2008-09-19

Debatt om glesbygd

Lite rörigt, som vanligt, men en helt ok Debatt. Frågan är som bekant känslig, en del håller med och andra är förbannade. Lite klipp och klistra från mejlboxen:

"
Ni hade en av era kolumnister på ett program i debatt i går och det är beklämmande vilka fördomar hon får sprida i etern", "Jag anser att det är dax för henne att utbilda sig något lite om svenskt näringsliv innan hon öppnar munnen i offentligheten". "Hur kan ni ha henne anställd till att reta upp folk på detta sätt", "Kan inte någon vuxen människa informera Sakine Madon om hur Sverige frungerar" och "Skicka ut Sakine på en Sveirge resa och ta reda på verkligheten".

Som vanligt förväntas jag "läxas upp". Underhållande. En bloggare kommenterar också debatten. Självklart är jag emot bidragsberoende överallt. Och killen från Stureplanscentern har helt rätt; staten ska inte sätta krokben. Jag vet inte hur många gånger jag har klagat på bidragsberoende i svenska förorter. Få reagerar ens på det. Men glesbygd, det är laddat det.

10 kommentarer:

roberth sa...

Du gjorde bort dig i tv. Mycket klantigt i Debatt förstår att du vill få fram din poäng men att verkligen såga på det sättet du gjorde det är inte bra. Du hånade i princip folket ute i landet. Bidrag är naturligtvis fel men som du fick fram ditt budskap på var inte bra alls.

Henrik Emilsson sa...

Det var en bra debatt. Du gjorde bra ifrån dig och dina "motståndare" var riktigt roliga. Bra underhållning helt enkelt.

Du är välkommen till Malmö på din sverigeresa :)

Anonym sa...

Jag tyckte det var helt ok.

Att ta bort bidragsregnet över glesbygden gör att denna kommer att bli mera driftig. Latryggarna kommer då att dra till storstäderna ...och det blir trevligare att sitta o grogga utan slödder på landet på sommrarna.

Och hade bidragen plockats bort i tid hade inte 'galjonskommunen' Sjöbo hunnit berikas ;)

Men det är märkligt att se, gång på gång, hur det mesta av glesbygdsgnället alltid tycks komma från sossekommuner norr om Mälaren ...dom har ju själva i val efter val röstat fram denna politik, dom får skylla sig själva.

sakine sa...

Roberth, det är ingen nyhet att arbetslösheten är hög i norr. Är det att _jag_ säger det (i egenskap av stockholmare och dessutom invandrare) som stör?

Emil, tack! Jag har väl fått ur mig mer i debatter tidigare, men det räckte tydligen för att folk skulle snappa upp åsikterna. Ja, några av männen på läktaren bekräftade mina fördomar :)
(Och jag deras, I'm sure).

Malmö skulle jag kunna bo i, jag har t o m cyklat ner en gång. Men norr om Stockholm är jag bara när jag hälsar på förälder i Uppsala.

Anonym sa...

Om Norrland bara hade fått behålla 1 öre per kilowatt de levererat och själva fått bestämma vad pengarna skulle gå till så hade man inte behövt nåt bidragsystem o nåt "glesbygdsverk" i Stockholm.

Bidragsystem är ett medvetet beroendesystem och det ligger definitivt inte i norrlänningarnas egenintresse att stå med hatten i hand o tigga. Malmen, skogen, elkraften sugs ut systematiskt o sedan får de tigga efter pengar, kanske nån ynka promille av vad
som tagits.

Kafir

roberth sa...

suck jag skiter väl i om du så kom från mars lägg ner snacket om etnicitet!

Anonym sa...

Åååååå, du var lysande. Blir alltid så glad av att se/höra dig i debattprogram.

Allt gott!

sakine sa...

Maria, tack!

RL, nu gillar jag kritik mot etablissemang, eller "medelklassen i Stockholms innerstad". När det är befogat. Men i den här frågan har alltför många fastnat i att Stockholm ska "skapa jobb" i norr, och att "Stockholm ska ta sitt ansvar" för norr.

Då kommer det att gå som det går.

Anonym sa...

rl;"...och det blir trevligare att sitta o grogga utan slödder på landet på sommrarna."

Jo, det är då glesbyggden passar va? Jag föraktar sånna som er. Jag bor i ett gammalt fiskeläge och jobbar på fabriken som är kvar här. På sommaren ökar "invånarna" från knappa 350 till ca 2000 (inte båtgäster inräknat).

Jag jobbade i ICA-affären innan ICA bestämde sig för att dom inte ville ha butik där längre för det gick för dåligt. Folk klagade _hela_tiden på hur lite varor det var, öppetider, långa köer osv. Tro fan det! Om ingen vill satsa hur kan det då gå framåt? Hycklare.
Förstår du hur jag menar? Glesbyggden passar på semestern och då ska allt fungera som i stan.

Kanske låter som nån grinig åretruntboende på nån turistort, må så vara, men jag vet vad jag pratar om iaf.

Anonym sa...

Okej jag förstår. I morgon går Norrland ur Sverige och blir självständigt. Jag är inte det minsta orolig för att vi inte kommer att klara oss. Många inlandskommuners status som fattiga och 0 genererande är kraftigt missvisande. Regionalbruttoproduktionen är i själva verket mycket hög. Då den påverkas direkt av naturtillgångar och energi. Knäböj nästa gång ni är på "semester" sörlänningar. Vi orkar inte med er hur länge som helst.