2008-07-01

Vårdnadsbidraget

Jag är mot, om nu någon någonsin har tvekat. Kollegan Aaron argumenterar väl på sin blogg. Men jag håller inte riktigt med SSU:aren (Jytte Guteland) som intervjuades på morgonnyheterna. "Pengar tas från förskolan så dagisbarnen kommer att lida", sa hon ungefär. Själv är jag mest oroad över alla barn som måste vara hemma med mamma. 
Inte heller håller principen för bidraget; dagis erbjuds den som (i regel) arbetar. Till skillnad mot vårdnadsbidraget som kommer att, vad regeringen än säger, hålla invandrarkvinnor, unga white trash-tjejer och konservativa kvinnor (som redan är hemma "för barnens skull") fjärran arbetsmarknaden. "Valfrihet" till bidrag känns lagom liberalt. Men vem är å andra sidan förvånad? 

18 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kommer det sig då att 66% av Finnarna använder sig av bidraget? De har dessuotm bättre skolor än oss. Valfrihet är aldrig fel Roberth Ström

Ulf Larsson (FP) sa...

Har Finland bättre förskolor än Sverige? Har finskorna bättre lön än svenskorna?

Valfrihet är aldrig fel men kanske vårdnadsbidraget ger vissa minskad snarare än ökad valfrihet. Hur ska invandrarkvinnan kunna vinna diskussionen med sin man och få gå ut och söka jobb när hon får betalt för att vara hemmafru?

sakine sa...

Ulf, jag tror i för sig att många invandrarkvinnor har mycket mer skinn på näsan än många av deras svenska medsystrar. Men vårdnadsbidraget är lockande för den som redan har låg lön eller usla chanser att ta sig in på arbetsmarknaden (bristande språkkunskaper etc.).

Ström, mycket är bra i Finland. Men att ge vårdnadsbidraget cred för att skolan är bra förstår jag inte riktigt...

Vasserman sa...

Är det rimligt att försöka uppnå liberalt resultat (att människor försörjer genom eget arbete) genom grovt antiliberal process (inkomster berövas tvångsmässigt för att finansiera kommunal barnomsorg)?

Pratar vi här om ändamål-liberalism eller medel-liberalism?

Anonym sa...

Vi får väl helt enkelt vänta och se hur det blir med detta. Man måste väl alltid försöka vara något av en pragmatiker när det gälla att förändra i samhället.

Sakine: Vad menar du med att nysvenskor skulle ha mer skinn på näsan äv svenskor? Om du åsyftar på barn och hem så tror jag inte att det förhåller sig på det. De senare har absolut lägst födelsetal i hela världen, lika många kvinnor som män bor i singelhushåll i Sverige. Och svenska fäder är bland de mest jämställda i världen vad gäller barn och hushåll.

Källor:

http://surf.to/jamstalldhet

http://www.jamombud.se/vanligafragorsv/AllmntomJmOochjmstlldhet.asp

http://www.jamstalldskola.se/vad-ar-jamstalldhet/jamstalldhet-sverige.shtml

/Johan K

sakine sa...

Vasserman, jag är förvisso sossig när det kommer till (små)barn, det tar jag på mig. Dagis är utmärkt, inte minst för kvinnor som frigör sig genom arbete i stället för att leva på staten/mannen.

Det jag ogillar med argumentet "valfrihet" är att det ger sken av att vara något liberalt. Många borgerliga försöker just endast peka på denna valfrihet mellan dagis och att stanna hemma. Men att stanna hemma är att leva på bidrag i stället för att arbeta, ingenting annat. Det borde åtminstone några liberaler reagera på.

Vasserman sa...

Sakine:
>Men att stanna hemma är att leva på bidrag i stället för att arbeta, ingenting annat.

Håller absolut inte med dig, Sakine. Att sanna hemma är att leva på de pengarna men tjänat ihop innan eller lånat för att återbetala i framtiden, alternativt att bli försörjd av en annan familjemedlem så att familjen blir personens arbetsgivare (helt ok så länge detta är frivilligt).

Just vad gäller såmbarn är jag minst sossig, just för att vill hålla staten borta från mina två. Det enda jag fick från staten är begränsad till 30 timmar/v dagistid för min äldre dotter när vi fick yngre. Hade jag inte blivit berövad mina pengar och hade kunnat betala omsorgen själv skulle jag kunna fixa det mycket bättre. Just när jag blivit förälder insåg jag med all tydlighet hur mycket socialismen suger.

sakine sa...

Vasserman, jag förstår er situation. Den är säkert inte unik.
Problemet är att det i stor utsträckning kommer att vara just den redan beroende invandrarkvinnan eller whitetrash-bruden som kommer att använda samma bidrag. Många av dem föräldrar till barn som skulle må bra av att träffa andra vuxna.

Liberalismen är fantastisk. Det enda problemet är att barn finns.

Eller hur det nu heter.

Vasserman sa...

Sakine: nu när vi lämnade medelklassen i fred och pratar om de fattiga ("whitetrash", invandrare) så ser jag inte heller något problem med liberalismen och barn: jag har ingenting emot att hjälpa de fattiga om detta inte innebär att staten utnyttjar detta för att inskränka medelklassens frihet. Alltså: lämna omsorg av mina barn ifred och låt mig ta hand om det själv; beskatta mig endast i den grad som behövs för att hjälpa fattiga barn.

Jag fattar inte varför staten ska ta hand om medelklassens barn, medelklassen sjukvård etc. På vilket sätt hjälper det fattiga?

Anonym sa...

Visst är det jobbigt när folk inte väljer det du tycker är rätt Sakine. Känner hur det stormar i din sossesjäl - du vill ju bara väl och så väljer de fel.

Bra att det finns sådana som du som tycker rätt och som kan kämpa för att de skall välja som du vill och att du vill försvåra för fria människor att välja det du tycker är fel.

Vad skönt det måsta vara att vara sådär bra som vet hur andra skall välja för att de skall få det bra.

Du är en tvättäkta socialdemokrat MAO!

Anonym sa...

Sakine jag tror att förskolan inte passar alla barn. jag tror inte barnen mår bra på överfulla dagis. Jag tror att alla är olika. Ni pratar om white trash det finns inget sånt i Sverige! Kvinnofälla? vad är alternativet då? tvinga barn till dagis? Om barnet mår dåligt då?
Roberth Ström

Anonym sa...

RS: Varför jämför du överfulla förskolor med idylliska hemmiljöer? Jag är inte så säker på att ens förskolepedagoger kan erbjuda sina egna barn hemma en lika stimulerande miljö som de allra flesta förskolorna kan. Jag tror att barn mår bra av att träffa andra barn och andra vuxna än mamma/pappa. (Dessutom stärks väl immunförsvaret då.)

Anonym sa...

Ulf ja men vad är det som säger att de inte träffar andra barn? Stimulerande miljö med större och större grupper och mindre resurser njaaa. Immunförsvaret ger jag dig dock rätt för. Som sagt fördelar och nackdelar med allt.
Roberth Ström

Ulf Larsson (FP) sa...

Robert: Nu var det ju inte större grupper jag menade var stimulerande. Jag vet för övrigt inte vad som är en lagom gruppstorlek. Snarare jämförde jag förskola med ensambarn hemma hos mamma. Och nog är det lite svårare för de barn som inte går på dagis att träffa andra barn. Ett alternativ är förstås öppna förskolan vilket jag har förstått är ett bra stöd. Barn behöver stimulans och utmaningar och det tror jag är lättare att ordna på dagis.

Anonym sa...

De flesta barn får kontakt med andra barn. Det är inte bara förskalan som fungerar som kompisnätverk. Grannar, idrottstaktiviteter bad fungerar också bra som nätverk. Stimulans och utmaningar behöver barn men personal som är slutkörd och inte orkar behöver barn inte. Förskolan i många kommuner rena rama vilda västern och det behöver inte barn.
Roberth Ström

Anonym sa...

Ulf,

Det intressanta är att du uppenbarligen tycker att du skall betaämma över andras barn för att du tycker att det är bra att träna barn i kollektivism.

Om du kommer nära mina ungar smäller det, bara så du vet! De träffar andra kids på fotbollen, på schackkvällarna och i skogen med friluftsfrämjandet.

Ännu fri

Ulf Larsson (FP) sa...

Ännu fri: Nu läser du nog någon annan text än den jag skrev. Var någonstans har jag påstått att jag vill bestämma över andras barn? Att dessutom, om än förhoppningsvis som en retorisk skojighet, hota med våld är ju enbart löjeväckande. Skärp till dig!

Jag har inte föreslagit dagisplikt utan snarare problematiserat vårdnadsbidraget. Att inte vilja ha vårdnadsbidrag är väl inte att bestämma över folk? Eller menar "Ännu fri" att bidrag är den högsta formen av liberalism?

För övrigt är det nog ovanligt att tvååringar går på schackkvällar eller spelar fotboll med de andra kidsen. Kommunala vårdnadsbidraget kan man bara få om man avstår barnomsorg för sina barn som är mellan 1 och 3 år gamla. Det finns utöver detta inget som hindrar att man ändå avstår barnomsorg och är hemmapappa.

Ulf Larsson (FP) sa...

"Dagis finns för att du (som kvinna) ska arbeta, vårdnadsbidrag finns för att du (som mamma) ska vara hemma i stället för att arbeta. Den som tycker att staten redan tar ifrån folk hutlöst mycket stålar bör rimligtvis argumentera för lägre skatter, inte krama ytterligare bidrag."

(Sakine Madone 10/7 Expressens ledarsida)

Jomen, vissa hävdar ju indirekt att ökade bidrag behövs för ökad varlfrihet. Men kanske det är som Sakine skriver att lägre skatt kan ge högre varlfrihet...