2008-09-27

Dagens text om Durbankonferensen

Här. Här hemma har debatten om yttrandefrihet förts framåt, få säger "man får inte kränka" längre. I FN är det precis tvärtom.

Uppdatering: Henrik Alexandersson (utmärkt blogg för yttrandefrihetsintresserade) och Dick Erixon. Nu är det ju inte bara kritik mot Islam som ska förbjudas, även om "hat mot Islam" framhålls oftare. Inte minst i den resolution som röstades igenom i människorättsrådet -07. Även Jonathan kommenterar.

Uppdatering 2: Charlotte på Kamferdroppar skriver också, här länk till hennes text om antisemitism på SvT Opinion. Hon länkar även vidare till länkar om Durban, för den som vill veta mer.

Uppdatering: Om Mein Kampf på konferensen kan man läsa här. Dina Porat på Stephen Roth
Institutet, som själv var på plats på konferensen, har bekräftat uppgiften. Om nu någon konspirerande bloggläsare fortfarande tror att det är en elak vandringssägen.

13 kommentarer:

Victoria sa...

Rasistkonferens emot yttrandefrihet är precis vad det är. Fy fan.

Ulf Larsson (FP) sa...

Hej Saki friskt humör! Det är det som susen gör...

Ursäkta mitt tramsiga bifall, men jag kände det fanns behov av lite balans mot alla tramsiga mothugg då får här i bloggen.

Anonym sa...

Otroligt viktig och bra text!
Jag är verkligen besviken på Carl Bildt, även gällande underlåtelsen att kritisera Ahmadinejads antisemitiska tal i FN.

Charlotte W sa...

Bra att du tog upp det här, viktigt.

sakine sa...

Tack! Vi får se hur det går inför våren, fler länder kan ju följa Kanada och bojkotta.

Hade jag fått plats hade jag klämt in våra svenska EU-parlamentarikers röster emot yttrandefriheten i EU. Nästan alla jag frågade visste ifs inte hur de hade röstat, och de som visste gav inga trevliga svar. Men då gäller det ju inte religion och karikatyrer, utan om huruvida det ska vara förbjudet att förneka folkmord/Förintelsen/andra brott mot mänskligheten eller ej.

Förbud mot religion borde vara ännu enklare att ta ställning mot. Men men...

Bulten i Bo sa...

Jag kan inte riktigt begripa detta. Det borde väl ligga i yttrandefrihetens natur att NGO-organisationer har rätten att sälja vilken litteratur man önskar på detta inledande möte som inte var (vad jag förstår) en direkt FN-aktivitet.

Om jag vill läsa in mig på nazismens ideologi för att kunna förstå och bemöta den, är ju "Mein Kampf" ett relevant verk.

Det skulle vidasre inte förvåna mig om det även såldes böcker med innehåll av bl.a. instruktionsanvisningar i hur man etniskt rensar ett land som man har för avsikt ta över, Bibeln kallas visst den boken.

Hot om indragen ytrrandefrihet vill jag minnas att EU var på väg att genomföra för något år sen under det tyska ordförandeskapet, det var visst några historiska händelser som det skulle bli lag på att man måste tro på dem. Sverige svarade visst med att man ansåg att lagen om hets mot folkgrupp redan täckte upp detta påbud, och några veckor senare fick användes skattebetalarnas pengar till att köpa ut en Stockholmsk lärare för att han hävdade för låga siffror för förintelsens offer.

Bulten i Bo sa...

Förenta Nationerna är arrangör av “Durbankonferensen” som sägs vara emot rasism och främlingsfientlighet. Men på förra konferensen gavs Hitlers Mein Kampf och judehat en dominerande roll.

skrivet av dyngspridaren #1 som tilldelas en rekommenderande länk av Sakine. Man blir lätt besviken, men det finns visst ingen gräns för hur lågt dagens liberaler tillåter sig att sjunka.

sakine sa...

Bulten, liberaler vill inte förbjuda Mein Kampf eller tramsböcker med konspirationer av olika slag. Om du tror att de spreds för "upplysning" på Durban är du bra galen. Men det gör du naturligtvis inte.

Parlamentet röstade igenom ramverksförslaget du fått för dig bara "var på väg" att gå igenom. Reinfeldt mumlade då om att Sverige inte skulle vara tvunget att följa bestämmelsen. Men våra parlamentariker vet som sagt inte ens hur de röstar i en så viktig fråga.

Om det har jag skrivit om många gånger.

De som sjunker lågt i dessa sammanhang är ni som vill ge legitimitet åt konferenser som syftar till att inskränka yttrandefriheten. Allt går an i antisemitismens namn, right?

Bulten i Bo sa...

Okej, du som vet då:

Vilken NGO-ranisation var det som spred/sålde Mein Kampf (på en konferens som inte hade med FN att göra, eller?) och vad var deras sysfte med det?

Bulten i Bo sa...

Får man inte veta vilken NGO-organisation var det som spred/sålde Mein Kampf på mötet? Det är väl inte liberalernas agenda att denna anklagelse ska spilla över på organisationer som var med på mötet och INTE sålde/spred detta verk?

sakine sa...

Bulten i bo, vad jag vet finns ingen beteckning över det (möjligt att det finns internationella länkar, jag har hinner inte gräva just nu).
Läs Heléne Lööws text om oklarheten kring vilka NGO:s som tog avstånd och ej, bland annat:
http://www.skma.se/2001/nov2001.pdf

Det finns NGO:s som tar avstånd:

http://www.humanrightsfirst.org/media/disc/2008/alert/207/index.htm

Här har du också ett ställningstagande:

http://www.shc.se/sv/2/110/234/?tpid=51

Fråga av ren nyfikenhet:
Så du tycker att det är fel att sprida Mein Kampf?

Själv tycker jag att sammanhanget är betydligt mer oroväckande.

Bulten i Bo sa...

Du skrev alltså artikeln i Expressen utan att veta vilken organisation eller under vilka former som det aktuella bokverket spreds på NGO-delen av Durban-konferensen. Då kan du ju rimligtvis inte VETA (det står ju dig iofs fritt att gissa) under vilken agenda som bokförsäljningen skedde och det finns ju sålunda ingen grund att raljera som du gör i inlägget ovan.

I ingen av de länkar du ger finns överhuvudtaget inte "Mein Kampf" nämnt. Var har du fått uppgiften ifrån (den som nu gått från din säck till påsen hos Dicken och i hans sedvanliga källbehandling blivit till att "på förra konferensen gavs Hitlers Mein Kampf och judehat en dominerande roll"), vilken är din källa som du ställt din tillit till??

Jag skulle absolut tycka att det var otrvligt om någon försökte sälja "Mein Kampf" till mig under nasandet "Kom och läs en schysst bok om hur jävliga kommunisterna och judarna är" men icke desto mindre bör det tillhöra yttrandefriheten att få göra det.

sakine sa...

Bulten, det finns en uppsjö länkar om att Mein Kampf delades ut/såldes på konferensen.

http://www.signandsight.com/features/1710.html

(Googla så får du upp hur många länkar som helst, jag har som sagt inte tid för att du ska låtsas att du inte kan leta fram info själv. Grow up).

Du har förvisso visat prov på extrem verklighetsfrånvändhet förr, men det här var ju något extra.

Man undrar vad ni drivs av.