas boendekostnader har stigit från en femtedel till en tredjedel av studiemedlen ...huh va hemskt.

För 15 år sedan levde jag i ca 7-8 år med en boendekostnad på 45% av inkomsten.

Det funkar utmärkt ...det e bara att dra ner på krogronderna lite :)

Anonym sa...

Du tycker uppenbarligen att Rydå har funnit de vises sten när han säger att Swedbanks siffror (som SFS lutar sig mot) på 24%/ tre år vs 40% sen 1989 inte går ihop. Men det är helt enkelt så att killen blanadar ihop äpplen och päron. Förra gången Rydå använde de här sifrrorna - i augusti, ockdå länkat från din sida: http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=25-AV_ID=787402,00.html - var han hygglig nog att tala om att den ena-procentsatsen handlar om att "marginalerna hade försämrats med 40 procent jämfört med 1989". Här rör det sig nog om marginalerna efter att hyra, el, ett schablonbelopp för kursböcker och resor etc 'är betalda. Siffran på 24% är inte framräknad på samma sätt, jag hoppas du är medveten om att statistik kan användas på många olika vis? F ö såg både studiemedel och hyres/bostadsmarknad helt annorlunda ut 1989 än idag.

Sedan är det ju komiskt att Rydå skriver att om SFS brydde sig skulle de lyfta fram de studentgrupper som verkligen har det svårt - ensamstående mammor med barn, sjuksrivna utan skjukpenning, långpendlare, "de som har det knapert" etc - utan att märka att det där är fett många. En stor del av studenteran i landet kan under en tid hamna just där, och vi snackar inte om ett fritt val i nån annan mening än att de valt att studera och tro på sin egen kapacitet (nej, alla har inte ett extrajobb att bara hala in runt hörnet).

Uppenbarligen tycker han att studentkårer och andra föreningar saknar moralisk rätt att försöka driva ekonomifrågor om de inte själva springer till socialen. Man tackar, men vi lyssnar inte på den sortens struntprat. Självklart har man rätten att driva politiska frågor utan att behöva skilja ut små enskilda grupper - och frågor mom studiemedel och utbildning är politiska frågor, inte en fråga där femtio studenter och exstudenter ska sitta och recensera varandras privatekonomi.
Rydås och ditt resoenemang är som att säga att de enda som skulle ha rätt att lyfta fram imisshandlade kvinnors situation, och kräva förändring, är de kvinnor som blir slagna och våldtagna själva och som tänker ställa sig i tv och högt berätta att de blivit det.

Kalle sa...

eller, robert, så beror det på någonting annat: att både jag (ja, jag är den kalle - rydå) och sakine också varit studenter och därför vet hur tomt studentkårernas tunnor skramlar.

din jämförelse med misshandlade och våldtagna kvinnor visar ju egentligen bara hur bortkopplade från verkligheten du (ni, studentkårerna?) är.

Anonym sa...

Tja, kalle, tyvärr finns det alltid nån som kan säga "jag klarade att plugga trots att det allmänna konomiska läget sägs ha varit jävligt dåligt" - jag känner också typiska slackers som har fått lägenheten fixad av farsan lagom till intåget på universitetet och haft tillgång till lönande kontakter för jobb från dag ett. För månag ser det dock inte ut så, ditt inlägg ger rätt tydlig pointers om hur det är, men du vill helt eneklt inte kännas vid att det här problemet finns. haölva din artikel går ut på att bortdefiniera alla som inte köper bilden av den glammige och litet bortskämde stgudenten.

Men jag fattar redan att du inte kommer att lyssna hur länge vi än argumenterar. Ibland kan man veta allt man behöver veta om en människa på tio minuter, vet du. hade du ett seriöst intresse av de här frågorna skulle du sluta svamla och svara på några av de frågor som din artikel väcker.